شنبه ۰۶ مرداد ۱۴۰۳
۱۹:۳۶ - ۱۳ شهریور ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۶۱۰۴۰
سیاست داخلی

حوزه علمیه قم: فیلم های زندان اوین لطمه‌ای بزرگ بر حیثیت و اعتبار جمهوری اسلامی وارد ساخت

حوزه علمیه قم,بیانیه حوزه علمیه قم در مورد فیلم های زندان اوین

جماران نوشت: مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم طی بیانیه ای درباره بدرفتاری با زندانیان در زندان اوین تاکید کرد: مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم ضمن ابراز تاسف و نگرانی شدید نسبت به اوضاع اسف بار زندان‌ها اعلام می کند: این ساختار و بدرفتاری‌های برآمده از آن با آیین عادلانه اسلام ناسازگار است و اصلاح جدی و فوری آن در راستای تحقق عدالت کیفری و تامین حقوق حداقلی زندانیان و همچنین نظارت مستمر بر وضعیت زندان‌ها ضرورت دارد.

متن این بیانیه بدین شرح است:

بسم الله الرحمن الرحیم

إِنَّ اللَّهَ یَأمُرُ بِالعَدلِ وَالإِحسانِ وَإیتاءِ ذِی القُربى وَیَنهى عَنِ الفَحشاءِ وَالمُنکَرِ وَالبَغیِ یَعِظُکُم لَعَلَّکُم تَذَکَّرونَ (سوره نحل، آیه ۹۰).

فیلم های منتشر شده از زندان اوین که صحنه‌هایی دلخراش و شرم‌آور از بدرفتاری با زندانیان را نشان می‌دهد، پرده از وضعیت بسیار نابهنجار زندان‌ها در ایران برداشت و وضعیت عدالت در دستگاه قضایی و زندان‌ها را بیش از پیش زیر سوال برد و لطمه‌ای بزرگ بر حیثیت و اعتبار جمهوری اسلامی وارد ساخت.

حسن رفتار با زندانیان یکی از اصول اخلاقی اسلام و عدالت کیفری است و شکنجه و بدرفتاری با آنان نقض حقوق اولیه و حداقلی است که هر زندانی طبق قوانین داخلی و حقوق بشر بین‌المللی از آن برخوردار است. امام علی(ع) در نامه خویش به مالک اشتر می‌فرماید: «دلت را سرشار از مهر و عطوفت به مردم گردان و چون حیوان درنده‌ای مباش که خوردن آنان را غنیمت می‌شماری، چه ایشان یا برادر دینی تو هستند یا در آفرینش با تو همانندند».

صحنه‌هایی که این فیلم‌ها برای قضاوت نزد افکار عمومی به نمایش گذاشت، گوشه‌ای بسیار اندک از تحقیر و بدرفتاری نظام‌مندی بود که در طول چند دهه گذشته نسبت به زندانیان اعمال می‌شده است. از دید عموم مردم، وقتی برخورد با زندانیان در زندان اوین (که در قیاس با دیگر زندان‌ها از امکانات و نظارت بیشتری برخوردار است) این‌گونه باشد، در زندان‌های دیگر اوضاع بسیار بدتر است.

این وضعیت اسفناک، ریشه در ساختار ناعادلانه و تبعیض‌آمیز نظام تنبیه و مجازات حاکمیت دارد که زمینه را برای خشونت و بدرفتاری نسبت به زندانیان فراهم می‌کند. در این ساختار، تحقیر و سرکوب زندانی برای ایجاد ترس و وحشت، جایگزین رفتار عادلانه برای اصلاح و ندامت شده است. در چنین ساختاری نه تنها بر رفتار مسئولان زندان نظارتی جدی صورت نمی‌گیرد، بلکه به آنان فرصت داده می‌شود که با تحقیر و سرکوب زندانیان اقتدار خود را به آنان نشان دهند.

انداختن تقصیر این بدرفتاری‌ها بر گردن تنی چند از ماموران و نیروها، در واقع سرپوش نهادن بر این عامل اصلی و برخورد با معلول به جای علت آن‌هاست. به جای این باید به اصلاح ساختار و نظام حاکم پرداخت و زمینه‌های قانونی و اجرایی بروز چنین جرائمی را از بین برد.

مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم ضمن ابراز تاسف و نگرانی شدید نسبت به اوضاع اسف بار زندان‌ها اعلام می کند: این ساختار و بدرفتاری‌های برآمده از آن با آیین عادلانه اسلام ناسازگار است و اصلاح جدی و فوری آن در راستای تحقق عدالت کیفری و تامین حقوق حداقلی زندانیان و همچنین نظارت مستمر بر وضعیت زندان‌ها ضرورت دارد. مسئولیت بروز این جرائم نیز در اصل بر دوش کسانی است که در جایگاه‌های برتر تصمیم‌گیری و اجرایی نظام قرار دارند و تاکنون در سخنان و مواضع رسمی خود بر آن سرپوش نهاده و وضعیت زندان‌ها را بسیار خوب جلوه ‌داده و از آن دفاع ‌کرده‌اند. اینک آنان نیز وظیفه پاسخگویی دارند و شایسته است در محکمه‌ای عادلانه محاکمه شوند.

مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم

  • 11
  • 7
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش