سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳
۰۸:۱۷ - ۰۶ بهمن ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۱۰۵۲۹
سیاست داخلی

هشدار عقلای قوم به اینکه ادامه سیاست‌های قهری، تحمیل هزینه به نظام است

یکی بر سر شاخ بن می‌برید

سرکوب معترضان در ایران, وضعیت حقوق بشر در ایران
نمایندگان مجلس در نامه‌ای به سران قوا خواهان درک مشکلات مردم معترض شده و در تفسیر خود از تبیین مدنظر رهبری به رحمت و عطوفت اسلامی اشاره کرده‌اند و شعری از «سعدی» شاعر بزرگ ایران را شاهد آورده‌اند: «درشتی و نرمی به‌هم در به است...»

روزنامه توسعه ایرانی: «یکی بر سر شاخ، بن می‌برید» شده حکایت شیوه حکمرانی در ایران  و تحمیل هزینه‌‌های غیرضروری، اما خودتراشیده‌‌ی جریان‌های تندرو به کشور. تا جایی که برخلاف تصورات، حتی دولت و مجلس اصولگرا هم منجر به حاکمیت یکدست نشده و عمق تشتت حاکم بر نظام تصمیم‌گیری کلان کشور ژرفای بیشتری از رفتن آن دولت و آمدن این مجلس دارد.

از آغاز اعتراضات اخیر تاکنون شاهد مواضع متضاد و مختلف و گاه معارض از سوی بدنه‌ قدرت در ایران بوده‌ایم. یک بار صحبت از گفت‌وگو با معترضان شده و وعده به تغییر روش به فردای پس از ناآرامی‌ها داده‌اند و بار دیگر از برخورد شدید قهری حرف زده‌اند! از طرفی بر لزوم استفاده از رو‌ش‌های نرم فرهنگسازی تاکید می‌شود و از طرفی جریان دیگری در قدرت تلاش می‌کند به بازتعریف و توجیه برخوردهای قهری بپردازد!

چندسری و نامنسجم بودن تصمیم‌گیری‌ها و سیاست‌های کلان تا بدانجاست که تاکنون به گفته‌ی تحلیل‌گران خود ساختار برای خودش بحران تراشیده و می‌تراشد و حالا سطح بحران از عرصه‌های سیاسی و اجتماعی و فرهنگی، به عرصه‌هایی رسوخ کرده که چشم اسفندیار خود نظام سیاسی هم هست. تشتت نظر، تصمیم‌گیری را به فلج مغزی کشانده که در عرصه‌های اقتصادی و صنعتی هم به شکل از دست رفتن فرصت‌های درآمدزایی ایران خود را به شکل فجیعی نشان می‌دهد.

موضوعی که موجب شده برخی از چهره‌های میانه‌رو و عقلای قوم هر دو جناح سیاسی کشور نسبت به تندروی‌ها و نتایج خسارت‌بار آن چه برای حاکمیت و چه برای موجودیت ایران به‌شدت نگران شوند.

 اراده‌ای برای آرام‌تر کردن فضای کشور   وجود   دارد؟

تعدادی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی دیروز در نامه‌ای به سران قوا تاکید کردند که نباید به گونه‌ای رفتار و اقدام شود که مردم احساس کنند اراده‌ای برای آرام‌تر کردن فضای کشور وجود ندارد؛ لذا لازم است در کنار اجرای قانون و جهاد تبیین، رحمت و عطوفت اسلامی هم در دستور کار مسئولان نظام باشد.

به گزارش ایسنا در این نامه آمده است: «مدت‌هاست که گروهی از مردم به دلایل مختلف اعتراضاتی به وضع موجود و مشکلات کنونی دارند. در این شرایط، گروهی دیگر نیز با ایجاد اغتشاش، درصدد سوءاستفاده از این اعتراضات مردمی برآمدند، در نتیجه طی چند ماه گذشته، نظام اسلامی ایران تهدید شد. در این شرایط دشمن هم بی‌کار ننشست و همه تلاش خود را به‌کار گرفت تا این میراث گران‌بها را دچار آسیب جدی کند.

سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران که در بیانات مقام معظم رهبری هم بر آن تاکید شده، قائل شدن به تفکیک میان معترضان از اغتشاش‌گران است. از سوی دیگر نظام جمهوری اسلامی به تلاش برای تقویت جهاد تبیین برای اقناع معترضان اعتقاد دارد؛ البته برخورد قانونی با اغتشاش‌گران هم موضوعی نیست که بتوان منکر آن شد.»

در نامه به بیانات اخیر رهبری در اهمیت تبیین و جایگزین شدنش با باتوم هم اشاره شده است: «نقشه‌های بدخواهان، تبلیغات و به قول خودشان پروپاگاندا است که علاج آن، تبیین صحیح حقایق از زبان‌های مختلف و با ابتکار و نوآوری است چراکه راه برطرف کردن وسوسه تبلیغاتیِ اثرگذار بر ذهن جوان و نوجوان باتوم نیست بلکه تبیین و روشنگری است.»

بنابراین جمعی از نمایندگان مجلس بر این باورند که آرام کردن فضای سیاسی و اقتصادی کشور، اولویت و نیاز اصلی کشور است و نمایندگان مردم در تماس‌ها و ارتباط‌هایی که با مردم و گروه‌های مختلف و اصناف دارند، این نیاز را بیشتر از همیشه احساس می‌کنند. نمایندگان در تفسیر تبیین مدنظر رهبری به رحمت و عطوفت اسلامی هم اشاره‌ کرده و شعری از «سعدی» شاعر بزرگ ایران را در کنار قرآن کریم شاهد آورده‌اند: «درشتی و نرمی به‌هم در به است...»

ضرورت تبدیل فریاد‌های کف خیابان به رفتار‌های نظام‌مند

هشدار چند روز پیش وزیر پیشین وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به مقامات کشور نیز از جمله‌ نگرانی‌های دلسوزان واقعی نظام سیاسی موجود بود و ضرورت پرهیز از تندروی‌ها.

به گزارش آفتاب؛ علی ربیعی به یک منجی بزرگ به نام صندوق‌های رای اشاره کرده که در حوزه سیاست داخلی می‌تواند فریاد‌های کف خیابان را به رفتار‌های نظام‌مند تبدیل کند. او معتقد است که در حوزه سیاست خارجی نیز باید از رفتار‌های تنش‌آمیز پرهیز و در جای درست تحولات جهانی بایستیم و از تحلیل‌های بی‌مبنا خودداری کنیم.

به گفته‌ ربیعی ناامنی سرمایه و فقدان سرمایه‌گذاری موضوعات بهم تنیده شده‌ی دهه‌های اخیر ایران بوده است و این بحران به تشدید مهاجرت‌ها از شکل مهاجرت نخبگان علمی به شکل انبوه‌تری چون کوچ دسته‌جمعی نخبگان صنعتی و کارآفرینان و حتی نیروهای کار بخش‌های فنی و دیجیتال منجر خواهد شد.

طبق گفته‌ وی برخلاف تصور نظام یکدست شده، تحریم‌ها نعمت نبودند؛ تحریم‌ها نفس‌گیر، زندگی سوز، فقرزا و زندگی‌ستان بودند.

باید فضا را باز و شاد کنیم

برخی تندروی‌های بنیان‌کن در ماه‌های اخیر صدای برخی اصولگرایان باسابقه و استخوان‌دار مثل عزت‌الله ضرغامی را نیز درآورده است. وزیر میراث فرهنگی و گردشگری از ابتدای شروع اعتراضات تلاش داشت همه را به آرامش دعوت کند. او دیروز نیز تاکید کرده است: «باید فضا را باز کنیم، مردم را درک کنیم و به مردم سخت‌گیری نکنیم. ما بعضا می‌بینیم که برخی از شهروندان برای دیدن یک کنسرت به یک کشور همسایه می‌روند که تعداد آن‌ها زیاد است و اگر در داخل کشور با ضوابطی که داریم کنسرت خوبی برگزار شود، خیلی از آن‌ها نمی‌روند به کشور همسایه تا در آنجا پول خرج کنند. ما یک سری سختگیری‌هایی داریم و با توجه به مسائل خاصی که در کشور هست؛ اغتشاشات ماه‌های اخیر و اضافه شدن مشکلات مربوط به اینترنت و یا مسائل جاسوسی مسائل جذب گردشگر را دچار اشکالاتی می‌کند.»

لزوم آشتی ملی با صندوق رای  و ذکر ملزومات آن

در همین راستا،‌ محمود میرلوحی، فعال سیاسی اصلاح‌طلب نیز با انتقاد از نظارت شدید استصوابی که هرگونه رقابت در انتخابات و بهره بردن از نظر مردم در فرایند تصمیم‌گیری کلان کشور را ناممکن کرده است، به اعتماد آنلاین گفت: «متاسفانه مردم از جریانات سیاسی عبور کردند. در زمان انتخابات ۹۸ بنده ناچیز چندبار گفتم که وقتی شما اصلاح‌طلبان را حذف می کنید، مردم به سمت شما نمی‌آیند...دیدند رای آن‌ها به سمت‍شان نیامد و مردم از صندوق‌های رای قطع امید کردند. نتیجه این تصمیم را هم دیدیم که در شرایط اعتراضات کشور، جریان‌های موجود را رد کردند.»

علی ربیعی، وزیر سابق کار از ضرورت اعتمادسازی به صندوق رای و تبدیل فریاد‌های کف خیابان به رفتار‌های نظام‌مند گفته است و محمود میرلوحی، فعال سیاسی اصلاح طلب بر ضرورت آشتی ملی با صندوق رای و ذکر ملزومات آن تاکید و از شدت نظارت استصوابی انتقاد کرده است

وی تصریح کرد: «اصلاح‌طلبان آماده هستند به شرایط کشور و پاسخ به مطالبات مردم کمک کنند تا جامعه به سمت براندازی نرود اما، متاسفانه مسیری که حضرات و حاکمیت انتخاب کرد، مسیری بود که همه را غیر خودی دانست. فکر نکنید غیرخودی یک بخش محدودی است بلکه اکثریت جامعه را غیرخودی دانسته و طرد کرده است.»

خلف وعده شمخانی از ترتیب دیدار اصلاح‌طلبان با رهبری

محمد اشرفی‌ اصفهانی، فعال سیاسی اصلاح‌طلب نیز در گفت‌وگو با ایلنا از شمخانی گلایه کرده که به وعده‌ی دیدار سران اصلاح‌طلب با رهبری برای ارائه نظرات و پیشنهادها را عمل نکرده است. این فعال سیاسی از فشار اقتصادی گفته که مردم از آن جان به لب شده‌اند و اینکه فشار زیادی روی مردم وجود دارد و ممکن است این فشار‌ها مردم را از پای در بیاورد.

نادمین حوادث اخیر به آغوش جامعه باز می‌گردند

در میانه‌ی بلوای اخیر رئیس قوه قضائیه بارها تلاش داشته حرف‌های امیدوارکننده بزند و روزنه‌ای از نرمش نظام را هم نشان بدهد. گرچه برایند بیرونی و خروجی این حرف‌ها گاهی فقط شعار درمانی باشد. رئیس‌ دستگاه قضا اخیرا از فراهم کردن بستری برای بازگشتن فریب‌خوردگان حوادث اخیر به آغوش جامعه خبر داده البته در صورتی که اظهار ندامت و پشیمانی کنند.    

نواختن کمانچه‌ای برای صدای فردا!

با اینکه شواهد تجربی در همه‌ی عرصه‌های اجتماعی، فرهنگی و سیاسی از شکاف عمیق دولت و ملت خبر می‌دهد و هربار این واقعیت به شکل یک بحران خودنمایی می‌کند اما حداقل هنوز در بخشی از بدنه‌ی قدرت گرایش به انکارِ از بیخ و بن این شکاف دیده می‌شود! گرچه هنوز مشخص نیست که هسته‌ی سخت قدرت تصمیم به ادامه‌ی مسیر در کدام سمت و سو را داشته باشد. اگر این شکاف روزگاری در زلزله‌ی کرمانشاه جلوه می‌کرد و به شکل اعتماد مردم به واریز کمک‌های نقدی به حساب علی‌دایی به جای نهادهای امدادرسان دولتی، نمود و بروز می‌یافت؛ امروز کار به جاهای باریک‌تری رسیده به طوری که دیگر اگر دولت در ایران درباره موضوعی که اظهرمن‌الشمس هست هم سخن بگوید، کمتر کسی آن را باور می‌کند. و این شکاف و عدم اعتماد رفته رفته در عرصه‌های گسترده‌تری بروز می‌یابد و تبعات آن دامنگیر کل کشور می‌شود؛ چنانچه گویند یکی شبانه قفل حجره‌ای در بازار را با سوهان می‌برید، رهگذری کنجکاو شد و از او پرسید که دارد چه کار می‌کند؟ طرف گفت که به کار نواختن کمانچه‌ام. باز پرسید که پس چرا صدا ندارد؟! جواب شنید که صدایش فردا در خواهد شد.

حسام‌الدین اسلاملو

  • 15
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش