پرونده سقوط هواپیمای اوکراینی پس از گذشت دو سال هنوز به نتیجهای نرسیده است و بسیاری از خانوادههای قربانیان این حادثه از این موضوع ناراحت هستند. گرچه دو جلسه دادگاه برای این رسیدگی به این موضوع تشکیلشده است اما در جلسه دوم این دادگاه، قاضی به دلیل نقص پرونده، آن را برای رفع ایرادات به دادسرا عودت داد. ذبیحالله خداییان سخنگوی قوه قضاییه نیز در خصوص عودت پرونده به دادسرا گفت: «پرونده در دادسرا مورد رسیدگی قرار گرفت و دو جلسه دادگاه آنهم با حضور شکات و اولیای دم مقتولین برگزار شد؛ اما چون نواقصی در پرونده وجود داشت، رئیس دادگاه با ذکر نواقص، پرونده را به دادسرا عودت داد که بعد از رفع نقص، مجدد پرونده به دادگاه ارسال میشود و رسیدگی ادامه خواهد داشت. خداییان البته یکی از نقصها را ارائه ندادن نظر کارشناس به اولیای دم عنوان کرد.»
همچنین چهار کشور کانادا، انگلیس، سوئد و اوکراین از طریق مجامع بینالمللی همچنان در حال پیگیری این پرونده هستند اما آنها نیز چند روز پیش در یک بیانیه مشترک ادعا کردند که تلاش بیشتر برای مذاکره با ایران بیفایده است و این گروه بر اقدامات بعدی بر اساس قوانین بینالمللی تمرکز خواهد کرد.
حالا پس از گذشت دو سال با تمامی فرازونشیبهای موجود، هنوز نتیجهای برای پروندهای حادثه سقوط هواپیمای اوکراینی حاصل نشده است و بسیاری از شبهات این پرونده همچنان باقی است و همین موضوع موجب شده تا خانوادههای قربانیان از این بلاتکلیفی و به نتیجه نرسیدن پرونده ابراز نارضایتی کنند. این در حالی است که شواهد نشان میدهد که پیگیریها و تلاشهای سیاسی داخلی هم نتوانسته گرهگشایی کند. محمود صادقی نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی در توییتی به سؤال بیپاسخی که دو سال پیش از وزیر وقت دفاع درباره حادثه سرنگونی هواپیمای مسافربری اوکراینی و جان باختن ۱۷۶مسافر آن، پرسیده بود اشاره کرده است. درحالیکه هنوز شبهات و سؤالات زیادی در این پرونده باقیمانده است، رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران در مراسمی که در بهشتزهرا برای قربانیان این سانحه برگزارشده، برای به پایان رسیدن هرچه سریعتر سیر قانونی پرونده این حادثه در قوه قضاییه و شناسایی عواملی که قصور داشتند تا آرامشی بر آلام این خانوادهها باشد، ابراز امیدواری میکند و از تشکیل پرونده شهید برای ۷۳خانواده خبر میدهد.
از طرف دیگر رضا زبیب دستیار وزیر خارجه در صفحه توییتر خود با تأکید بر اینکه «پاسخگویی صادقانه، بهترین التیام داغ بازماندگان است» دراینارتباط مینویسد: «در دومین سالگرد داغ ۱۷۶پرستوی پرواز۷۵۲، یادشان را گرامی میداریم. بدون تردید هیچچیزی جایگزین آن عزیزان نخواهد بود اما پاسخگویی صادقانه، بهترین التیام داغ بازماندگان است.
ما یک ملتیم که زیر پرچم ایران عزیز در غم و شادی شریکیم. دوگانههای کاذب نمیتواند زیر خیمه ایران جدایی بسازد.» در این میان محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه پیشین ایران نیز در توییتر خود از تمامی کسانی که در این حادثه عزیزان خود را از دست دادند عذرخواهی میکند و مینویسد: دو سال پیش، زندگی ۱۷۶نفر بهطور ناگهانی به دلیل یک خطای وحشتناک پایان یافت و هزاران بازمانده با دردی که التیام نخواهد یافت برجای گذاشت. درحالیکه هیچچیز عزیزانی را که ازدستدادهاند به آنها برنمیگرداند، من یکبار دیگر صمیمانه تسلیت و پوزش خود را به همهکسانی که عزیزانشان را از دست دادند، ابراز میکنم. ما نیز با شما اندوهگین شدیم.»
بااینحال دیروز جمعی از خانوادههای جانباختگان این حادثه با حضور در فرودگاه امام(ره) فریاد اعتراض سر دادند و خواستار رسیدگی عادلانه به این پرونده شدند.
درباره این شرایط که باعث بلاتکلیفی و ناراحتی افکار عمومی کشور شده آیتالله هاشم هاشم زاده هریسی عضو مجلس خبرگان رهبری در گفتوگویی با «همدلی» به تحلیل شرایط کشور پرداخته است.
به نظر شما اجرایی نشدن عدالت در خصوص قربانیان پرونده سقوط هواپیمای اوکراینی چه تبعاتی میتواند برای کشور داشته باشد؟
نباید مردم را نگران و بلاتکلیف گذاشت. هرچه به کارهای مردم سریعتر برسیم و تکلیف آنها را خوب یا بد زودتر مشخص کنیم و آنها را بلاتکلیف نگذاریم و پاسخگو باشیم، به نفع نظام و انقلاب است. باید تلاش کنیم تا حقایق مشخص شود. حقایق را تبیین کنیم و مردم را بلاتکلیفی، استرس و حرفوحدیثی که هرروز بیشتر میشود، حفظ کنیم و این مسائل را به حداقل برسانیم. این یک امر کلی و برای همه موضوعات کشور است و صرفاً در خصوص یک مسئله نمیگویم.
متأسفانه این روزها مردم از شرایط کشور ناراضیاند و اعتماد عمومی از بین رفته و این موضوع به کشور آسیب وارد میکند. نظر شما دراینباره چیست؟
اینگونه مسائل و مشکلات کشور من را هم زمین زد و سکته کردم. این حرفها و دردها که متأسفانه در کشور نهتنها کم نیست بلکه زیاد است که ضرر آنهم به اسلام، مقدسات و نظام و انقلاب و به این مردم بیچاره و درمانده برمیگردد. ضرر این مسائل بیشازحد است و من میدانم که حد آن چقدر است، و این غم در دل من رنجی بزرگ میشود که عوارض آنهمانند کسالتی است که برایم عارض شده است. حرفهای من در این حالت و در این شرایط پیام زیادی دارد. درد و آه زیادی دارد. اوج تأسف و درد است ولی چهکار میتوانیم کنیم و خداوند باید ما از این مسائل نجات دهد.
به نظر شما در شرایط فعلی کشور، دولت چه کمکاریهایی داشته و باید به چه سمتی حرکت کند؟
دولت مگر میتواند معجزه کند. میدانم که دولت جدید تلاش میکند که شرایط را درست کنند اما چهکاری میتوانند بکنند. باید کل نظام به همراه ملت و دولت دست در دست هم دهند و ببینند که در کجای کار اشتباه کردهایم که به اینجا رسیدهایم. بارها گفتهام که باید آسیبشناسی کنیم. ما هیچگاه مسائل کشور را آسیبشناسی نکرده و نمیکنیم. یک مسیری را گرفتهایم و به جلو میرویم و هیچ جایی برنگشتهایم که ببینیم در این مسیر در جایی اشتباهی کردهایم یا نکردهایم. ما نهتنها این را نداریم، بلکه همواره بر آنچه کردهایم تأکیدداریم و در این صورت شرایط بهتر از این نمیشود. باید آسیبشناسی کنیم و ببینیم که چه اشتباهاتی کردهایم و کجا اشتباه کردهایم. چطور شده است که اشتباه کردهایم.
با این تفاسیر به نظر شما اشکال کار دولت در چیست؟
دولت جدید با انسجامی که با سایر قوا، قوه قضائیه و مجلس شورای اسلامی دارد میتواند کارهای مهمی انجام دهد. آنها هم فعال هستند و میخواهند کارهای خوبی انجام دهند. دولت هم حسن نیت دارد و کارها را خوب انجام میدهد بااینحال بهجایی نمیرسد. باید دلیل این را بدانیم که چرا نتیجهای حاصل نمیشود. الان دیگر نمیتوان بگوییم که دولت یا مجلس کوتاهی میکند. قوه قضاییه خوب کار میکنند و از حرفهایی که میزنند و بر عدالت تکیه میکنند، خوشایند است. همه اینها امید ایجاد میکند اما درنتیجه کار آنطور که باید پیش نمیرود. این دلیل دارد که باید کارشناسان بیابند و البته باید اجازه این داده شود تا دلیل آن را بیابند.
- 10
- 1