یکشنبه ۰۲ دی ۱۴۰۳
۰۸:۰۷ - ۱۱ دي ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۰۰۸۹۲
سیاست داخلی

توالی خشم از آنها که «نان انقلاب» را خورده و سکوت کرده‌اند؛

ریزش خواص در لایه‌های دور و نزدیک قدرت

ریزش انقلابی ها,سفره انقلاب
هر چه برخی تریبون‌ها، کارنامه مردودی را به دست خواص مد نظر خود می‌دهند، نه تنها تلاشی از این خواص برای گرفتن نمره قبولی دیده نمی‌شود، بلکه هر روز بر سکوت سنگین آنها افزوده می‌شود؛ سکوتی حاکی از اینکه حاکمیت اکنون با «ریزش خواص» مواجه شده است

روزنامه توسعه ایرانی نوشت: اظهارات دیروز یکی از فرماندهان عالیرتبه سپاه بازتاب وسیعی در رسانه‌های داخل و خارج کشور پیدا کرد؛ اظهاراتی که دیگر پا را از شِکوه و شکایت از برخی خواص فراتر گذاشته بود و آنها را «گاگول» خطاب می‌کرد!

سردار حمید اباذری که اواخر مهر در یادواره شهدایی در قائم‌شهر گفته بود کسی که نان این مملکت را خورده نباید مبادرت به گمراهی مردم به ویژه نسل جوان کند، دیروز در یادواره شهدای دیگری در ساری با لحن تندتری علیه «خواص ساکت»، گفت: «تو اینقدر القاب پشت سرت است؛ کلی بیت‌ات برو و بیا دارد. چرا حرف نمی‌زنی؟ مگر نمی‌بینی با این نظام مقدس و این حقیقت عالی چه رفتارهایی می‌کنند؟ مگر نمی‌بینی نسبت به آقا و ولی این جامعه چه رفتارهایی و چه توهین‌هایی می‌شود؟ بلند شو حرفت را بزن؛ تو ناسلامتی جزو خواصی؛ تو نان انقلاب را خوردی!»

دیروز نه تنها سردار اباذری در ساری، بلکه سردار غلامحسین غیب‌پرور، جانشین فرمانده کل سپاه در قرارگاه امام علی (ع) نیز در یادواره شهدای کرمان بخشی از گفته‌های خود را به سرزنش و شماتت «خواص ساکت» اختصاص داد. او با بیان اینکه در این دو سه ماه خیلی‌ها رفوزه شدند، گفت: «منکر مشکلات اقتصادی، گرانی‌ها، بیکاری‌ها و ... نیستیم اما حق نظام این بود که هر کس می‌رسد یک چاقو به پیکره نظام وارد کند؟ نوبت ما که رسید به ظاهر همه دلشان برای ما بسوزد و این جنگ احزاب مدرن را وارد کنند؟»

آنچه سرداران اباذری و غیب‌پرور دیروز گفتند، امتداد خطبه‌های ائمه جماعات در مذمت «خواص بی‌بصیرت» و اظهارات ابراهیم رئیسی در همایش جهاد تبیین است که گفته بود: «بسیاری از خواص در «اغتشاشات» اخیر، وظایف قانونی، شرعی و انسانی خود در تنویر افکار عمومی، بیان حقایق و محکومیت توطئه دشمن را انجام ندادند و مردود شدند.»

 مردودی‌هایی که نمی‌خواهند قبول شوند!

اما هر چه این تریبون‌ها، کارنامه مردودی را به دست خواص مد نظر خود می‌دهند، نه تنها تلاشی از این خواص برای گرفتن نمره قبولی دیده نمی‌شود، بلکه هر روز بر سکوت سنگین آنها افزوده می‌شود؛ سکوتی حاکی از اینکه کار دیگر از ریزش سرمایه اجتماعی و مردم معترض گذشته و حاکمیت اکنون با «ریزش خواص» مواجه شده است.

خواصی که سال‌ها در مصدر و مسندهای ارکان قدرت نشسته بودند و هیچگاه به اندازه امروز پیش نیامده بود که این چنین پشت نظام متبوع خود را خالی کنند. خواصی چون علی‌اکبر ناطق نوری که امروز بیش از هر زمان دیگری مصلحت‌ خویش را در سکوت دیده است و یا برادران لاریجانی که اتفاقا مدت زیادی از ریاست آنها بر دو قوه مهم کشور نمی‌گذرد، اما اکنون چنان در سکوت فرو رفته‌اند که گویی دهه‌ها از حضور آنها در صحنه سیاسی گذشته است!

برای معترضانی که معتقدند از این خواص عبور کرده‌اند، سکوت آنها چندان قابل توجه نیست اما این سکوت برای حاکمیت بسیار سنگین و گران آمده است؛ به ویژه آنکه روحانیت را نیز شامل می‌شود. روحانیتی که همواره یکی از حامیان اصلی حاکمیت به شمار می‌رفته، اکنون با چهره‌هایی در درون خود مواجه است که نقد و نظرهای صریحی را علیه رویه جاری در کشور ارائه می‌دهند.

 وقتی روحانیت حمایت نمی‌کند

روزنامه کیهان ماه گذشته، یادداشتی را از آیت‌الله محسن حیدری، امام جمعه موقت اهواز و عضو مجلس خبرگان منتشر کرد که هشدار و اشاره به این دست از روحانیون بود. این عضو مجلس خبرگان در یادداشت خود نوشته بود: «در ایام مذکور و چندی پیش از آن سخنانی از سوی برخی از کسانی که در لباس روحانیت هستند و خود را محقق و مدرس می‌دانند، شنیده شده که خطرات هولناک‌تری در پی خواهد داشت، چون جنبۀ تحریف دین و بدعت دارد، امّا کمتر کسی از آن سخنان تبّری جسته است.»

اشکالاتی که فقها و علمای دینی به احکام صادره برای بازداشتی‌های اعتراضات اخیر وارد کردند نیز گواه دیگری بود بر اینکه در فقره چالش اخیر نظام، روحانیت یا دست‌کم بخشی از روحانیت، پنداری که اعتراض در خیابان به آنها نیز تسری پیدا کرده، لب به اعتراض گشوده‌اند. این موضوع را در سطح بالاتر می‌توان در دیدار اخیر محمدباقر قالیباف با مراجع عظام تقلید در قم دید.

این بار بر عکس دفعات قبل خبری از تمجید و تحسین علمای عظام برای دولت و مجلس نبود، بلکه در صفحه توئیتری آیت‌الله جوادی آملی پس از دیدار قالیباف این توئیت منتشر شد: «حضرت علی، کمیل را مسئول منطقه‌ای نمود، دشمنان به این منطقه حمله بردند و غارت کردند حضرت نامه‌ای به کمیل نوشت. مضمون آن این است که برخی تنها به درد دعای کمیل می‌خورند ولی توان اداره یک منطقه را ندارند باید از واگذاری مسئولیت به آدم‌های خوب بی‌عرضه در کشور جلوگیری شود.»

فحوای کلام آیات عظام جعفر سبحانی، ناصر مکارم شیرازی و حسین نوری همدانی در همین راستا بود. در همین راستا دیروز خبری منتشر شد مبنی بر اینکه این آیات عظام در قم، اجازه دیدار به خاندوزی، وزیر اقتصاد را نداده‌اند. هرچند که وزارت اقتصاد چنین خبری را تکذیب کرد اما فضای کلی چنان علیه وضع موجود است که در صورت صحت نیز کسی از اینکه بیت مراجع وزیر اقتصاد را نپذیرد، تعجب نخواهد کرد. به نظر می‌رسد «حاکمیت یکدست» در جلب حمایت مراجع عظام نیز به بن‌بست خورده است.

حسین قدیانی: «ما جمهوری اسلامی را با احمد خاتمی و احمد علم‌الهدی نمی‌خواهیم. ما جمهوری اسلامی را با حزب پایداری نمی‌خواهیم. به ما چمران نشان دادید و رسیدید به آقاطهرانی؟ ملاک اگر پینه‌ پیشانی است، پس طالبان هم جمهوری اسلامی است»

خودی‌هایی که کتک خوردند

در لایه بیرونی‌تر، در میان آنهایی که هم پایی در میان مردم و اجتماع دارند و هم نزدیک به حلقه قدرت هستند نیز صداهایی بلند است که می‌خواهد بگوید قرابت و نسبتی با تریبون‌های رسمی ندارد. یک نمونه‌اش حسین قدیانی است که به عنوان بسیجی و فعال رسانه‌ای اصولگرا شناخته می‌شود اما یادداشت‌های اخیر او خبرساز شده است.

او دیروز در یادداشتی ضمن آنکه نوشت احمد خاتمی و امثال او را حتی حزب‌اللهی‌ها و محجبه‌ها هم نمی‌خواهند، افزود: «ما جمهوری اسلامی را با احمد خاتمی و احمد علم‌الهدی نمی‌خواهیم. ما جمهوری اسلامی را با حزب پایداری نمی‌خواهیم. به ما چمران نشان دادید و رسیدید به آقاطهرانی؟ ملاک اگر پینه‌ی پیشانی است، پس طالبان هم جمهوری اسلامی است.»

پیش از او جواد موگویی، مستندساز نزدیک به بیت رهبری، زمانی که مقامات انتظامی و امنیتی در روزهای اول اعتراضات سخت مشغول انکار رفتار خشونت‌آمیز با معترضان بودند، روایتی از مواجهه‌اش با نیروهای بسیج سر چهارراه قدس منتشر کرد که همه‌اش شرح کتک خوردن از ۱۰ بسیجی، فحش ناموس دادنشان، ساچمه خوردن و لگدکوب کردن یک دختر جوان بود. متن موگویی مملو از خشم و عصبانیت بود و آخرش هم نوشت که هر روز می‌رود سر چهارراه قدس تا آن بسیجی را که به مادرش فحش داده بود را پیدا کند!

بعد از او شهرام گیل‌آبادی که او نیز نه برانداز است و نه اپوزیسیون و اتفاقا مشاور آقای رئیس فعلی مجلس در شهرداری تهران هم بوده است، تجربه‌ای مشابه آنچه بر سر جواد موگویی آمده بود را از سر گذراند.

او دو ماه پیش در شرح تجربه‌اش از برخورد یگان ویژه و بسیجی‌ها نوشت: «یکى از این جوان‌ها به طرف من آمد، گفت: مادر... ! چهره مادرم، قدیسه پاکدامنى که پیکر فرزندش بعد از چهل سال هنوز از جبهه برنگشته با بیمارى حادى که دارد جلو چشمم آمد. زنگ زدم به ١١٠، آن جوان نقاب‌دار و دوستانش در این فاصله دائم من را به کرکره مغازه مى‌کوبیدند و از هر ناسزایى برایم کم نگذاشتند. جوان گفت: زنگ بزن ببینم چه ..... مى‌خواهى بخورى. گفتم: بالاخره مملکت قانون داره. گفت: قانون ماییم مادر... »

آنچه موگویی، گیل‌آبادی، قدیانی و بسیاری دیگر چون آنها نوشتند و می‌نویسند به اضافه سکوت خواص و صدای مخالف برخی خواص دیگر، زنگ خطری است با این هشدار که مسئله فقط دهه هشتادی‌ها و کف خیابانی‌ها نیستند، بلکه در لایه‌های مختلف دور و نزدیک به هسته قدرت نیز «ریزش» یا رخ داده یا در حال وقوع است.

محبوبه ولی

  • 16
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۷
در انتظار بررسی: ۱۶
غیر قابل انتشار: ۱۶
جدیدترین
قدیمی ترین
چرا اين آقايان از خودشان نمى پرسند شايد کار ما اشتباه است که بعضى خواص آن را تاييد نمى کنند
تو نان انقلاب را خوردی!» تو و امثال تو کل این سرزمین را فدای امیال شخصی خودتان نموداید و غارتی کرده ا ید که باید فرزندانمان و نوادگانمان نیز عواقب زیانبار آن را بدوش بکشند
تو نان انقلاب را خور...
دین را سنگر وسپر حفط منافع خود کرده اند نهایت هم می روند همون کشورهایی که دشمن می نامند و با شلوارک و... در مراکز تفریحی(انشاله حلال)می چرخند
فقط فحش شنیده بودند انقدر خشمگین شدند؟وای از دل مادران داغدیده و اشک یتیمان وجوانانی که زندگی این هدیه خداوند از آنها گرفته شد میدونم نظرم پخش نمیکنین ولی همه میدونیم خدا در همین نزدیکیست تا اراده انتقامش کی باشد
نمی دونم در زمستان به کوه رفته اید آندوران که برف زیاد بود کبک برای اینکه دیده نشوند سرش را به برف فرو می کرد در صورتی که بدنش دیده می شد :وقتی عمل وگفتار یکی نیست و از همه مهمتر اونهایی که عمل وگفتارشان یکی نیست کماکان فکر می کنند مردم نباید در مورد تفاوت عمل وگفتارشان حرف بزنند و به همین چهت در صدد بستن فضای مجازی هستند که دیگر فایده ندارد
هنوزبعد۴۰سال نفهمیدیدخواص یعنی مردم اگرهوای مردم راداشتیدحکومتتان پارپرجاست اگرنداشتیدوکسانی عین برادران لاریجانی وناطق نوریهاکه نون به نرخ روزخورهستندراخواص دیدیدوضعتان میشوداین....
هنوزبعد۴۰سال نفهمیدی...
مردم را نبینند مردم هم آنها را نمی بینند
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش