یکشنبه ۱۷ تیر ۱۴۰۳
۱۰:۵۵ - ۱۴ آذر ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۹۰۳۷۳۲
سیاست داخلی

نفس برجام به شماره افتاد

علی خرم,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران

قرار بود دیروز، سه شنبه، ۱۳ آذر، کشورهای عضو شورای امنیت در نشستی پشت درهای بسته موضوع آزمایش‌های موشکی جمهوری اسلامی ایران و امکان ضدیت آن با مصوبات شورا را بررسی کنند. نکته مهم اینجاست که این جلسه بنا به درخواست انگلستان و فرانسه، از اعضای دائم این شورا تشکیل ‌شد.

 

چند روز پیش از این، مایک پومپئو، وزیر امور خارجه آمریکا، در حساب توییترش نوشت که ایران یک فروند موشک بالستیک را که قادر به حمل کلاهک هسته‌ای بود آزمایش کرده است. پومپئو این آزمایش را در تضاد با قطعنامه شماره ۲۲۳۱ شورای امنیت در تایید برجام ارزیابی کرده بود. یکی از دلایلی که مقام‌های آمریکایی ایران را به نقض «روح برجام» متهم کرده بودند ادامه برنامه موشکی و نقض این قطعنامه بود. 

 

این قطعنامه، که مصوبات قبلی شورا مبنی‌بر تحریم بین‌المللی ایران را لغو کرد، از جمهوری اسلامی ایران می‌خواهد تا از تولید و آزمایش موشک‌هایی که قادر به حمل کلاهک هسته‌ای هستند خودداری کند.

 

وزارت خارجه فرانسه نیز به زعم خود این آزمایش را «تحریک آمیز و عامل بی‌ثباتی منطقه» خواند و گفت این اقدام با قطعنامه ۲۲۳۱ انطباق ندارد. «جرمی هانت»، وزیر امور خارجه انگلیس هم در بیانیه‌ای گفت که آزمایش موشکی اخیر ایران «تحریک‌آمیز، تهدید کننده و در تضاد با قطعنامه شورای امنیت بوده است» و افزود که بریتانیا قاطعانه خواستار «توقف اینگونه آزمایش‌هاست.»

 

مقامات جمهوری اسلامی ایران با رد این اتهام که در صدد دستیابی به تسلیحات اتمی هستند، برنامه موشکی خود را جدا از مصوبه شورای امنیت راجع به برجام دانسته‌اند. در واکنش به انتقاد کشورهای غربی از آزمایش موشکی اخیر، «بهرام قاسمی»، سخنگوی وزارت خارجه کشورمان گفت: «هیچ قطعنامه‌ای در شورای امنیت برنامه موشکی و یا آزمایش‌های موشکی ایران را ممنوع نکرده است.» او در ادامه آمریکا را به خاطر خروج از برجام بار دیگر مورد انتقاد قرارداد.

 

به گزارش تسنیم، سردار «ابوالفضل شکارچی» سخنگوی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی نیز گفت که ایران به برنامه موشکی خود ادامه می‌دهد.

 

بین جمهوری اسلامی و کشورهای غربی در مورد ارتباط برنامه موشکی با قطعنامه مربوط به برجام اختلاف نظر وجود داشته است

 

همچنین «برایان هوک»، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران، از کشورهای اروپایی خواسته که مانند ایالات متحده، ایران را تحریم کنند. با وجود خروج ایالات متحده از برجام، کشورهای اروپایی، چین و روسیه همچنان به این توافق پایبند مانده‌اند.

 

خبر آزمایش موشکی اخیر ایران پس از یک دوره وقفه در آزمایش‌های موشکی منتشر شده است. پس از دستیابی به توافق هسته‌ای، جمهوری اسلامی ایران به آزمایش موشکی ادامه داد و اعتراض‌های دولت وقت ایالات متحده و کشورهای دیگر غربی در این مورد را نادیده گرفت.

 

برخی این نظر را مطرح کرده‌اند که ممکن است هدف ایران، هشدار به کشورهای مانده در برجام برای تسریع در اقداماتی عملی جهت کاهش فشار ناشی از تحریم‌های آمریکا باشد.

 

در صورتی که شورای امنیت ایران را در نقض مصوبات شورا مقصر بداند، احتمالا کشورهای غربی برای تجدید نظر در رویکرد خود نسبت به برجام تحت فشار بیشتری قرار خواهند گرفت حتی اگر شورای امنیت با صدور مصوبات تنبهی دیگری علیه ایران مبادرت نکند. چنین مصوباتی مستلزم توافق تمامی اعضای شورا، از جمله روسیه و چین است که از حق وتوی مصوبات شورا برخوردارند.

 

«همدلی» در همین باره نظر «علی خرم» کارشناس مسائل آمریکا و اروپا و دیپلمات پیشین وزارت خارجه را جویا شده که در ادامه می‌خوانید:

 

علی خرم: آزمایش موشکی ایران در این وضعیت هنرمندانه نبود

«علی خرم»، کارشناس امور بین الملل در گفت‌وگو با «همدلی» در خصوص تشکیل نشست اضطراری در محل این شورا در نیویورک در پی پرتاب آزمایشی یک موشک توسط ایران، گفت: «به نظر من این رفتار، رفتار یک کشوری که در تحریم است، نیست. برای کشوری که در تحریم است و فشارهای سیاسی بر آن وارد می‌شود، انجام چنین رفتارهایی تنها موجب نگرانی کشورهای دیگر خواهد شد و چیزی جز ضرر در پی ندارد».

 

این دیپلمات پیشین در پاسخ به این سوال که با توجه به اینکه این نشست اضطراری در پی درخواست سفیر آمریکا در این شورا و واکنش سفیر اسرائیل در سازمان ملل متحد برگزار می‌شود، به نظر شما این پرتاپ آزمایشی موشک، تا چه حد می‌تواند برای ایران مخاطره آمیز باشد؟ گفت:‌ « البته اروپایی‌ها پیش از این در مورد این جریان ابراز نگرانی کرده‌بودند. این در حالی است که اروپایی‌ها و گروه ۱+ ۵ به طور رفاقتی از ایران انتظار داشتند تا جایی که می‌تواند فعلا خودداری کند. از سوی دیگر اروپا به دنبال این بود تا بتواند SPV را برای ایران طرح کند. اما وقتی که ایران دست به چنین کاری زده است، این اقدام دست‌آویزی برای آمریکا خواهد شد تا بتوانند از این طریق به اروپایی‌ها نزدیک شده و آنان را از ایران دور کنند».

 

علی خرم در ادامه نسبت به تاثیرات این رخداد در آینده برجام، ابراز نگرانی کرد و گفت: « اگرچه تاثیر این رخداد در برجام بستگی به برداشت اروپایی ها از این آزمایش موشکی ایران دارد، یعنی اگر اینگونه برداشت کنند که ایران یک تهدید است بدون شک اقدامات سیاسی در واکنش به این موضوع نشان خواهند داد». 

 

این کارشناس امور بین الملل در پایان در باره واکنش چین و روسیه نسبت به این موضوع، گفت: «قطعا چین و روسیه در این وضعیت در حمایت از ایران قد علم نخواهند کرد، چون رخدادی نیست که بتوان در حمایت از آن موضع گیری کرد. به نظرم چین و روسیه نسبت به این موضوع سکوت خواهند کرد. بدون شک رفتار ایران می‌بایست هنرمندانه باشد و از نزدیک شدن کشورهای منطقه و تاثیرگذار مثل چین و روسیه نسبت به اروپا و آمریکا جلوگیری کند. رفتار ایران در این باره هنرمندانه نبود».

 

واکنش آلمان به ادعای آزمایش موشکی ایران

به گزارش ایسنا، به نقل از «اسپوتنیک عربی»، «ماریا ادیبار»، سخنگوی وزارت خارجه آلمان در واکنش به ادعای آزمایش موشکی ایران اعلام کرد که برلین آزمایش موشکی میان برد تهران را محکوم می‌کند و خواهان دوری از چنین اقداماتی است.

 

وی مدعی شد: این آزمایش ها با قطعنامه ۲۲۳۱  شورای امنیت که در سال ۲۰۱۵ تصویب شد در تضاد است.

سخنگوی وزارت خارجه آلمان در ادامه گفت: اینگونه اقدامات موجب افزایش تنش در منطقه می‌شود و برلین از تهران دوعوت می‌کند تا از چنین اقداماتی دوری کند.

مارک فیتز: معذور کردن آزمایش موشکی ایران

همچنین مارک فیتز پاتریک مدیر اجرایی اندیشکده بین‌المللی مطالعات راهبردی در پیامی توییتری نوشت: این معذور کردن آزمایش موشکی ایران نیست، اما این اقدام نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت به شمار نمی‌رود چرا که تنها از ایران می‌خواهد چنین آزمایش‌هایی را انجام ندهد. همچنین این قطعنامه خواستار آن است که تمامی کشورهای عضو از هرگونه اقدامی که اجرای تعهدات برجام را تضعیف می‌کند، خودداری کنند. اگر ایران در حال تخطی از قطعنامه است، پس آمریکا نیز چنین است.

 

ظریف: آزمایش موشکی در برجام برای ایران ممنوع نشده است 

به گزارش رویداد۲۴، ظریف در واکنش به توییت وزیر خارجه آمریکا در مورد آزمایش‌های موشکی ایران گفت: آقای پمپئو هیچ اعتباری برای قطعنامه شورای امنیت قائل نیست و برخلاف تعهدات بین‌المللی از برجام خارج شدند اما دیگران را به خاطر اجرای برجام مجازات می‌کنند لذا از وی توقع بیشتری نیست.

 

وی با تاکید بر اینکه در برجام آزمایش موشک برای ایران ممنوع نشده است، گفت: در قطعنامه ۲۲۳۱ هم صرفاً در مورد موشک‌هایی با قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای است اما ممنوع نشده بلکه از ایران خواسته شده از این نوع موشک‌ها استفاده نشود.

 

وزیر امور خارجه یادآور شد: ایران به دنبال استفاده از سلاح هسته‌ای نیست، این موشک‌های ایرانی هم برای حمل سلاح هسته‌ای تولید نشده‌اند، در واقع موشک‌های تولیدی ما برای کلاهک متعارف طراحی شده‌اند. موشک‌هایی که برای کلاهک هسته‌ای طراحی شوند نیاز به دقت ندارد و برای اینکه به دقت برسید نیاز به هزینه بالایی دارد. جمهوری اسلامی با حمله اخیر به تروریست‌ها نشان داد که موشک‌های جمهوری اسلامی کاملاً نقطه زن است.

 

ظریف با بیان اینکه برای طراحی موشک نقطه زن نیاز به کلاهک های متعارف است، تاکید کرد: اظهارات وزیر خارجه آمریکا در مورد آزمایش موشک‌های ایرانی همانند گذشته از پایه غلط است، آنها بهتر است قطعنامه ۲۲۳۱ را مطالعه کنند.

 

  • 16
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش