جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۰۸:۳۳ - ۰۸ مرداد ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۵۰۴۴۳
سیاست داخلی

یک حقوقدان: احکام عجیب مجازات کشف حجاب، پایمال کردن آبروی سیستم قضایی است/ می‌خواهند متهمان را تحقیر کنند

صالح نیکبخت,صحبت های صالح نیکبخت درباره احکام عجیب مجازات کشف حجاب
صالح نیکبخت حقوقدان می‌گوید: برخی دادگاه‌ها با اعمال مجازات‌های تکمیلی مانند الزام به حضور در غسالخانه‌ها و شستن میت یا مراجعه به روان‌پزشکان و اخذ گواهی سلامت روانی که هیچ تناسبی با مجازات قانونی مقرر ندارد، نشان می‌دهند که از دانش حقوقی لازم بهره‌ای ندارند.

صالح نیکبخت وکیل و حقوقدان با اشاره به احکامی که اخیرا برای زنان مخالف حجاب شرعی صادر می‌شود، به رویداد۲۴ می‌گوید: متاسفانه احکامی که این روز‌ها از برخی از محاکم صادر می‌شود، مرثیه‌ای بر عدالت مورد انتظار از دستگاه قضایی کشور است. در قوانین مجازات ایران و کشور‌های دنیا، هدف از مجازات متنبه شدن متهم و اجتناب او از تکرار جرم است؛ در حالیکه احکام عجیب و غریبی که این روز‌ها در برخی دادگاه‌های ایران صادر می‌شود حاکی از تحقیر و کینه از کسانی است که رعایت «حجاب شرعی» را نکرده‌اند. متهمان در دادگاه‌ها به مجازات‌هایی محکوم می‌شوند که موجب وهن دستگاه قضایی کشور و محکومان و افکار عمومی است.

نیکبخت با بیان اینکه «به لحاظ حقوقی جرم کشف حجاب مندرج در تبصره ماده ۶۳۸ قانون مجازات ایران از نوع درجه هشتم است و مجازات تکمیلی و تبعی ندارد» تصریح کرد: این مجازات ها طبق نص این قانون مختص جرائمی است که جرم از در درجه ۱ تا ۶ باشد. قضات صادرکننده اینگونه احکام با اعمال مجازات‌های تکمیلی در مورد جرایم درجه ۷ و ۸ یا زحمت خواندن قانون مستند را به خود نداده‌اند یا به دلیل غیر قابل تجدیدنظر بودن احکام این بزه‌ها (درجه ۷و۸) عمدا این آرا را صادر می‌کنند و با اعمال این مجازات‌ها به نوعی دردِ دل خود را تیمار می‌کنند. البته محکومان حق دارند طبق بند «چ» ماده ۴۷۴ قانون ایین دادارسی کیفری از دیوان عالی کشور در خواست اعاده دادرسی کنند. متاسفانه صادرکنندگان اینگونه احکام زحمت خواندن مواد ۱۰ و ۲۳ قانون مجازات اسلامی را در مورد الزام به اجرای اصل قانونی بودن جرایم و مجازات‌ها را هم به خود نداده و مبادرت به صدور چنین احکامی می‌کنند.

این حقوقدان با بیان اینکه «بدون تعارف باید گفت کسانی که این احکام را صادر می‌کنند، به دنبال پایمال کردن آبروی سیستم قضایی کشور هستند» یادآور شد: اگرچه درمواردی با همت و دانش حقوقی اکثریت قضات دیوان عالی کشور از صدور چنین احکام خلاف قانون جلوگیری می‌شود، ولی صادرکنندگان این احکام عجیب و غریب، عملا می‌خواهند اعلام کنند دستگاه قضایی کشور نباید محل حضور آن قضات عالی‌رتبه باشد بلکه صادرکنندگان این احکام وهن‌آور باید هرچه زود به اعلا مراتب قضا برسند و جای قضات دانشمند و فهیم را بگیرند.

او می‌گوید: خدماتی که صادرکنندگان این احکام عجیب به مخالفان نظام قضایی می‌کنند، بسیار رساتر از گفتار مخالفان در داخل و خارج است. مخالفان حتی به خیالشان هم نمی‌رسید که در دستگاه قضایی و نیز میان ضابطان قضایی، کسانی به عنوان قاضی و ضابط فعالیت می‌کنند که اعتراضات و انتقادات مخالفان باقی به گَردِ آن نمی‌رسد. به همین جهت است که می‌گوییم ته‌مانده آبروی دستگاه قضایی را هم می‍‌شورند و می‌برند. برخی از مردم می‌گویند قوه قضاییه اگر چنین دوستانی دارد دشمن نمی‌خواهد!

 نیکبخت می‌گوید: در قانون مجازات اسلامی ایران، کسانی که حجاب اسلامی را رعایت نمی‌کنند، فقط به ۲ ماه زندان و جریمه نقدی ۵ هزار تومان تا ۵۰ هزار تومان (با رعایت قانون افزایش این مبالغ در طول زمان) محکوم می‌شوند و برای این بزه، مطلقا مجازات تکمیلی و تبعی اعمال نمی‌شود، زیرا باتوجه به لزوم رعایت تناسب جرم و مجازات این بزه در حدی است که قانونگذار در مورد آن مجازات تکمیلی پیش‌بینی نکرده است و برخی دادگاه‌ها با اعمال مجازات‌های تکمیلی مانند الزام به حضور در غسالخانه‌ها و شستن میت یا مراجعه به روان‌پزشکان و اخذ گواهی سلامت روانی که هیچ تناسبی با مجازات قانونی مقرر ندارد، نشان می‌دهند که از دانش حقوقی لازم بهره‌ای ندارند چون جرم کشف حجاب در قانون کشور ما، مجازات تکمیلی ندارد و تنوع دادن به این گونه مجازات‌ها، همانطور که پیش‌تر گفتم، صرفا برای تحقیر متهمان است و با این اقدامات هم عِرض خود می‌برند هم زحمت دستگاه قضا را می‌افزایند.

این وکیل در ادامه تصریح کرد: با این رویکرد‌های نوظهور نشان داده‌اند که انشاکنندگان چنین آرایی اساسا هم از فلسفه مجازات بی‌خبر هستند و هم به مجازات متهم، در حدی که درقانون پیش‌بینی شده اکتفا نکرده و می‌خواهند آبروبری کنند. در حالی که اقداماتی مانند شستن مردگان نه تنها در قوانین کشور ما امری خلاف نیست، بلکه مردم این اعتقاد را دارند که شستن مردگان ثواب هم دارد و کسانی که این کار را می‌کنند جایشان در بهشت است. افزون بر این، اعمال این مجازات‌ها نوعی توهین به هزاران نفری است که در غسالخانه‌ها به کار مشغولند. مضافا این گونه آرا، دستگاه قضایی کشور را در پذیرش چنین قضاتی که عملا در جهت بی‌اعتقاد کردن مردم به آموزه‌های دینی و توهین به هزاران نفر از شهروندان کشور است به چالش می‌کشد.

  • 13
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش