چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
۰۸:۵۷ - ۳۰ آبان ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۸۳۰۹۲
سیاست داخلی

گزارشی از جزئیات درگیری ها در مهاباد

واقعا در مهاباد چه خبر است؟ | مولوي‌عبدالحميد: مامورين از تيراندازي به سوي مردم خودداري كنند/ تعداد کشته‌شدگان مشخص شد

خشونت علیه معترضان مهابادی,درگیری های مهاباد

محمودزاده، نماینده مهاباد: مردم مهاباد تا ساعات ۲ و ۳ بامداد روز یکشنبه با من تماس داشتند/ نمی‌دانم کدام‌یک از نیروها به خانه‌های مردم، پنجره‌ها و مغازه‌ها تیراندازی کردند، شیشه‌های مغازه‌ها شکسته شده و به خودروهای شهروندان نیز آسیب وارد شده است. ‌‌‌/ ماجرا از ۵ آبان بود که جوانی در اعتراضات کشته شد. مردم در بازگشت از مراسم تشییع این جوان مورد برخورد قرار گرفتند و عده‌ای با شلیک گلوله جنگی شش نفر دیگر را نیز کشتند. / پس از مولودي، خانم فرشته احمدي كشته شد، خانم شيخي نفر بعدي است. دكتر بهمن‌زاده، بعدي شاهو خذري و نهايتا زانيار ابوبكري ساير قربانيان اين شهر را تشكيل مي‌دادند.  خانم فرشته احمدي كه كشته شد، در خانه‌اش حضور داشته است،

سرهنگ سلمان حیدری، فرمانده انتظامی بوکان، از دستگیری فردی خبر داد که در تجمعات روزهای گذشته به شهروندان شلیک کرده است.

برخي خبرگزاري‌هاي اصولگرا از آتش زدن خانه‌ها و تخريب دارايي مردم خبر داده‌اند و ادعا كرده‌اند معترضان مسبب آن بوده‌اند.

مولوي عبدالحميد، امام جمعه مسجد مكي زاهدان، با انتشار توييتي نوشت: «خبرهايي نگران‌كننده از مناطق كردنشين مخصوصا مهاباد به گوش مي‌‌رسد. مردم معترض اين مناطق از اعضاي ملت بزرگ ايران هستند. صيانت از جان و مال و عزت مردم، وظيفه انساني همه است.»

هشتگ #مهاباد در توييتر فارسي ترند شده

در برخــی از تصاویر مردم در حال درگیری بودند یا در بعضی فیلم ها در حالی که

خیابان ها خلوت اســت، گشت نیروهای ویژه در جریان اســت و خانه ها در تاریکی

قرار دارند.

شادی مکی روزنامه نگار هم میهن در این روزنامه نوشت:

نماینده مهاباد از نیروهای امنیتی خواست جان و مال مردم حفظ شود

 اعتراضات اقشار مختلف ادامه دارد و هر روز شاهد ناآرامی در برخی شهرهای بزرگ و کوچک هستیم. این تنش‌ها را می‌توان در نبود وجود فضای گفت‌وگو، فقدان پاسخگویی و بی‌توجهی به مطالبات معترضان و وجود رفتارها و گفتارهایی جست‌وجو کرد که نتیجه آن بروز خشونت است. هر بار اخباری از جان باختن مردم و نیروهای انتظامی و امنیتی منتشر می‌شود. اگرچه هنوز تعداد کشته‌ها و حتی دستگیرشدگان اعتراضات به‌طور رسمی از سوی نهادهای ذی‌صلاح اعلام نشده است، اما آمارهای متعددی در این باره منتشر می‌شود. در چند روز گذشته بعد از حادثه تلخ در ایذه، بار دیگر شهر مهاباد ناآرام شده است، به‌طوری‌که اخبار نگران‌کننده‌ای درباره این ناآرامی‌ها در رسانه‌های رسمی و غیررسمی منتشر می‌شود.

تصاویرمنتشرشده در فضای مجازی از جو شدید امنیتی در مهاباد خبر می‌دهد. جوی که به‌ویژه از ساعات پایانی شنبه ۲۸ آبان تا لحظه نوشتن گزارش ادامه داشت. بسیاری از شهروندان مهابادی از قطع آب و برق در جنوب شهر تصاویری را منتشر کرده‌اند. در این میان رسانه‌های داخلی و خارجی به وضعیت موجود در مهاباد پرداختند و هرکدام اتفاقات صورت‌گرفته را با زاویه دید خود بیان کرده‌اند. اما آنچه مسلم است مهاباد امنیتی‌شده است و نیروهای بسیاری برای کنترل ناآرامی‌ها در این شهر حضور یافته‌اند. برای تشریح دقیق آنچه در مهاباد رخ داده است، هم‌میهن با نماینده مهاباد در مجلس مصاحبه‌ای انجام داد.

از نیروهای امنیتی انتظار داریم جان و مال مردم را حفظ کنند

جلال محمودزاده، نماینده مهاباد درباره حوادث مهاباد و حضور نیروهای نظامی در خیابان‌های این شهر در شامگاه شنبه گفت:«مردم مهاباد تا ساعات ۲ و ۳ بامداد روز یکشنبه با من تماس داشتند. برق برخی مناطق قطع شده بود. این مناطق دست نیروهای امنیتی بود، اما نمی‌دانم کدام‌یک از نیروها به خانه‌های مردم، پنجره‌ها و مغازه‌ها تیراندازی کردند، شیشه‌های مغازه‌ها شکسته شده و به خودروهای شهروندان نیز آسیب وارد شده است. ‌همچنین به ترانس‌ها و تاسیسات برق این مناطق نیز آسیب رسیده است. مردم از این وضعیت در این مناطق ناراحت بودند. تعدادی زخمی شدند اما کسی کشته نشد. خسارات مالی فراوانی نیز به مردم وارد شد.»

او ادامه داد:«روز گذشته نامه‌ای به دبیر شورای عالی امنیت ملی نوشتم و درخواست کردم که نیروهای امنیتی و نیروهای مستقر در شهرستان با سعه‌صدر و مهربانی با مردم رفتار کنند تا شهر آرام شود. در حال حاضر نیروهای امنیتی در شهر حضور دارند و گزارش خاصی تا این لحظه به‌دست من نرسیده است، اما از نیروهای امنیتی انتظار داریم جان و مال مردم را حفظ کنند و اجازه ندهند کسی به جان و مال مردم تعرض کند. همه شهروندان در گروه معترضان نیستند، اما صحبت‌های معترضان باید شنیده شود. مشکلات آنها بیشتر مرتبط با اشتغال و بیکاری است. این مناطق محروم هستند و بیکاری در این مناطق زیاد است. نباید به خانه‌ها و خودروهای شهروندان آسیب وارد شود.

مردم باید به‌راحتی بتوانند در شهر تردد کنند. این موارد خواسته‌های ما از دستگاه‌های امنیتی است.» نماینده مردم مهاباد در مجلس درباره قطع آب در این شهر، این موضوع را با انجام عملیات عمرانی توسط شهرداری این شهر و تخریب سهوی لوله‌های انتقال آب به برخی از مناطق شهر توسط پیمانکار مرتبط دانست و اظهار کرد:«تعمیر این لوله‌ها حدود شش ساعت طول کشید اما قطع برق تعدادی از مناطق به‌علت شلیک گلوله به تجهیزات بود که روز گذشته خرابی‌های تجهیزات برق رفع شد.» روز گذشته همچنین اخبار و تصاویری مبنی بر محاصره یک کلانتری در مهاباد منتشر شد که از درخواست حمایت از نیروی انتظامی توسط معترضان حکایت داشت. نماینده مهاباد دراین باره گفت:«کلانتری محاصره نشد، اما نیروی انتظامی در یکی از مناطق متشنج حاضر شد که مردم هم از آنها خواستند که با توجه به خسارت از آن منطقه به لحاظ امنیتی محافظت کنند. حدود نیم ساعت مردم شعار دادند و از آنها حمایت خواستند.»

تعداد کشته‌شدگان مهاباد از زبان نماینده مجلس

محمودزاده درباره تنش‌های اخیر در مهاباد توضیح داد:«ماجرا از ۵ آبان بود که جوانی در اعتراضات کشته شد. مردم در بازگشت از مراسم تشییع این جوان مورد برخورد قرار گرفتند و عده‌ای با شلیک گلوله جنگی شش نفر دیگر را نیز کشتند. یعنی از ۵ آبان تا حدود دهم آبان هفت نفر کشته شدند. اعتراضات به صورت پراکنده ادامه داشت تا اینکه در دو سه روز گذشته یک جوان کشته شد که در بازگشت از مراسم تشییع او سه نفر دیگر هم به وسیله گلوله جنگی کشته شدند. ما این وضعیت را از وزارت کشور پیگیری کردیم و وزیر کشور در کمیسیون شوراها و امنیت داخلی حاضر شد. ما از پاسخ وزیر کشور قانع نشدیم، درحالی‌که انتظار داشتیم افرادی که در پنجم آبان‌ماه به صورت مستقیم با گلوله جنگی به مردم شلیک کردند را شناسایی کرده و با آنها برخورد کنند.» او با تاکید براینکه تاکنون هیچ فردی را به عنوان متهم نه به من که نماینده مردم هستم و نه به خانواده‌های داغدار معرفی نکرده‌اند، گفت:‌ «علاوه بر این چهار نفر دیگر هم به کشته‌شده‌ها اضافه شده است. تلاش‌ها برای شناسایی ادامه دارد و پرونده‌ها در حال پیگیری هستند. متاسفانه به جای اینکه این موضوع‌ مورد پیگیری قرار گیرد، یکی از ارگان‌ها با عنوان تشویش اذهان عمومی از من شکایت کرده است.»

نکاتی درباره طایفه منگور در مهاباد

محمد ایمانی یکی از نویسندگان روزنامه کیهان نیز در کانال تلگرامی خود با اشاره به حوادث آبان نوشت: «آمریکا و اسرائیل، یک سیلی جانانه از ایل غیور «منگور» در مهاباد طلب داشتند که دیشب و امروز خوردند. دم این ایل کُرد و سنی‌مذهب غیور ایرانی گرم که پاسخ نقشه سیا و موساد را با تحقیر دادند. خواستم بنویسم مزدوران وطن‌فروش، از ایل غیور منگور سیلی خوردند؛ دیدم امثال کومله و دموکرات اصلا قدر و مقداری ندارند که بشود اعتنا کرد. آنها که از مردم شریف کُرد مهاباد سیلی خوردند، اسرائیل و آمریکا بودند و نه گروهک‌ها.» احسان هوشمند پژوهشگر حوزه اقوام درباره موضوع ایل منگور و حوادث مهاباد به هم‌میهن گفت:«منگورها یکی از طوایف قدیمی حوزه کُردی آذربایجان غربی هستند. طوایف منگور همواره از حافظان مرزها و امنیت کشور بوده‌اند که در طول تاریخ خدمات بزرگی به ایران کرده‌اند.

در جریان ناآرامی‌های چند روز گذشته در غرب کشور و از جمله مهاباد، متاسفانه خشونت نسبت به دو ماه ابتدایی افزایش یافته است. افراد زیادی قربانی و زخمی شدند و هیجان زیادی بر شهرهایی مانند مهاباد، دیواندره، ‌بوکان، سقز، غروه، کامیاران و سنندج حاکم شده بود تا جایی که از سوی هر دوطرف برخی از ابعاد خشونت بسیار غم‌انگیز بود.» هوشمند اظهار کرد:«در تشدید بحرانی که در مهاباد رخ داد، ‌تعدادی از افراد مشکوک به چند خانه حمله کردند و آنها را به آتش کشیدند. خانه‌هایی که مورد هجوم قرار گرفتند، متعلق به افرادی از ایل منگور بودند که تصاویر آن نیز در فضای مجازی منتشر شد.» او ادامه داد: «این مسئله باعث تحریک بخشی از افکار عمومی در بین منگورها و دیگر شهروندان مهابادی شد، آن‌هم در فضایی که پرهیجان بود. متاسفانه در سال‌های گذشته نیز ظرفیت نخبگان، ‌روشنفکران، ‌فعالان سیاسی و اهل فرهنگ و افراد خوشنام و معتمدین مهاباد توسط مسئولان به اندازه کافی مورد توجه قرار نگرفته است. در این فرایند این گروه از معتمدین به حاشیه رانده شدند. افرادی که می‌توانستند در حل و فصل مسائل کنونی و ایجاد آرامش و پرهیز از خشونت کمک کنند. به هرروی آنچه درباره منگورها رخ داد می‌توانست به یک بحران بزرگ تبدیل شود که خوشبختانه فعلا شرایط مهار شده است.»

دستگیری عامل تیراندازی در بوکان

سرهنگ سلمان حیدری، فرمانده انتظامی بوکان، از دستگیری فردی خبر داد که در تجمعات روزهای گذشته به شهروندان شلیک کرده است. او گفت:«به دنبال گزارش‌های مردمی مبنی بر تیراندازی به شهروندان از طبقه پنجم ساختمانی در یکی از محلات شهرستان بوکان، بلافاصله رسیدگی به موضوع در دستور کار پلیس شهرستان قرار گرفت. با اشراف اطلاعاتی و تحقیقات میدانی پلیس مشخص شد که یک نفر در هنگام وقوع تجمعات با استفاده از سلاح شکاری از طبقه پنجم به سمت شهروندان تیراندازی کرده که علاوه بر ایجاد رعب و وحشت عمومی، موجب ایجاد خسارت به خودروی شهروندان و مصدومیت آنان شده است.» برخی اخبار و تصاویر حاکی از آن است که روز گذشته اعتراضات در شهرهای اصفهان، سردشت، دهگلان، جوانرود، سنندج، مهاباد و کرج ادامه داشته و در بازار عبدل‌آباد تهران نیز تجمعاتی برپا شده است. 

مهدی بیک اوغلی در روزنامه اعتماد نوشت:

خشونت علیه معترضان مهابادی,درگیری های مهاباد

مهدي بيك اوغلي| همه چشم‌ها نگران مهاباد است. بعد از سه روز التهاب، فضاي شهر مهاباد شب گذشته آرام‌تر گزارش شده است. اين التهابات از روز جمعه و هم‌زمان با خاكسپاري قربانيان حوادث اخير آغاز شد. اعتراضات مردمي در اين شهر با برخوردهاي نيروهاي امنيتي روبرو شد. برخي خبرگزاري‌هاي اصولگرا از آتش زدن خانه‌ها و تخريب دارايي مردم خبر داده‌اند و ادعا كرده‌اند معترضان مسبب آن بوده‌اند.

از سوي ديگر، جلال محمود‌زاده، نماينده مهاباد در مجلس يازدهم، مي‌گويد از روز شنبه نيروهاي امنيتي در مناطق مختلف شهر مستقر شده و برخي از آنها به پنجره‌هاي خانه‌هاي مردم، مغازه‌ها و ساختمان‌هاي مردم شليك كرده‌اند. اين نماينده مي‌گويد: «در اينكه اين افراد متعلق به نيروهاي امنيتي و حكومتي بودند، ترديدي نيست، اما اينكه از نيروهاي سپاهي بودند، يا نيروي انتظامي بودند يا لباس‌شخصي‌ها بودند، هنوز مشخص نشده است. مردم مهاباد معترضند كه چرا بايد به خانه مردم، ساختمان‌ها و مغازه‌هاي مردم شليك كنند و خسارت ايجاد كنند؟» به اعتقاد اين نماينده در اثر بي‌تدبيري‌هاي مقامات مسوول، پس از مرگ اسماعيل مولودي در مهاباد سلسله رخدادهايي در اين شهر شكل گرفت كه بحران سه روزه را به وجود آورد. اسماعيل مولودي، اولين قرباني ناآرامي‌هاي هفته‌هاي اخير بود كه در ۴ آبان جان خود را از دست داد. محمود‌زاده در پايان گفت‌وگويش با «اعتماد» خواستار اعزام هياتي از سوي مقام رهبري به مناطق كردنشين مي‌شود تا نسبت به احقاق حق مظلومان و كشته‌شدگان پيگيري‌هاي لازم را صورت دهند.

اما «در مهاباد چه مي‌گذرد؟» اين پرسشي است كه از روز جمعه و در پي رخدادهاي پس از خاكسپاري ۳تن از كشته‌شدگان اين شهر ذهن مردم را به خود مشغول كرده است. در‌حالي كه اخبار ضد و نقيضي از حوادث اين شهر مخابره شده و هشتگ #مهاباد در توييتر فارسي ترند شده، مخاطبان مي‌خواستند بدانند، زير پوست اين شهر كردنشين چه مي‌گذرد؟

 ناآرامي مهاباد از روزهاي ابتدايي آبان‌ماه به صورت جدي آغاز شده بود. بعد از برگزاري مراسم‌هاي خاكسپاري ٣ تن از كشته‌شدگان اين شهر در صبح جمعه و شنبه، ۲۷ و ۲۸ آبان‌ماه اين اعتراضات ادامه يافت؛ به نحوي كه فضاي شهر در شنبه‌شب نا‌آرام بود و صداي رگبار در برخي مناطق مسكوني شهر به گوش مي‌رسيد. بر اساس اعلام خبرگزاري فارس «هزاران نفر از مردم مهابادي روز جمعه در آيين تشييع و خاكسپاري كمال احمدپور شركت كردند. حضوري كه با مقابله نيروهاي امنيتي مواجه شد و نهايتا باز هم آمارهاي كشته‌شدگان افزايش يافت.» كمال احمدپور از جمله معترضاني بود كه بر اساس اعلام نماينده مردم مهاباد شنبه با شليك تير جنگي نيروهاي امنيتي كشته شده است.

با آغاز بحران، بلافاصله تحليلگران حوزه سياسي كشور و چهره‌هاي بانفوذ در مناطق كردنشين، تلاش كردند وضعيت مهاباد و ساير مناطق كردنشين را از حالت بحران امنيتي خارج كنند. در اين مسير، مولوي عبدالحميد، امام جمعه مسجد مكي زاهدان، با انتشار توييتي نوشت: «خبرهايي نگران‌كننده از مناطق كردنشين مخصوصا مهاباد به گوش مي‌‌رسد. مردم معترض اين مناطق از اعضاي ملت بزرگ ايران هستند. صيانت از جان و مال و عزت مردم، وظيفه انساني همه است.» مولوي‌عبدالحميد در ادامه با اشاره به اينكه فشار و سركوب باعث گسترش نارضايتي خواهد شد، نوشت: «مامورين از تيراندازي به سوي مردم خودداري كنند.» تصاويري هم از روز گذشته در شبكه‌هاي اجتماعي در خصوص ورود دامنه‌دار نيروهاي امنيتي با تجهيزات ويژه به شهر مهاباد منتشر شد كه نگراني‌هارا افزايش داد. 

چه كسي مقصر است؟

نطفه بحران مهاباد اما از روز جمعه ۲۷آبان ماه شكل نگرفت و موضوع به هفته‌ها قبل‌تر باز مي‌گردد؛ بحران زماني آغاز شد كه در مراسم چهلم مهسا اميني در۴آبان ماه، پسر جواني به نام اسماعيل مولودي در اعتراضات اين شهر كشته مي‌شود. با كشته شدن اين جوان و انتشار تصاوير مرتبط با آن، شهر مهاباد و بسياري از مناطق كردنشين وارد دوره‌اي از اعتراضات مستمر مي‌شوند. خبرگزاري ميزان وابسته به قوه قضاييه به نقل از ناصر عتباتي، رييس كل دادگستري استان آذربايجان، درباره علت كشته شدن اسماعيل مولودي مي‌نويسد: «طبق گزارش‌هاي ارايه شده اين فرد با گلوله جنگي كشته شده و جسد وي را در محلي پيدا كردند كه كانون تجمعات و اغتشاشات نبوده است.» عتباتي در ادامه تاكيد كرده: «ماموران به هيچ‌وجه از اسلحه جنگي استفاده نمي‌كنند. بنابراين كشته شدن او ربطي به نيروهاي امنيتي و انتظامي ندارد.»

روايت جلال محمود‌زاده نماينده مردم مهاباد در مجلس يازدهم اما تفاوت‌هاي جدي با روايت نهادهاي رسمي استان آذربايجان غربي دارد. محمود‌زاده در گفت‌وگوي اختصاصي با «اعتماد» در خصوص سكانس آغازين بروز بحران در مهاباد مي‌گويد: «پس از كشته شدن اسماعيل مولودي، مردم مهاباد در مراسم خاكسپاري او حضور جدي پيدا مي‌كنند و خواستار برخورد با قاتلان او در هر لباس و منصبي مي‌شوند. اما به دليل سوءتدبيرها در مراسم تشييع جنازه اسماعيل مولودي، ۵نفر ديگر از جوانان با تير جنگي كشته مي‌شوند.»

محمودزاده اسامي اين افراد را اينگونه شرح مي‌دهد: «پس از مولودي، خانم فرشته احمدي كشته شد، خانم شيخي نفر بعدي است. دكتر بهمن‌زاده، بعدي شاهو خذري و نهايتا زانيار ابوبكري ساير قربانيان اين شهر را تشكيل مي‌دادند.  خانم فرشته احمدي كه كشته شد، در خانه‌اش حضور داشته است، اما تير بي‌تدبيري‌ها باعث قتل او و داغدار شدن خانواده و شهر شد.اين هيات اعزامي بايد با متخلفان برخورد و دستور آزادي زندانيان را صادر كنند. اين روند ادامه داشت تا اينكه طي روزهاي اخير نيز جواني به نام حسين‌پور كشته مي‌شود. مردم به مراسم تشييع او مي‌روند و نسبت به اين رويكردهاي تند، اعتراضاتي را صورت مي‌دهند و دوباره ۳نفر ديگر به جمعيت كشته‌شدگان اين شهر افزوده مي‌شود. مجموعه كشته‌شدگان اين شهر با كشته‌شدگان اخير به ۱۱نفر مي‌رسد.»

سايه روشن افراد معترض در مناطق كردنشين

«اما پرسشي كه با اين توضيحات به ذهن خطور مي‌كند، آن است كه آيا امكان اين وجود داشت كه مسوولان و مديران امنيتي و راهبردي اين شهر مي‌توانستند به نحو ديگري عمل كنند كه بحران فروكش كند؟ محمود‌زاده در اين خصوص مي‌گويد: «افرادي كه اين روزها اعتراض دارند، شهروندان همين كشورند و ايراني هستند. برخي از اين معترضان مشكل معيشتي و اقتصادي دارند و برخي ديگر نيز احساس تبعيض مي‌كنند. اما مسوولان به جاي شنيدن حرف معترضان با روش‌هاي تند صورت مساله را پاك مي‌كنند.»

اين نماينده تاثير مسائل اقتصادي به اعتراضات را محدود به مهاباد و شهرهاي كردنشين نمي‌داند و آن را مساله‌اي ملي و سراسري مي‌داند: «هيچكدام از وعده‌هاي دولت آقاي رييسي مبني بر اشتغال ۱.۵ميليون نفري و ساخت ۱ميليون مسكن در هر سال تحقق پيدا نكرده است. از سوي ديگر تورم و گراني هم ركورد زده است. دولت نه تنها اشتغالزايي نكرده بلكه ۹ميليون شغل آنلاين را هم با محدودسازي اينترنت از ميان برده است، در اين شرايط طبيعي است كه جوان ايراني و خانواده‌ها واكنش نشان مي‌دهند.» محمودزاده در بيان نقطه آغازين بحران در مناطق كردنشين مي‌گويد: «در بسياري از مناطق قومي و مذهبي تبعيض‌هاي فراواني در استفاده از افراد نخبه و به كارگيري آنها وجود دارد. در واقع امكانات كشور عادلانه توزيع نمي‌شود. مجموعه اين مطالبات بر روي هم تلنبار و باعث شد، مردم در قالب روش‌هاي مسالمت‌آميز موضوعات مورد نظر خود را مطرح كنند. اما چون به اين مطالبات توجهي نشد و حتي مجلس به جاي همراهي با مردم با دولت همصدا شد، مشكلات حادتر شدند. اين روند باعث بروز اعتراضات فراگير در سراسر كشور شد. تعداد بسياري از ايرانيان كشته شدند و خانواده‌هاي فراواني داغدار شدند.»

حالا بايد در منطقه منتظر چه تحولاتي باشيم؟ 

محمودزاده در پاسخ به اين پرسش مي‌گويد: «بايد توجه داشت كه شرايط مناطق كردنشين با ساير مناطق متفاوت است. تحولات در اين مناطق بسيار حساس است و مطالبات طي سال‌ها بر روي هم تلنبار شده‌اند. اگر تدبير مناسبي صورت نگيرد، امكان تداوم بحران و افزايش خشم مردم وجود دارد. سال‌هاست كه جوانان اين مناطق از بيكاري و فقر و تبعيض رنج مي‌برند، اگر قرار باشد به روي اين مردم بي‌گناه آتش هم گشوده شود، نه به نفع نظام است و نه به نفع كشور. از يك طرف مردم بايد آرامش خود را حفظ كنند و از سوي ديگر مسوولان عذرخواهي كرده، خسارت‌ها را جبران و كشته‌شدگان را ذيل شهدا قرار دهند.»

روايت رسانه‌هاي اصولگرا از رخدادهاي مهاباد

تسنيم و فارس در جريان گزارش در خصوص رخدادهاي شهر مهاباد از همان الگوي رسانه‌اي تبعيت كردند كه در تمام هفته‌هاي اخير از آن بهره مي‌بردند؛ اطلاق عنوان «اغتشاش» به تجمعات اعتراضي و اغتشاشگر به مردم معترض. خبرگزاري تسنيم ادعا كرده تخريب خانه‌ها و خسارت به مغازه‌ها كار معترضان بوده است؛ موضوعي كه نماينده مردم مهاباد با آن موافق نيست و آن را تكذيب مي‌كند. تسنيم ديروز در گزارشي در خصوص رخدادهاي اين شهر نوشت: «اغتشاشگران با حمله به اماكن عمومي، تخريب اموال خصوصي مردم، انسداد معابر و تهديد مردم با سلاح گرم تلاش داشتند ‌در سطح شهر رعب و وحشت ايجاد كنند و از عصر روز گذشته، برخي از آنها به خانه مردم وارد شدند و خانه چندين نفر از شهروندان نيز توسط آشوبگران به آتش كشيده شد. پس از اعتراض مردم به اين شرايط در محله‌هاي اصحاب‌سفيد و پشت‌تب‌ آشوبگران وقتي اوضاع را مساعد نديدند اقدام به فرار كردند و در برخي منازل در اين منطقه مخفي شدند.» اين خبرگزاري در ادامه مي‌نويسد: «نيروهاي حافظ امنيت شب گذشته (شنبه‌شب) با ورود به اين منطقه ضمن برقراري آرامش در شهر مهاباد، اقدام به رصد، شناسايي و دستگيري ليدرها و سردسته‌هاي اصلي آشوبگران و برخي تيم‌هاي تروريستي كردند. در زمان حاضر امنيت در مهاباد برقرار شده است و مردم و كسبه به فعاليت روزانه خود مشغول هستند. طبق آخرين گزارش‌ها اكثر عناصر و عواملي كه طي روزهاي گذشته در اغتشاشات و آشوب‌ها دست داشته‌اند دستگير شده‌اند و در اين عمليات هيچ كسي كشته يا مجروح نشده است.‌« در ميان اين اخبار و روايت‌هاي متفاوت كه در طول تمام ايام رخدادهاي اخير جريان دارد، بايد ديد نهايتا مي‌توان آتش اعتراضات عمومي مردم را فرونشاند يا اينكه اين نوع رفتارهاي سلبي و اطلاق عنوان آشوبگر به معترضان باعث افزايش خشم مردم و تداوم بحران مي‌شود؟

به شمخاني نامه نوشتم به ماجراي شهر مهاباد ورود كند

محمود‌زاده در خصوص بحران ۲روز اخير مهاباد مي‌گويد:  «  براي پيگيري موضوع امروز نامه‌اي را خطاب به شمخاني نوشتم و از او خواستم كه به ماجراي شهر مهاباد ورود كند و از نيروهاي امنيتي بخواهند كه با سعه صدر با مردم رفتار كنند. بايد بررسي شود چه افراد و جرياناتي به شهر و مردم خسارت وارد ساخته‌اند. مسوولان بايد به گونه‌اي تدبير كنند كه منطقه آرام شود. همان‌طور كه در ماجراي سيستان و بلوچستان تدبيري انديشيده و نماينده‌اي از سوي رهبري به منطقه اعزام شد. در مورد مناطق كردنشين مانند بوكان، سقز، بانه، ديواندره، ايرانشهر و… نيز بايد چنين تدبيري صورت گيرد. افرادي در ميان كشته‌شدگان هستند كه اساسا در اعتراض حضور نداشتند

خشونت علیه معترضان مهابادی,درگیری های مهاباد

به گزارش روزنامه شرق در تصاویــر شنبه شــب از مهابــاد، خبری از آرامش شــبانه این شــهر زیبا نبود.

شنبه شب شــهرهای مهاباد، پیرانشهر، خوی، بوکان، اشــنویه و تکاب در آذربایجان

غربی شــاهد اعتراضاتی بودند که به خشونت کشیده شدند. روایت ها از این شهر ها

بســته به راوی متفاوت اســت و غائله شهرهای مختلف بســته به اینکه راوی چه

کســی است، ابعاد مختلفی را از شب پرحادثه مهاباد که بسیار جلب توجه می کرد،

ترسیم می کند. در این بین روایتی که خبرگزاری های رسمی از ماجرای مهاباد منتشر

کرده اند با روایتی که در فضای مجازی منتشر شده در برخی موارد نیز متفاوت است

و در برخــی از تصاویر مردم در حال درگیری بودند یا در بعضی فیلم ها در حالی که

خیابان ها خلوت اســت، گشت نیروهای ویژه در جریان اســت و خانه ها در تاریکی

قرار دارند.

خبرگزاری اصولگرای تســنیم هم روایت خود را از مهاباد منتشر کرده است. در این گزارش آمده است:

«پس از فراخوان روزهای گذشته رسانه های ضدانقالب و معاند برای اعتصاب کسبه

و بازاریان در سطح کشور، عده ای از آشوبگران و اغتشاشگران در شهر مهاباد درصدد

تحریک احساســات مردم و ایجاد ناامنی در این شهر برآمدند. پروژه ضد انقلاب برای

اغتشاش در شــهر مهاباد در روز گذشته به اوج خود رسید و آشوبگران با حمله به

منازل برخی از مردم به ویژه نیروهای امنیتی و نظامی، به غارت منازل آنها پرداختند

و در ادامه با حضور در خیابان های اصلی به دنبال افزایش ناامنی بودند.

اغتشاشــگران با حمله به اماکن عمومی، تخریب اموال خصوصی مردم، انسداد

معابر و تهدید مردم با سلاح گرم تلاش داشــتند تا در سطح شهر رعب و وحشت

ایجاد کنند و از عصر روز گذشــته، اغتشاشــگران به خانه مردم وارد شدند و شرایط

بســیار ملتهبی را در شهر ایجاد کردند تا جایی که خانه چندین نفر از شهروندان نیز

توسط آشوبگران به آتش کشیده شد.

پس از اعتراض مردم به این شــرایط در محله های اصحاب سفید و پشت تب که

در دو ماه گذشــته این محلات محل جولان اغتشاشگران و برخی تیم های تروریستی

بود، آشوبگران وقتی اوضاع را مساعد ندیدند، اقدام به فرار کردند و در برخی منازل

در این منطقه مخفی شدند.

نیروهــای حافظ امنیت بــا ورود به این منطقه ضمن برقراری آرامش در شــهر

مهاباد، اقدام به رصد، شناسایی و دستگیری لیدرها و سردسته های اصلی آشوبگران

و برخــی تیم های تروریســتی کردند. در حال حاضر امنیت در مهاباد برقرار شــده و

مردم و کســبه به فعالیت روزانه خود مشغول هســتند. طبق آخرین گزارش ها اکثر

عناصر و عواملی که طی روزهای گذشته در اغتشاشات و آشوب ها دست داشته اند،

دستگیر شده اند و در این عملیات هیچ کسی کشته و مجروح نشده است».

خبرگزاری اصولگرای فــارس هم در روایت خود از درگیری ها به دیــوان دره پرداخته و در رابطه با این

منطقه نوشته است: «صبح روز شنبه از ساعت ۱۱ جمعیتی حدودا ۳۰نفره در میدان

اصلی شــهر دیوان دره تجمع و شروع به سردادن شــعار کردند. رفته رفته به تعداد

اغتشاشــگران نیز افزوده شــد. این افراد تلاش کردند تا مســیر تردد خودرو ها را نیز

ببندنــد که با مقابله نیرو های پلیس مواجه شــدند. با حضــور نیرو های انتظامی و

شلیک گاز اشک آور، اغتشاشــات به خیابان های اطراف میدان نظیر خیابان ساحلی

کشیده شد».

ایــن خبرگزاری افــزود: «ضمن تخریب امــوال عمومی و آســیب زدن به علائم

رانندگی، بانک های ملی و تجارت دیواندره نیز تخریب شد».

ایــن خبرگزاری همچنین نوشــت که منزل ماموســتا جلال مــرادی، امام جمعه

دیوان دره و دفتر محســن فتحی نماینده مجلس این شهرستان هم به آتش کشیده

شد.

فــارس همچنین نوشــته: «اخبار غیررســمی از کشته شــدن دو نفــر در جریان

ناآرامی های امروز دیوان دره خبر می دهند».

شرق: شنبه شــب، اســتان های تهران، کردســتان، کرمانشــاه، ایالم، آذربایجــان غربی،

آذربایجــان شــرقی، همدان، اردبیل، اصفهان، ســمنان، خراســان رضــوی، گیلان

مازندران، سیستان و بلوچســتان، مرکزی و فارس شاهد اعتراضات بودند و بعضا در

مواردی اعتراضات به خشونت و درگیری کشیده شد که البته درگیری مهاباد از سایر

مناطق شدیدتر بوده است و هنوز ابعاد مختلف آن مشخص نیست.

ensafnews.com
  • 16
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۱۲
غیر قابل انتشار: ۱۶
جدیدترین
قدیمی ترین
اگه کمی منصف باشید متوجه میشید که مردم مظلوم کردستان به ناحق دارن پرپر میشن وقتی اینترنت کل منطقه قطع میشه این یعنی سرپوش روی واقعیت ها
نیازی به اخبار این خبرگزاریهای دروغین نیست همه چیز مثل روز روشنه
نیازی به اخبار این خ...
سلام اگه امکانش هست ی خورده واقعیت را به ما بگویید.
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش