به گزارش ایرنا، در این دستورالعمل که نسخه ای از آن روز یک شنبه در پایگاه اطلاع رسانی سازمان نظام پزشکی منتشر شده، آمده است:مسوولیت اجرای دستورالعمل مراسم سوگواری ماه محرم و صفر با سازمان تبلیغات اسلامی است که با تشکیل کارگروه برگزاری مراسم عزاداری و مشارکت نمایندگان هیئت ها، مداحان، نیروی انتظامی، وزارت بهداشت، سازمان بسیج، وزارت آموزش و پرورش، وزارت ورزش و جوانان، صدا و سیما، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سایر دستگاههای مرتبط اجرا می شود.
طبق این دستورالعمل، مراسم عزاداری ماه محرم صرفا در مکان ها و فضاهای باز با رعایت فاصله دست کم دو متر از هر طرف و تجمعات حداقلی برگزار می شود، زمان برگزاری مراسم نیز ماکزیمم باید دو ساعت باشد، جابجایی هیئت ها، دسته روی و نیز استفاده از طبل، سنج و وسایل مشابه ممنوع است اما برگزاری مراسم سینه زنی و زنجیرزنی( با زنجیرشخصی) در محل مراسم و بدون جا به جایی مجاز است.
همچنین استفاده مستمر از ماسک برای تمامی شرکت کنندگان در مراسم سوگواری ماه محرم و صفر اجباری است و فاصله گذاری حداقل دو متری در همه مراحل این مراسم باید رعایت شود، ضمن اینکه پیش بینی های لازم برای برگزاری مراسم جایگزین به صورت غیر حضوری در مکانهایی که امکان برگزاری حضوری مراسم حضوری نیست باید انجام شود.
بر اساس این دستورالعمل برگزاری بعضی مراسم خاص مانند یوم العباس در زنجان، نخل گردانی در یزد، تشت گذاری اردبیل، شیرخواران، قالیشوران اصفهان و ... به علت تجمع، تراکم و جا به جایی و ضروت پیشگیری از شیوع و انتقال بیماری ممنوع است و این مراسم تنها باید در اماکن و فضاهای دارای مجوز سازمان تبلیغات اسلامی برگزار شود.
برگزاری مراسم نماز جماعت در مسجدها حداکثر به مدت یک ساعت در اماکن سربسته دارای شرایط بهداشتی و تهویه با یک چهارم ظرفیت و رعایت فاصله گذاری حداقل دو متری از هر طرف و استفاده از ماسک و همراه داشتن وسایل شخصی بلامانع است.
در مورد نذورات نیز در دستورالعمل ماه محرم آمده است:هر گونه پذیرایی در حین برگزاری مراسم عزاداری، ممنوع است و نذورات صرفا باید در قالب مواد غذایی خشک یا خام توزیع شود و برپایی هر نوع ایستگاه صلواتی توزیع نذورات و چای در همه استانها و شهرستانها ممنوع است.
مسوولیت نظارت بر اجرای این پروتکل با سازمان تبلیغات اسلامی است و در صورت تخلف در مرحله اول به هیئت ها، حسینیه ها، مساجد و مداحان تذکر کتبی داده می شود و در صورت تکرار تخلف ممنوعیت و قطع ارائه خدمات عمومی، یارانه ای و پشتیبانی اعمال می شود و در مرحله سوم مجوز به مدت ۶ ماه لغو و متخلف به مرجع قضایی معرفی می شود.
در این دستورالعمل مسوولیت هر یک از دستگاههای مرتبط مشخص شده و از رسانه ها خواسته شده است که توصیه های بهداشتی مبنی بر رعایت اصول پیشگیری از ابتلا را انتشار دهند و محتواهایی لازم را به روش های مختلف برای آموزش همگانی به منظور رعایت اصول بهداشتی انجام دهند و از انتشار مطالب انحرافی، جناحی، حاشیه ای، اختلافی، تقابلی و مطالب با با منبع هویت نامعلوم پرهیز کنند. طراحی و ترویج الگوهای جدید عزاداری از جمله هر خانه یک حسینیه با نصب پرچم جلوی در منازل و برگزاری جلسات سخنرانی آنلاین و رواج ایجاد پویش نذر ماسک و نذر ارزاق از دیگر بندهای این دستورالعمل است.
--------------------------------------
نگراني از افزايش تلفات/ جمعي از پزشكان درباره مجالس عزاداري ماه محرم به مراجع تقليد نامه نوشتند
اولين دوره آزمون دكترا برگزار شد. كنكور كارشناسي ارشد و آزمونهاي سراسري ورود به دانشگاهها نيز تا آخر مردادماه برگزار خواهد شد. همچنين ايام عزاداري محرم نزديك است و همه اينها با وجود تاكيد بر رعايت پروتكلهاي بهداشتي، كادر درماني را به دليل احتمال تشديد تلفات جاني بر اثر ابتلا به كرونا نگران كرده است.
از همينرو به تازگي جمعي از پزشكان و كادر درمان كه در صف نخست مبارزه با ويروس كرونا حضور دارند در آستانه محرم حسيني (ع) در نامهاي از مراجع معظم تقليد و حوزههاي علميه درخواست كردهاند كه با بهرهگيري از فقه پوياي جعفري، عموم عزاداران حسيني را از برگزاري مجالس حضوري پرهيز دهند و با تاكيد بر شيوههاي نوين عزاداري از جمله تبديل كردن هر خانه به يك حسينيه، بهرهگيري حداكثري از رسانهها و فضاي مجازي و توزيع بستههاي مواد غذايي بين نيازمندان به صورت كمك مومنانه از مرگ صدها عزادار حسيني پيشگيري فرمايند.
در اين نامه كه در كانال اطلاعرساني سازمان نظام پزشكي قرار گرفته، با اشاره به فرمايشات صريح رهبري در عيد قربان مبني بر اينكه «در عزاداريها معيار آن چيزي است كه كارشناسان بهداشت به ما ميگويند. بنده خودم شخصا هر چه را كه آنها لازم بدانند، مراعات خواهم كرد.» شرحي از وضعيت كنوني بيان شده است: «بهرغم جانفشاني كادر بهداشت و درمان كشور كه در بحران شيوع كرونا، تاكنون قريب به ۲۰۰ شهيد در راه خدمت به سلامت هموطنانمان تقديم كردهاند، متاسفانه در موج جديدي از ابتلاي شمار قربانيان كرونا در كشور از موج اوليه فراتر رفته است.
با وجود همه تلاشهاي انجام شده و تاكيد بر رعايت پروتكلهاي بهداشتي، برگزاري مجالس و اجتماعات در بسياري موارد باعث افزايش تعداد مبتلايان و افزايش فوت همميهنان شده است.» همچنين در ادامه اين نامه، كادر درمان تاكيد كردهاند كه «برگزاري هرگونه اجتماعات ازجمله مجالس عمومي عزاداري سرور و سالار شهيدان حضرت اباعبدا... الحسين عليهالسلام، راهاندازي دستههاي عزاداري و توزيع غذاي نذري قطعا و يقينا باعث افزايش شمار مبتلايان و مرگ همميهنان خواهد شد.
هيچ نهاد ناظري توانايي ضمانت رعايت پروتكلهاي بهداشتي توسط ميليونها عزادار سيدالشهدا در مراسم سوگواري محرم را ندارد. در صورت ارايه مجوز، ضمانت متراكم و مسقف نبودن صدها هزار مجلس عزاداري در سراسر كشور غيرممكن است و در اين شرايط حتي با استفاده از ماسك و رعايت فاصله بين عزاداران، امكان جدي سرايت بيماري وجود دارد. گسترش بيماري به هر نحو، تضييع حقالناس است.»
همزمان با انتشار اين نامه محمد قمي، رييس سازمان تبليغات اسلامي و دبير ستاد ملي محرم در گردهمايي ملي مجازي فعالان عرصه هياتها گفته كه «مطالبه براي برگزاري عزاداري سيدالشهدا (ع) مطالبه عموم مردم است. مردم ايران غالبا در اين ماه عزادار هستند لذا مطالبه يك عدهاي براي لغو تعطيلي جلسات نبايد رويكرد عمومي جلوه داشته شود.» پيش از اين جمعي از پزشكان و اعضاي كادر درمان در نامهاي سرگشاده خطاب به نهاد رياستجمهوري مطالبه خود را در مورد عدم برگزاري مراسم عزاداري محرم به صورت حضوري مطرح كرده و نسبت به افزايش تعداد مبتلايان به كرونا هشدار داده بودند. كادر درماني معتقد است كه حتي استفاده از ماسك هم در شرايط قرمز اغلب شهرها نميتواند منجر به كنترل ايمني عزاداران حسيني شود.
- 19
- 5
کاربر مهمان
۱۳۹۹/۵/۱۹ - ۱۹:۰۴
Permalink