طيبه سياوشي، عضو فراکسيون زنان مجلس شوراي اسلامي، اعلام کرد: «مأمور خاطي نيروي انتظامي در وضعيت انتظار خدمت قرار گرفت». اشاره او به مأمور گشتارشادي است که در روزهاي گذشته فيلمي از رفتار خشونتآميز او با يک خانم منتشر شد. بر اساس ماده ۹۲ قانون استخدامي ناجا، پرسنل انتظار خدمت در مدت انتظار از کار برکنار هستند. انتشار اين فيلم در روزهاي اخير واکنشهاي بسياري را به دنبال داشت.
درهمينحال روز گذشته معاون حقوقي رئيسجمهوري در اظهارنظري اعلام کرد بررسي اصول قانون اساسي نشان ميدهد که اقدام مأموران يادشده با اصول مختلف قانون مغايرت آشکار دارد. علاوهبر او وزير کشور نيز اعلام کرده است که در حال پيگيري موضوع است. عبدالرضا رحمانيفضلي که بر اساس قانون علاوهبر مسئوليت وزارت کشور، جانشين فرمانده کل قوا در ناجا نيز هست، پس از وصول و ملاحظه گزارش نيروي انتظامي از اتفاقي که فيلم آن منتشر شد، در همين رابطه يادداشتي خطاب به رئيس دفتر جانشيني فرماندهي کل قوا در امور ناجا ارسال کرد.
لعيا جنيدي، معاون حقوقي رئيسجمهور، با نگاهي حقوقي به اتفاق پيشآمده واکنش نشان داده است. او در ارتباط با فيلم برخورد مأمور گشت ارشاد با يک دختر جوان گفت: فيلمي که در روز پنجشنبه، ۳۰ فروردين ۱۳۹۷ در شبکههاي اجتماعي پخش شد مربوط به برخورد تند مأموران گشت ارشاد با يک دختر جوان در يکي از پارکهاي تهران بود. رفتار مأموران با توهين و برخورد فيزيکي همراه بود. پخش اين فيلم موجب بروز واکنشهاي فراواني از سوي مردم و مسئولان و نيز جريحهدارشدن احساسات عمومي شد.
به گفته دستيار حقوقي رئيسجمهوري، بررسي اصول قانون اساسي نشان ميدهد که اقدام مأموران يادشده با اصول مختلف اين قانون از جمله بند ۱۴ اصل ۳، اصلهاي ۸، ۲۰، ۳۲، ۳۷، ۳۹، بند ۴ اصل ۱۵۶ و بهويژه نصوص اصول ۲۲ و ۳۶ مغايرت آشکار دارد. جنيدي با اشاره به قانون اساسي و حقوق شهروندي تأکيد کرده است بيترديد همه شهروندان بايد از امنيت حقوقي و حق زندگي توأم با رعايت حق کرامت، حيثيت و احترام برخوردار باشند و هيچ شخص خصوصي يا دولت، حق تعرض به زندگي، کرامت، شرافت و حقوق شخص ديگر را ندارد (اصل ۲۰ و ۲۲ قانون اساسي).
دولت و دستگاههاي اجرائي و انتظامي زير نظر آن با توجه به قوانين مختلف و به منظور حفظ نظم عمومي شامل امنيت عمومي، آسايش عمومي، بهداشت عمومي و حفظ اخلاق حسنه حق دارند بر فعاليتهاي اشخاص نظارت کنند و در صورت وقوع نقض قوانين و تخلف، مشروط به وجود دليل و مستند بر اين امر، ميتوانند موضوع را در مرجع صالح مطرح کنند، ولي خود حق برخورد فيزيکي ندارند.
طيبه سياوشي، عضو فراکسيون زنان مجلس شوراي اسلامي، نيز که از اولين کساني بود که اقدام به پيگيري اين ماجرا کرد، از تنبيه مأمور خاطي خبر داده است؛ تنبيهي که به نظر ميرسد با فشار و واکنش عموم مردم توانست اتفاق بيفتد، هرچند بخشي از رسانههاي اصولگرا فيلم منتشرشده را يک نقشه ازپيشتعيينشده عنوان کردند که به هدف خود هم رسيد.
سياوشي که خبر در انتظار خدمت قرارگرفتن مأمور خاطي را اعلام کرده، دراينباره ميگويد: «هرچند درباره اين ويدئو انقلتهاي زيادي وجود دارد، اما مشاهده آن، شوک شديدي به جامعه از جمله خود من وارد کرد؛ در حدي که ميتوانم بگويم در اين چند سال نمايندگي مجلس از هيچ واقعهاي به اندازه اين اتفاق، پيام مردمي دريافت نکردهام؛ از پيامهاي مردمي در اينستاگرام گرفته تا تلگرام و توييتر. بايد نخست به اين سؤال پاسخ گفت که رفتار اين مأمور چقدر در چارچوب قانون آمرانبهمعروف و ناهيانازمنکر مصوب سال ۱۳۹۴ ميگنجد؟»
به گفته سياوشي که در صحبتهاي پيشين خود خبر داده بود که انگشت مأمور نيز در درگيري آسيب ديده، تأکيد ميکند: مهمترين مسئله اکنون اين است که امنيت زنان در جامعه خدشهدار نشود. من با ناجا درباره قضيه پيشآمده صحبت کردم و آنها گفتند قرار نبوده چنين کاري صورت گيرد و رويه اينطور بوده که اگر شخصي پوشش خيلي خلاف عرفي داشت به او تذکر داده شود. ضمن اينکه مأمور خاطي در وضعيت «انتظار خدمت» قرار گرفته است.
سياوشي يکي از نکات مهم اتفاق روزهاي گذشته را عذرخواهي تلويحي وزير کشور عنوان کرده است که به نظر او از ديد مردم مغفول مانده. او ميگويد: وزير کشور تلويحا از جامعه عذرخواهي کرد و ناجا هم اعلام کرد که برخورد اين مأمور غلط بوده است. در قانون آمرانبهمعروف و ناهيانازمنکر به صراحت آمده است که قبل از هر چيز بايد جامعه آموزش لازم را دراينباره ببيند. سؤال اين است که واقعا چقدر کار فرهنگي متناسب با علم روز دراينباره انجام دادهايم؟ چند تيزر جذاب براي حفظ پوشش ساخته و نشان دادهايم؟ صداوسيما دراينباره چه کرده است؟
وي اظهار کرد: متأسفانه سياستگذاران فرهنگي جوان امروزي را نميشناسند. نسل جوان مانند گذشته نيست که يک ساعت پاي موعظه بنشيند و گوش دهد. براي انتقال درست پيام به اين نسل بايد از روشهاي جديد استفاده کرد. بايد به شکل مستدل و با ساخت برنامههاي جذاب آنها را متقاعد کرد تا در پوشش، عرف جامعه را رعايت کنند وگرنه اجبار، راه به جايي نخواهد برد.
بعد از بازي بسکتبال ايران و عراق که تعداد زيادي خانم براي تماشاي آن حضور پيدا کرده بودند، خانمي را ديدم که با فرزند خردسال خود بعد از پايان بازي با آرامش از سالن خارج شد. خيلي خوشحال شدم که اين زن ميتواند با احساس امنيت کافي به تماشاي يک مسابقه ورزشي بيايد. اين نماينده مجلس تصريح کرده است: چند دهه است که با شروع فصل گرما مسئله پوشش خانمها مطرح ميشود و متأسفانه انگشت اتهام به سمت خانمهاي جامعه نشانه ميرود، اما نتيجه اين کار چه بوده و آيا پوشش زنان جامعه بهتر شده است؟ اين برخوردها جز انباشت مطالبات بيشتر، بیاعتمادی و ايجاد شکاف در جامعه چه نتيجهاي داشته است؟
پس از انتشار اين فيلم سخنگوي ناجا از پيگيري درباره وقوع اين حادثه خبر داده بود و حالا نامه وزارت کشور حاکي از آن است که پيگيريها نتيجهبخش بود. بنابر گزارشهای رسيده عبدالرضا رحمانيفضلي، وزير کشور و جانشين فرمانده کل قوا در ناجا پس از وصول و ملاحظه گزارش نيروي انتظامي از اتفاقات صورتگرفته در يکي از پارکهاي تهران توسط مأموران گشت ارشاد، در يادداشتي خطاب به رئيس دفتر جانشيني فرماندهي کل قوا در امور ناجا پينوشت کرد:
«ضمن ارجگذاشتن به زحمات شبانهروزي و مؤثر نيروهاي خدوم و زحمتکش ناجا که بر کسي پوشيده نيست و ضرورت برخورد با متخلفين به صورت قانوني، اقدامات معدود نيروها خارج از حوزه اختيارات و قانون موجب خدشهدارشدن تلاش و زحمات همه نيروها ميشود. رحمانيفضلي در ادامه تأکيد کرد: با توجه به گزارش، ضمن رسيدگي کامل به تخلفات انجامشده توسط خاطي، اقدام خلاف قانون فرد مأمور هم با سرعت در حوزه تخلفات انتظامي مورد بررسي و اقدام قانوني لازم صورت گرفته و نتيجه گزارش شود».
به نظر ميرسد نگراني اصلي مسئولين در ماجراي اخير، ازبيننرفتن اميدي باشد که به واسطه آن مردم پاي صندوقهاي رأي آمدهاند. صحبتها و واکنشهاي مسئولان دولتي و نمايندگان مجلس نيز حاکي از آن است که آنها نگران نااميدي مردم از روند بهبود وضعيت هستند. پيش از اين هرکدام از اين مسئولان در صفحه شخصي خود بهصراحت رفتار پيشآمده را محکوم کرده بودند اما واکنشها و انتقادات به اصل فعاليت گشتهاي ارشاد که پيش از اين نيز تصاويري از برخوردهاي آنها با زناني که بدحجاب قلمداد ميشوند، منتشر شده بود، همچنان ادامه دارد.
- 18
- 6