جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۰۸:۵۸ - ۲۹ دي ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۰۲۶۳۶
سیاست داخلی

جای تاج‌ها امن است

اختلاف دولت رئیسی و فرح بر سر جواهرات سلطنتی | جواهرات فرح پهلوی الان کجا هستند؟

جواهرات پهلوی, تاج مربوط به شاه و ملکه پهلوی دوم
فرح پهلوی، در واکنش به توییت سخنگوی دولت درباره خروج جواهرات سلطنتی از ایران، ادعا کرد که همه این جواهرات در گنجینه بانک مرکزی ایران قرار دارد.ملکه پیشین ایران می‌گوید دی‌ماه ۱۳۵۷ و هنگام خروج از کشور، او بخش بزرگی از جواهرات شخصی‌اش را هم در «گنجه‌های کاخ نیاوران» برجای گذاشت.فرح پهلوی افزود: «با خودم پوتین‌هایم را آوردم اما حتی تنها نیم‌تاجی را که متعلق به خودم بود که الماس و فیروزه‌نشان بود، گذاشتم ایران و آمدم.»

احسان رستمی‌پور در روزنامه شرق نوشت: دو تاج مربوط به شاه و ملکه پهلوی دوم که روز گذشته در ویدئوی منتشرشده توسط سخنگوی دولت ادعای خروج آنها از کشور توسط خاندان پهلوی مطرح شده بود، در موزه جواهرات ملی بانک مرکزی ایران نگهداری می‌شوند. انتشار ویدئویی کوتاه از اموالی که آخرین شاه ایران هنگام خروج از کشور همراه خود برده، روز گذشته حرف و حدیث‌های زیادی در فضای مجازی به راه انداخت.

این اتفاق زمانی رخ داد که علی بهادری‌جهرمی، سخنگوی دولت، ویدئویی یک‌دقیقه‌ای با لوگوی خبرگزاری ایرنا با تیتر «بخشی از ثروت ایران که پهلوی با خود برد»، در صفحه توییتری خود منتشر کرد و با استناد به ویدئو نوشت که دو تاج شاهنشاهی دوره پهلوی با پنج‌ هزار قطعه الماس که قابل قیمت‌گذاری نیستند، هنگام خروج محمدرضا پهلوی از کشور خارج شده است. در این ویدئو که هم‌زمان با سالگرد خروج پهلوی دوم از ایران منتشر شده، تصویری از دو تاج محمدرضا پهلوی و همسرش نمایش و نوشته شده است که تاج ملکه با هزارو ۶۴۶ قطعه الماس، تاج شاهنشاهی با سه‌هزارو ۳۸۰ قطعه الماس و ۳۸۴ چمدان حاوی عتیقه و جواهرات همراه پهلوی و همسرش از کشور خارج شده است. انتشار این ویدئو با لوگوی خبرگزاری ایرنا و توییت‌شدن آن توسط سخنگوی دولت باعث شد بسیاری از کاربران فضای مجازی به موضوع خروج این اموال از ایران واکنش نشان دهند.

جواهرات پهلوی, تاج مربوط به شاه و ملکه پهلوی دوم
جواهرات پهلوی, تاج مربوط به شاه و ملکه پهلوی دوم

در این ویدئو درباره خروج این اموال، جزئیاتی ارائه نشده و همچنین به جزئیات ۳۸۴ چمدان حاوی عتیقه و جواهرات نیز پرداخته نشده است. از سوی دیگر اموال خارج‌شده توسط پهلوی‌ها در زمان ترک کشور نیز همچنان مبهم است و لیست دارایی‌هایی که توسط آنها از کشور خارج شده، مشخص نیست. با وجود این دو تاج معروفی که این ویدئو مدعی خروج آنها از کشور است، اکنون در خزانه جواهرات ملی بانک مرکزی ایران نگهداری می‌شود.

هرچند اطلاعات دقیقی درباره جابه‌جایی‌های احتمالی این تاج‌ها در طول تاریخ نیست اما اسناد متعددی نشان می‌دهد که این تاج‌ها هم‌اکنون در ایران نگهداری می‌شوند. ‎‌پس از انتشار توییت علی بهادری‌جهرمی، سخنگوی دولت، بسیاری از افراد به او متذکر شدند که اطلاعات مورد استناد او در خروج تاج‌ها اشتباه است اما تا زمان تنظیم این گزارش سخنگوی دولت و خبرگزاری ایرنا واکنشی به این موضوع نشان نداده‌اند.

تاج‌هایی که در  ویترین  موزه هستند

خزانه جواهرات ملی یا موزه جواهرات بانک مرکزی مدتی است که امکان بازدید عمومی ندارد. با وجود این در وب‌سایت رسمی بانک مرکزی و در بخش معرفی گنجینه آثار این موزه، تاج شاهی پهلوی به عنوان یکی از آثار معروف این موزه معرفی شده است. به دلیل شرایط حفاظتی این مجموعه گران‌بهای کشور، کمتر تصویر و عکسی از گنجینه آن موجود است و پیش از این نیز بازدیدکنندگان اجازه عکاسی از موزه را نداشته‌اند.

با وجود این شرایط، یکی از مدارک حضور هر دو تاج سلطنتی پهلوی در موزه جواهرات، مستند «گواهان تاریخ- جواهرات ملی ایران» است. خسرو سینایی مستندساز فقید ایرانی در سال ۱۳۸۷ فیلم مستندی از مجموعه موزه جواهرات ملی ایران به سفارش بانک مرکزی ساخته است. در بخشی از این فیلم و در معرفی آثار این مجموعه، دو تاج مربوط به پهلوی دوم و ملکه در دو ویترین متوالی دیده می‌شوند. بانک مرکزی ایران نیز در معرفی آثار گنجینه جواهرات ملی خود بخش‌هایی از فیلم خسرو سینایی را روی وب‌سایت خود قرار داده و در همین بخش کوتاه از مستند نیز تاج‌های شاه و ملکه پهلوی در ویترین دیده می‌شوند.

تاج شاه پهلوی

پهلوی اول پس از رسیدن به سلطنت تاجی را برای خود انتخاب کرد که اکنون به تاج پهلوی مشهور و توسط رضاخان و محمدرضا پهلوی استفاده شده است. پیش از این در دوره قاجار از تاج کیانی در تاج‌گذاری‌ها استفاده می‌شده است؛ تاج کیانی نیز یکی از آثار ارزشمند خزانه جواهرات ملی ایران است. به درخواست رضاخان در سال ۱۳۰۴ خورشیدی، گروهی از جواهرسازان ایرانی، زیر نظر سراج‌الدین جواهری، جواهرساز معروف قفقازی و جواهرساز امیر بخارا که از روسیه به ایران مهاجرت کرده بود، از گوهرهای منتخب، تاج پهلوی را ساختند و رضاخان و محمدرضا پهلوی، برای تاج‌گذاری‌های خود از آن استفاده کردند.

آن‌طورکه وب‌سایت بانک مرکزی توصیف کرده، این تاج از طلا و نقره ساخته شده و آراسته به الماس‌های برلیان بسیار اعلا، نگین‌های درشت زمرد، یاقوت کبود و مروارید است. کلاه تاج مخمل قرمز و در قبه آن که زمرد خیاره در چنگ نشانده، قرار دارد. این تاج در چهار طرف، دارای چهار کنگره پله‌پله به شکل تاج‌های ساسانی است و در وسط و زیر کنگره پیشین آن، خورشیدی زرین با شعاع‌های الماس‌نشان و تخمه الماس زرد درشت نصب شده و در پشت همین کنگره، جقه پایه‌دار اسلیمی و در پشت آن پر قو قرار دارد.

در اطلاعات ارائه‌شده توسط بانک مرکزی آمده است که این تاج دارای ۳۳۸۰ قطعه الماس به وزن ۱۱۴۴ قیراط، پنج قطعه زمرد به وزن ۱۹۹ قیراط و دو آنه، دو قطعه یاقوت کبود به وزن ۱۹ قیراط و ۳۶۸ حبه مروارید است. این تاج در حدود دو کیلو و ۸۰ گرم وزن دارد.

تاج  ملکه

بانک مرکزی ایران در وب‌سایت خود تصویری از تاج ملکه را نیز قرار داده اما جزئیات دقیقی از آن در دسترس نیست. براساس اطلاعات مختصری که از این تاج وجود دارد، تاج ملکه توسط شرکت ون کلیف و آرپلز فرانسوی ساخته شده است. با توجه به اینکه برای ساخت تاج ملکه از سنگ‌ها و جواهرات خزانه سلطنتی استفاده می‌شده و خروج این آثار از ایران ممنوع بوده، آن‌طورکه شرکت ون کلیف و آرپلز در وب‌سایت خود نوشته جواهرسازان این شرکت فرانسوی برای ساخت تاج به ایران آمده‌اند و پیر آرپلز ۲۴ سفر به ایران داشته و یک کارگاه موقتی بر پا کرده است. تاج ملکه ظرف شش ماه ساخته و در مراسم سلطنتی استفاده شد.

این تاج بر بستر طلای سفید و یک کلاه مخمل سبز یشمی ساخته شده و براساس اطلاعات شرکت ون کلیف و آرپلز با ۳۶ زمرد، ۳۶ یاقوت، ۱۰۵ مروارید، ۱۴۶۹ الماس تزئین شده است. براساس روایت‌ها این تاج حدود دو کیلوگرم وزن دارد و در بروشور شرکت فرانسوی نوشته شده که مجموعه کامل این تاج شامل یک جفت گوشواره و یک گردن‌بند است. همچنین این شرکت برای مراسم تاج‌گذاری جواهرات دیگری برای دختر و خواهران شاه ساخته است.

  • 15
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۴
در انتظار بررسی: ۱۳
غیر قابل انتشار: ۱۲
جدیدترین
قدیمی ترین
کلیت دولت بی سواد و بی اطلاع و فقظ اهل شعار هستند نه عمل
کلیت دولت بی سواد و ...
هیتلر در کتاب "نبرد من" گفته: برای رسیدن به اهدافم با روشنفکران کاری ندارم چون هرچه از آن‌ها بخواهم، از من دلیل می‌خواهند ولی کم‌سوادان و بی‌سوادان جانشان را برای من می‌دهند!
چطور سال ۵۸ اعلام نکرديد و بعد از چهل و سه سال به ياد جواهرات افتاديد!! همه اش تو بانک مرکزيه مگر بخواهيد ادا و اطوار در آريد
این پسره تمام هم و غمش حرف اضافه زدنه، این رو معلوم نیست از کجا آوردن گذاشتن سخنگوی دولت.
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش