به گزارش انتخاب، رئیسجمهور اوکراین گفت که کشورش ممکن است برای مدت موقت برخی از اراضی خود را واگذار کند، در ازای اینکه سرزمینهایی که هنوز تحت کنترل اوکراین است، تحت پوشش «چتر ناتو» قرار گیرد.
او افزود که پس از توافق بر سر آتشبس، کییف میتواند بهطور دیپلماتیک در مورد بازگشت اراضی شرقی که هماکنون تحت کنترل روسیه است، مذاکره کند.
زلنسکی در مصاحبهای با اسکای نیوز گفت: «اگر میخواهیم مرحله داغ جنگ را متوقف کنیم، باید سرزمینهایی از اوکراین که تحت کنترل ما است، تحت چتر ناتو قرار گیرد.»
او افزود: «این چیزی است که باید سریعاً انجام دهیم، و سپس اوکراین میتواند دیگر بخشهای سرزمینش را بهطور دیپلماتیک بازپس گیرد.»
این اظهارات نشاندهنده تغییر قابل توجهی در موضع اوست. کییف پیشتر گفته بود که تا زمانی که اوکراین به مرزهای بینالمللی شناختهشده خود بازنگردد، به جنگ با روسیه ادامه خواهد داد، که شامل چهار منطقهای است که ولادیمیر پوتین در سال ۲۰۲۲ ضمیمه کرد و همچنین کریمه.
این تغییر موضع همزمان با آمادگی دونالد ترامپ برای به دست گرفتن ریاستجمهوری و وعده او برای پایان دادن به جنگ از «روز اول» است. در همین حال، حمایت از یک توافق صلح در میان متحدان اروپایی نیز در حال رشد است.
طبق طرحهایی که تیم ترامپ مطرح کرده است، توافق صلح شامل تثبیت خط مقدم کنونی خواهد بود و اوکراین موافقت میکند که به مدت ۲۰ سال از پیوستن به ناتو خودداری کند. در صورت توافق، آمریکا تسلیحات به اوکراین ارسال خواهد کرد تا از تجاوزات روسیه در آینده جلوگیری کند.
موضع رئیسجمهور اوکراین تغییر کرده است در حالی که ترامپ آماده است به زودی به قدرت برسد.
زلنسکی در مصاحبه خود اشاره کرد که «چتر ناتو» شامل عضویت کامل در ناتو نخواهد بود، چیزی که پوتین بهعنوان بخشی از هر توافق صلح رد کرده است.
در عوض، ممکن است به این معنا باشد که کشورهای عضو ناتو از جمله بریتانیا، آمریکا، فرانسه و آلمان، ضمانتهای امنیتی فردی به اوکراین ارائه دهند.
از زلنسکی در مصاحبه پرسیده شد که آیا کییف حاضر است اراضی خود را به طور کامل به مسکو واگذار کند در ازای عضویت کامل در ناتو، که او پاسخ داد: «هیچکس به ما پیشنهاد نکرده است که با یک بخش یا بخشهای دیگری از اوکراین در ناتو عضو شویم.»
او افزود: «ممکن است این امکان وجود داشته باشد، اما هیچکس پیشنهاد نداده است.»
او بعداً گفت که آماده است در ازای پوشش «چتر ناتو» برای بخشهای آزاد اوکراین، به واگذاری مناطق اشغالی روسیه فکر کند.
انتظار میرود که مراسم تحلیف ترامپ در تاریخ ۲۰ ژانویه، مذاکرات برای پایان دادن به جنگ را تسریع کند.
گفته میشود ترامپ در حال بررسی طرحی است که شامل درخواست از نیروهای اروپایی و بریتانیایی برای ایجاد یک منطقه حائل ۸۰۰ مایلی بین ارتشهای روسیه و اوکراین بهعنوان بخشی از برنامهای برای پایان دادن به جنگ باشد.
بوریس جانسون، نخستوزیر پیشین بریتانیا، در گفتوگویی با تلگراف این هفته گفته است که نیروهای بریتانیایی باید در چارچوب هر توافق صلح به دفاع از مرزهای اوکراین کمک کنند.
او گفت که هر مسئولیتی برای محافظت از خط آتشبس آینده بین اوکراین و روسیه باید به یک گروه چندملیتی از نیروهای حافظ صلح اروپایی داده شود.
او افزود: «من فکر نمیکنم که باید نیروهای رزمی را برای مقابله با روسها اعزام کنیم، اما به عنوان بخشی از راهحل، به عنوان بخشی از وضعیت نهایی، شما نیاز به نیروهای حافظ صلح اروپایی چندملیتی برای نظارت بر مرزها و کمک به اوکراینیها خواهید داشت.»
جانسون گفت که کشورهای غربی باید روشن کنند که چه ضمانتهای امنیتی به اوکراین در چارچوب هر توافق صلح داده خواهد شد تا روسیه نتواند دوباره به سرعت تسلیحات خود را بازسازی کند و حمله مجددی انجام دهد.
زلنسکی در بخش پایانی مصاحبه خود به زبان انگلیسی اشاره کرد که دیگر کشورها بهطور غیررسمی توافق آتشبس بین اوکراین و روسیه را پیشنهاد کردهاند.
او گفت: «کشورهای زیادی پیشنهاد آتشبس دادهاند، سوال این است که آتشبس در کجا؟»
او افزود: «اگر آتشبس برقرار شود، باید تضمین کند که پوتین باز نخواهد گشت.»
زلنسکی گفت: «ما به شدت به [حمایت ناتو] نیاز داریم، وگرنه [پوتین] باز خواهد گشت. در غیر این صورت، چگونه میتوانیم به آتشبس برسیم؟ بنابراین برای ما بسیار خطرناک است.»
- 15
- 4