حضرت آیتا... خامنهای مقام معظم رهبری با صدور حکمی حجتالاسلام حاج علی اکبری را به ریاست شورای سیاستگذاری ائمه جمعه منصوب کردند. ایشان همچنین ضمن تقدیر از خدمات باارزش حجتالاسلام سیدرضا تقوی در دوران مسئولیت، اعضای جدید شورای سیاستگذاری ائمه جمعه را نیز منصوب کردند. متن حکم مقام معظم رهبری به این شرح است: «بسما...الرحمنالرحیم، اکنون که دوران مسئولیت طولانی و پربار جناب حجتالاسلام آقای حاج سیدرضا تقوی در رأس مجموعه سیاستگذاری ائمه جمعه به پایان رسیده با تشکر فراوان از خدمات باارزش ایشان در مدت نزدیک به دو دهه، جناب حجتالاسلام آقای حاجعلی اکبری را به ریاست این مجموعه و جناب حجهالاسلام
والمسلمین آقای حاج سیدهاشم رسولی و نیز حضرات حجج اسلام آقای حاج سیدرضا تقوی، آقای حاج سیدعلی قاضیعسکر، آقای حاج شیخ حبیبا... غفوری، آقای حاج شیخ عباسعلی اختری، آقای حاج شیخ محمد جعفری گیلانی، آقای حاج سیدمهدی خاموشی، آقای حاج سیدعلی شاهچراغی را به عضویت در شورای آن منصوب میکنم. انتظار میرود جناب آقای حاج علی اکبری با ادامه و تکمیل فعالیتهای گذشته و افزودن کیفیت در آن و بهرهگیری از نظرات شورا، بر شکوفائی و تأثیرگذاری این نهاد مبارک رحمانی بیفزایند. والسلام علی جمیع اخواننا و رحمها... سیّدعلی خامنهای ۱۶ دیماه ۱۳۹۶»
رسالت اصلی
توجه به تریبونهای رسمی همیشه بیش از تریبونهای غیررسمی و سیاسی است، تریبونهایی که برخی انتقاداتی به آن دارند و معتقدند گاهی اوقات آنچه از تریبونها بیان میشود سنخیتی با منافع ملی و ترغیب جامعه به سمت تقویت وحدت ندارد. تریبون نماز جمعه هم یکی از تریبونهای عمومی است که سالهاست در سراسر کشور برپا میشود و ائمه جمعه در پشت این تریبونها به تحلیل شرایط روز کشور و جهان و آنچه میپردازند که جامعه باید نسبت به آن حساس باشد. برخی اوقات از این تریبون صداهایی شنیده میشود که سبب نگرانی دلسوزان کشور است چرا که معتقدند رسالت اصلی و اولی این تریبون کاستن از اختلافات و به نوعی کدخدامنشی در جامعه است
اما زمانی که سخنران پیش از خطبه و حتی گاه امام جمعهای به طرفداری از یک جناح سیاسی سخن بگوید یا وارد مقولات سیاسیای شود که محل طرح آن نسبتی با نماز جمعه ندارد و باید در یک اجتماع سیاسی یا حزب درباره آن سخن گفته شود، طبیعی است که برخی از ادامه حضور در نماز جمعه دلسرد میشوند. از سوی دیگر باید در نظر داشت تریبون نماز جمعه در اکثر مواقع به جریان اصولگرا تعلق داشته و اصلاحطلبان فرصت سخن گفتن با نمازگزاران از پشت این تریبون را نداشتند.
آیتا...هاشمی و نماز جمعه
بسیاری از ائمه جمعه توجه زیادی به این جایگاه دارند و تمایلی به طرح مباحث چالشی و موضوعاتی از پشت تریبون این مراسم ندارند که سبب دامن زدن به اختلافات شود. از جمله ائمه جمعههایی که برای بر هم نخوردن آرامش کشور و خدشه وارد نشدن به جایگاه نماز جمعه از حضور در پشت تریبون خودداری کردند آیت ا... هاشمی است. او آخرین بار ۲۶ تیر ماه سال ۸۸ در قامت امام جمعه به پشت تریبون رفت. پس از غیبت طولانی رئیس فقید مجمع تشخیص مصلحت نظام در نماز جمعه بود که بسیاری خواستار اعلام دلیل آن شدند. حجتالاسلام سیدرضا تقوی که دیگر باید او را رئیس سابق شورای سیاستگذاری ائمه جمعه نامید چنین به این سوال پاسخ داد: «موضوع بازگشت آیتا... هاشمی رفسنجانی به نماز جمعه مطرح نیست و بحث بازگشت وی به نماز جمعه تمام شده است.»
اما واقعیت موضوع دیگری بود چنان که محمد هاشمی، رئیس دفتر آیتا... هاشمی رفسنجانی در واکنش به این اظهارات تقوی اعلام کرد: «آیت ا... هاشمی در مقطعی تصمیم گرفتند به نماز جمعه بازنگردند. علت هم این بود که ایشان تاکید داشتند که جایگاه نماز جمعه جایگاه مقدسی است؛ ممکن است این جایگاه با بعضی از شعارها خدشهدار شود.» البته تنها آیتا... هاشمی نبود که برای حفظ آرامش و منافع ملی از حضور در پشت تریبون نماز جمعه امتناع کرد چرا که ائمه جمعه کرمان و بیرجند هم تصمیم به عدم حضور در این جایگاه گرفتند.
این دو امام جمعه از حامیان آیتا... هاشمی بودند و با کنار رفتن آنها شائبه خالی شدن تریبونهای نماز جمعه از گفتمان آیتا... هاشمی مطرح شد که در آن برهه به نوشته ایسنا؛ حجتالاسلام تقوی چنین گفت: «گفتند که تقوی به اینها فشار آورده و دارد هاشمیزدایی میکند و میخواهد طرفداران مصباح را بیاورد! انتخاب نمایندگان ولی فقیه در حیطه شخص رهبری است؛ بودن یا نبودن اینها به عهده رهبری است و ما نمیتوانیم دخالت کنیم. آقای شبستری که امام جمعه تبریز بود و اخیرا کنار رفت، آیا هاشمیزدایی بود؟ اینها مسائل معمولی است.»
روحانی و نماز جمعه
تقوی نتوانست به آنچه لازم بود عمل کند چنانکه در آذرماه اظهار داشت: «سیاست ما بر اساس همان سیاستی که مقام معظم رهبری ترسیم کردهاند، حمایت از دولت و دستگاههای قانونی کشور است. نهاد نماز جمعه هیچگاه تضاد و درگیری رویاروی با نهادها و ارگانهای رسمی کشور ندارد.» اما همگان آگاه هستند که از برخی تریبونهای نماز جمعه انتقاداتی به دولت میشود و جالب آنجاست که فرصتی برای مسئولان دولتی برای پاسخ از طریق همین تریبونها داده نمیشود. چندی پیش ایسنا نوشت؛ حجتالاسلام فاضل میبدی از اساتید حوزه و دانشگاه گفت: «ستاد نماز جمعه میداند صفهای نماز خلوت شده است. مثلا در تهران نزدیک به ١٠میلیون جمعیت چه کسانی شرکت میکنند؟ آیا دانشجویان و نخبگان شرکت میکنند؟
خیلی از مسئولان نیز دیگر علاقهای به شرکت ندارند. چرا رئیسجمهور که نفر دوم اجرایی کشور است، حتی یک بار هم در نماز جمعه حاضر نشود و صحبت نکند؟ حتی این تریبون به معاون اول ایشان هم نمیرسد. بنابراین باید ارادهای در کار باشد تا بتوان این موضوع را برطرف کرد که چنین ارادهای در کار نیست.» آیتا... غرویان که او هم استاد حوزه و دانشگاه است درباره مشی ائمه جمعه در مواجهه با دولت گفته بود: «گروههای طرفدار دولت در نمازجمعهها حضور ندارند یا حمایت ائمه جمعه از دولت روحانی کم است یا اصلا حمایتی نیست. به عبارت دیگر، روند کلی تریبونهای ائمه جمعه انتقاد شدید از دولت است. تریبونهای نمازجمعه در مقابل رأی اکثریت قرار گرفتند.»
کنارهگیری تقوی
آذرماه بود که حجتالاسلام تقوی از کنار رفتن خود از ریاست شورای سیاستگذاری ائمه جمعه خبر داد و گفت: «بله، انشاءا... در هفتههای آینده بعد از ۱۷ سال که مسئولیت شورای سیاستگذاری را برعهده داشتهام، این مسئولیت را واگذار میکنم. البته در گذشته هم چند بار از محضر شریف مقام معظم رهبری درخواست کنارهگیری را داشتم.» وی درباره پایان ماموریت خود در شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور نیز گفت: «بهاحتمال بسیار زیاد بعد از سفر بنده به کرمان، رئیس جدید شورای سیاستگذاری ائمه جمعه معرفی و معارفه خواهد شد؛ بهاحتمال قوی، آقای علیاکبری بهعنوان رئیس جدید شورای سیاستگذاری ائمه جمعه معرفی خواهد شد.»
حجتالاسلام حاجعلی اکبری
حجتالاسلام حاجعلی اکبری از سال ۱۳۹۰، ریاست مرکز رسیدگی به امور مساجد را بر عهده داشت و در سال ۱۳۹۵ برای یک دوره پنجساله در این سمت ابقا شد. او نمایندگی مقام معظم رهبری در اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشآموزان را بر عهده داشت. حاجعلی اکبری معاون احمدینژاد در امور جوانان و رئیس سابق سازمان ملی جوانان بود. البته خروج او از سازمان ملی جوانان در دولت احمدینژاد با شایعاتی همراه بود از جمله اینکه گفته شد او بدون استعفا از این سازمان خارج شده است.
محمدجواد حاجعلیاکبری کیست؟
محمدجواد حاجعلیاکبری (تیر ۱۳۴۳ در شهرستان دماوند) روحانی شیعه اهل ایران، امامجمعه شهرستان دماوند، عضو هیئت مدیره کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و عضو و از دی ماه ۱۳۹۶ رییس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه است. وی از سال ۱۳۹۰، ریاست مرکز رسیدگی به امور مساجد را بر عهده دارد و در سال ۱۳۹۵ برای یک دوره پنج ساله از سوی رهبر ایران، مجدد در همین سمت ابقا شد. همچنین نمایندگی رهبر ایران، آیتالله خامنهای در اتحادیه انجمنهای اسلامی دانش آموزان را بر عهده دارد.
حاجعلیاکبری معاون رئیسجمهور ایران محمود احمدینژاد در امور جوانان و رئیس سابق سازمان ملی جوانان بودهاست. او تنها روحانی است که به ریاست این سازمان رسید. در تاریخ ۱۶ دی ماه ۱۳۹۶ با صدور حکمی از طرف رهبر معظم انقلاب به ریاست شورای سیاست گذاری ائمه جمعه منصوب شد.
وی دارای مدرک کارشناسی ارشد فقه و حقوق اسلامی است و در حوزه علمیه از شاگردان آیتالله خامنهای، آیتالله بهجت و آیتالله جوادی آملی بودهاست.
- 12
- 1
ناشناس
۱۳۹۶/۱۰/۱۷ - ۱۲:۲۶
Permalink