چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳
۲۱:۱۳ - ۰۴ آذر ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۹۰۰۳۹۹
سیاست داخلی

آقای روحانی! منشور حقوق شهروندی یک انشای مزخرف بود

حسن روحانی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران

غائله بنزین خوابید اما به بهای ذبح حقوق شهروندی. برخی کشته، برخی دستگیر و بسیاری هم مایوس شدند چرا که دیدند چطور در فقدان گوش‌های شنوا و امکان اعتراض مدنی، سوءاستفاده‌گران میدان‌دار می‌شوند. در عین حال همه شاهد بودند که مسئولان امر چطور همه را با یک چوب رانده و خود را نشنیدن می‌زنند. قطع یک هفته‌ای اینترنت و امنیتی شدن فضا در سراسر کشور شاهد این مدعا است. حال که آب‌ها از آسیاب افتاده اما شاهدیم که آقایان چطور برای برداشتن بار این تصمیمات و اقدامات از گردن خود تلاش می‌کنند؛ بیش از همه هم دولتی‌ها.

به گزارش آزادی، رئیس جمهور حقوق‌دانی که وعده نگارش منشور حقوق شهروندی می‌داد، وزیری که قرار بود دستش حتی روی دکمه فیلترینگ نرود و دیگران. انگار نه انگار که تا دیروز از چه موضعی سخن گفته و با کدام ادبیات به پرشماری خود بالیده و مخالفان را عددی نمی‌دانستند. وزیر جوان روحانی از تلاش‌های خود برای برقراری سریع اینترنت می‌گوید و گمان می‌کند که اظهاراتش مبنی بر نقش نداشتن در این اختلال عامدانه مقبول افتاده درحالی که برای بیرون کشیدن پای خود از این ماجرا یک هفته قبل باید استعفا می‌داد.

از آذری‌جهرمی جوان و آن سر پر سودا اما چه توقعی وقتی جناب روحانی آنطور نقاب از چهره برداشت و همان مسئول امنیتی سابق شد. هر چه باشد او در روزهای اخیر بیش از همه ۶ سال گذشته زیر چتر حمایت دیگر نهادهای حاکمیتی قرار گرفت و الحق هم خوب از پس اثبات قدرشناسی خود به آنان، برآمد.

دولتی که تا دیروز مفتخر به تدوین منشور حقوق‌شهروندی بود، از اجرای قانون اساسی هم انصراف داد و دست بدنه اجتماعی و جریان سیاسی حامی خود را حسابی در پوست گردو گذاشت.

آنچه در این یک‌هفته، ۱۰ روز به ملت و کشور رفت اما چنان بود که دیگر سخن گفتن از حقوق شهروندی و بدعهدی دولت در تحقق منشور وعده داده شده گزاف به نظر می‌رسد. حقوق‌دانان توجه به مسائل بسیاری ابتدایی‌تر یعنی پایبندی به قانون اساسی و دیگر قوانین موجود را ضروری دانسته و امیدی به فراتر از آن ندارند.

برای مثال، نعمت احمدی، وکیل پایه یک دادگستری در گفت‌وگویی با «آزادی» گفت: « من از بی‌مهری پدر می‌گویم و شما از کم لطفی ناپدری! قانون اساسی را رعایت نمی‌کنند آن‌ وقت شما دنبال پایبندی به منشور حقوق‌شهروندی هستید! منشور حقو‌ق شهروندی یک دفترچه است که لازم‌الاجرا هم نیست. اصل ۲۷ قانون اساسی که می‌گوید اجتماعات و راهپیمایی‌ها آزاد هستند هم مورد توجه قرار نمی‌گیرد. این مثل این است که شما پدر را کنار گذاشته و از همسایه انتظار داشته باشید که خرج زندگی شما را بدهد.»

وی با تاکید بر اینکه «قوانین متعددی داریم که باید رعایت شود.» گفت: « الان افراد بسیاری در جریان ناآرامی‌های اخیر بازداشت شده‌اند. روشن است که این افراد تخلفی کرده و اتهامی متوجه آن‌ها است اما میثاق بین ما و حاکمیت قوانین موضوع است و بر اساس آن همه متخلفان و مجرمان از حقوقی برخوردار هستند. ما اکنون از تعداد بازداشتی‌ها و این که کجا نگهداری می‌شوند بی‌خبری هستیم در حالی که قانون آیین دادرسی کیفری در این باره صراحت دارد و باید این ها به خانواده‌های خود خبر دهند، وکیل داشته باشند، بازجوها برابر قانون حقوق شهروندی رفتار کنند. قانون اساسی به منع شکنجه و اخذ اقرار به عنف اشاره دارد و ... . اما شاهدیم که قبل طی شدن این مراحل این‌ها را به آمریکا و اسرائیل و سلطنت و ... وصل می‌کنند و این قصاص قبل از جنایت است.»

احمدی با اشاره به اینکه «این فصل بدی در تاریخ حقوق ما است» گفت: «هر وقت قانون به وسیله مسئولین و مجریان به هر علت و بهانه نادیده گرفته شود یک جای کار اشکال دارد. برابر ماده ۱۰۰ قانون آیین دادرسی کیفری هر تحقیقی درباره این بازداشتیان باید با حضور وکیل باشد اما ما هنوز از تعداد آنان مطلع نیستیم و تازه می‌خواهیم غربالگری کنیم. واژه‌ای که من هنوز معنی آن را در حقوق نفهمیده‌ام!»

این کارشناس مسائل حقوقی همچنین به خاطرات چرچیل اشاره کرد و گفت: «چرچیل در خاطرات خود می‌گوید در جریان بمب‌باران لندن باید در جلسه‌فوری شرکت می‌کردم. محل جلسه در یک خیابان ورود ممنوع بود و در شرایط اضطراری به راننده گفتم که وارد خیابان ورود ممنوع شود و پلیس جلوی ما را گرفت. پلیس گفت به من ربطی ندارد که بمب‌باران است و متخلف نخست وزیر است یا فرد دیگری، هر وقت قانون را نوشتید من هم اجرا می‌کنم. چرچیل اگرچه جریمه می‌شود اما می‌گوید که جنگ را بردیم زیرا در این شرایط و در اوج بمب‌باران در لندن قانون اجرا می‌شود.»

به گفته وی، «ما می‌بازیم به این خاطر که به قانون احترام نمی‌گذاریم. اگر به قانون احترام گذاریم هم جامعه متقاعد می‌شود که هر حرکتی منطبق با قانون است و هم کسانی که تحت تعقیب قرار می‌گیرند در موضع مظلومیت قرار نمی‌گیرند.»

احمدی افزود: « الان همه مردم می‌گویند وای که الان با این بازداشتی‌های بیچاره چه می‌کنند. این یعنی ما افرادی که شاید متقلب و مجرم باشند را در جایگاه مظلوم می‌نشانیم. من ده‌ها بار در کلاس و مترو و ... شنیدم که مردم از برخورد ماموران با معترضان می‌گفتند و نگران برخوردی بودند که بعد از بازداشت با آنان می‌شود. این درحالی است که فرد جایی را آتش زده و متخلف است اما ما با عدم رعایت قانون، به متخلفان امتیاز داده و آنان را در جایگاه مظلوم قرار دادیم. در عین حال متاسفانه مجریان قانون را در جایگاه ظالم قرار داده‌ایم.»

نعمت احمدی، تنها کسی نیست که سخن گفتن از وعده فراموش شده روحانی درباره حقوق شهروندی را گزاف می‌داند. کامبیز نوروزی، حقوق‌دان نیز در گفت‌وگو با «آزادی» گفت: « من از اول هم گفتم که این منشور حقوق شهروندی مزخرف و یک قصه فریب‌کارانه است که عده‌ای در کاسه آقای روحانی گذاشتند. حقوقی‌ها و سیاسی ها کلی کف و سوت زدند اما نه خود روحانی به این موضوع اعتقاد داشت و نه اطرافیان او.»

وی منشور حقوق شهروندی را «یک انشای مزخرف» توصیف کرد و گفت: « اکنون شرایط برای بررسی و پرداختن به این منشور بسیار پیچیده است».

azaditoday.ir
  • 20
  • 0
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش