به گزارش قانون، دوشنبه شب روحاني بعد از مدتها براي گفتوگو با مردم به صداوسيما آمد و در اظهاراتي كه چندان مورد توجه مردم قرار نگرفت، سخناني را بيان كرد كه جاي تامل داشت .وی در بخشي از سخنانش گفت اگر ما دموکراسی را تعمیق ببخشیم و در همه زمینهها به خواست مردم توجه کنیم و حتی اگر روزی در مسالهای مهم در کشور با اختلاف نظر مواجه شدیم، چرا پای صندوقهای آرا نرویممگر به کمر اصل ۵۹ قانون اساسی بیل خورده است که از آن استفاده نکنیم.
اگر روزی نیاز به اجرای این اصل شد بر اساس مقرراتی که قانون اساسی تعیین کرده، باید به صندوق آرا مراجعه کنیم. رییسدولت با بیان اینکه مسائل عادی در مجلس تصمیمگیری میشود.
اعلام كرده بود اگر مساله مهم و بسیار مهم در هر حوزهای مطرح شد، اصل ۵۹ پیشبینی شده است و این برای تثبیت نظام است. این اصل نظام را تثبیت میکند. اين بخش از اظهارات روحاني سبب شد تا بعد از مدتها در اذهانعمومي اين سوال مطرح شود كه كارآيي اصل ۵۹ چيست؟ چرا بايد از آن استمداد جست؟ برخي جامعه سنتي را مخالف اصلي اين اصل قانون اساسي ميدانند. در همين راستا به سراغ آيتا... محسنغرويان ازاستادان حوزه رفتيم تا نظر وي را در اينباره جويا شويم كه در ادامه مشروح اين گفتوگو را ميخوانيد.
نظر شما در مورد پيشنهاد رفراندوم رييسجمهور چيست؟
ازگذشته بحث رفراندوم هميشه مطرح بوده و بيشتر بحث برسر مصاديق وموضوعاتي است كه بايد به آراي عمومي و رفراندوم مراجعه كرد. فكرميكنم نظر رييس جمهور درباره پيشنهاد رفراندوم بر سر مسائل اختلافي مثل برجام يا مذاكره با ترامپ است. در مسائلي كه اختلاف بين مسئولان پيش ميآيد رييس جمهور پيشنهاد رفراندوم ميدهد . همانگونه كه آقاي روحاني اشاره كرد دربعضي از كشورها براي مسائل مهمي كه نفع وضرر كلان عمومي مطرح است به آراي مردمي مراجعه ميشود كه لازمه دموكراسي ومردم سارلاري ديني آراي مردم ورفراندوم است. هدف اصلي بيان اين موضوع درتعيين مصاديق اين است كه آيا مذاكره با ترامپ صورت بگيرد يا خير.
آيا حوزه علميه نسبت به اين پيشنهاد رفراندوم واكنش نشان داده است ؟
بااينكه رفراندوم در قانون اساسي آمده اما در حوزه اختلاف نظر فراواني وجود دارد. هنوز واكنش خاصي از سوي مراجع عظام و علماي بزرگ داده نشده است البته ديدگاه هاي مختلفي وجود دارد. برگزاري رفراندوم هزينههاي فراواني را در برميگيرد. بهنظرم مراد رييس جمهور اين است كه بايد محدوديتها واعمال سليقه ها در مورد آرا و حقوق مردم كمترشود زيرا يك عده خاص در اقليت به اسم اسلام حقوق اكثريت را ناديده ميگيرند.
چه مشكلاتي بر سر اجراي اين طرح وجود دارد ؟
فكرنميكنم بعد از تعيين مصاديق مشكل خاصي وجود داشته باشد. بيشترين بحث بر سر هزينه برگزاري رفراندوم است، مساله ديگر اين است كه بايد ديد رفراندوم برسر چه موضوعي است. بيشك درباره اصلنظام، ولايت فقيه، اسلام و ايران نيست و بر سر مسائل ومشكلات جامعه بايد باشد كه بر سر آن موضوع بين مسئولان اختلاف ايجاد شده است. در بحث برگزاري رفراندوم، رييس جمهور، شوراي نگهبان، نمايندگان مجلس و مردم هركدام نظر خاصي دارند.
آيا ميتوانيم مسائل كلان كشور را از طريق رفراندوم حل كنيم؟
بيشك بعضي از مسائل حل خواهد شد زيرا رفراندوم راهي محسوب ميشود كه درقانون اساسي براي حل مشكلات در نظر گرفته شده است. البته بايد دنبال راههاي ساده وكم هزينه از رفراندوم بود. به نظر من عقلاي قم ، نمايندگان مجلس،روساي سه قوه ، اعضاي مجمع تشخيص مصلحت نظام و مجلس خبرگان بايد نظر دهند و به جمع بندي برسند كه آيا رفراندوم به مصلحت كشور است يا خير.
چراتاكنون از اين فرصت استفاده نشده است ؟
شايد ضرورت آن چناني پيش نيامده كه به آن پرداخته شود يا ديدگاه مقام معظم رهبري حلال مشكل بوده و ديگر نيازي به رفراندوم نبوده است البته رفراندوم هاي غير رسمي مثل حضور مردم درراهپيمايي ها ونمازجمعه ومراسمات عمومي به عنوان راي مردم تلقي ميشود. حساسيت وموضوع تاكنون پيش نيامده كه به طور رسمي مساله رفراندوم مطرح شود. همچنين حزب يا گروهي نيز آن رابه طور جدي مطرح نكرده و پيگيرآن نبودهاست.
- 43
- 9