پنجشنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۳
۲۰:۳۸ - ۲۵ شهریور ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۶۲۵۹۷
سیاست داخلی

قالیباف در سال ۸۴: برخورد با حجاب باید حداقلی باشد/ حجاب تنوع‌پذیر است و به فرهنگ جامعه بستگی دارد

محمدباقر قالیباف,رئیس مجلس شورای اسلامی

عصرایران نوشت: به بهانۀ جریحه‌دار شدن افکار عمومی و احساسات مردم به خاطر اتفاقی که برای دختر جوان و شاداب ایرانی- مهسا امینی- "در مسیر هدایت پلیس" افتاده و حیات او را به مخاطره انداخته نگاهی به دیدگاه‌های فرمانده اسبق نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران -که تلاش درخوری برای بهبود نظر مردم به پلیس انجام داد- خالی از لطف نیست.

سردار سرتیپ پاسدار محمد باقر قالیباف هر چند اکنون به عنوان رییس مجلس شورای اسلامی سکوت اختیار کرده اما در سال ۱۳۸۴ که تازه رخت پلیسی از تن به در کرده و جامۀ کاندیداتوری انتخابات ریاست جمهوری پوشیده بود دیدگاه خود دربارۀ حجاب را این گونه ابراز کرد:

«برخورد دولت در موضوع حجاب باید حداقلی باشد یعنی به میزانی که جامعه این برخورد را تأیید کند و بالاتر از آن این وظیفه را برای دولت قایل باشد که حفظ حداقل حجاب را خواستار باشد.

از همین رو باید برخی تنگ نظری ها را کنار گذاشت و برخورد دولت نباید طوری باشد که احساس شود دولت در امور خصوصی مردم دخالت می کند.

واقعیت این است که برخی برخوردهای نامعقول با امر پوشش و حجاب زنان اکنون باعث شده که حتی برخوردهای معقول و و قانونی که به صورت مؤدبانه و با رعایت حقوق افراد هست هم واکنش ایجاد کند.

حجاب همچنین یک امر تنوع پذیر است. یعنی امکان دارد یک نوع حجاب در جامعه‌ای یا زمانی بدحجابی به حساب بیاید و در جامعه دیگر مورد قبول و مناسب باشد. آیت‌الله موسوی بجنوردی در مصاحبه ای گفته‌اند "در مراکش ۹۰ درصد حجاب اسلامی دارند اما به صورت روسری و بلوز و شلوار یا کت و دامن. همان‌جا از من سؤال می‌کردند که حجاب اینها کامل است و من گفتم خیلی خوب است. مسأله‌ای که اسلام مطرح کرده پوشاندن این نواحی است و بقیه ثانوی است و به جامعه بستگی دارد و در همان مصاحبه می‌گویند در لندن اما به خانم‌های عرب که صورت خودتان را پوشانده بودند تذکر دادند این حجاب نیست چون مردم را از اسلام زده می‌کند."

حجاب امری فرهنگی و مختص جامعه است و و دولت تنها در حداقل‌ها و اندک می‌تواند دخالت داشته باشد. بنا براین دولت می‌تواند بر حداقل‌هایی از حجاب که نظر شرع را تأمین کند و با جامعه هم‌خوانی داشته باشد نظارت داشته باشد.»

آقای قالیباف اکنون سکوت کرده چون نه کاندیدای ریاست جمهوری است نه دولت حسن روحانی بر سر کار است و نه اساسا مجلس به بازی گرفته می‌شود و شوراهای عالی متعدد کار قانون‌گذاری را انجام می‌دهند. اما با توجه به این که فرمانده پلیس بوده در حمایت از وجهۀ نیروی انتظامی که با این اتفاقات آسیب می‌بیند  همان دیدگاه را تکرار کند چون می‌تواند به این وضعیت خاتمه دهد.

واقعاً خیلی زشت است که دختر ایرانی هم از دزد بترسد هم از پلیس! هم مراقب باشد که گوشی  او را ندزدند هم گشت ارشاد به زور او را هدایت نکند!

از مترو که پیاده می‌شود یک چشم او باید به کیف‌قاپ و خفت‌گیر باشد و یک چشم دیگر به برادران و خواهران گشت ارشاد که حس می‌کنند از طرف خداوندگار کهکشان‌ها مأمور هدایت آدم‌ها شده‌اند آن هم به زورند! هیچ جای دنیا زنان عادی به خاطر نوع لباس از پلیس نمی‌ترسند و این خاص جامعۀ ماست!کدام قانون به آنها چنین اجازه ای داده هم مشخص نیست. نهایت این است که گفتند جریمه کنید.

بی اغراق این وضعیت در هیچ کشوری حتی در افغانستان هم دیده نمی‌شود چون پوشش امری عرفی است. کما این که مادربزرگ مادربزرگ های ما برقع می پوشیدند و حالا کو برقع؟

مهم تر این که بخش قابل توجهی از مردم افغانستان خاصه پشتون‌ها به لحاظ فرهنگی با طالبان هم‌فکرند. در ایران اما جامعه در عین دین‌داری مدرن است و زیر بار پاسبان برو نیست. تضادی که در جامعه ایران دیده می‌شود به خاطر آن است که تفکر گشت ارشادی بیش از ۱۵ درصد پایگاه در جامعه ایران ندارد و ضرب و زور صدا وسیما هم آن را زیاد نمی‌کند چرا که هر‌گاه امکان حداقلی از رقابت در انتخابات بدون حذف‌های گسترده فراهمبوده اکثر مردم به گرایش مقابل تمایل نشان داده‌اند (و اتفاقا یکی از دلایل تشدید برخوردها در ماه‌های اخیر این است که پایگاه اجتماعی جریان مقابل نواصول‌گرایان را تضعیف کنند و وزن اجتماعی رابگیرند اما به عکس به جوانب دیگر رانده‌اند).

*منبع جملات نقل‌شده در متن: ویژه‌نامۀ همایش «زندگی خوب، برازندۀ ایرانی» است که در سال ۱۳۸۴ ستاد انتخاباتی محمدباقر قالیباف در شمارگان وسیع منتشر کرد.

سروش بامداد

  • 17
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش