شنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۳
۱۶:۰۶ - ۱۸ مهر ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۷۱۴۱۸
سیاست داخلی

اولین اقدام عملی حراست سازمان صداوسیما پس از هک شدن؛ قرنطینه کارکنان سازمان❗️

حراست سازمان صداوسیما,هک صدا و سیما

برنامه‌های صداوسیما طی ۷ماه گذشته برای سومین‌بار مورد حمله قرار گرفت.

به گزارش هم میهن، شنبه‌شب بار دیگر صداوسیما مورد حمله سایبری قرار گرفت که بسیاری با لفظ «هک شدن» از آن یاد کردند، اما در این گزارش بررسی می‌کنیم آیا چنین اتفاقی که در برنامه زنده تلویزیونی صداوسیما رخ داد، هک محسوب می‌شود یا صرفا نفوذی بوده که پیش‌تر نیز در بهمن‌ماه سال گذشته رخ داده است؟

قرنطینه کارکنان سازمان

هم‌زمان با پخش خبری ساعت ۲۱ از شبکه خبر، ویدیویی از گروه عدالت علی پخش شد که بسیاری از هک شدن دوباره‌ی صداوسیما خبر دادند. اولین اقدام عملی حراست سازمان صداوسیما بعد از اتفاق رخ داده، چه بود؟ یکی از افرادی که شنبه‌شب و هم‌زمان با این اتفاق در سازمان صداوسیما حضور داشت، در گفت‌وگو با «هم‌میهن» گفت: «شنبه ساعت۲۱ بعد از اتفاقی که به‌صورت هم‌زمان در شبکه یک و شبکه خبر رخ داد، فضای ساختمان شیشه‌ای کاملا امنیتی شد. بچه‌هایی که در صداوسیما رفت‌وآمد دارند، می‌دانند استودیو شبکه خبر و اتاق معاونت سیاسی در ساختمان شیشه‌ای واقع شده است. در ادامه‌ این اتفاق نیز در‌های ساختمان «۹ دی» هم بسته شد تا تمام افراد و کارکنانی که در این دو ساختمان حضور داشتند به‌مدت چهارساعت تا ۱:۱۵ بامداد در آنجا بمانند و اجازه خروج نداشته باشند. طی این چهارساعت از هیچ کارمندی بازجویی نشد، اما بعد از ساعت ۱:۱۵ بامداد، در شمالی سازمان روی افرادی که دیگر شیفت‌شان نبود باز شد؛ هرچند اسامی، شماره کارت ملی و علت حضور تمام کارکنان در آن چند ساعت درون سازمان صداوسیما، به‌صورت مکتوب به قلم تحریر درآمد و ثبت شد.»

سومین نفوذ طی ۷ ماه

هفتم بهمن‌ماه ۱۴۰۰ در آنونس ۳۰ثانیه‌ای که از شبکه یک و شبکه قرآن در حال پخش بود، چهره دوعضو ارشد گروه منافقین به‌مدت سه‌ثانیه پخش شد. این اتفاق برای اولین‌بار در یکی از شش‌شبکه اصلی صداوسیما رخ داده بود که باعث شد مقامات ارشد سازمان صداوسیما نسبت به این موضوع واکنش نشان دهند. مسئولان فنی سازمان صداوسیما در آن زمان گفتند احتمالا سرور، مورد حمله هکری قرار گرفته است. دوازدهم بهمن‌ماه نیز شبکه تلوبیون توسط گروه عدالت علی مورد حمله سایبری قرار گرفت، هک شد و به‌مدت ۱۵ثانیه برنامه‌های تلوبیون از حالت عادی خارج شد. بعد از دوهک پیاپی، سازمان صداوسیما تغییرات گسترده‌ای در ساختار آنلاین خود ایجاد کرد و سرورهای خود را از اساس خاموش کرد تا سیستم‌های پخش به‌صورت «آفلاین» دربیاید.

درواقع سوئیچ پخش یک‌شبکه بعد از اتفاقات بهمن‌ماه، دیگر به هیچ اینترنتی وصل نیست که بخواهد مورد حمله سایبری یا هک شدن قرار بگیرد. شنبه‌شب اما اتفاق نادری در صداوسیما رخ داد و به یکباره شبکه‌یک و شبکه‌خبر با پخش تصاویری از گروه عدالت علی رو‌به‌رو شد. تصور اولیه این بود که بازهم صداوسیما با هک از سوی یکی از گروهک‌ها روبه‌رو شده، اما با تغییرات ساختاری و فنی که در بخش امنیتی صداوسیما رخ داده و از حالت آنلاین به آفلاین تغییر پیدا کرده، عملا هک‌شدن امکان‌پذیر نیست. حسین حداد تدوین‌گر و کارگردان تلویزیونی هم در توئیتی نوشته است، سوئیچ آنتن پخش شبکه‌یک به هیچ شبکه اینترنتی آنلاینی وصل نیست و نمی‌تواند از بیرون هک شده باشد.

پخش زنده هم قابلیت هک‌شدن ندارد؟

همانطور که پیش‌تر اشاره شد؛ بعد از هک‌های پیاپی بهمن‌ماه ۱۴۰۰ صداوسیما تصمیمی را اتخاذ کرد تا جلوی حمله سایبری را ازطریق اینترنت بگیرد و امنیت شبکه را بالا ببرد. به همین جهت سیستم‌های فنی شبکه به‌صورت آفلاین مدیریت شد تا نگرانی بابت هک‌شدن وجود نداشته باشد.

یکی از تهیه‌کنندگان ارشد صداوسیما نیز در گفت‌وگو با هم‌میهن احتمال هک‌شدن برنامه‌های زنده تلویزیونی که حساسیت بیشتری نسبت به برنامه‌های تولیدی دارد را هم رد می‌کند: «در برنامه‌های زنده، اگر شما یک فایل، ویدئو یا عکسی داشته باشید در گام نخست مدیرگروه، محتوای ارسال‌شده از سوی مجری یا میهمان برنامه را بعد از تایید سردبیر یا تهیه‌کننده بازبینی می‌کند. سپس مدیر گروه، محتوای موردنظر را برای «بازبین‌های پخش» ارسال می‌کند تا به تایید نهایی برسد و در انتها باردیگر در اختیار سردبیر برنامه قرار می‌گیرد. گفتنی است ناظر پخش نیز پیش از شروع برنامه، یک‌بار دیگر محتوای موردنظر را بازبینی می‌کند تا فایل مذکور تغییر پیدا نکرده باشد.» در ادامه نیز تهیه‌کننده تلویزیون معتقد است، هک‌شدن صداوسیما بعد از اتفاقات بهمن‌ماه و باتوجه به این‌که سیستم‌های امنیتی سازمان به شکل آفلاین اداره می‌شود و اصلا سرور آنلاین ندارد، عملا شدنی نیست.

مدیرتولید یکی از برنامه‌های شبکه یک نیز در گفت‌وگو با هم‌میهن در پاسخ به این سوال که اگر اتفاق فوری رخ دهد که نیازمند پخش تصویری فوری داشته باشد، این روند چطور طی می‌شود، گفت: «روال عادی برای پخش محتوای برنامه‌ها با بازبینی ناظرپخش که نماینده صداوسیما در برنامه‌های تلویزیونی است، مورد تایید قرار می‌گیرد، اما اگر موضوعی فوری رخ دهد که نیازمند پخش ویدئو یا عکسی باشد، ناظرپخش با تعهد مکتوب خودش مجوز پخش ویدئو یا عکس فوری را می‌دهد و اگر اتفاق خاصی رخ دهد، او و بعد کارگردان باید پاسخگو باشند.»

مدیرتولید برنامه‌های تلویزیونی صداوسیما در ادامه پیرامون این‌که آیا برنامه‌های زنده تلویزیونی در صداوسیما نیز با تاخیر به دست مردم می‌رسد یا خیر گفت: «برنامه‌های زنده بدون تاخیر به‌دست مخاطب می‌رسد، آن چهار پنج ثانیه‌ای که مخاطب دیرتر دریافت می‌کند به‌خاطر مسائل امنیتی نیست، بلکه به‌خاطر سرعت انتقال است که چهارثانیه طول می‌کشد تا از استودیو برنامه به آنتن مردم برسد. مسابقات فوتبال اما با هفت‌ثانیه تاخیر پخش می‌شود که به‌خاطر ملاحظات روی سکوهای ورزشگاه‌هاست تا اگر اتفاق خاصی روی سکوهای مسابقات فوتبال در کشورهای دیگر افتاد، صداوسیما فرصت سانسور و جایگزینی تصویر را داشته باشد.»

سکوت صداوسیما

درحالی‌که وزیر ارتباطات روز شنبه تاکید کرده بود شبکه اینترنت ملی و سرورهای داخلی کشور با نظم و به‌دور از دسترس حملات سایبری به فعالیت خود ادامه می‌دهند، بسیاری از فعالان شبکه‌های اجتماعی باتوجه به نوع گزارش پخش شده و لوگوهای روی صفحه و زیرنویس‌ها معتقدند، آن‌چه برای این بخش خبری رخ داده در گزارش پلی‌بک پخش شده و یک خرابکاری بوده و به همین دلیل ناظران پخش با قطع پخش گزارش ضبط شده مانع ازتداوم آن شده‌اند. سکوت مدیران ارشد صداوسیما نسبت به این ماجرا اما نگرانی‌ها را افزایش می‌دهد که این سازمان با حملات سایبری یا نفوذ رخ داده، با چالش جدی رو‌به‌رو شده است. باید دید بعد از آفلاین شدن سیستم‌های امنیتی و البته بررسی‌های بیشتر درون‌سازمانی، چنین اتفاقی تکرار خواهد شد یا خیر.

همچنین یک منبع آگاه در سازمان صداوسیما در گفت‌وگو با خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران (ایرنا)، درباره نتایج اولین بررسی‌ها پیرامون این هک اظهار کرده است: «بررسی‌های اولیه نشان می‌دهد پخش فایل آلوده در اخبار ساعت ۲۱ روز شنبه ناشی از هک پلی‌اوت شبکه خبر بوده است. پشت‌صحنه برخی خبرسازی‌ها و شایعات منتشرشده و اکانت‌های سازمانی، برخی گروه‌ها و جریان‌ها هستند که تضعیف مدیریت سازمان صداوسیما را دنبال می‌کنند.»

او با اعلام اینکه بعد از هک ۷ بهمن ۱۴۰۰ هیچ‌کدام از نهادهای مسئول حتی یک ریال نیز به امن‌سازی شبکه سازمان کمک نکردند، گفت: «بررسی‌های فارنزیک هک سال گذشته مشخص کرد مهاجم از خردادماه ۱۴۰۰ در شبکه سازمان حضور داشته و فرآیند امن‌سازی شبکه‌های سیما موفق بوده است؛ اما شبکه خبر به واسطه ماهیت خبری خود دسترسی‌های ویژه‌ای داشته که بعد از رخداد اخیر در حال امن‌سازی است.»

  • 9
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش