شنبه ۰۶ مرداد ۱۴۰۳
۱۰:۲۴ - ۲۱ آذر ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۹۰۴۶۷۱
سیاست داخلی

یک بام و دو هوای دولت درباره اعترافات تلویزیونی؛

آقای روحانی! آسیاب اعتراف تلویزیونی به نوبت است، امروز جلوی آن را بگیرید

حسن روحانی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران
انگار علی ربیعی سخنگوی دولتی به جز دولت تدبیر و امیدی است که ما می‌شناسیم و حسن روحانی رئیس دولتی است که ربیعی سخنگوی آن نیست و سخنان این دو هیچ نسبتی با هم ندارد.

یک قاب با تصویری پرتره از مجرمی که با چهره‌ای نادم رو در روی دوربین نشسته و با پشیمانی به گناهان خود اعتراف می‌کند، گناهانی که عموما سیاسی- امنیتی است. این قاب و این تصویر قاب و تصویری آشنا برای کسانی است که در چند دهه گذشته حتی ذره‌ای سیاست ایران را دنبال می‌کردند. این تصویری از اعتراف گیری‌ها تلویزیونی از نورالدین کیانوری تا مازیار ابراهیمی و روح الله زم است!

از نورالدین کیانوری، دبیرکل حزب توده و محمود اعتمادزاده (م. الف به آذین) و احسان طبری تا صادق قطب‌زاده که متهم به کودتا و برنامه ترور امام بود تا فعالین سیاسی که در حوادث انتخابات ۸۸ مجبور به اعتراف شدند و از مائده هژبری رقصنده اینستاگرامی تا مازیار ابراهیمی که بعدا معلوم شد دانشمندان هسته‌ای را ترور نکرده، همه بخش‌هایی از لیست اعتراف گیری‎های تلویزیونی است که البته به مرور پیشرفت کرده و از یک قاب و تصویر ساده در اعترافات قطب‌زاده به مستندهای پر آب و تاب هیجان انگیز مثل الماس فریبی و کلوپ ترور رسیده!

بحث اعترافات تلویزیونی اما از زمانی دوباره مورد توجه قرار گرفت که مشخص شد مازیار ابراهیمی و دیگر چهره‌هایی که در مستند کلوپ ترور به ترور دانشمندان هسته‌ای متهم شدند نه تنها بی‌گناه بودند بلکه زیر فشار حاضر به اقرار تلویزیونی شدند. بعد از این بود که سخن‌گوی دولت تایید کرد که مازیار ابراهیمی و دیگر متهمان معرفی شده در آن مستند بی‌گناه بودند.

هم‌چنین محمود صادقی، نماینده مجلس شورای اسلامی تایید کرد که چهره‌های حاضر در کلوب ترور بی‌گناه بوده‌اند و پس از «احراز بی‌ گناهی» آنها، وزارت اطلاعات چهار میلیارد تومان بابت جبران خسارت به آن‌ها پرداخت کرده است.

با فضای به وجود آمده از فاجعه مستند کلوپ ترور و اعترافات اجباری و بی‌مورد آن نمایندگان طرح "ممنوعیت ضبط و پخش اعترافات اشخاص از صداوسیما و دیگر رسانه‌ها" را آماده کردند، طرحی که به گفته محمود صادقی مربوط به "اتهامات سیاسی و امنیتی" مانند "مستند دروغین کلوپ ترور" است.

حسن روحانی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران

حالا اما رئیس جمهوری حسن روحانی در تازه‌ترین سخنان خود برخلاف مشی پیشینش خواستار پخش اعترافات تلویزیونی افرادی شد که سازمان یافته به خیابان آمدند، حرفی که باعث اعتراض جدی کسانی شد که در خرداد ۹۲ و ۹۶ به روحانی رای دادند.

در طرف مقابل اما علی ربیعی، سخنگوی دولت در نشست خبری هفتگی خود با توضیح در مورد اظهارات حسن روحانی در مورد پخش اعتراف‌های تلویزیونی بازداشت‌شدگان حوادث هفته آخر آبان‌ ماه گفت که پخش اعترافات خواست دولت نیست!

انگار علی ربیعی سخنگوی دولتی به جز دولت تدبیر و امیدی است که ما می‌شناسیم و حسن روحانی رئیس دولتی است که ربیعی سخنگوی آن نیست. سخنگوی دولت هرچند مانند دیگر سخنگوها وظیفه توجیه و حمایت از نهاد خود را دارد ولی نمی‌تواند وقتی رئیس دولت تاکید بر سفید بودن ماست دارد آن را تکذیب کند و بگوید که رئیسش می‌گوید که ماست سیاه است!

حسن روحانی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران

ضبط اعترافات تلویزیونی نه تنها غیراخلاقی و قبیح است بلکه از منظر عملگرایی سیاسی نیز دیگر آن تاثیر روزهای نخست را ندارد. اگر در روزهای نخست مردم با چشم بسته اعترافات را می‌پذیرفتند و متهم را خائن می‌پنداشتند حالا متهم را چهره‌ای می‌بینند که زیر فشار حاضر به اعتراف شده مخصوصا وقتی اعتراف کسانی چون مائده هژبری، رقصنده نوجوان و مازیار ابراهیمی، متهم پرونده ترور جاسوسان هسته‌ای را دیدند که در یکی یک دختر بچه مجبور به اعتراف به گمراهی شد و در دیگری یک بی‌گناه تحت فشار حاضر شد به ترور و قتل اعتراف کند.

از منظر فقهی نیز به نظر می‌رسد چنین رفتاری توجیه پذیری نیست. سیدعلی مجتهدزاده، وکیل دادگستری،پیش‌تر در صفحه توییتر خود تصویری از پاسخ آیت‌ الله ناصر مکارم‌شیرازی را به استفتائی درباره پخش اعترافات تلویزیونی پیش از اثبات جرم منتشر که این مرجع در پاسخ به پرسش او نوشته بود:

«تا زمانی که جرم و اتهام شخص متهم ثابت نشده، نمی‌توان اسم و تصویر و اقراری را که داشته است، منتشر کرد و حتی بعد از ثبوت هم اگر جرم مخفی بوده، آشکارکردن آن جایز نیست».‌آیت‌الله بیات‌زنجانی نیز دراین‌باره گفته ‌است: «این کار علاوه بر اینکه مشروع نیست، از نظر اخلاقی نیز درست در برابر کرامت انسان و حرمت اوست و بنا بر روایات مستند و مورد وثوق این اعترافات در دادگاه نیز قابلیت استناد ندارد».

به نظر می‌رسد دولت نیز یک بار برای همیشه باید تکلیف خود با اعترافات تلویزیونی را روشن کند و البته بپذیرد که اگر امروز به اعتراف تلویزیونی رضایت دهد فردایی نیز خواهد رسید که شاید مقامات ارشد امروز دولت در جایگاه اعتراف قرار بگیرند و آن وقت افسوس بخورند که چرا امروز در برابر این عمل غیراخلاقی ایستادگی نکردند.

salameno.ir
  • 12
  • 7
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش