«ماموران فرودگاه بلگراد صربستان، زنان و مردان ایرانی را در مقابل یکدیگر برهنه کردهاند». این مطلب را روزنامه کیهان منتشر كرد. ادعایی که بسيار زود و کمتر از چند ساعت توسط وزارت امور خارجه و سفارت ایران در صربستان تکذیب شد. گويي قرار نیست پایه ادعای دروغ از سیاست و رسانههای ایران جمع شود و هر بار برخی از رسانهها با بیان موضوعاتی عزت ملی را زیر سوال می برند. موضوعی که از ابتدای روی کار آمدن تیم محمدجواد ظریف در وزارت خارجه بارها تکرار شده است. در همين راستا روزنامه کیهان روز گذشته خبر از تکرار حادثه فرودگاهی دیگر علیه ایرانیان داد و نوشت: «شاهدان عینی در تماسهای مکرر اینترنتی و تلفنی با کیهان از برهنهکردن و بازداشت مسافران ایرانی توسط ماموران فرودگاه بلگراد صربستان خبر دادند.
براساس گزارش شاهدان عینی، ماموران فرودگاه بلگراد صربستان پس از ورود ایرانیان به این فرودگاه، آنها را بازداشت کرده و زن و مرد را در حضور یکدیگر و سایر مسافران آن فرودگاه برهنه کردند و تحت بازرسی بدنی قرار دادند» ! این روزنامه در گزارش تراژدیک خود یک قدم جلو تر رفت و نوشت: «مسافران و شاهدان تصریح کردند که چند روز پیاپی آنها را در داخل یک فنس در مجاورت سرمای شدید هوا قرار داده و هیچگونه مواد غذایی در اختیار آنها نگذاشتهاند. در این بین تنها عدهای که شرایط مهیای پرواز را داشتهاند، موفق به بازگشت شدهاند. مجموع این رفتارهای ناشایست نیز تنها مختص ایرانیها بوده است».
حمله به سفارت ایران در صربستان
کیهان در ادامه به مسئولان سفارت ایران در صربستان حمله کرد و در گزارش خود نوشت:«بیمسئولیتی سفارت ایران در صربستان به عنوان ذیصلاحترین مرجع برای پیگیری چنین هتک حرمتی، محل ابهام و سوال است چراکه تماس این افراد با سفارت ایران در صربستان نیز متاسفانه نتیجهای در پی نداشته و با بیاعتنایی مواجه شده است». در ادامه این گزارش نوشته شده: «بنابر اظهارات شاهدان، شخصی که تلفن سفارت را جواب داده، در ابتدا خود را مستخدم سپس منشی و کارمند و ... معرفی و اعلام کرده که در این موضوع قادر به انجام اقدامی نیست»!
تعابیر اغراق آمیز است
چند ساعت از این ادعای روزنامه کیهان نگذشته بود که بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه در نشست خبری خود به این ادعا واکنش نشان داد و آن را رد کرد. سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه در برخی از رسانهها گزارشهایی منتشر شده که با مسافران ایرانی در فرودگاه صربستان برخوردهای ناشایست و توهینآمیزی صورت گرفته است، اظهار کرد: این موضوع در حال بررسی است. قاسمی با بیان اینکه این موضوع را با عبارات و بیاناتی که در رسانهها مطرح شده تایید نمیکنم، ادامه داد: اصل موضوع در حال بررسی است و با شناختی که از این نوع بازرسیها در فرودگاهها دارم، به نظر میرسد برخی از تعابیری که در اخبار در این زمینه به کار برده شده اغراقآمیز است.
سفارت ایران نیز تکذیب کرد
سفارت ایران نیز دیروز عصر با انتشار بیانیه ای هرگونه اهانت، بدرفتاری و بازداشت اتباع ایرانی در بلگراد را تکذیب کرد. در متن بیانیه مطبوعاتی سفارت ایران در بلگراد آمده است: «فضای مثبت و دوستانه روابط ایران و صربستان به لغو روادید ورود دارندگان گذرنامههای عادی دو کشور منجر شد و متاثر از این اتفاق در ماههای اخیر تعداد قابل توجهی از هموطنان عزیزمان بدون هیچ مشکلی به صربستان سفر کرده و از رفتار خوب پلیس و احترام شایسته مردم صربستان نسبت به خود رضایت کامل داشتند. بخش کنسولی سفارت ایران در بلگراد نیز از اولین روز ورود هموطنانمان به صربستان، تلاش کرده است با حداکثر ظرفیت در خدمت هممیهنان گرامی باشد و در این مدت با حضور در فرودگاه، ارائه خدمات کنسولی و معاضدت حقوقی گرهگشای بسیاری از مشکلات هموطنان بوده است».
ایرانیان فریب نخورند
در بخش دیگری از این بیانیه آمده است:«متاسفانه در کنار ورود گردشگران و تجار ایرانی به صربستان، باندهای جعل گذرنامه و روادید و باندهای قاچاق انسان، در این مدت تلاش کردند تا از این کشور به عنوان مسیری برای عبور غیرقانونی اتباع ایرانی به اتحادیه اروپا استفاده کنند. سفارت ایران برای کاهش مشکلات ناشی از ورود این دسته از هموطنان، مبادرت به صدور توصیههای مسافرتی کرده و تا این زمان، افراد و گروههایی که توصیههای سفارت را مدنظر داشتند بدون هیچگونه مشکلی وارد صربستان شدند. در مدت یاد شده تعداد زیادی از هموطنان که فریب باندهای مذکور را خوردهاند و با پرداخت هزینههای گزاف، گذرنامه یا روادید جعلی برخی از کشورهای اروپایی را دریافت کردهاند، تلاش کردند به صربستان وارد شوند که در بدو ورود جعلی بودن اوراق و اسناد همراه آنها از سوی پلیس صربستان مشخص شد و اجازه ورود به آنها داده نشد. پلیس این تعداد از هموطنان را با اولین پرواز به مبدا اولیه خود بازگردانده است».
ماجرا از چه قرار بوده است؟
سفارت ایران در صربستان به ماجرای ورود غیرقانونی به صربستان و روند بررسی این اتفاق در این کشور نیز اشاره کرده و نوشته است که پلیس صربستان آن دسته از هممیهنانی که تلاش دارند بدون مدارک لازم وارد صربستان شوند را به طور معمول به یکی از سالنهای ترانزیت فرودگاه هدایت میکند تا با اولین پرواز به مبدا اولیه باز گردانده شوند. این افراد علاوه بر امکانات اولیه از تسهیلاتی مانند دسترسی به اینترنت و تماس دايم با سفارت برخوردارند و کنسول سفارت با حضور در محل با آنها ملاقات و گفتوگو میکند. این سفارتخانه در ادامه نوشته است که برخی از هموطنان که با پرداخت هزینههای گزاف اخذ گذرنامه و روادید جعلی موفق نمیشوند به کشور صربستان وارد شوند در واکنش، پلیس فرودگاه را به بدرفتاری با خود متهم میکنند. سفارت ایران ضمن تکذیب اخبار منتشر شده، از رسانههای کشور انتظار دارد در موارد مشابه ملاحظات ملی کشور را مدنظر داشته و قبل از انتشار، از صحت اخبار دریافتی اطمینان حاصل کرده و سپس مبادرت به درج آن کنند. همچنین سفارت ایران به حیث وظیفه ذاتی خود، ضمن ارائه مساعدتها و مشورتهای لازم برای حل و فصل مشکلاتی که برای برخی از هموطنان به دلایل ذکر شده به وجود آمده در تماس مستمر با مقامات وزارت امور خارجه و پلیس صربستان تلاش کرده حداکثر مساعدت را برای مسافران کشورمان ارائه کند که همواره شاهد همکاری مثبت مقامات این کشور بوده است.
تشدید کنترل مرزهای صربستان
اما روز گذشته موضوع تشدید کنترل مرزهای صربستان موضوع داغ رسانه های این کشور بود. خبرگزاری تانیوگ روز گذشته با انتشار خبری به نقل از زوران لازاروف، معاون وزیر و رییس اداره همکاریهای بینالمللی، امور اروپایی و برنامهریزی وزارت کشور صربستان نوشت: از این هفته وزارت کشور تشدید کنترل مرزها را آغاز کرده است. لازاروف در تشریح این خبر گفت: تنها طی یک روز در فرودگاه نیکلا تسلای بلگراد ۲۰ نفر از شهروندان ایران، هند و مغولستان که دارای مدارک سفری (گذرنامه) جعل شده بودند، بازگردانده شدند. تشدید کنترل مرزها به این دلیل وضع شد که برخی از اتباع خارجی تلاش دارند تا از طریق قلمرو صربستان به نحو غیرقانونی به برخی از کشورهای اروپای غربی و در بيشتر موارد آلمان، بریتانیا و اتریش سفر کنند. او گفت که وزارت کشور با این تدابیر نه تنها از جمهوری صربستان بلکه از سایر کشورهای اروپایی حفاظت میکند. لازاروف در ادامه گفت: این بدان معنا نیست که از ورود هر شهروند خارجی که به نحو قانونی مایل به سفر به کشور ما است جلوگیری خواهد شد، بلکه کنترل در راستای جلوگیری از تلاشهای آنهایی است که از میهماننوازی جمهوری صربستان سوءاستفاده میکنند.
سناریو سازی مخرب
در همین رابطه علی بیگدلی، کارشناس مسائل بین الملل این اقدام کیهان را که ازسوی وزارت خارجه ایران و سفارت ایران در صربستان تکذیب شد یک اقدام غیر حرفه ای دانست و گفت: « در بسیاری از کشور های دنیا مسائلی در حوزه بین الملل و دیپلماتیک علیه کشور های دیگر نوشته می شود اما این موضوع که بخواهند بدون مصلحت اندیشی یک خبر را منتشر کنند در هیچ کجا پسندیده نیست».
این کارشناس مسائل خاورمیانه در رابطه با روند دیپلماتیک بررسی یک خبر گفت:« اصل بر این است که بعد از انتشار یک خبر وزارت امور خارجه در صدد بررسی آن بر بیاید که خوشبختانه وزارت خارجه ایران سریع به این موضوع واکنش نشان داد و از سویی کشور مبدا نیز اگر این موضوع را تکذیب کند ما ناچاریم آن را بپذیریم و موضوع تمام شده است».
بیگدلی افزود:« این نوع اخبار می تواند بر روابط بین کشور ها تاثیر بگذارند که در این زمینه وزارت امور خارجه با اقدام سریع باید به حواشی این اخبار خاتمه بدهد و رسانه ها نیز باید از انتشار اینگونه خبرسازی ها برای حفظ عزت کشور دوری کنند».
از حاشیه سازی دوری کنیم
یک منبع نزدیک به وزارت امور خارجه نيز گفت: انجام چنین اقداماتی که بخواهد دستمایه تخریب روابط دو کشور و یا یک نهاد شود مایه تاسف است. این منبع در رابطه با اینگونه شایعهسازی ها توسط رسانه ها گفت: وقتی چنین شایعاتی در فضای مجازی منتشر می شود، می توان درک کرد که به دلیل عدم تخصص کاربران این موضوعات پیش می آید اما وقتی یک رسانه رسمی چنین اخباری را منتشر می کند هیچ توجیهی نمیتوان برای اینگونه خبرسازی ها کرد، به غیر از اینکه هدف تخریب روابط خارجی ایران وزارت امور خارجه است. وی در ادامه گفت: باید در فضای فعلی کشور که نیاز به همدلی در تمامی حوزه ها بیش از پیش احساس می شود از حاشیه سازی ها دوری کنیم و به فکر سربلندی کشور در همه زمینه ها به خصوص در مجامع بین المللی باشیم.
- 11
- 3