چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳
۰۹:۱۰ - ۱۸ مرداد ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۵۰۵۳۵۷
سیاست داخلی

«شستا» چگونه به شاه کلید استیضاح ربیعی تبدیل شد؟

مجلس,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران

روز گذشته سومين استيضاح وزير تعاون، کار و رفاه اجتماعي و البته آخرين آن به فاصله کمتر از ۱۱ ماه در مجلس برگزار شد. استيضاحي که حتي تا ساعات اوليه جلسه علني مجلس هم احتمال منتفي‌شدن آن وجود داشت. برخي نمايندگان از جمله عبدالحميد خدري به‌شدت به روند اين استيضاح اعتراض داشتند و آن را مغاير با آيين‌نامه داخلي مجلس مي‌دانستند؛ اما در نهايت جلسه استيضاح با تنفس ۳۰ دقيقه‌اي بعد از بالا‌گرفتن انتقادها برگزار شد تا علي ربيعي اولين وزير دولت دوازدهم باشد که مجلس رأي اعتمادش را از او پس مي‌گيرد.

 

شروع جلسه با تنفس ۳۰ دقيقه‌اي

در آغاز جلسه روز گذشته عبدالحميد خدري در تذکري به بررسي‌نشدن استيضاح در کميسيون اجتماعي اعتراض کرد. به گزارش «ايسنا» خدري با استناد به ماده ۲۲۳ آيين‌نامه داخلي مجلس گفت: متأسفانه بدعتي در مجلس پايه‌گذاري مي‌شود که بسيار خطرناک است، چراکه آيين‌نامه درباره بررسي استيضاح در کميسيون تصريح دارد و اين اتفاق نيفتاده است. نماينده بوشهر فرياد زد که به‌خاطر حرمت و شأن و جايگاه مجلس نگذاريد استيضاح برگزار شود. در مقابل اين انتقادات رئيس مجلس گفت: روال ما اين است که اگر کميسيون گزارش نداد و استيضاح‌کنندگان هم پيگيري نکردند، ما اين را حمل بر حل مسئله و موضوع را دنبال مي‌کنيم. به‌هرحال کميسيون اجتماعي در زمان مقرر به ما گزارش نداد و استيضاح‌کنندگان هم آمدند گفتند کميسيون موضوع را بررسي نمي‌کند.

 

علي لاريجاني با بيان اينکه هيئت‌رئيسه اين موضوع را در جلسه روز گذشته بررسي کرده، افزود: «فقط يک راه وجود دارد و آن اينکه همه متقاضيان امضايشان را پس بگيرند. تنها در اين صورت منتفي‌شدن استيضاح امکان‌پذير است». از طرفي درحالي‌که هيئت‌رئيسه بر قانوني‌بودن روند استيضاح تأكيد می‌کرد و برخي نمايندگان همچنان اعتراض مي‌کردند، هيچ‌کدام از ۱۱ نماينده‌اي که قرار بود به‌عنوان متقاضي استيضاح صحبت کنند، حاضر به صحبت نشدند. با پيش‌آمدن اين اتفاقات و ادامه فضاي ناآرام مجلس، لاريجاني ۳۰ دقيقه تنفس اعلام کرد تا دراين‌باره تصميم‌گيري شود.

 

آغاز جلسه و شروع دوباره اعتراضات

آغاز دوباره جلسه علني مجلس باز هم همراه با حاشيه‌هايي بود. وزير کار هنوز وارد صحن نشده بود و عليرضا محجوب در اين شرايط به شروع جلسه اعتراض داشت. به گزارش «ايسنا» او با حضور مقابل جايگاه هيئت‌رئيسه با استناد به ماده ۲۲۹ آيين‌نامه داخلي با فرياد گفت: آيين‌نامه صراحت دارد که شروع جلسه استيضاح بايد هم‌زمان با حضوريافتن وزير استيضاح‌شونده باشد، اما ايشان هنوز به داخل صحن برنگشته است. رئيس مجلس نيز در واکنش به اعتراض محجوب گفت هيچ‌جاي آيين‌نامه صراحتي براي آغاز جلسه استيضاح با حضور وزير استيضاح‌شونده ندارد. در ادامه نماينده مردم قم در مجلس از علي رستميان در موافقت با استيضاح وزير دعوت کرد. دقايقي هم بعد از اينکه جلسه آغاز شده بود و اعتراضات محجوب همچنان ادامه داشت، علي ربيعي همراه رضا انصاري، معاون منابع انساني رئيس‌جمهور و جمعي از دولتمردان وارد صحن علني مجلس شدند.

 

از ادعاي رشوه تا انتقاد از سوءمديريت وزير

به گزارش خبرگزاري «خانه ملت» علي رستميان، نماينده سلسله و دلفان، به‌عنوان اولين موافق در جريان بررسي طرح استيضاح وزير کار گفت:  اين‌جانب از طرف کميسيون اجتماعي مجلس، مأمور رسيدگي به برخي از مشکلات و مسائل در سازمان بهزيستي در برخي استان‌هاي کشور شدم. در ادامه او مدعي شد: توسط يکي از فرستادگان جناب آقاي بندپي [رئيس سازمان بهزيستي] به بنده گفته شد ۵۰۰ ميليون تومان به شما مي‌دهيم به نام يک خيريه که هيچ حرفي درباره مشکلات بهزيستي مطرح نشود، يعني ۲۰ ميليون تومان به آن خيريه داده شود و ۴۸۰ ميليون تومان را بنده براي توزيع بين فقرا و ايتام بردارم.

 

بعد از رستميان محمود نگهبان‌سلامي، دومين نماينده موافق استيضاح، صحبت کرد؛ او خطاب به وزير کار گفت: متأسفانه فساد در زيرمجموعه‌هاي اقتصادي تحت پوشش شما بيداد مي‌کند و عده‌اي افراد بازنشسته و فرصت‌طلب اطراف شما را گرفته‌‌اند و ضمن گرفتن فرصت خدمت از جوانان اين مجموعه، زمينه‌اي را براي ثروت‌اندوزي خود، اقوام و دوستانشان فراهم کرده‌اند. نگهبان‌سلامي ادامه داد: عدم واگذاري بنگاه‌هاي زيرمجموعه تأمين اجتماعي به بخش خصوصي واقعي، زمينه فساد در اين مجموعه را فراهم کرده است. خصوصي‌سازي بايد به معناي واقعي عملياتي شود نه اينکه شما را به شکل شستا بشناسند.

 

نماينده ديگري که موافق استيضاح صحبت کرد، حسن سليماني بود. نماينده مردم كنگاور، صحنه و هرسين به وجود ابهامات در اوضاع مدیریتی و درآمدزايي شستا اعتراض داشت و از اجرائي‌نکردن سند کار نيز انتقاد کرد. حسين مقصودي، عضو کميسيون شوراهاي مجلس نيز در ادامه موافقت‌ها با استيضاح گفت: قرار نيست به هر قيمتي بمانيم و مردم بي‌قيمت و مفت، جان‌هاي عزيز خود را به‌خاطر سوءمديريت‌ها و کابينه فرسوده تلف کنند. 

 

آمار و ارقامي که اعلام مي‌شود دروغ است

جلسه علني با نطق نمايندگان موافق استيضاح ادامه پيدا کرد. سيد‌قاسم جاسمي در اين راستا آمار بي‌كاري را دروغ دانست و گفت: هشت ميليون جوان بي‌كار در کشور وجود دارد؛ متأسفانه آمار و ارقام‌هاي دروغي که پشت تريبون اعلام مي‌شود کشور را دچار مشکل کرده است. هدايت‌الله خادمي، نماينده ايذه و باغملک هم در اين زمينه گفت: جوانان دهه‌شصتي بي‌كارند و دهه هفتادي‌ها هم به آن اضافه شده‌‌اند؛ از‌اين‌رو بايد با ارائه اعداد و ارقام بفرماييد سطح رفاه مردم چقدر ارتقا پيدا کرده است، درحالي‌که ما بين مردم هستيم و مي‌بينيم چه وضعيتي را مي‌گذرانند. انتقادهاي نمايندگان به وزير کار با نطق امير خجسته، نماينده همدان ادامه يافت. خجسته گفت: بنا بود براساس برنامه ششم  بدهي وزارتخانه به سازمان بازنشستگان و تأمين اجتماعي تسويه شود آيا حق‌وحقوق را از دولت گرفتيد و به بازنشستگان داديد؟ آيا کارگران متناسب با تورم و دلار ۱۰هزار تومانی تعيين تکليف شده‌اند؟

 

دفاع تمام‌قد نايب‌رئيس مجلس از ربيعي

در موافقت با استيضاح علي ربيعي چند نماينده ديگر نيز صحبت کردند. عليم يارمحمدي، نماينده سيستان‌و‌بلوچستان از اين گفت که سهم اشتغال‌زايي در استان متبوعش در يک سال گذشته در حد صفر است. همچنين حسن نوروزي، سخنگوي کميسیون حقوقي و قضائي مجلس گفت: يکي از مسائلي که ربيعي بايد پاسخ‌گو باشد، چرايي عدم عرضه دلار حاصل از فروش پتروشيمي در بازار است. بعد از صحبت نمايندگان موافق استيضاح نوبت به نمايندگان مخالف رسيد. عبدالحميد خدري که از آغاز جلسه نيز نسبت به قانوني‌نبودن آن اعتراض داشت و مسعود پزشکيان، نايب‌رئيس مجلس که از وزير کار دفاع کرد، از مخالفان بودند.

 

خدري در آغاز باز هم از هئيت‌رئيسه گله کرد و گفت شما به سوگند خود عمل نکرديد. رئيس مجلس از او خواست که دوباره اين بحث را مطرح نکند و گفت: در هيئت‌رئيسه بحث کرديم و به اين نتيجه رسيديم که مسير استيضاح کاملا قانوني است. پس از مسئله خدري در دفاع از وزير و خطاب به خادمي، نماينده ايذه که گفته بود: «وزير کارگر نمي‌خواهيم؛ وزير مدير مي‌خواهيم» گفت: شما مي‌گوييد وزير مي‌خواهيم، کارگر نمي‌خواهيم؛ اما من عرض مي‌کنم ما وزيري مي‌خواهيم که کارگر باشد و اين قشر را بفهمد. اين عضو کميسيون انرژي ادامه داد:

 

از آنجايي که گزينه مورد نظر شما در کميته انتصابات رأي نياورد، اين‌گونه برآشفته‌ايد، درست نيست. همچنين بيان شد براي تأييد صلاحيت در دي‌ماه ۹۸ پشت تريبون چنين صحبت‌هايي نداشته باشيد. بعد از خدري، مسعود پزشکيان نيز گفت: اينکه گفتند نمايندگان لابي کردند و پول گرفتند، چه کساني را زير سؤال مي‌بريم؛ يعني اگر من به آقاي ربيعي رأي دادم، پول گرفتم؛ متأسفانه جوي راه انداخته‌‌اند که اگر استيضاح رأي نياورد، حيثيت مجلس از بين مي‌رود. پزشکيان افزود: تقي‌زاده به من گفت: پسر من پسر ربيعي را نمي‌شناسد، اين در حالي است که مي‌گويند اين دو نفر با هم شريک شدند و شرکت تشکيل دادند و در دوبي هم شراکت دارند؛ تهمت را نبايد از پشت تريبون مجلس گفت. ما مسلمان هستيم به خدا و آخرت اعتقاد داريم. نايب‌رئيس مجلس در آخر هم گفت: آيا وزير که براي مردم گريه مي‌کند بد است؟

 

جنجال بين پزشکيان و نماينده کرمان 

بعد از پزشکيان دوباره بايد يکي از نمايندگان موافق استيضاح صحبت مي‌کردند. محمدرضا پورابراهيمي، نماينده کرمان گفت: در استيضاح قبلي از ربيعي به‌عنوان خداي لابي نام بردم. امروز استناد بنده اين است که ايشان زمين و زمان را به تنگ آورده است که در وزارتخانه بماند. رئيس کميسيون اقتصادي مجلس از اين گفت که بخش عظيمي از اقتصاد کشور در اختيار وزارت تعاون است و اين وزارت با عدم ارائه ارز پتروشيمي‌ها به بازار در اقتصاد کشور اختلال ايجاد کرده است. او در بخش ديگري از صحبت‌هاي خود با انتقاد از دفاع پزشکيان از وزير کار افزود: زهرا پزشکيان، مسئول فاينانس شرکت پتروشيمي جم چه نسبتي با نايب‌رئيس مجلس دارد؟

 

مسعود پزشکيان نيز بعد از اتمام صحبت‌هاي پورابراهيمي مهلت پاسخ به ادعاي او را يافت. پزشکيان گفت که زهرا پزشکيان، دختر اوست که فوق‌ليسانس شیمي از دانشگاه صنعتي شريف دارد و پروژه‌اي در پتروشيمي جم در اختيار دارد. نماينده تبريز اضافه کرد که حقوق او ۱۰ ميليون نيست و چهار ميليون است و قبل از حضور ربيعي در وزارت مشغول به کار بوده است. او تأكيد کرد که مي‌خواهند بررسي کنيم که بچه‌ها و دارودسته آنها بيشتر در سيستم مشغول به کار هستند يا فرزندان من؟! بگومگو بين دو نماينده داشت بالا مي‌گرفت و رئيس مجلس نيز خواستار پايان‌دادن به اين بحث شد. اما لاريجاني دوباره تريبون را در اختيار پورابراهيمي گذاشت تا جواب نايب‌رئيس مجلس را بدهد. در اينجا غلام‌رضا حيدري، عضو فرکسيون اميد به سمت لاريجاني رفت و اين‌طور که شنيده شد، به او گفت شما که خودت با استيضاح بودي، چرا دوباره تريبون را به پورابراهيمي دادي؟ با‌وجود‌اين تريبون به نماينده کرمان داده شد و او گفت که از پزشکيان به هيئت نظارت بر رفتار نمايندگان شکايت مي‌کنم.

 

آخرين دفاع ربيعي در مجلس

علي ربيعي، وزير تعاون، کار و رفاه اجتماعي، در شرايطي به دفاع از خود پرداخت که آخرين‌بار با اختلاف بسيار کمي توانسته بود از مجلس رأي‌اعتماد بگيرد. به گزارش «خانه ملت»، او با انتقاد از صحبت‌هاي برخي نمايندگان مبني‌بر ايجاد اغتشاش در مجلس با هدف برهم‌خوردن جلسه استيضاح گفت: بنده در وقت مقرر در مجلس حضور پيدا کردم، اما دو نوبت؛ يعني در جلسه غيرعلني و علني استيضاح شدم، ضمن اينکه حتي زمان خروج از صحن مجلس در جلسه غيرعلني نيز خطاب به رئيس مجلس تأكيد کردم که آمده‌ام تا به تمامي سؤالات پاسخ دهم. ربيعي با بيان اينکه با رفتن من فقر در جامعه کاهش نمي‌يابد، افزود: من نمي‌گويم اوضاع کارگران خوب است، اما در همه مواقع با آنها همراه بوده‌ام. از نمايندگان مي‌خواهم در بررسي اين موارد انصاف را رعايت کنند.

 

به تمامي مواردي که مطرح شده، چند ماه پيش نيز پاسخ داده‌ام. آيا طي چهار ماه گذشته اتفاقي رخ داده که من از آن در جهت بهترکردن شرايط استفاده نکرده باشم؟ وزير کار با اشاره به اينکه وضعيت بازنشستگان از دغدغه‌هاي مهم وي بوده، ادامه داد: آيا منابعي براي همسان‌سازي در اختيار داشته‌ام يا به‌جز سه‌هزار و ۲۰۰ ميليارد تومان بودجه‌اي براي تحقق اين مهم در اختيار داشته‌ام يا اين مبلغ را به خوبي اختصاص نداده‌ام؟ آيا روش پلکاني، روش ابداعي من نبود؟ آيا فاصله ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار تومان با فاصله‌اي که امروز حداقل يک ميليون و ۳۰۰ هزار تومان دارد حاصل تلاش اين دوران نبود. در بين صحبت‌هاي ربيعي وقتي صداي او گرفته بود، رئيس مجلس خطاب به وزير گفت که کمي آب بنوشيد تا اذيت نشويد. وزير کار در زمينه نرخ بي‌كاري نيز ادامه داد:

 

بي‌كاري محصول سياست‌هاي توليد و مربوط به وضعيت بازار کار است و هيچ بند قانوني‌ای در آن نبود که نشان دهد بنده در اين معضل نقش دارم، بااين‌حال خود را وزير بي‌كاران ناميده‌ام. او در دفاع از عملکرد خود تأكيد کرد که اگر امروز آب‌باريکه‌اي هم در اشتغال وجود دارد ناشي از سياست‌ها، تلاش‌ها، برنامه‌ها و عملکرد ما بوده است. ربيعي درباره ادعاي پورابراهيمي در مورد دختر نايب‌رئيس مجلس نيز گفت که ايشان قبل از ما آنجا مشغول به کار بوده است.

 

وزیر کار خطاب به  رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس، افزود: آقای پورابراهیمی شما آقای کهنوجی را می‌شناسید، رزومه ایشان دست من چه‌کار می‌کند، اگر ایشان از مدیران مس می‌شد، مشکل شما با بنده این‌چنین ادامه پیدا می‌کرد. آقای پورابراهیمی این نامه برای بنده نبوده و مربوط به اطلاعات نیروی انتظامی است. ربیعی ادامه داد: ۵۰ بنگاه به فروش گذاشته شده است، به‌طورحتم از بنگاه‌داری خارج می‌شویم. نباید ایدئولوژی اختلافات نوشته شود.

 

باید به مردم نشان دهیم که ما با فساد نبوده و با آن مبارزه می‌کنیم. ربيعي در ادامه با بيان اينکه نگذاريد مبارزه با فساد سياسي شود، خطاب به حسن نوروزي، نماينده رباط‌کريم که مطالبي را عليه او بيان کرده بود، گفت: انتظارم از يک روحاني بزرگ اين بود که مطالب را به عدالت مطرح مي‌کردند و مهم‌تر آنکه قبل از طرح اين موضوعات تحقيقات لازم را انجام مي‌دادند.   او در پایان گفت: اگر به بنده رأی هم ندهید، دست شما را می‌بوسم و قطعا در حوزه‌ای که به انجام امور خلق در حوزه اجتماعی بپردازد فعالیت خواهم کرد.  به گزارش «خانه ملت»، در مجموع آراي نمايندگان ۱۲۹ نماينده موافق استيضاح و ۱۱۱ نفر مخالف بودند. سه نماينده هم رأي ممتنع دادند و به‌اين‌ترتيب علي ربيعي از وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعي کنار رفت. 

 

sharghdaily.ir
  • 13
  • 8
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش