به گزارش روزنامه همدلی، هفته پیش رئیس قوه قضاییه در سخنانی بر لزوم رعایت حقوق متهمان و نظارت بر زندانها تأکید کرده بود. تأکیدات و تذکرات قاضیالقضات به مسئولان قوه قضاییه که نشان از بازنگری و تجدیدنظر در برخی از برخوردها داشت با استقبالهایی همراه شده بود؛ اما پس از گذشت یک هفته از این تحول، خبرهایی از اوضاعواحوال دو زندانی از سوی برخی منابع منتشر شد. نخست خبرهایی از بستری شدن بکتاش آبتین به خاطر ابتلا به کرونا در بیمارستان منتشرشده بود و سپس برخی رسانههای عمدتاً خارج از کشور یکشنبه این هفته خبر فوت عادل کیانپور در زندان شیبان اهواز را با ادعای «مرگ در اثر اعتصاب غذا» منتشر کردند.
بکتاش آبتین؛ بستری در بیمارستان با پابند
بر اساس اخباری که روز گذشته منتشر شد، بکتاش آبتین، شاعر و نویسنده به خاطر وخیم بودن اوضاع جسمی در وضعیت کمای مصنوعی قرار گرفت. این دومین بار است که این زندانی سیاسی به کرونا مبتلا میشود، درعینحال گفتهشدaه ریهاش به خاطر کمتوجهی وضعیت سلامت او درگیر شده است. قبل از این اخبار، عکسی از بکتاش آبتین منتشرشده بود که نشان میداد این زندانی در زمان بستری در بیمارستان با پابند حضور دارد.
عادل کیانپور؛ از کرونا تا اعتصاب غذا تا حد مرگ
عادل کیانپور نیز پیشازاین به کرونا مبتلا شده بود. پس از ابتلای او به کرونا، مادرش در ویدئویی اعلام کرد فرزندش در شرایط نامساعدی به سر میبرد. او در این ویدئو خواسته بود برای نجات فرزندش از ویروس کرونا به حال او رسیدگی شود. برخی رسانهها خبر دادند که او عصر شنبه در حالی درگذشت که گفتهشده از چهارم دیماه اعتصاب غذا کرده بود؛ اما تا لحظه تنظیم این گزارش هیچ مرجع رسمی به این خبر واکنشی نشان نداده است.
دستورات یک هفته قبل محسنی اژهای چه بود؟
حجتالاسلام غلامحسین محسنی اژهای، رئیس دستگاه قضا ششم دیماه به مسئولان قوه قضاییه دستوراتی در مورد نظارت بر زندانها و رعایت حقوق متهمان و افراد بازداشتشده داده بود؛ دستوراتی که اگر اجرا میشد شاید میتوانست جلوی به خطر افتادن جان دو زندانی را بگیرد.
رئیس قوه قضاییه به اهمیت مقوله نظارت بر زندانها و توجه ویژه بهسلامت و بهداشت زندانها و زندانیان اشارهکرده و گفته بود: «باید شرایط اصلاح و تربیت و بازاجتماعی شدن و اشتغال زندانیان فراهم شود و این مهم با حجم زیاد زندانیان امکانپذیر نیست، لذا دادیاران ناظر بر زندانها، دادستانها و سازمان زندانها نظارت داشته باشند تا فردی که ضرورت ندارد در زندان نباشد؛ همچنین ازلحاظ فنی و قضایی ترتیبی اتخاذ شود افرادی که شرایط قانونی را دارند با پابند الکترونیک خارج از زندان دوران محکومیت خود را بگذرانند و تا آنجا که مقدور است و قانون اجازه میدهد از مجازات جایگزین حبس استفاده شود.»
رئیس عدلیه به اهمیت مقوله تکریم خانواده زندانیان و حسن برخورد با آنها از سوی مسئولان زندان اشاره کرد و در این راستا توصیه کرد: «افرادی که در محیط زندانها مسئول مواجهه با خانواده زندانیان هستند باید از آموزش لازم برخوردار باشند و با سعهصدر با خانواده زندانیان مواجه شوند.»
او بر رعایت احترام متهم نیز تأکید کرده و گفته بود: «بههیچوجه نباید متهم تحقیر شود و باید توجه داشت که جلب و بازداشت متهم بهمثابه مجازات و کیفر رساندن او نیست و مجازات و کیفر متهم در زمره اموری است که باید روال قانونی خود را طی کند.»
رئیس قوه قضاییه همچنین بر ضرورت اعمال دقت کافی در بازرسی از منزل یا محل کار متهمین اشارهکرده و گفته بود: «در مواردی که نیاز به بازرسی از منزل یا محل کار فرد متهم نیست نباید این اقدام صورت گیرد و چنانچه ضرورت ایجاب بر بازرسی میکند باید در انجام این امر نهایت دقت صورت گیرد و نباید در حین بازرسی از منزل یا محل کار فرد متهم برای اعضای خانواده یا همکاران او دلهره ایجاد شود یا وسایلی از محل بازرسی ضبط شود که ضرورتی به ضبط آنها نیست و چنانچه این وسایل ضبط میشود پس از رفع نیازهای تحقیقاتی بهسرعت به فرد بازگردانده شود.»
- 17
- 5