پنجشنبه ۱۰ آبان ۱۴۰۳
۱۲:۰۸ - ۱۰ آبان ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۰۸۰۷۸۴
امنیتی و دفاعی

گام بعدی تهران برای احیای بازدارندگی چیست؟

سی ان ان: حملات اسرائیل به ایران تابوی ۴۰ ساله را شکست

حمله اسرائیل به ایران,درگیری ایران و اسرائیل
حمله روز شنبه اولین باری بود که اسرائیل حمله به ایران را می‌پذیرفت و از آستانه‌ای عبور کرد که باعث شد برخی در ایران در مورد بازدارندگی پرسش‌های جدیدی را مطرح کنند.

به گزارش اکوایران، ایران تأثیر حملات اسرائیل به خاک خود را ناچیز دانست، و پیشنهاد کرده که مایل به خویشتنداری برای جلوگیری از یک جنگ گسترده‌تر است، اما این حمله سابقه‌ای را ایجاد کرد که جمهوری اسلامی از آغاز کار سعی کرده بود از آن اجتناب کند.

خروج جنگ از سایه؟

به نوشته سی‌ان‌ان، این دو دشمن منطقه‌ای دهه‌ها را صرف پرهیز از رویارویی مستقیم کرده بودند و به جای آن یک جنگ سایه را انتخاب کردند. در حالی که ایران به فعال کردن متحدان عرب خود علیه تل‌آویو ادامه می‌دهد، اسرائیل از عملیات‌های مخفی برای ترور شخصیت های کلیدی و انجام حملات سایبری به تاسیسات حیاتی ایران استفاده کرد.

حمله روز شنبه اولین باری بود که اسرائیل حمله به ایران را می‌پذیرفت و جنگ در سایه را آشکار کرد و از آستانه‌ای عبور کرد که باعث شد برخی پرسش‌ها در ایران ایران در مورد بازدارندگی ایجاد شود.

در ماه آوریل، پس از حمله به اسرائیل به تلافی حمله به ساختمان دیپلماتیک ایران در دمشق، پایتخت سوریه، تنها مقامات آمریکایی چند روز بعد گفتند که اسرائیل با حمله به ایران پاسخ داده است. اسرائیل به طور علنی این حمله را تایید نکرد.

کنسولگری ایران سوریه دمشق مستشار ایرانی

حمله اخیر اما متفاوت بود. اسرائیل آشکارا گفت که «حملات دقیقی» را به اهداف نظامی در ایران انجام داده است.

دانیل هاگاری، سخنگوی ارتش اسرائیل، با اشاره به این حمله ادعا کرد: «اسرائیل اکنون آزادی عملیات هوایی گسترده‌تری در ایران دارد».

اندکی پس از این حمله، رسانه‌های دولتی ایران تصاویری را منتشر کردند که نشان می‌داد زندگی روزمره طبق روال گذشته در شهرهای این کشور ادامه دارد. مدارس به کار خود ادامه دادند و خیابان‌های تهران با ترافیک مسدود بودند. مفسران تندرو در تلویزیون این حمله را مسخره کردند و میم‌های رسانه‌های اجتماعی ماهیت محدود پاسخ اسرائیل را به تمسخر گرفتند.

آغاز بحث‌های داخلی

در ایران، در پی این واقعه، تاکید شد که این حملات نباید بزرگنمایی یا کوچک‌نمایی شوند. اما آن موج اولیه نادیده گرفتن در نهایت از بین رفت و یک بحث داخلی شکل گرفت در مورد اینکه آیا ایران باید پاسخی تند بدهد تا از عادی شدن حملات اسرائیل جلوگیری کند.

تریتا پارسی، معاون اجرایی موسسه کوئینسی برای حکمرانی مسئولانه در واشنگتن، گفت: «احساس این است که اگر آن‌ها پاسخ ندهند، این ایده را عادی می‌کنند که اسرائیل می‌تواند بدون دریافت پاسخ به تهران حمله کند. این ترس وجود دارد که اگر اکنون کاری انجام ندهند، اسرائیل با ایران مانند سوریه رفتار کند، یعنی هر چند وقت یکبار حمله‌ای انجام دهد».

حمله اسرائیل به ایران,درگیری ایران و اسرائیل

این حملات، که پاسخی به حمله سه هفته پیش ایران به اسرائیل بود، از تاسیسات هسته‌ای و نفتی اجتناب کردند، و در عوض به آنچه ارتش اسرائیل مدعی شد «سیستم‌های راهبردی در ایران» بوده است که «اهمیت زیادی» دارند، ضربه زد. با این حال، مقامات ایرانی می‌گویند که برخی از سایت‌های نظامی «خسارت جزئی» دیده‌اند که «به سرعت تعمیر شده اند». دولت ایران گفت که پنج نفر از جمله چهار پرسنل ارتش به شهادت رسیدند.

نیکول گراژوسکی، یکی از همکاران برنامه سیاست هسته‌ای در بنیاد کارنگی برای صلح بین المللی، مدعیست این حمله آسیب‌رسان‌تر از آن چیزی بود که اظهار شده است. 

تهران سال‌ها را صرف جذب و تقویت متحدان منطقه‌ای کرد تا به‌عنوان چتر امنیتی و اولین خط دفاعی علیه اسرائیل عمل کنند. این گروه‌های مستقر در مرزهای اسرائیل همچنین به عنوان یک عامل بازدارنده عمل کردند و اسرائیل را از حمله مستقیم به ایران بازداشتند. ایده این بود که اگر اسرائیل به ایران حمله کند، تهران با حملات متحدان خود علیه اسرائیل تلافی خواهد کرد.

این موازنه طولانی مدت قدرت مانع از یک جنگ منطقه‌ای شد، تا اینکه حماس سال گذشته از غزه به اسرائیل حمله کرد و ۱۲۰۰ نفر را کشت و بیش از ۲۵۰ نفر را اسیر گرفت. این امر باعث حمله شدید اسرائیل شد که این منطقه را ویران کرد و جان بیش از ۴۲۰۰۰ فلسطینی را بگرفت. گسترش آن درگیری به جنوب لبنان منجر به ترور حسن نصرالله، رهبر فقید حزب الله، قدرتمندترین متحد ایران توسط اسرائیل شد و سلسله مراتب فرماندهی این سازمان را شدیداً تضعیف کرد.

تضعیف بیشتر متحدان ایران، حماس و حزب‌الله، و همچنین حملات آخر هفته به ایران، به بحث داخلی دیگری در ایران دامن زده است: آیا نیروهای متحد منطقه‌ای بازدارنده مؤثری هستند یا خیر. محمدعلی شعبانی، سردبیر امواج مدیا، یک سایت خبری مستقر در لندن با تمرکز بر ایران، عراق و شبه جزیره عربستان، گفت: «قطعاً صداهایی در درون تشکیلات سیاسی وجود دارد که کارآمدی دکترین «دفاع تهاجمی» یا این تصور که شبکه اتحاد منطقه‌ای ایران می‌تواند یک چتر امنیتی فراهم کند را زیر سوال می‌برند. اگر این سیاست در حال تغییر باشد، یکی از نتایج طبیعی بحث این است که چه کاری می‌تواند برای احیای بازدارندگی انجام شود.

گزینه هسته‌ای

از زمانی که دولت ترامپ توافق هسته‌ای را در سال ۲۰۱۸ رها کرد، ایران به تدریج غنی‌سازی اورانیوم را افزایش داده است. بر اساس گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، ذخایر اورانیوم ایران به خلوص ۶۰ درصد رسیده است، که یک قدم کوتاه با گریز هسته‌ای فاصله دارد.

مقامات ایرانی بارها اعلام کرده‌اند که قصد ندارند برنامه هسته‌ای کشور را از حالت غیرنظامی خارج کنند و همزمان از پتانسیل آن به عنوان اهرمی در مذاکرات با غرب استفاده می‌کنند.

پارسی گفت: «با ادامه تضعیف توان بازدارندگی ایران توسط اسرائیل، صدای اقلیت در جمهوری اسلامی که طرفدار تسلیحاتی شدن برنامه هسته‌ای است قوی‌تر می‌شود. مسیر و شتاب به نفع کسانی است که می‌گویند اگر ایران واقعاً بازدارنده هسته‌ای داشت، این اتفاق نمی‌افتاد».

کارشناسان درباره امکان توسعه سریع توان هسته‌ای توسط ایران تردید دارند. روند ساخت و آزمایش یک سلاح ممکن است سال‌ها طول بکشد و طی آن مدت، ایران را در برابر حملات اسرائیل به تاسیسات هسته‌ای خود آسیب پذیر کند.

گراجوسکی گفت که گزینه حرکت به سمت توان هسته‌ای «اکنون بسیار علنی‌تر» است و «در گفتگوها عادی شده است». پارسی هم گفت: «اگر اسرائیلی‌ها به تأسیسات هسته‌ای ایران حمله کنند، صرف نظر از اینکه ایران می‌تواند به سرعت به سلاح دست یابد یا نه، تهران ممکن است به دنبال ارتقای توان هسته‌ای برود. پارسی گفت: «حتی رؤسای جمهور تندروتر آمریکا نیز از حمله نظامی حمایت نکرده‌اند، زیرا محتمل‌ترین نتیجه این است که این اقدام در مقطعی ایران را هسته‌ای خواهد کرد».

  • 12
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش