یکشنبه ۰۲ دی ۱۴۰۳
۰۹:۱۱ - ۱۸ دي ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۰۱۶۴۱
سیاست داخلی

بررسی اظهارات جواد لاریجانی در نقد اعتراضات سیستان‌وبلوچستان

ظهور دوباره دیپلمات تندخو

جواد لاریجانی,بررسی اظهارات جواد لاریجانی در نقد اعتراضات سیستان‌وبلوچستان

روزنامه جهان صنعت نوشت: «مسجد مکی کاملا مصداق مسجد ضرار است یعنی مسجد نیست و آنجا دقیقا محل توطئه است. برای پیامبر اسلام هم تخریب مسجد ضرار خیلی سخت بود اما مسجد توسط عده‌ای درست شده بود برای اشاعه افکار انحرافی و پیامبر دستور داد تا آن مسجد را خراب کنند. مسجد مکی امروز به مسجد ضرار تبدیل شده است. «عبدالحمید»، پروژه دشمنان ایران را پیش می‌برد.» اینها بخشی از سخنان جواد لاریجانی در گفت‌و‌گو با خبرگزاری فارس است که با واکنش‌های زیادی مواجه شد. محمدجواد لاریجانی رئیس سابق ستاد حقوق بشر قوه قضاییه و یکی از دیپلمات‌های باسابقه ایران و نیز برادر بزرگتر برادران لاریجانی است. این سیاستمدار که حالا دهه‌ای طولانی است در هیچ دولتی به کار گرفته نشده، در شرایطی چنین سخنان تندی را بر زبان آورده است که به نظر می‌رسد جامعه بعد از چندین ماه اعتراضات خیابانی در آرامش نسبی به سر می‌برد و در حال حاضر بیش از هر زمان دیگری جامعه ایران نیازمند آرامش و دوری از دوقطبی‌سازی و تفرقه‌افکنی است. این آرامش مورد نیاز به ویژه در استان سیستان وبلوچستان و زاهدان که ده‌ها نفر به دلایل گوناگون کشته و زخمی شدند بیش از هرزمان احساس می‌شود. مسائل این استان به اندازه‌ای اهمیت دارد که حتی رهبر معظم انقلاب با اعزام هیاتی از مردم این شهر و خانواده‌های آسیب‌دیده دلجویی کردند؛ بنابراین نباید با اظهارات نسنجیده بنزین روی آتش نارضایتی‌ها ریخت.

ایران بیش از ۱۰۰ روز است شاهد اعتراض‌ها بوده که جرقه آن با فوت مهسا امینی دختر ۲۲‌ساله اهل سقز زده شد. کارشناسان و تحلیلگران سیاسی باور دارند شیوه تصمیم‌گیری در حل مشکلات اقتصادی، معضلات اجتماعی و فرهنگی و سیاسی در سال‌های تازه‌سپری‌شده دلیل اصلی اعتراض‌ها بوده است. در این بین استان سیستان‌وبلوچستان نیز مانند دیگر شهرها درگیر این اعتراضات بود. در این میان آشتی بین گروه‌ها و جریان و آرامش در جامعه و بین گرایش‌ها و مذاهب مختلف یکی از نیازهای اساسی برای برگرداندن آرامش در جامعه است. حتی مسوولان نیز در سخنرانی‌های خود بر آرامش و آشتی بین جریان‌ها تاکید دارند. در چنین شرایط حساسی که جامعه ایران در آن قرار گرفته و دشمنان ایران منتظر یک فرصت برای تفرقه‌افکنی و شکاف در این قومیت‌ها و مذاهب مختلف در ایران هستند بیان چنین اظهاراتی از سوی یک عنصر به شدت سیاسی نه‌تنها آرامش را به کشور بر‌نمی‌گرداند بلکه بنزین روی آتش نارضایتی‌هاست.

سیستان‌وبلوچستان از نظر امکانات جزو استان محروم در کشور محسوب می‌شود و مشکلات معیشتی در این استان بیداد می‌کند و در حالی که بخش‌هایی از مردم سیستان نسبت به برخی محرومیت‌ها اعتراض دارند، لاریجانی در گفت‌وگو با فارس گفته بود: «خدمتی که جمهوری اسلامی در منطقه سیستان‌وبلوچستان کرد در تاریخ این خطه بی‌نظیر است؛ به عنوان مثال این خدمت در حوزه زنان هم قابل توجه است. در آن منطقه که قبل از انقلاب حتی برای زنان‌شان شناسنامه نمی‌گرفتند و آنها را فرزند حساب نمی‌کردند، جمهوری اسلامی خانم‌ها در این استان را به مدرسه فرستاد و برای آنها دانشگاه درست کرد. در استان سیستان‌وبلوچستان بهترین دانشگاه‌های کشور تاسیس شد، بیمارستان در این استان ساخته شد و بسیاری امکانات برای مردم سیستان‌وبلوچستان فراهم آورده شد.»این دست اظهارات بدون تردید موجب خشم بسیاری از مردم خواهد شد. البته در این بین برخی چهره‌ها و نمایندگان به سخنان او واکنش‌های تندی داشته‌اند به گونه‌ای که جلیل رحیمی جهان‌آبادی نماینده مجلس در واکنش به اظهارات اخیر جواد لاریجانی در صفحه شخصی خود در توئیتر نوشت: «‌هجویاتی منتسب به ‎جواد لاریجانی علیه ‎مولانا عبدالحمید و ‎مسجد مکی زاهدان منتشر شده که نشان‌دهنده بی‌درایتی کامل این شخص است. جناب جواد لاریجانی! نه شما پیامبری؛ نه ‎مسجد مکی ‎مسجد ضرار و نه هموطنان ما منافق؛ کشور نیازمند آرامش، آشتی و برادری است داغ دل بلوچستان را با کم‌خردی تازه نکن!»

جواد لاریجانی که زمانی مغز متفکر جناح راست بود و به اصلاح‌طلبان به خصوص سید محمد خاتمی حملات تندی داشت، در این مقطع به نظر می‌رسد یا دوباره بعد از آن حذف لاریجانی از صحنه سیاست، خواهان برگشت به صدر اخبار است یا اینکه می‌خواهد با تندروی دوباره کشور را درگیر اعتراضات و دوقطبی‌سازی کنند. در واقع بیان کردن چنین سخنانی آن هم در شرایطی که شهروندان استان سیستان‌وبلوچستان نیازمند دلجویی و مدارا هستند و حتی رهبر معظم انقلاب با اعزام هیاتی از مردم این شهر و خانواده‌های آسیب‌دیده دلجویی کردند، پسندیده نیست و بیشتر بر خشم عموم می‌افزاید.

نوع نگاه لاریجانی مسبوق به سابقه است

در همین حال غلامرضا ظریفیان معاون وزیر دوران اصلاحات در گفت‌وگو با «جهان‌صنعت» درباره اظهارات و موضع‌گیری اخیر جواد لاریجانی بیان کرد: این نوع تندروی‌ها و نوع نگاه ایشان مسبوق به سابقه است و فقط به این نوع موضع‌گیری مرتبط نیست، بلکه ایشان از گذشته هرازگاهی در زمینه‌های مختلف ظهور پیدا می‌کرد و چنین موضع‌گیری‌های تندی را ارائه می‌داد که البته با موضع‌گیری‌های برادرانش هم متفاوت بود. به هر حال فکر می‌کنم در وضعیت کنونی کشور ما، مسائلی که به امنیت و وحدت ملی ما مربوط می‌شود، به قدری حساس است که این نوع موضع‌گیری‌ها می‌تواند این وضعیت را به مخاطره بیندازد. تعجب می‌کنم از کسی که قبلا دیپلمات بوده است؛ چراکه معمولا دیپلمات‌ها سعی می‌کنند حرف‌هایشان را با دقت بیشتر و معطوف به منافع ملی کشور بیان کنند.این فعال سیاسی اصلاح‌طلب درباره این نوع موضع‌گیری‌ها و امثال آن که در برخی از نماز جمعه‌ها، خطبا و تریبون‌ها دیده می‌شود، تاکید کرد: این‌گونه موضع‌گیری‌ها بیش از اینکه جامعه را به سمت عقلانیت و مداقه بیشتر سوق دهد، به افزایش احساسات، رشد خشونت و تزاحم‌های خطرناک منجر می‌شود و کشور را با شرایط بدی روبه‌رو می‌کند؛ این موضوع فقط معطوف به آقای لاریجانی نیست، بلکه در مورد موضع‌گیری‌های برخی از کسانی که تریبون در اختیار دارند نیز صدق می‌کند. در واقع موضع‌گیری‌های این افراد خلاف منطق کمک به ساماندهی و التیام فضای اجتماعی-سیاسی کشور و خارج از عرف و اخلاقی است که جامعه به شدت به آن نیاز دارد. متاسفانه چنین مواضعی سر زخم‌ها را باز کرده و زخم‌ها را بیشتر می‌کند.

ظریفیان در ادامه افزود: مخصوصا موضع‌گیری آقای لاریجانی که در مورد مجموعه‌های فرهنگی-اعتقادی است، می‌تواند احساسات مذهبی و قومی بخشی از جامعه ایرانی را برانگیزد؛ در نتیجه جامعه در چنین شرایطی احساس خوب و التیام بخشی نخواهد داشت و احساس خواهد کرد که عده‌ای نمی‌خواهند اتمسفر کشور به نحوی باشد که در آن اقدامات اصلاح‌طلبانه، منطقی و به نفع همه اقشار جامعه صورت گیرد. بنابراین این نوع اظهارات جز اینکه شکاف‌ها را تشدید و اختلافات را عمیق‌تر کند و به خشونت بیشتر در جامعه نیز دامن بزند، هیچ ثمره و نتیجه‌ای ندارد.وی در پایان گفت: همان‌طور که گفتم در مورد آقای لاریجانی این موضع‌گیری‌ها مسبوق به سابقه است که می‌تواند نوعی اعلام موضع در شرایط خاص باشد تا به دیگران بی‌موضع نبودن خود را در شرایط فعلی اعلام کند. در واقع در برخورد‌های قبلی نیز نگاه و اظهارنظرهای ایشان با همین طبع و منطق همراه بود و من فکر می‌کنم این اظهارنظر اخیر را هم باید در امتداد همان مسائل قبلی پیگیری کرد.

لاریجانی می‌داند در کجا ایستادن منافع دارد

حمیدرضا جلایی‌پور چهره سیاسی اصلاح‌طلب همانند ظریفیان معتقد است که این نوع اظهارنظر از سمت جواد لاریجانی بی‌سابقه نبوده و همواره اکثر موضع‌گیری‌های او در همین راستا قرار دارد. این چهره سیاسی اصلاح‌طلب در پاسخ به این سوال «جهان‌صنعت» که «در راستای موضع‌گیری اخیر جواد لاریجانی، آیا او فقط قصد اعلام حضور و صیانت از داشته‌های خود و گروهی را دارد که از اصل افتاده‌اند یا این اظهارات اخیر او ناشی از یک ماموریت برای ترویج تندروی است؟»

گفت: آقای جواد لاریجانی تقریبا از دهه پیش یعنی پس از تغییرش در پست معاونت وزارت خارجه، به عنوان یک کارشناس سیاسی اظهارنظر نمی‌کند؛ او معمولا سخنانی می‌گوید که مورد نظر «تندرو‌های حکومتی» است؛ در واقع او می‌داند که در کجا ایستادن منافع دارد. وی در ادامه درباره اینکه آیا حرف‌های لاریجانی می‌تواند مقدمه‌ای برای برخوردهای تند باشد یا خیر، بیان کرد: او حتی شخصیتی نیست که حکومت هم روی حرفش حساب کند. لاریجانی آتش به اختیار هم نیست؛ اتفاقا آقای جواد لاریجانی فرد باهوشی است، او تنگنای تندروها را حس کرده و دارد به نفع‌شان حرف می‌زند؛ وگرنه به جای این حرف‌ها انتقاد می‌کرد که چرا چهار ماه پیش به خطای نیروی انتظامی در چابهار به سرعت رسیدگی نشد. چه‌بسا اگر رسیدگی جدی انجام می‌شد، خون مردم ریخته نمی‌شد.

  • 10
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش