یکشنبه ۱۷ تیر ۱۴۰۳
۰۷:۵۹ - ۲۹ خرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۳۰۷۰۴۳
سیاست داخلی

حاشیه هایی بر سخنان رئیس جمهوری در مراسم افطار

حاکم را چه کسی تعیین می‌کند؟

اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران,حسن روحانی

به گزارش شهروند، آیت‌الله مکارم‌شیرازی: نباید بگوییم که حاکم را رأی مردم تعیین می‌کند آیت‌الله مصباح‌یزدی: می‌گویند با احکام اسلامی نمی‌توان جامعه را اداره کرد علی مطهری: شرط تحقق مشروعیت مقبولیت نزد عامه است آیت‌الله رجبی: مشروع غیرمقبول تکلیفی ندارد. 

 

چهار روز پس از اظهارات رئیس‌جمهوری در مراسم افطاری با اساتید و پزشکان واکنش‌ها به قسمتی از این اظهارات همچنان ادامه دارد. حسن روحانی در قسمتی از سخنرانی پیش از مراسم با اشاره به این‌که اهتمام به خواست مردم، متن اسلام است، گفته بود: مبنای ولایت و حکومت از دیدگاه علی(ع) نیز انتخاب و نظر مردم بود.

 

به گفته حسن روحانی انتخاباتی که ما امروز در کشور انجام می‌دهیم و همچنین موضوع آرای مردم، پیروی از تفکر غرب نیست و به دنبال رأی مردم به‌عنوان هدیه دنیای غرب پس از رنسانس نیستیم، بلکه ما دارای مذهب، مرام و دینی هستیم که امیرالمؤمنین علی(ع) مبنای حکومت را در نظرخواست و آرای مردم می‌داند. این قسمت از سخنان رئیس‌جمهوری در روزهای گذشته با تعریض‌ها و البته دفاعیاتی مواجه شده است.

 

آیت‌الله ناصر مکارم‌شیرازی از مراجع تقلید شیعه در شب بیست‌وسوم ماه مبارک رمضان و در مراسم احیای شب قدر در مدرسه علمیه امام کاظم(ع) با اشاره به سخنان مطرح‌شده درباره ولایت امام علی(ع) اظهار کرد: یکی از دولتمردان گفته است که مبنای ولایت از دیدگاه امام علی(ع) نظر مردم بود و دموکراسی میراث این امام معصوم است، این حرف عجیبی است، او یک صفحه از نهج‌البلاغه را دیده و بقیه را ندیده است.

 

به گفته این مرجع تقلید شیعیان ولی را باید خداوند تعیین کند و آیات درباره ولایت در قرآن زیاد است، شما تنها یک جمله از نهج‌البلاغه را دیدید و بحث کردید، یکی از مسلمات مذهب شیعه است که امام را خدا و نه آرای مردم تعیین می‌کند، ما با اهل سنت برادروار زندگی می‌کنیم، اما مذهب رسمی کشور شیعه است.

 

این استاد حوزه علمیه قم افزود: نباید بگوییم که حاکم را رأی مردم تعیین می‌کند، رسول اکرم(ص) فرمود که «تعیین جانشین من با خداست و خداوند به هر کسی که خواست، ولایت می‌دهد» و کتاب‌های زیادی درخصوص غدیر نوشته شده است.

 

آیت‌الله مکارم‌شیرازی با اشاره به دموکراسی اظهار کرد: دموکراسی برای غرب است و حتی این نوع حکومت، حکومت مردم بر مردم نیست، گاهی یک نامزد با ٢٥‌درصد رأی از مردم به ریاست می‌رسد، در آمریکا افراد با ثروت و تبلیغات، مغز مردم را شست‌وشو می‌دهند و رأی می‌آورند.

 

او در پایان خاطرنشان کرد: امام با رأی مردم انتخاب نمی‌شود و نباید با یک صفحه نهج‌البلاغه، نظام حکومتی اسلام را دگرگون نشان بدهیم.

 

همزمان آیت‌الله محمدتقی مصباح‌یزدی رئیس موسسه آموزشی و پژوهشی امام‌خمینی(ره) شنبه‌شب در جلسه درس اخلاق که در دفتر رهبر معظم انقلاب در قم برگزار شد، گفت: عده‌ای معتقد هستند که با احکام اسلامی نمی‌توان جامعه را اداره کرد، می‌گویند، خدا و پیامبر و اهل‌بیت(ع) قبول است اما احکام به درد امروز نمی‌خورد.

 

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در ادامه گفته است: از دوران چند ١٠٠سال پیش بعد از جنگ‌ها و خونریزی‌هایی، عده‌ای از دانشمندان به این فکر افتادند که برای مدیریت جامعه و حکومت بر مردم چه طرحی معقول‌تر است، افرادی معتقد بودند که مردم و انسان‌ها طبعا ستمگر و زورگو هستند و برای اداره جامعه کسی باید روی کار بیاید که گرگ‌تر از آنها باشد تا بتواند انسان‌ها را کنترل کند والا قابل کنترل نیستند.

 

مصباح‌یزدی افزوده است: کسانی هم گفتند که انسان اشرف مخلوقات و دارای کرامت است و خود او باید سرنوشت را تعیین کند، باید به آرای مردم مراجعه کرد و این مسأله مبدأ تفکر دموکراتیک در حکومت شد. این تفکر کم‌کم رشد کرد و آن را پر و بال دادند تا این این‌که بعد از جنگ جهانی اول مسأله حقوق بشر مطرح شد و گفتند که انسان ذاتا حقوقی دارد.

 

آیت‌الله مصباح‌یزدی ابراز داشت: این فکر که انسان احتیاج به خارج از خود و راهنمایی خدا ندارد و کس دیگری نباید در اداره او دخالت کند، در فلسفه سیاسی این‌گونه خود را نشان داد که قانون و حاکم را خود مردم باید تعیین کنند، نهایت به این‌جا رسید که نصف به‌علاوه یک هر تصمیمی گرفتند برای همه لازم‌الاتباع است و این مبنای حکومت دموکراسی است که دنیا خود را مفتخر به آن می‌داند.

 

استاد برجسته حوزه علمیه قم خاطرنشان کرد: در این تفکر اگر آنها معتقد به دین مسیحی و یهودی هم باشند، اصل را حقوق بشر می‌دانند و آموزه‌های دینی را با اعلامیه حقوق بشر و چنین مسائلی تطبیق می‌کنند، این تفکر در کشورهای شرقی که خود را عقب‌مانده‌تر از غربی‌ها به حساب می‌آورند نیز، دیده می‌شود، غربی‌ها در برخی صنایع پیشرفته هستند و برخی افراد ساده خیال می‌کنند که چون مثلا بمب اتمی می‌سازند، افراد شریف‌تری و مهمتری هستند و باید از آنها اطاعت کنیم.

 

علی مطهری نایب‌رئیس مجلس و فرزند استاد شهید مرتضی مطهری روز شنبه در یادداشتی در دفاع از اظهارات روحانی نوشت: «این سخن جناب ایشان قطعا ناظر به مسأله امامت نیست، بلکه همان‌طور که قرائن نشان می‌دهد، مقصودشان شرط تحقق حکومت امام یعنی رأی و انتخاب مردم است و سیره علی(ع) نیز همین را تأیید می‌کند.

 

پس از رحلت رسول اکرم(ص) زمانی که مردم به هر دلیلی علی‌رغم نص پیامبر اسلام به شخص دیگری اقبال نشان دادند،‌ آن حضرت به خاطر حفظ اساس اسلام و وحدت مسلمین قیام نکرد و حتی در مواردی با خلیفه اول و دوم همکاری داشت و طرف مشورت آنها بود، ولی پس از مرگ خلیفه سوم و اقبال مردم به امیرالمومنین و اتمام حجت بر او، حکومت و خلافت را پذیرفت، درحالی ‌که قبل از آن نیز امام بود و از سه شأن امامت یعنی مرجعیت بیان دین و ولایت معنوی و زعامت سیاسی،‌ تنها شأن زعامت سیاسی و رهبری اجتماع را در اختیار نداشت.»

 

به نوشته علی مطهری «مشروعیت امامت به معنی مورد نظر شیعه، از ناحیه خدا و رسول خداست،‌ اما شرط تحقق یک شاخه آن یعنی زعامت سیاسی و رهبری جامعه، رأی و نظر مردم و به عبارت دیگر مقبولیت شخص امام نزد مردم است».

 

سایت رجانیوز ازجمله رسانه‌های اینترنتی منتقد حسن روحانی نیز در یادداشتی به نقل از آیت‌الله رجبی از اعضای جامعه مدرسین حوزه علمیه قم نوشته است: «روشن است کسی که اعتبار حاکمیت خود را از سوی خداوند دارد، اگر مردم جامعه آمادگی پذیرش او را به هیچ‌وجه نداشته (به تعبیر دیگر لیاقت و شایستگی حاکمیت او را نداشته باشند) و پذیرای حاکمیت او نباشند یا حاکمان غیرالهی مانع حاکمیت او شوند یا به هر دلیل دیگر امکان حاکمیت برای او نباشد؛ تکلیف از آن حاکم مشروع برداشته می‌شود، زیرا تکلیفی فوق طاعت می‌شود.

 

علاوه بر این‌که حاکمیت در چنین شرایطی موفق نخواهد بود و موجب «اختلاف» و «ازهم‌گسیختگی» جامعه و امت اسلامی می‌شود و دشمنان اسلام از آن برای ضربه‌زدن به اسلام سوءاستفاده خواهند کرد. به همین دلیل با آن‌که در طول تاریخ تشیع همه فقها به ولایت فقیه معتقد بوده‌اند ولی چون شرایط فراهم نبود یا اقدام نکردند یا چون شرایط درحد نصب پادشاه به‌عنوان «وکیل» خود فراهم بود، پادشاه را وکیل خود کردند.»

 

 

  • 13
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش