سایت بهارنیوز نوشت: سیداحمد خاتمی امام جمعه تهران و عضو هیات رییسه مجلس خبرگان با اشاره به اعدام محسن شکاری، جوان معترض ۲۳ ساله در تهران گفته بود: «ما تشکر میکنیم از قاطعیت قوه قضاییه که در همین روزها اولین اغتشاشگر را به حکم قانون پای چوبه دار فرستاد تا بدانند قانون در این کشور حکمفرماست.»
در واکنش، محمدتقی فاضل میبدی (استاد حوزه) در متنی نوشت: آقای احمد خاتمی! اعدام یک انسان، مستحق اعدام باشد یا نباشد، جای تشکر و خوشحالی نیست. آخرین وصیتهای پیامبر اسلام، به نقل از امام صادق(ع) حفظ و اهتمام”عرض”، “مال “ و حرمت “خون” انسانها بود. اگر دل در گرو قدرت خود را دارید، بدانید با اعدامها، پایگاه و بقای قدرت تقویت نمیشود. اگر دل در گرو حفظ نظام را دارید، از خود بپرسید چرا مردم از عملکرد حکومت روحانیون ناراضی هستند؟
آقای خاتمی! چه کردیم که کار جامعه و جوانان و دانشجویان به این جا رسیده که حدود سه ماه صحنه را ترک نکردهاند.
آقای خطیب محترم جمعه! چرا به فکر ریشهها و عوامل اعتراضات نیستی؟ چرا نمیپذیرید که نارضایتیها ریشه در عملکرد حاکمیت دارد؟ با ادبیات خشن امثال شما و جناب علمالهدی چه گرهای از مشکلات کشور گشودهاید؟
آقای احمد خاتمی؛ این دولت مطلوب شما کار اقتصاد را به کجا رسانده؟ افزایش دلار، سکه و سایر اقلام پایهای در هیچ زمانی چون اکنون رها و رو به افزایش نبوده. از آمار مهاجرت پزشکان، پرستاران و سایر اقشار و اصناف خبر دارید؟
خواهش میکنم با اعدام یک جوان دلخوش نکنید. فرجام کاررا نیک بنگرید. این روزها شاید حال خیلیها خوش نباشد. هر قطره خونی که از مردم، از هر طرف، ریخته شود، آسیب بزرگی بر کشور و امنیت وارد میکند، اما علاج آن کشتن و اعدام نیست؛ به قول مولانا:
خون بخون شستن محالست و محال /چه زیبا گفت سعدی: حکومت به دست کسانی خطاست/ که از دستشان دستها بر خداست
سخنگوی جبهه اصلاحات، اعدام محسن شکاری را محکوم کرد
علی شکوریراد، سخنگوی جبهه اصلاحات در ایران، اعدام محسن شکاری را محکوم کرده و گفته است این کار برخلاف تصور حکومت برای منفعل کردن معترضان نتیجه عکس داده و مانند «ریختن بنزین بر آتش» عمل کرده است. شکوریراد با اشاره به گورنوشته مهسا (ژینا) امینی، گفته حالا «نام محسن شکاری پرآوازه و رمز همدلی و اتحاد معترضین» شده است. بر مزار ژینا به زبان کردی نوشته شده بود: «ژینا جان، تو نمیمیری، نام تو رمز (نماد) میشود.» گفتنی اینکه، اعدام محسن شکاری موج گستردهای از خشم معترضان را به دنبال داشته و طیف بزرگی آن را به شدت محکوم کردهاند.
میرحسین موسوی هم در پیامی از حصر نوشت:
بسم الله الرحمن الرحیم
به اینگونه اعدامهای پشت پرده و سیاستزده خاتمه دهید. حقوق ملت را پاس بدارید و تلاش برای خوارکردن شهروندان و جوانان را متوقف کنید. وظیفهی شما حفظ جان آحاد ملت بود نه گرفتن جان شهروندان. مطمئن باشید با این روشهای ظالمانه و خونآلود، طول عمر حکومت شما تضمین نخواهد شد. نه تیربارها و مسلسلها و نه چوبههای دار، جنبش مردم برای آزادی و حاکمیت بر سرنوشت خویش را متوقف نخواهد کرد. انقلاب ۵۷ برای خالی کردن زندانها بود و نه پر کردن و آتش زدن آنها. برای استقلال کشور از یوغ ابرقدرتها بود، نه قبول این یکی و طرد آن دیگری. برای وحدت بود و نه تفرقهی خانمانسوز بین خودی و ناخودی. و برای حاکمیت مردم بر سرنوشت خویش بود نه تضمین حاکمیت ظالمانهی یک عدهی معدود بر مردم. اینگونه حکمرانی به کشتار و ویرانی و از دست دادن همه سرمایه ملی میانجامد و لاجرم مردم نیز در مقابل آن یکپارچه مقاومت خواهند کرد.
بخشایش اردستانی: بخشی از معترضان از جمهوری اسلامی عبور کردهاند/ نظام فضا را برای شنیدن صدای همه فراهم کند
احمد بخشایش اردستانی نماینده پیشین مجلس ایران و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در گفتوگو با رویداد۲۴ درباره اعتراضات مردمی و شرایط کنونی کشور گفته «هرچند اعتراضها وارد چین شده و در آینده به خیابانهای روسیه خواهد رسید و از شدت اعتراضهای ایران کاسته شده است. اما با وجود این سراشیبی مردم همچنان اعتراضاتی جدی دارند. چون بخشی از معترضان امروزی از جمهوریاسلامی عبور کردهاند و بههمین دلیل معنی و مفهومش این است که مقامات رسمی را قبول ندارند و فکر میکنند، مقامات مشکل دارند.»
او میگوید: با وجود اینکه اینروزها موضوع حجاب داغ است، اما اگر سیاست جمهوریاسلامی بهگونهای پیش برود و که بشود، فضای اقتصادی را ترمیم کرد، در نتیجه گره معیشت و ازدواج و ... باز خواهد شد و معتقدم شرایطی رخ خواهد داد که موضع مردم تغییر خواهد کرد. وقتی اکثریت مردم طرفدار نظام شدند، نسبت به اعتراضهای گروهی که با بهانههای مختلفی مثل حجاب به خیابان میآیند، واکنش منفی نشان میدهند. اما در حال حاضر که بیشتر مردم گرفتاری مالی دارند، بدشان نمیآید عدهای بریزند و در خیابان به حجاباجباری معترض شوند. چون فکر میکنند، از این طریق به مطالبهشان که چیزی جز ترمیم اقتصادی نیست، برآورده خواهد شد. در واقع بستر مباحث اقتصادی است اما شعارها تنوع زیادی دارند.
او در پاسخ به این سوال که تکلیف نظام حکمرانی با آنهایی که «از جمهوریاسلامی عبور کردهاند» چیست، اظهار کرد: در قدم اول که اتفاقا قدمی بسیار مهم است، حاکمیت باید اعتراضها را مثل کشور فرانسه به رسمیت بشناسد. در این صورت عدهای میآیند و کسب مجوز از وزارت کشور تجمع میکنند و در جای معلومی، شعارهای مشخصی را میدهند و کاخ الیزه هم کاری به کارشان ندارد. اما در ایران فقط در حرف، معترضان را جدی میگیرند و در عمل تا بهامروز هیچ معترضی نتوانسته است از دولت مجوز بگیرد.
نماینده ادوار مجلس ادامه داد: این غفلت در حالی است که نظام اگر از صدا و سیما و گروههای متکثر بهره ببرد و فضا را برای شنیدن صدای همه فراهم کند، مردم سراغ بیبیسی و ایراناینترنشنال نمیروند. بهویژه اگر انتخاباتی با فضای باز و با حضور همه سلیقهها داشته باشیم، میتوانیم به کاهش مشکلات و در نتیجه رضایتمندی عمومی امیدار باشیم. البته ناگفته پیداست، هیچ قدمی مهمتر از این قدم نیست که نظام تصمیمگیری اجازه بدهد، نمایندگانی روی کار بیاید که به تعبیر امام (ره) در راًس امور باشند. در واقع هیچ جامعهای با نمایندگانی که وکیلالدوله هستند، رشد نخواهد کرد.
او توضیح داد: راه دیگر این میتواند باشد که مثل «میخائیل گورباچف» نباشیم که همزمان هدفهای سیاسی و اقتصادی داشت. یعنی اصلاحات سیاسی را کنار بگذاریم و فقط در پی اصلاحات اقتصادی باشیم. حرف من این است، در کلاس دانشجوهای زیادی به من میگویند، مساله اصلیشان حجاب نیست و معیشت است.
بحشایش اردستانی خاطرنشان کرد: صدا و سیما و همچنین روند انتخاباتی رویهای غلط دارند که از نظر مردم، سیاست صداوسیما و روش انتخابات را حاکمیت تعیین میکند و بههمین دلیل مردم با اصحاب قدرت زاویه پیدا میکنند. اگر بخواهیم تعصب را کنار بگذاریم و واقعیت را ببینیم، نظام برای بقا باید یکمقداری آزادی اجتماعی را بیشتر کند و البته ساختار را برای بازشدن گرههای اقتصادی آماده کند، حتما میتواند در جلب اعتماد مردم موفق شود.
بخشایش میگوید: با تداوم سیاستهای یکجانبهنگرانه، رویه غلط صدا و سیما، محدودیت دانشگاه و دانشجو، ترویج تبعیض، بیتفاوتی نسبت به مشکلات مالی و ... نظام با چالشی بسیار بسیار دشوار خواهد شد. مشکل این است، برخی در درون سیستم فکر میکنند، اگر مثلا درباره حجاب کمی کوتاه بیایند، نظام باید در همه موارد هم کوتاه بیاید و این خیلی بد است! تا زمانی که این گروه دستِ بالا را در عرصه اداره کشور و تصمیمگیری دارند، مشکلات همچنان مشکل خواهد ماند.
- 11
- 2
کاربر مهمان
۱۴۰۱/۹/۱۹ - ۹:۲۵
Permalink