شرایط اقتصادی موجود، ویژه است. این شرایط ویژه مشخصاتی دارد که به دولت و مجلس محترم برمیگردد و طی آن سیاستگذاری مناسب و درستی در حوزه اقتصاد صورت نگرفته و یک بلاتکلیفی ناشی از تصمیمسازیها وسیاستگذاریها ادامه پیدا کرده است. چنانچه در مجلس با بودجه هم چنین برخوردی صورت گرفته و میگیرد. نکته دیگر به حوزه نظارت مرتبط است. در شرایطی که اقتصاد در فضای بستهای قرار داشت و الزاماتی بود که بتواند به فعالیت و حیات خود ادامه دهد، آن شرایط نظارتی اعمال نشد که بتواند اوضاع را جمع و جور کند.
درواقع اقتصاد ما به سمت و سویی در حال حرکت است که ظاهرا یک متولی ندارد. ما مدتهاست از یک عدم فرماندهی در حوزههای اقتصادی صحبت میکنیم ولی ظاهرا دولت و مجلس این فرماندهی اقتصادی را چندان پسند نکرند. گویی این شرایط پیچیده در تصمیم گیریها و سیاستگذاریها خوراک مناسبتری است تا اینکه سیاستگذاریها و حوزه نظارت به خود نظم و نسقی بگیرد.
بنابراین کارکردهایی هم از قبیل استیضاح شخص رئیس جمهور یا سوال از حسن روحانی در این مقطع نمیتواند چیزی را تغییر دهد. به جای آن، نمایندگان محترم مجلس میتوانند در قالب طرح که جزو وظایفشان هم هست اگر احساس میکنند دولت یا قدرت و توانایی ندارد یا وارد نیست و یا عمدی در کارش هست که شرایط اقتصادی به اینجا رسیده برحسب وظیفهای که برعهده شان است، میتوانند طرح ارائه دهند و به جای اینکه در این مقطع که دولت در شرایط حادی قرار دارد به تضعیف بیشتر بپردازند، به کمک دولت بشتابند. درست است دولت کوتاهیهایی هم داشته، وقتکشی کرده چون اخطارها از قبل برای تحریمهای همه جانبه بیان شده بود، اما دلیل نمیشود در شرایط و موقعیت کنونی به تضعیف دولت پرداخت بلکه راه منطقی این است که دولت را یاری کرد.
کمکی که بحث دخالت نیست بلکه نمایندگان محترم مجلس وظیفه قانونی خود را انجام میدهند و در زمینههایی که فکر میکنند دولت نتوانسته در قالب طرح با قید حتی دو یا سه فوریت کار را پیش برد که طی آن دولت به مجلس دعوت میشود، یا از طرح دفاع میکند یا دلایل خودش را مطرح میکند. به نظر میرسد با این کار دولت هم احساس میکند پشتش خالی نیست و میتواند شرایط تحریمی را با یک نظام برنامهریزی صحیحتر و واقعیتر پیش ببرد و بر مشکلات فائق آید. اصطلاحا سرنخ رفع مشکلات را به کمک دولت بتوانند بیابند و آن را به جامعه هم ارائه دهند تا جامعه هم بتواند کمک حال مجلس و دولت باشد.
فراموش نکنیم که دردوره گذشته هم سوال از رئیس جمهور چیزی را تغییر نداد جز اینکه دولت بعد از یکسال دست به تغییراتی زد. به نظر میرسد در این موقعیت باید چارچوبی نظمدار بر اقتصاد نوشته شود و به اجرا درآید. نمایندگان میتوانند مواردی که در استیضاح قید کرده بودند و اکثرا به حوزههای اقتصادی برمیگردد را عنوان کنند تا مورد استقبال جامعه هم واقع شود. در اینصورت جامعه خودش قضاوت خواهد کرد و احساس میکند نمایندگان توانستهاند راهکاری برای رفع مشکلات بیابند. اما اگر محور بر تقابل گذاشته شود خیلیها در دنیا انتظار چنین شرایطی را دارند که استیضاح یا سوال از رئیس جمهور یا وزرا عملی شود. باید بدانیم بضاعت دولت فعلی در همین حد است و در این موقعیت به او کمک کنیم.
چرا دلار باز هم بالا رفت؟
افزایش نرخ دلار طی همین مدت کوتاه یک ماه اخیر به پای کالاهای دیگر مثل خودرو، لوازم خانگی و اقلام مصرفی دیگر نرسیده. اگر بخواهیم از نظر اقتصادی نگاه کنیم افزایش قیمتها متوقف نشده و وجود دارد، اما نسبت افزایش دلار در مقایسه با کالاهایی مثل خودرو و لوازم خانگی افزایش پیدا نکرده است. مورد دیگر موسم سفرهای نوروزی است که به گفته آژانسهای مسافرتی نسبت به سالهای گذشته کم شده، اما همچنان هست. وقتی سفر تعطیلات عید پیش میآید تدارک برای تهیه ارز در اولویت قرار میگیرد.
به خاطر اینکه نمیتوانند دقیقه۹۰ ارز تهیه کنند. ارز مسافرتی که توسط صرافیها به مسافران داده میشود، محدود است و چون تعطیلات طولانی است، تعدادی برای دید و بازدید یا سفرهای تفریحی نیاز به ارز دارند. این ارز آثار خود را روی زیرپلهایها یا اعضای پنهان میگذارد و قیمت را بالا میبرد. بخشی از این اثر در مرحله بعدی روی صرافیها گذاشته میشود. در نتیجه به نظر میرسد افزایش نرخ ارز در این مرحله به سفرهای نوروزی مربوط میشود که ۵۰۰ تا ۱۰۰۰یورو کفاف مسافرت را نمیدهد لذا از کانال دیگری تامین میکنند. اما مجمع تشخیص مصلحت نظام هنوز تصمیمی درباره بحثهای مربوط به «افایتیاف» یا پالرمو نگرفته وبلاتکلیف است. ضمن اینکه دیگر اصولا در مقابل این پدیده واکسینه شدهایم.
سوالی که مطرح است اینکه آیا مگر پیوستن ما به این کنوانسیونها ارز ما را زیاد میکند؟ آیا با وجود پیوستن ارتباط با بانکها ایجاد میشود و در نتیجه ارز افزایش پیدا میکند که اگر نپیوندیم نتیجه عکس دارد و قیمت ارز را بالا میبرد. به نظر میرسد در این مرحله مسافرتهای نوروزی و تهیه ارز بر گرانی اثرگذاشته است که بخشی از طریق صرافیها تامین میشود که عدد بالایی نیست و به ناچار باید از کانالهای غیررسمی و زیرپلهای تدارک دیده شود. همین باعث شده که ارز ابتدا در زیرپلهایها افزایش یابد و بعد به صرافیها سرایت پیدا کند. درحالی که در سامانه نیما هنوز این تغییرات رخ نداده اما به طور کلی نسبت ارزش نرخ ارز در این یک ماه اخیر نسبت به افزایشی که در بازارهای خودرو و لوازم خانگی داشتهایم، چندان زیاد نیست.
- 9
- 1