چهارشنبه ۲۱ آذر ۱۴۰۳
۰۹:۳۰ - ۲۱ آذر ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۰۹۱۱۸۵
امنیتی و دفاعی

اسرائیل به مرزهای ایران می‌رسد؟

حمله اسرائیل به سوریه,پیشروی اسرائیل به سمت مرزهای ایران
اسرائیل با حملات بی‌امان در حال نابودی تمامی زیربناهای نظامی سوریه است و موضع آمریکا نسبت به آن، همان است که درباره حملات اسرائیل به غزه و لبنان بود و دست اسرائیل را برای تبدیل سوریه به همسایه‌ای ضعیف‌تر از آنچه بود، بدون هیچ‌گونه توان نظامی باز گذاشته است.

روزنامه توسعه ایرانی نوشت: درست در روزهایی که گزارش‌ها حاکی از امتناع سربازان اسرائیلی از ادامه جنگ در غزه منتشر می‌شد و درست چند روز مانده به برگزاری دادگاه نخست وزیر اسرائیل، از سوریه یک بسته هدیه برای بنیامین نتانیاهو رسید!

اسد سقوط کرد، ارتش سوریه از هم پاشید، نتانیاهو قطعنامه ۳۱ مه ۱۹۷۴ بر سر امنیت منطقه حائل میان سوریه و اسرائیل را باطل اعلام کرد و تنها ۱۲ ساعت پس از سرنگونی حکومت بشار اسد در دمشق، نیروهای اسرائیلی وارد خاک سوریه شدند تا «مثل کفتارها، بدون جنگ یک طعمه حاضر و آماده را تصاحب کنند.»

از همان ساعات ابتدایی، هرتصی هالووی، رئیس ستاد ارتش اسرائیل اعلام کرد که «از امشب، جبهه سوریه نیز به جبهه‌های نبرد اسرائیل اضافه شده است» و رسانه‌های اسرائیلی خبر عبور تانک‌های اسرائیلی از دیوار مرزی در بلندی‌های جولان را مخابره کردند. 

تنها طی سه روز، اسرائیل بیش از ۳۰۰ حمله هوایی به سوریه انجام داده است. دیده‌بان حقوق بشر سوریه اعلام کرده که توانسته ۳۱۰ حمله انجام شده توسط هواپیماهای جنگی اسرائیل را مستند کند. 

هدف اصلی حملات نابودی کامل زیربناهای نظامی سوریه بوده است. در پی حملات مکرر به پایگاه هوایی در شمال سویدا و تیپ ۹۰ در نزدیکی نوار مرزی و سامانه‌های پدافند هوایی، بخش قابل توجهی از نیرو و تسلیحات نظامی سوریه از بین رفته‌اند. 

تصاویر ارسالی از سوریه، میگ‌های ۹۰ ارتش این کشور را نشان می‌دهد که پس از حملات اسرائیل به طور کلی منهدم شده‌اند. 

انبارهای موشک و کارخانه‌های توسعه و تولید در فرودگاه المزه از دیگر اهداف حملات هوایی اسرائیل بوده‌اند. جنگنده‌های اسرائیلی به غیر از فرودگاه المزه، دوشنبه‌شب فرودگاه قامشلی سوریه را نیز نابود کرده‌اند. 

نه تنها نیروی هوایی سوریه، بلکه نیروی دریایی آن نیز مورد حملات اسرائیل است. گزارش‌ها حاکی از این است که در حمله دوشنبه‌شب اسرائیل به بندر لاذقیه، همه کشتی‌ها به کلی از بین رفته‌اند. 

برخی گزارش‌ها حتی از انتشار مواد شیمیایی در نتیجه بمباران اسرائیل در دمشق خبر می‌دهند. 

رادیو ارتش اسرائیل دیروز به نقل از منابع ارشد امنیتی اعلام کرد که اسرائیل با بزرگترین عملیات هوایی که در تاریخ خود انجام داده، توانایی‌های ارتش سوریه، از جمله هواپیماها، کشتی‌های جنگی و تاسیسات استراتژیک را منهدم کرده تا از رسیدن مخالفان به آن جلوگیری کند. 

اسرائیل در ۲۰ کیلومتری دمشق

مسئله اما صرفا نابودی تسلیحات نظامی و ممانعت از رسیدن آنها به دست مخالفان نیست؛ بلکه همزمان با این حملات هوایی، نیروی زمینی اسرائیل در حال گسترش پیشروی در خاک سوریه و اشغال آن است. رسانه‌های اسرائیلی خبر داده‌اند که از زمان آغاز حملات ارتش علیه سوریه پس از سقوط دمشق، این حملات لحظه‌ای متوقف نشده و ۹ روستا در ریف جنوبی دمشق به تصرف اسرائیل درآمده است. 

رویترز دیروز گزارش داد که ارتش اسرائیل به شهر قطنا در فاصله ۱۰ کیلومتری شرق منطقه غیرنظامی‌شده در بلندی‌های جولان اشغالی در خاک سوریه رسیده‌اند. با این پیشروی، تا لحظه نگارش این گزارش، نظامیان اسرائیلی به ۲۰ کیلومتری دمشق رسیده‌اند. 

شبکه المنار لبنان دیروز با تایید این اخبار، گزارش داد که صدای مستمر انفجارها در پایگاه‌های نظامی این کشور در مناطق مختلف ریف دمشق به گوش می‌رسد.

این سرعت از پیشروی در خاک سوریه بدون اینکه هیچ مانعی بر سر راه ارتش اسرائیل باشد، برای نتانیاهو یک پیروزی بی‌دردسر است. او دیروز در جریان دادگاه پرونده‌های فساد مالی و رشوه‌اش نیز از این پیروزی استفاده کرد و با اشاره به سقوط حکومت اسد، گفته چند ماه پیش خود مبنی بر تغییر چهره خاورمیانه را یادآوری کرد. 

چیشتر نیز گفته بود «حکومت اسد در نتیجه ضرباتی که به ایران و حزب‌الله وارد کردیم، سقوط کرد.»

این بار هم کسی مانع نتانیاهو نخواهد شد

خبرهای دیگر حاکی از این است که نظامیان آمریکایی و اسرائیلی وارد تاسیسات نظامی سوریه در ارتفاعات القلمون شده‌اند. بدین ترتیب، موضع آمریکا در تجاوز اسرائیل به خاک سوریه نیز همان است که درباره حملات اسرائیل به غزه و لبنان بود و دست اسرائیل را برای تبدیل سوریه به همسایه‌ای ضعیف‌تر از آنچه بود، بدون هیچ‌گونه توان نظامی باز گذاشته است. 

وزارت دفاع آمریکا در توجیه این اقدام مدعی شده که «ما در تلاش هستیم تا اطمینان حاصل کنیم که سلاح‌های شیمیایی در سوریه به دست هیچ طرفی که ممکن است از آن علیه غیرنظامیان یا نیروهای ما یا شرکای ما استفاده کند، نیفتد.»

ترکیه و قطر که متهم هستند به پیشتیبانی نیروهای تحریر الشام، هیچ اقدام عملی در خصوص تجاوزات اسرائیل به خاک سوریه، نکرده‌اند. صرفا آن را محکوم کرده‌اند. اتحادیه عرب نیز آن را محکوم کرده و نماینده سازمان ملل در سوریه نیز تاکید کرده که تحرکات و حملات هوایی اسرائیل در سوریه باید متوقف شود.

از سوریه خبر رسیده که تحریرالشام به دنبال ایجاد ارتباط با شورای امنیت سازمان ملل جهت پیگیری نقض گسترده حاکمیت سوریه از سوی اسرائیل است. اما با مرور وقایع پس از ۷ اکتبر، بعید به نظر می‌رسد که پیگیری احتمالی از سوی سازمان ملل یا هر نهاد دیگری بتواند مانع اسرائیل شود. 

گذشته از این اخبار، نگرانی‌هایی نیز درباره همکاری‎های احتمالی تحریر الشام در پشت پرده با اسرائیل وجود دارد. گفت‌وگویی از مردخای کیدار، افسر بازنشسته موساد منتشر شده که در آن می‌گوید من با افراد برجسته و ارشد تحریر الشام در ارتباط هستم؛ آنها دوستان خوبی برای اسرائیل هستند. او با بیان اینکه اسرائیل برای این نیروها راه حل به حساب می‌آید و نه یک مشکل، اضافه کرده که تحریر الشام قصد دارد سفارت اسرائیل را در دمشق و بیروت باز کند و همچنین سفارت سوریه را در اورشلیم بیت‌المقدس افتتاح کند!

برخی منابع خبری نیز طی روزهای اخیر از ارتباط‌گیری مستقیم اسرائیل با گروه تحریر الشام خبر داده‌اند. این احتمال وجود دارد که چنین اخباری بازی روانی اسرائیل باشند اما از سوی دیگر فضا به قدری غبارآلود و مبهم است که نمی‌توان در این باره اطمینان داشت. 

پیشروی به سوی مرزهای ایران؟

در این شرایط ایران که عملا از سوریه خارج و قدرت عمل آن محدود شده، خواستار واکنش فوری شورای امنیت شده است. 

اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت امور خارجه دیروز ضمن آنکه تجاوز مکرر اسرائیل به زیرساخت‌های سوریه طی سه روز گذشته را محکوم کرد، گفت اقدام اسرائیل در تعرض نظامی به خاک سوریه در شرایطی که مردم سوریه مواجه با تحولات ناشی از تغییر نظام هستند، نقض آشکار منشور سازمان ملل است. 

ایران درخواست از شورای امنیت را را مطرح می‌کند که با سقوط دولت اسد، ارتباطش با سوریه قطع شده و نفوذ گذشته در دمشق برای رویارویی با اسرائیل را ندارد.

احمد نادری، عضو هیأت رئیسه مجلس دیروز با اشاره به جلسه غیرعلنی نمایندگان مجلس با سردار حسین سلامی، فرمانده سپاه گفت در جلسه مذکور این موضوع مطرح شده که تا لحظه آخر یعنی قبل از سقوط دولت بشار اسد مستشاران نظامی و نیروهای ما در سوریه حضور داشتند. اکنون هیچ نیرویی از ایران در سوریه حضور  ندارد.

این وضعیت به همراه پیشروی‌های اسرائیل در سوریه برای ایران تهدیدآمیز است. صحبت از حمله آمریکا و اسرائیل به عراق است. محسن رضایی، فرمانده اسبق سپاه و عضو مجمع تشخیص دیروز در همایش صنعت هوایی و هوانوردی گفته «جنایات آمریکا و اسرائیل از غزه شروع شد و وارد لبنان و سوریه شدند و قصد دارند طی ماه‌های آینده به عراق حمله کنند.»

به گفته او در شمال سوریه یک اردوگاه آمریکایی وجود دارد که ۱۱ هزار داعشی با خانواده‌های خود در چهار سال گذشته آموزش داده شده‌اند و احتمال دارد در ماه‌های آینده اینها به موصل یا تکریت عراق حمله کنند.

اواخر ماه گذشته نیز منابع اسرائیلی اعلام کرده بودند که این رژیم در حال بررسی حمله به عراق است. در صورت وقوع چنین حمله‌ای و ورود نیروهای اسرائیلی به عراق، در واقع اسرائیل خود را به پشت مرزهای ایران خواهد رساند. این در حالی است که نفوذ ایران در سوریه به عنوان یکی از کشورهای هم‌مرز با اسرائیل قطع شده است. 

محبوبه ولی

  • 15
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش