جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۰۹:۴۵ - ۲۱ دي ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۰۰۵۶۵۳
سیاست داخلی

واکنش‌ها به فیلم جلسه خبرگان رهبری در سال ۶۸ ادامه دارد

جلسه خبرگان رهبری در سال 68,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران

فیلمی ۶ دقیقه‌ای از دل روزهای خرداد ۶۸. برخی بر آن صفت «نو» می‌گذارند و برخی آن را «قدیمی» می‌دانند. برخی به زمان منتشر شدنش مشکوک هستند و سایرین آن را اثبات یک فرضیه قدیمی می‌دانند. هرچه هست خرداد ۶۸ مجلس خبرگان رهبری روزهای مهمی را به خود دیده است و در این میان عصر چهاردهم خرداد ماه روز بسیار مهم دیگری بوده است. روزی که اعضای مجلس خبرگان رهبری برای تعیین جانشین امام(ره) گرد یکدیگر جمع شده بودند و به آیت‌الله سیدعلی خامنه‌ای رسیدند. ۶ دقیقه از فیلم این جلسه اما به تازگی و توسط یک روزنامه‌نگار ایرانی مقیم آمریکا که مدعی است این فیلم را از طریق آرشیو رسانه ملی پیدا کرده منتشر شده است. انتشار این فیلم اما با واکنش‌های بسیاری مواجه شده است.

 

 

 دسترسی به این ویدئو از هر بی‌سر و پایی برنمی‌آید

روز گذشته مدیرمسئول روزنامه جوان در سرمقاله این روزنامه در یادداشتی با عنوان «خواستید نکوهش کنید اما ستودید»، نوشت: اخیرا فیلمی از جلسه خبرگان رهبری خرداد ۱۳۶۸ در فضای مجازی و تلویزیون فارسی ملکه انگلیس پخش شد که در آن مقام معظم رهبری به شدت استدلال می‌کند که من خود را شایسته رهبری نمی‌دانم و برای آنکه از او درگذرند با نهایت تواضع التماس می‌کند و از برخی حاضران جلسه می‌پرسند، شما فردا حکم مرا می‌پذیرید؟ در ادامه متن روزنامه جوان آمده است:

 

«بدون تردید دسترسی به این ویدئو که از اسناد حاکمیتی است از عهده هر بی‌سروپایی بر‌نمی‌آید و گویی اتاق شیشه‌ای‌ مدنظر روحانی در چنین مواردی مصداق می‌یابد اما در مصاحبه‌ای که بی‌بی‌سی با نشر‌دهنده این ویدئو دارد، سه نکته و انگیزه روشن می‌شود؛ اول اینکه طرف می‌گوید این ویدئو از سوی کسانی برایش ارسال شده است که از ناراضیان حکومت هستند. طبیعی است که جنس این نارضایتی از جنس ضد انقلاب شناخته شده، منافقین و سلطنت‌طلب‌ها‌ نیست بلکه از جنس کسانی همانند روح‌الله زم است. اما دو نکته دیگر که ذهن را به افشا‌کنندگان ویدئو نزدیک‌تر می‌کند این است که ناشر می‌گوید ارسال‌کننده اصرار دارد که هر چه سریع‌تر و در سالگرد فوت هاشمی پخش شود و نکته سوم اینکه ارسال‌کننده اصرار دارد در همین روزهایی که برخی شعارهای ساختار‌شکن داده‌اند، پخش شود.

 

لذا ممکن است فیلم آن جلسه سرنوشت‌ساز بین اسناد شخصی مسئولان وقت مجلس خبرگان بوده باشد که البته سیستم‌های امنیتی باید پاسخگو باشند. برخی افرادی که قبلا به‌عنوان محقق، اسناد خبرگان را بیرون بردند نیز خودشان را لو دادند اما «کینه کدیوریسم» باعث شد این واقعیت کتمان شود که مجددا در ۱۵ مرداد ۱۳۶۸ و پس از تصویب قانون اساسی، مجلس خبرگان با رای قاطع‌تری رای ۱۴ خرداد خود را دائمی کرد. امروز و پس از ۲۸ سال این ویدئوی جلسه خبرگان نه‌تنها موجب افتخار مقام معظم رهبری است که افتخار همه کسانی است که در این ۲۸ سال عماروار پا در جای پای وی گذاشتند و لحظه‌ای دچار تردید نشدند.

 

تصویر رهبر جامعه اسلامی از خود، غیر‌ از این نباید باشد که اگر غیر‌از این بود، سقوط در ورطه هوای نفس حتمی خواهد شد؛ البته محتوای سخنان رهبری در آن جلسه با شاخص‌های درون‌دینی و اخلاق دینی باید معنا‌دهی شود که اگر با متد‌های غربی و برون‌دینی تفسیر شود، نتیجه آن به اهداف نشردهندگان آن نزدیک‌تر است. مقام معظم رهبری اولین مخالف انتخاب خود بودند و بر عدم انتخاب خود همانند امیرالمؤمنین «که مرا واگذارید و دیگری را انتخاب کنید» اصرار کردند و رمز توفیقات الهی ایشان در همین نگرش و تواضع نهفته است».

 

فیلم، جدید نبود

خبرگزاری اصولگرای تسنیم هم روز گذشته نسبت به انتشار این فیلم واکنش نشان داد و در خبری نوشت: «هرچند ممکن است برخی افراد مغرض سخنان داخل این فیلم را کشفی تازه بدانند که برای اولین‌بار اسرار نظام را فاش کرده است اما رهبر معظم انقلاب سابقا خودشان به این موضوع صحه گذاشته و مطالبی گفتند که موید سخنان‌شان در جلسه تاریخی خبرگان است.» رهبر معظم انقلاب در تاریخ ۲۳ آذر ۷۳ در دیدار با اقشار مختلف مردم صحبت‌هایی درباره جلسه انتخاب به رهبری دارند که بازنشر می‌کنیم: یک نکته را لازم است عرض کنم. از برادران و خواهران عزیز خواهش می‌کنم این مطلب را بدون احساسات گوش کنند.

 

آن روزی که در مجلس خبرگان، بعد از رحلت امام (رضوان‌اللَّه‌علیه) آن روزِ اول که بنده هم عضو مجلس خبرگان بودم، بحث کردند چه‌کسی را انتخاب کنیم و بالاخره اسم این بنده‌ حقیر به‌میان آمد و اتفاق کردند بر اینکه این موجود حقیر ضعیف را به این منصب خطیر انتخاب کنند، من مخالفت کردم. مخالفت جدی کردم. نه اینکه می‌خواستم تعارف کنم؛

 

نه. او خودش می‌داند که در آن لحظات در دل من چه می‌گذشت. رفتم آنجا ایستادم و گفتم «آقایان! صبر کنید، اجازه بدهید». اینها هم ضبط شده، موجود است. هم تصویرش هست، هم صدایش هست. شروع کردم به استدلال کردن که «مرا برای این مقام انتخاب نکنید». گفتم «نکنید»؛ هرچه اصرار کردم، قبول نکردند. هرچه من استدلال کردم، آقایان، مجتهدین و فضلایی که آنجا بودند، جواب دادند. من قاطع بودم که قبول نکنم ولی بعد دیدم چاره‌ای نیست. چرا چاره‌ای نیست؟ زیرا به‌گفته‌ افرادی که من به آنها اطمینان دارم، این «واجب» در من «متعین» شده است. یعنی اگر من این بار را برندارم، این بار بر زمین خواهد ماند.

 

هاشمی‌رفسنجانی از ۱۴ خرداد ۶۸ چه روایتی داشت؟ 

آیت‌الله اکبر هاشمی‌رفسنجانی در خاطرات خود از روز ۱۴ خرداد ۱۳۶۸ نوشت «حدود ساعت هشت و نیم صبح جلسه مجلس خبرگان آماده شد و رسمیت جلسه را به ریاست آیت‌الله [علی] مشکینی اعلام کردیم. ایشان صحبت کوتاهی کردند و بحث‌های زیادی شد. بعضی‌ها طرفدار رهبری شورایی و بعضی خواهان رهبری فردی بودند. بعضی آیت‌الله خامنه‌ای و بعضی‌ها آیت‌الله [سید محمدرضا] گلپایگانی را مطرح کردند و برای شورا هم اسم‌هایی برده شد. قبلا در مشورت‌های سران قوا و جمعی دیگر از بزرگان به این نتیجه رسیده بودیم که شورایی مرکب از آیات خامنه‌ای، موسوی اردبیلی و مشکینی رهبری را به عهده بگیرند ولی در مذاکرات، رهبری فردی رای بیشتری آورد.

 

 

آیت‌الله خامنه‌ای با رهبری فردی مخالفت کردند. من هم مخالف بودم. نوبت نرسید. ابتدا به پیشنهاد اعضای جامعه مدرسین [حوزه علمیه قم] که عضو مجلس خبرگان بودند، آیت‌الله گلپایگانی مطرح شد. حدود ۱۴ نفر به ایشان رای دادند. سپس پیشنهاد رهبری آیت‌الله خامنه‌ای مطرح شد. خود ایشان پشت تریبون رفتند و گفتند من با رهبری شورایی مطابق قانون اساسی موافقم و با رهبری فردی مخالفم. پس چگونه نامزد بشوم؟ من که جلسه را اداره می‌کردم، گفتم اکنون با رای خبرگان، رهبری فردی قانون شده و چاره‌ای نیست. سرانجام آقای خامنه‌ای با ۶۰ رای از ۷۴ عضو حاضر رای آوردند و مسئله به این مهمی به این خوبی حل شد».

 

روایت عطا مهاجرانی از دیدار با رهبری در روز ۱۴ خرداد

در میان واکنش‌ها، دیدگاه عطاالله مهاجرانی، وزیر پیشین ارشاد نیز جالب بود. او در مورد این فیلم در کانال خود که متن آن دیروز در روزنامه اطلاعات نیز منتشر شد، نوشت: فیلمی از مجلس خبرگان مثل نقل و نبات در شبکه‌های اجتماعی و سایت‌ها می‌گردد، گوشه‌ای از بحث مجلس خبرگان در خرداد ماه ۱۳۶۸ درباره انتخاب آیت‌الله خامنه‌ای به‌عنوان رهبر جمهوری‌اسلامی را نشان می‌دهد. روز نخست رهبری آیت‌الله خامنه‌ای روز یکشنبه ۱۴ خرداد ۱۳۶۸، بعد از جلسه دولت به دیدار ایشان رفتیم. پیش از آن هر چند وقت یک‌بار هیات‌دولت به ریاست ایشان تشکیل می‌شد. این‌بار ما به‌عنوان هیات‌دولت با مقام رهبری دیدار داشتیم.

 

در نگاه نخست ایشان ساده‌تر شده بودند. قبا داشتند و نه لباده. گفتند: «بار بسیار سنگینی را بر دوش من نهاده‌اند. شانه‌های من برای این بار ناتوان است. به خداوند توکل می‌کنم. یا یحْیى خُذِ الْکِتَابَ بِقُوَّه! » دنباله آیه را نخواندند. تازه این سخن پس از انتخاب ایشان به‌عنوان رهبری بود. این ویژگی که فرد پای بر نفس خود می‌گذارد و خود را کوچک می‌شمرد، نشانه توانایی و بزرگی‌ است. فرهنگ ما متفاوت از فرهنگ غربی است که با فریب و دروغ خود را چنان می‌نمایند که نیستند. ترامپ محصول چنین رویکرد و فرهنگی است. سعدی در باب تواضع در بوستان سروده است: 

 

بلندی ازآن یافت کو پست شددرنیستی کوفت تا هست شد

صمیمیت و برافروختگی، که در سیما و سخن و حرکات آیت‌الله خامنه‌ای در این فیلم دیده می‌شود، تمامی نشانه‌های توانایی کسی است که بر خود پیروز شده است، نه نشانه ضعف و ناتوانی. نکته دوم سخن آیت‌الله هاشمی است که می‌گوید انتخاب آیت‌الله خامنه‌ای تا رفراندوم، موقتی خواهد بود. این سخن برای تمام کردن بحث بوده است. ضمن اینکه مصوبه خبرگان رهبری بدون هیچ‌گونه شرطی ابلاغ می‌شود و سند انتخاب آیت‌الله خامنه‌ای به شمار می‌رود که با هر انگیزه‌ای فیلم خبرگان را منتشر کرده‌اند، ممکن است در سطح، برخی غوغا سالاران را خرسند کرده باشند تا در این روزهایی که مطامعی علیه نظام و رهبری تیز شده است، دستاویزی فراهم کنند اما خردمندان و نکته‌بینان می‌دانند و می‌فهمند که این فیلم نشانی از صداقت و صمیمیت درخشانی به همراه دارد.

 

 

 

 

vaghayedaily.ir
  • 15
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۸
غیر قابل انتشار: ۱۳
جدیدترین
قدیمی ترین
وقتی برای رسیدن به قدرت به هر دروغ و نیرنگی دست می زنند این اوج فضلیت امام خامنه ای است که برای رسیدن به قدرت نه تنها تلاش نمیکند بلکه مخالفت هم می کند صادقانه نه ریا کارانه
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش