به گزارش اعتماد، ابوالحسن نواب، رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب به پیشنهاد رئیس جامعهالمرتضی که خواستار جدایی قم و تشکیل کشوری جدید شده بود واکنش نشان داد و گفت: «این پیشنهاد یک ویژهخواری محسوب میشود که علما به شدت با آن مخالفند.»
او با اظهار اینکه «کل ایران امالقری جهان اسلام است و نیازی به یک واتیکان جداگانه ندارد» گفت: «قم خصوصیت و ویژگیای ندارد که مشهد نداشته باشد یا مشهد هم خصوصیتی ندارد که ری نداشته باشد. در تاریخ ۱۴ قرن تشیع در ایران بسیاری از شهرهای کشور جایگاه و زادگاه تشیع بودهاند؛ اینطور نبوده که ما بخشی را جدا کنیم و بگوییم تمایزی دارد و مردم آن بخش اعتقاد و دلبستگیای دارند که سایر مردم ایران ندارد.»
نواب با یادآور اینکه «در طول تاریخ ما علمایی از شهرهای مختلف داشتیم که برای قم و مشهد نبودند بلکه از همه شهرهای کشور بودند، مثلاً شیخ انصاری برای دزفول بود» گفت: «آقایی که چنین پیشنهادی داده فکر میکند دیانت مردم دزفول از مردم قم کمتر است؟ نمیدانم ایشان چه خصوصیتی در قم دیده که گفتهاند قم امالقری و واتیکان شود! آیا این پیشنهاد را به خاطر حضور تعدادی روحانی در قم داده است؟ اگر دلیل این است خوب زمانی حوزه علمیه اصفهان، حوزه برتر کشور بود.»
رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب گفت: «من هیچ ویژگی در قم نمیبینم که واتیکان شود. مشهد هم حوزه بزرگی دارد؛ چرا مشهد واتیکان نشود؟! چرا اصفهان نشود؟! چرا دزفول نشود؟! با چه ملاکی ایشان پیشنهاد داده است که قم واتیکان شود؟ ایران یکپارچه است و همه مردمش یک اعتقاد دارند. مگر اعتقاد و تدین مردم دزفول کمتر از مردم قم است؟! قم چه خصوصیت ویژهای دارد؟! ما این خصوصیت را نمیفهمیم. آیا تجمع چند هزار طلبه ملاک است؟! خوب این طلبهها در اصفهان و مشهد هم هستند.»
نواب پیشنهاد رئیس جامعهالمرتضی را ویژه خواری تفسیر و تأکید کرد که علما به شدت مخالف هستند که قم جدا شود.
او گفت: «این پیشنهاد یعنی ما جداییطلبی را از قم شروع کنیم، آن زمان مردم استانهای دیگر هم میگویند ما هم میخواهیم جدا شویم و دور ما هم دیوار بکشید.»
رئیس هیأت مدیره مرکز خدمات حوزههای علمیه با یادآوری جدا شدن بخشهای مختلف ایران در برهههای مختلف تاریخ گفت: «در طول تاریخ هر جنگی که شد بخشی از ایران جدا شد. تنها زمانی که نتوانستند بخشی از ایران را جدا کنند هنگام حمله صدام و زمامداری روحانیون بوده است. آن زمان چون روحانیت پشت داستان بود نگذاشتند یک وجب از خاک کشور کم شود. با این تفاسیر آیا درست است با چنین پیشنهادی روحانیون عامل تفرقه و جدایی شوند و مردم بگویند روحانیت جداییطلب، انحصارطلب و ویژهخوار است.»
نواب گفت: «چنین پیشنهادهایی ذهن مردم را مشوش و آنها را نسبت به روحانیت بدبین میکند. با این پیشنهادها مردم خواهند گفت روحانیون دنبال باجخواهی هستند. ما نباید با این پیشنهادها چنین تصوراتی را در ذهن مردم بیاوریم.»
رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب با اظهار اینکه «روحانیت در طول تاریخ خادم و خدمتگزار مردم بوده است» گفت: «ایران جداییناپذیر است و هیچ واتیکانی در کار نیست.»
- 15
- 6