یکشنبه ۰۲ دی ۱۴۰۳
۲۰:۵۶ - ۰۸ شهریور ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۶۰۵۸۷
سیاست داخلی

قرایی مقدم: اخراج اساتید شکاف را در بین مردم بیشتر می‌کند

حسن خمینی: لطمه به استقلال دانشگاه و دانشجو ضرر‌های بسیاری برای کشور دارد که یکی از آنها مهاجرت نخبگان است

واکنش ها به اخراج اساتید دانشگاه,حسن خمینی
حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی از تنگ نظری های اخیر در دانشگاهها ابراز تأسف کرد.

به گزارش جماران، سید حسن خمینی ظهر امروز در دیدار دبیر کل و اعضای شورای مرکزی حزب اعتماد ملی در حسینیه جماران، اظهار کرد: در جریان مسائل دانشگاه امروز با مسأله بسیار زشت اخراج‌ها مواجه هستیم. البته من چندان از وسعت این امر آگاه نیستم، ولی مقدار کم هم در این مهم نمی تواند مورد قبول باشد. استقلال دانشگاه و دانشجو از اموری است که اگر خدای نکرده مورد لطمه قرار گیرد ضرر های بسیار برای کشور پدید می آورد. 

وی افزود: یکی از نتایج وحشتناک این اتفاق مهاجرت نخبگان است که بی تردید سنگین ترین آسیب را به کشور وارد می سازد و هم چنین باعث دمیدن روح یأس و رکود علمی و فرهنگی می شود.

***

قرایی مقدم: اخراج اساتید شکاف را در بین مردم بیشتر می‌کند/ آن‌هایی هم که الان به ظاهر به جای این اساتید وارد دانشگاه می‌شوند نتیجه‌ی مطلوبی نمی‌گیرند

اخراج اساتید از دانشگاه و جایگزینی نیرو‌های ایدئولوژیک به جای آن‌ها، سروصدای زیادی به پا کرده است؛ اتفاقی که نمونه آن در اواسط دولت اول محمود احمدی نژاد نیز تکرار شده بود.

واکنش ها به اخراج اساتید دانشگاه,حسن خمینی

امان‌الله قرایی مقدم، جامعه شناس، درباره تاثیر اجتماعی اخراج اساتید دانشگاه به انتخاب گفت: به نظر من این کار بسیار مضر است و قشر تحصیلکرده را که موتور محرکه‌ی جامعه و سپر مقاومتی در برابر طوفان‌های اجتماعی است، منزوی خواهد کرد. از آنجاییکه استاد و دانشجو در جامعه، به خصوص در میان اقشار پایین از یک منزلت و احترام خاصی برخوردار هستند و حرف آن‌ها را حجت می‌دانند، اخراج اساتید شکاف را در بین مردم بیشتر می‌کند. باید به این نکته توجه کنید یک استاد دانشگاه با یک کلمه می‌تواند بر ذهن بسیاری تاثیربگذارد. اهمیت معلمی این است؛ به همین دلیل سالهاست که می‌گویم معلمین علوم انسانی فقط به جوانان جهت نمی‌دهند بلکه یک معلم فیزیک و شیمی و ریاضی هم می‌تواند روی فکر جوانان تاثیر بگذارد. چنانکه سقراط گفت معلم ماما است.

وی در ادامه افزود: بازخرید کردن، اخراج کردن و یا محدود کردن استاد و دانشجو نتیجه‌ی خوبی برای مردم ندارد و باعث شکاف میان جامعه و دانشگاه می‌شود؛ بنابراین بنده متاسف هستم که بگویم این برنامه از جانب هر کسی برنامه ریزی شده نادرست است. ما باید آب و هوای اجتماعی را درست کنیم نه اینکه استاد را اخراج کنیم. آن‌هایی هم که الان به ظاهر به جای این اساتید وارد دانشگاه می‌شوند نتیجه‌ی مطلوبی نمی‌گیرند.

قرایی مقدم ضمن مقایسه شرایط امروز با دوران انقلاب فرهنگی گفت: دانشگاه را نباید از حاکمیت دور کرد. دانشگاه ضربه‌گیر اجتماعی و بحران‌هاست. امروز جامعه شبیه دوران انقلاب فرهنگی نیست. آن زمان شور انقلابی و باور‌ها و اعتقاداتی که مردم نسبت به انقلاب داشتند با شرایط امروز بسیار فرق داشت. آن زمان که انقلاب فرهنگی شد واقعه‌ی ۹۶ و ۹۸ و ۱۴۰۱ رخ نداده بود. امروز مردم آگاه اند. آن زمان یک استاد که اخراج می‌شد مردم می‌گفتند آن‌ها ضد انقلاب اند، اما الان وقتی یک استاد اخراج می‌شود مردم می‌گویند برای اینکه آن فرد لایق بوده اخراج شده است. امروز جوانان از فضای مجازی و هم سن و سالان خود پیروی می‌کنند. وقتی فریاد می‌زنیم که ۸۰ درصد المپیادی‌ها و دانشجویان برجسته  وچند هزار پزشک و دکتر و مهندس و خبرنگار از کشور فرار کرده اند و فرار مغز‌ها صورت گرفته است، یکی از عوامل مهم آن همین رفتار‌ها در دانشگاه است.

***

روایت جلایی پور از اخراج اساتید: وضعیت بدتر از دوره احمدی‌نژاد است

جلایی پور از چهره های سیاسی اصلاح طلب و استاد دانشگاه می گوید: کشور ایران فقط از ناحیه سلطنت‌طلبانی که به آقای هالو حمله می‌کنند و از سوی سازمان مخوف مجاهدین که به عملیات اسرائیل در کشور کمک می‌کنند، تهدید نمی‌شود. ایران از سوی نیروی تخریب و اخراج در دانشگاه هم مورد تهدید قرار دارد.

واکنش ها به اخراج اساتید دانشگاه,حسن خمینی

روند پاکسازی در دانشگاه ها از سوی طیف تندرو یا به روایت حمیدرضا جلایی پور «نیروی اخراج» این روزها شدت گرفته است و در آستانه سالگرد اعتراضات سال گذشته و در فاصله چند هفته ای تا بازگشایی دانشگاه ها خبرها یکی بعد از دیگری حکایت از اخراج اساتید برجسته دانشگاه ها دارد. رویه ای که پیشتر هم در دولت احمدی نژاد در قالب بازنشستگی اجباری تجربه شده بود اما این روزها شدت و حدت آن بیشتر شده است.

حمیدرضا جلایی پور، استاد برجسته دانشگاه تهران و فعال سیاسی اصلاح طلب با تاکید براینکه رئیس جمهور و وزیر علوم با یک تلفن می توانستند جلوی اخراج ها را بگیرند اما اینکار را نکردند، گفت؛ «نیروی اخراج منافع و انگیزه هم دارند و از این فرصت استفاده می‌کنند تا افراد خود را با مدارک قلابی جذب هیئت‌های علمی و مراکز پژوهشی کنند.»

وی شرایط فعلی را بدتر از دوره احمدی نژاد می داند و معتقد است؛«پاتوق نیروی اخراج اطراف بخش‌های وابسته به شورای انقلاب فرهنگی و تشکل‌های سیاسی مثل پایداری و بخشی از سازمان‌های گزینشی-حراستی است.»

مشروح گفتگوی خبرآنلاین با حمیدرضا جلایی پور فعال سیاسی اصلاح طلب را در ادامه بخوانید؛

آقای جلایی پور! همانطور که در جریان هستید اخیرا اخراج اساتید و تعلیق تدریس برخی اساتید در دانشگاه ها شدت گرفته و هر روز خبری در مورد منع چند استاد از تدریس به گوش می رسد. آثار و پیامدهای این نوع برخورد با اساتید دانشگاه ها را چگونه می بینید؟

آثارش روشن است. دخالت بیشتر سیاست و حکومت در قلمروی نهادهای علمی همه‌اش زیان است. رکن رکین دانشگاه‌ها اولا جذب نخبگان دانشگاهی در گروه‌های علمی است. ثانیا تامین آزادی آموزش و تحقیق این اعضا در نهاد دانشگاه است.

دخالت حکومت در دانشگاه به این معنا است که دانشگاه می‌شود دبیرستان‌های تولید کننده مدرک و امتیاز حکومت-مثل قصه خصولتی‌ها در عرصه اقتصاد. این دخالت‌ها از یک طرف نهاد دانشگاه را (بعنوان لنگرگاه شناخت انتقادی مشکلات جامعه و دولت) تخریب می‌کند و از طرف دیگر نهاد دولت را از این که در خدمت آحاد ملت باشد و خدمات پایه بدهد بیرون می‌برد. و دولت می‌شود ابزار توزیع امتیازات اجتماعی و اقتصادی برای هوادران مرید حکومت. این بازی اخراج یک بازی دو سر باخت برای کشور ایران است.

این برخورد سال گذشته و پس از اعتراضات رنگ و بوی بیشتری به خود گرفت ،شما ریشه این نوع برخورد ها را در همان اعتراضات می بینید یا عوامل دیگری هم در این موضع دخیل هستند؟

در ایران از همان اول انقلاب خصوصا پس از انقلاب فرهنگی یک «نیروی تهدید و اخراج استاد و دانشجو» شکل گرفت. این نیرو آن‌موقع تحت عنوان تعهد و انقلابی‌گری و حالا تحت عنوان خالص‌گرایی و تمدن‌سازی شکل گرفته است.

این نیرو که به لحاظ اعتقادی سبک همین‌ پایداری‌چی‌ها هستند،در گذشته هر وقت فرصت پیدا کرده تحت عناوین مختلف و حالا با ابزار «موقتی سازی» شمشیر بازنشستگی و اخراج را فرو می‌آورد. این نیرو زمان احمدی‌نژاد فرصت گیر آورد و عده‌ای را بازنشسته کرد و سه‌هزار و هفتصد بورسیه را می‌خواست به دانشگاه تحمیل کند. مناصب دانشگاهی مثل منابع طبیعی و نفتی برای این‌ها یک فرصت است. متاسفانه این نیرو روی این موقعیت‌ها با توجیهات عقیدتی خیمه زده‌اند. در دولت یک‌دست رئیسی هم این «نیروی‌اخراج» فرصت عمل پیدا کرده و دارد می‌تازد.

یک عامل دیگر هم این روزها به «نیروی اخراج» کمک کرده و آن هم این است که مسولین کشور از سال گذشته نگران اعتراضات دانشگاه‌ها هستند. بعد این «نیروی اخراج» به مسولین می‌گویند بگذارید تا ما دانشگاه‌ها را آرام کنیم. ایده آرام کردن این ها این است که می‌گویند ما اگر اساتیدی که در میان دانشجویان منتقد نفوذ دارند با قاطعیت اخراج کنیم و اگر قاطع با دانشجوی فعال برخورد کنیم بقیه ماست‌ها کیسه می‌کنند و دانشگاه آرام می‌ماند. اگر این فکرها نبود که خب این آقای رئیسی و وزیر ارشاد باید کاری می‌کردند و یک مهاری به نیروی اخراج می‌زدند. لذا در شرایط فعلی این فرصت طلایی برای نیروی اخراج بوجود آمده.

این روند در زمان آقای احمدی نژاد و از نیمه دوم سال ۸۴ آغاز شد ،بنظر شما ایا دولت آقای رئیسی دنبال رو همان سیاست دولت نهم است؟

الان وضعیت دارد بدتر از دوره احمدی‌نژاد می‌شود. همان نیروهای اخراج دوره احمدی‌نژاد الان همه پای کار هستند. توجه داشته باشید تندترین نیروها، در دولت رئیسی در عرصه مدارس و دانشگاه‌ها و فرهنگ و هنر بکار گرفته شده‌اند.

بعد توجه داشته باشید و همانطور که اشاره کردم نیروی اخراج منافع و انگیزه هم دارند و از این فرصت استفاده می‌کنند تا افراد خود را با مدارک قلابی جذب هیئت‌های علمی و مراکز پژوهشی کنند. نخبه بیچاره ایرانی هم در به در دنبال دنبال مهاجرت و ویزای کار است. قبلا تو کالیفرنیا دنبال کار بود حالا تو امارات و ترکیه.

در آن زمان یاران احمدی نژاد در وزارت علوم بیشتر دنبال بازنشستگی اجباری اساتید بودند اما این روزها موج اخراج را شاهد هستیم و ...

گفتم الان نیروی اخراج با توجه به شرایط دانشگاه و کشور اختیارات ویژه دارد. حتی به حکومت می‌گوید بقای تو دست من است. و متاسفانه این پندارها در دولت رئیسی مشتری دارد. این‌ها دارند در صدا و سیما یک‌کتی صحبت می‌کنند و خدا را بنده نیستند.

متاسفانه "بخش فکری" این نیروی اخراج کننده افکار خطرناکی دارند. من به بعضی از ویژگی‌های این فکر خطرناک اشاره می‌کنم: این ها می‌گویند مشکل اساسی ما فکر و تمدن غربی است. راه حل نهایی دفن این میراث غربی در ایران است. بعد می‌گویند چطور این غربی‌ها طی چند قرن جامعه و علم غربی را درست کردند، ماهم می‌توانیم به مرور زمان یک جامعه و علم ضد غربی درست کنیم. ولی تا زمانی‌که این جامعه مطلوب درست بشود باید …

بنظر شما یک کودتای علمی در حال وقوع نیست؟

نه. واژه کودتا یک واژه مربوط به عرصه سیاسی است. گفتم این یک «نیروی اخراج» در کشور است که فرصت گیر آورده و دارد عمل می‌کند و توجیهات توهم‌گون هم برای خودشان دارند. پاتوق این‌ها اطراف بخش‌های وابسته به شورای انقلاب فرهنگی و تشکل‌های سیاسی مثل پایداری و بخشی از سازمان‌های گزینشی-حراستی است.

آقای رئیسی و وزیر علوم می‌توانند با یک تلفن جلوی این نیروی تخریب را بگیرند. ولی تا حالا نگرفتند. و من اطلاع ندارم که آیا بیت رهبری عملکرد این نیروی تخریب را در دانشگاه‌ها نمی‌بیند یا می‌بیند و رضایت دارد؟به نظر من این نیروی اخراج و ایده‌ پشت آن‌ها یکی از مصادیق نیروهای خودبراندازی در کشور است.

کشور ایران فقط از ناحیه سلطنت‌طلبانی که به آقای هالو حمله می‌کنند و از سوی سازمان مخوف مجاهدین که به عملیات اسرائیل در کشور کمک می‌کنند، تهدید نمی‌شود. ایران از سوی این نیروی تخریب و اخراج هم که گفته شد مورد تهدید قرار دارد. متاسفانه در هیچ دوره‌ای بخش‌های آموزشی و دانشگاهی و هنری گرفتار این نوع حکمرانی مخرب قرار نگرفته بود.

  • 19
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش