رفع حصر به یکی از دغدغهها و خواستههای جامعه تبدیل شده است. اوایل بهمنماه پارسال بود که «علی مطهری»، نایب رئیس مجلس شورای اسلامی در مصاحبهای با ایسنا گفت که پیش از نوروز، حصر برداشته میشود.فراکسیون رفع حصر نیز در این اثنا بیکار نماند و رایزنیهای خود با نهادها و مقامهای ارشد تصمیم گیرنده در این خصوص را ادامه داد اما محصوران همچنان نوروز را در حصر ماندند. مطهری وعده داده بود اگر تغییری در وضع محصوران حاصل نشود، پس از نوروز موضوع را پیگیری میکنیم.
او در حالی به وعده خود عمل کرد که در مجلس قبلی و با وجود در اقلیت بودن اصلاحطلبان نیز، موضوع حصر را پیگیری میکرد. از سوی دیگر «عبدالله ناصری»، مدیرعامل پیشین خبرگزاری جمهوری اسلامی(ایرنا)، عضو بنیاد باران و فعال سیاسی اصلاحطلب نیز موضوع رفع حصر را یکی از خواستههای اصلی جامعه میداند و معتقد است در شرایط فعلی، بهترین و موثرترین کار برای انسجام و وحدت ملی، آزادی محصوران است. ناصری از سوی دیگر این احتمال را میدهد که دلیل اصلی تاخیر و توقف در روند حصر، «احمدینژاد» است چرا که او عامل اصلی این رخداد است و واکنشهای اخیر او برای این است که رفع حصر صورت نگیرد.
گفت وگوی «همدلی» با عبدالله ناصری را در ادامه میخوانید:
موضوع رفع حصر گویا پیچیدگیهای بیشتری دارد و با وجود پیگیریهای برخی نمایندگان مجلس و شخص رئیس جمهور، همچنان متوقف است. این توقف تا چه زمانی است و پایان حصر چه منافعی برای مردم و کشور دارد؟
عبدالله ناصری گفت: «ابتدا پاسخ بخش دوم پرسش شما را میدهم. معتقدم که رفع حصر یکی از کم هزینهترین و درعین حال پرثمرترین اقدامها برای انسجام، آشتی و وحدت ملی در جامعه آنهم در شرایط حساس داخلی و بینالمللی است. بهطورحتم رفع حصر در راستای انسجام ملی، بزرگترین دستاورد و نتیجه را خواهد داشت و در عین حال جامعه نیز بیشترین نیاز را به این انسجام دارد چون در شرایط اضطراری بهسر میبریم».
مدیرعامل پیشین ایرنا در پاسخ به بخش اول پرسش ادامه داد: «با اشاره به پیچیدگیهای حصر و زمان اقدام آن خبرهای موثقی در روزهای پایانی سال گذشته داشتیم که رفع حصر مورد توجه قرار گرفت و این نکته که ادامه حصر هیچ سودی برای هیچکس و بهخصوص نهادهای تصمیم گیرنده در این مورد ندارد، برای همین به این جمعبندی رسیدند و تصمیم گرفتند که حصر برداشته شود».
ناصری ادامه داد: «نشانهها و اشارات امیدوارکنندهای هم وجود داشت اما در مورد ادامه روند حصر، برداشت من این است که حرکتهای اخیر احمدینژاد و جریان حامی او در اواخر سال گذشته یکی از دلایلی بود که پروژه رفع حصر را متوقف کرد».
ناصری افزود: «رفتارهای احمدینژاد و اعوان و انصارش در ماههای پایانی سال را بدبینانه تحلیل میکنم و معتقدم احتمال اینکه او با اطلاع از رفع حصر، دست به چنین اعمالی زده است چون او، شورای امنیت ملی در زمان او و جریانهای وابسته به او باید پاسخگوی حصر باشند. در واقع احمدینژاد با اطلاع از این موضوع فضای سیاسی را شلوغ کرد تا رفع حصر تحتالشعاع قرار بگیرد».
این کنشگر اصلاحطلب ادامه داد: «این موضوع باعث شد تا نهادها و مسئولان ارشد کشور که در مورد حصر تصمیم گیرنده هستند به دلیل همین اقدامهای احمدینژاد، شرایط را برای رفع حصر آن بزرگواران مناسب ندانند».
عضو بنیاد باران تاکید کرد: «باید توجه داشت که عنصر اصلی و پاسخگو در مورد رفع حصر و حوادث سال ۸۸ احمدینژاد است برای همین اقدامات اخیر او بهصورت حساب شده انجام شد و بهطور طبیعی سایرین هم برای اینکه هزینه بیشتری پرداخت نشود، جلوی رفع شدن حصر را گرفتند».
ناصری افزود: «به هرحال رفع حصر روزی صورت خواهد گرفت و برداشته خواهد شد و بدونشک کنشگران سیاسی و منصف هردو جناح از این موضوع استقبال کرده و میکنند. افکار عمومی هنوز پرسشهایی درخصوص چرایی ادامه حصر در مورد آن ۳ بزرگوار که هزینه سنگینی پرداخت کردهاند خواهد داشت و شخص احمدینژاد و اعوان و انصار قدیم و جدید او در این رابطه باید پاسخگو باشند. به همین دلیل احتمال میدهم که احمدینژاد با این هدف، حرکتهای خود را شروع کرد تا رفع حصر صورت نگیرد و این خیلی دور از ذهن نیست».
ناصری در پاسخ به این پرسش همدلی که واکنش اصلاحطلبان به رفتارهای احمدینژاد در جهت عقیم ماندن اقداماتش چه باید باشد؟ گفت: «با وجود اینکه عملکرد و سخنان احمدینژاد در درون گفتمان اصلاحطلبی قابل تجزیه و تحلیل است اما معتقدم او هیچ مرزی با رفتارهای گذشتهاش که با رفتارهای اخیر او در تناقض است مشخص نکرده و به جامعه مدنی اعلام نکرده که از رفتارهای گذشتهاش پشیمان است بنابراین به صداقت او نباید وقعی نهاد و اصلاحطلبان نیز نباید نسبت به او بهطور سلبی و ایجابی موضعگیری کنند».
ناصری در پایان تاکید کرد: «اصلاحطلبان باید احمدینژاد را درجای فعلی خود رها کنند بدون آنکه دربارهاش موضعگیری مثبت یا منفی داشته باشند تا بهطور طبیعی او که دست پرورده جریان اصولگرا و بخشهایی از حاکمیت است ـ خود حاکمیت مسائلش را با او حل کند. به همین دلایل است که تمام حرکتهای اخیر احمدینژاد را «بودار» ارزیابی میکنم».
محصورین برانداز نیستند
همانطور که پیشتر گفته شد علی مطهری نیز در خصوص حصر مواضع مشخصی دارد. نایب رئیس مجلس یکی از پیگیرترین نمایندگان در مورد حصر است. او در مصاحبهای با ایسنا به این موضوع پرداخته است.
اواخر سال گذشته خبرهایی مبنی بر رفع حصر تا پایان سال منتشر شد که با گذشت زمان محقق نشد، این وعدهها از طرف چه کسانی بود و دلیل عدم تحقق آن چیست؟
ملاقاتهایی که در چند ماه پیش با برخی مسئولان امنیتی و قضایی داشتیم، نشان میداد آنها نگاهشان کاملا به موضوع ادامه حصر عوض شده است و به ما میگفتند برنامه داریم که موضوع را حل و فصل کنیم و به آن خاتمه بدهیم. یکی از آنها گفت سعی داریم تا پایان سال ۹۶ به حصر خاتمه دهیم و ما آن را به عنوان یک قول تلقی کردیم و منتظر بودیم محقق شود که هنوز این اتفاق نیفتاده و امیدواریم در روزهای ابتدایی سال ۹۷ این وعده محقق شود.
چرا که اگر از ابتدا هم مجوزی برای این کار وجود داشته الان فلسفه وجودی خود را از دست داده است، اگر محصورین تخلفی هم کردهاند هفت سال حصر خانگی برای آنها مجازات بزرگی است و نباید بیش از این تحت مجازات باشند.
البته بین مقامات اعم از قضایی و امنیتی در این زمینه اختلاف نظر وجود دارد، ممکن است برخی از مقامات نظر مثبتی به این موضوع نداشته باشند ولی در مقامات عالی که با آنها ملاقات کردیم نظر مثبت وجود دارد. افرادی که مایل به رفع حصر نیستند البته بیتاثیر هم نیستند و برخی مشخص است که چندان موافق رفع حصر نیستند.
مخالفین رفع حصر چه نگرانیهایی دارند و فکر میکنند در صورت رفع حصر ممکن است چه اتفاقی بیفتد؟ آیا این موضوع جای نگرانی دارد که جلوی رفع حصر گرفته میشود؟
من فکر نمیکنم اتفاق خاصی بیفتد، اینها از درون حصر هم گاهی پیغام میدهند که نظام را دوست داریم و از دولت حمایت میکنیم. در واقع آزادی آنها باعث تقویت وحدت ملی میشود زیرا خود این افراد در جریان انقلاب اسلامی بوده و دلسوز هستند و با کسانی که نقشی در انقلاب نداشتهاند، متفاوتند. آنها در مقاطعی دعوت به شرکت در انتخابات کردند و در اعتراضات اخیر هم از معترضین حمایت نکردند در حالیکه اگر به قول بعضیها برانداز بودند بهترین فرصت برای پیوستن به آنها بود.
آیا در دیدار با مسئولین برای پیگیری رفع حصر، بحثی هم در مورد رفع محدودیتهای آقای خاتمی مطرح شده است؟
در مورد آقای خاتمی قولی به ما ندادهاند و صحبتی نشد ولی رفتاری که با ایشان شد خلاف قانون بوده است. اینکه دادستان دادسرای ویژه روحانیت محدودیتی برای ایشان اعلام کند و آن را تمدید کند اصلا وجاهت قانونی ندارد و قابل قبول نیست. این موضوع حاکی از یک نوع اختناق است. نمیشود کسی را از حقوق اجتماعیاش محروم کرد بدون اینکه دادگاه صالحه تشکیل شود و دفاعیات فرد شنیده شود.
سوال مردم این است که چرا با ایشان و آقای احمدینژاد اینقدر متفاوت رفتار میشود، این رفتار دوگانه قابل توجیه نیست. البته از همان ابتدا این تفاوت رفتار وجود داشته است. آقای احمدینژاد از روز مناظره تلویزیونی تا امروز از نوعی حمایت ویژه برخوردار بوده است در حالیکه نسبت به طرف مقابل با بدبینی قضاوت شده و ظلم شده است و این روند همچنان ادامه دارد. اطرافیان آقای احمدینژاد تخلفات زیادی داشتند و پروندههای زیادی در قوه قضاییه و دیوان محاسبات وجود داشت که باید زودتر به آنها رسیدگی میشد. البته ایشان (احمدینژاد) امروز حرفهای خوبی میزند، ولی دیر شده و باید این حرفها را در زمان صدارتش میگفت.
فکر میکنید در صورت رفع حصر در مورد آقای خاتمی هم گشایشی صورت میگیرد؟
من فکر میکنم اگر آقایان موسوی، کروبی و خانم رهنورد از حصر خارج شوند در مورد آقای خاتمی هم گشایشی ایجاد میشود. به هر حال این شرایط توام با یکدیگر است. آقای خاتمی در پرشکوهتر شدن انتخاباتهای اخیر تاثیر آشکاری داشت و خود ایشان هم در این انتخاباتها شرکت کرد و خیرخواهی ایشان برای نظام و جامعه روشن است.
در حوادث سال ۸۸ هم ایشان نقش اساسی نداشت و حتی بارها من این گفتهام وقتی ما طرح کاندیداتوری آقای ولایتی را مطرح کردیم، ایشان به ما گفت اگر شما اصولگراها محکم پشت این طرح بایستید نه من کاندیدا میشوم و نه آقای موسوی چون در ادامه مدیریت آقای احمدینژاد خطری برای کشور است و این خودش حاکی از این است که هیچ برنامهای برای آشوب نداشتند.
هرمز شریفیان
- 16
- 3