جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۰۸:۳۵ - ۰۶ اسفند ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۱۲۰۰۳۵۰
سیاست داخلی

بیانیه عبدالحمید درباره تیراندازی به سوخت‌بران/ زخم سراوان و نان‌آوران بلوچ؛ ماجرا چیست؟

تیراندازی به کولبران سوخت,درگیری های سراوان
شیخ‌الاسلام مولانا عبدالحمید، از بزرگان سیستان و بلوچستان با صدور بیانیه‌ای، حادثه تیراندازی به سوخت‌بران را که منجر به شهادت و زخمی شدن جمعی از آنان شد، شدیدا محکوم کرد و این اقدام را برخلاف قانون و شرع دانست. وی نوشته است: سوخت‌بری جرم و قاچاق نیست؛ سوخت‌بران نان‌آوران خانواده‌های خودشان هستند و زندگی هزاران خانواده از همین طریق می‌چرخد.

به گزارش روزنامه اعتماد، «کولبر کرد و ‎سوخت‌بران بلوچ معلول بیکاری جوانان هستند، نمی‌شود چشم بر فقر و بیکاری ببندیم و با نگاه صرفا امنیتی به پدیده‌ها نگاه کنیم، باید نگاه‌مان را اصلاح و به پدیده‌های اجتماعی و بحران‌ها با نگاه اقتصادی توسعه‌محور بنگریم»؛ این‌ها را صادق خرازی، دیپلمات و سیاستمدار اصلاح‌طلب در واکنش به اخبار منتشر شده درباره کشته و زخمی شدن تعدادی از سوخت‌بران بلوچ در ناآرامی‌های اخیر سیستان و بلوچستان مطرح کرده و خواستار پاسخگویی مسوولان نسبت به اتفاقات رخ داده در مرز ایران با پاکستان شده است.

ماجرا از آنجا آغاز شد که روز دوشنبه تعدادی از سوخت‌بران بلوچ در مرز سراوان ازسوی نیرو‌های انتظامی هدف شلیک گلوله قرار گرفته و جان خود را از دست داده‌اند. اتفاقات تلخی که درگیری‌های دیگری هم بین مردم سراوان و نیرو‌های امنیتی را شکل داد. هرچند معاون امنیتی انتظامی استاندار سیستان و بلوچستان از ماجرا روایتی متفاوت به دست داده و مسوولیت تیراندازی اولیه را متوجه نیرو‌های مرزی پاکستان دانسته است.

محمدهادی مرعشی با بیان اینکه «ما در این منطقه، گذری را برای کمک به معیشت مرزنشینان و کنترل لازم برای ورود و خروج افرادی که در این مسیر تردد می‌کنند، ایجاد کردیم، اما از ساعت ۸ صبح روز یکشنبه در حوزه شهرستان سراوان درگیری اتفاق افتاد و تجمعی در پشت مرز مشاهده شد و انبوهی از جمعیت سوخت‌بران و افرادی که غالبا به صورت غیرقانونی مبادرت به انتقال سوخت کشور به پاکستان می‌کنند، در این منطقه تجمع کرده و قصد داشتند از این مرز وارد شوند» گفته است: «بیش از ۲ ساعت مذاکره با این افراد انجام شد و از آن‌ها درخواست کردیم تا خویشتنداری کنند و در چارچوب قواعد و قوانینی که درنظر گرفته شده از این گذر وارد شوند، اما ظاهرا در آن طرف تجمع، باعث تیراندازی ازسوی ماموران پاکستانی می‌شود و هجوم شدت پیدا می‌کند و با شکستن در‌های گذر و ایجاد خسارت، جمعیت وارد شده و حین این درگیری یک نفر کشته و ۴ نفر مجروح شدند.»

براساس توضیحات این مقام مسوول، جمعیتی در بین این افراد به سمت پاسگاه شهرستان سراوان حمله‌ور می‌شوند و موتور ماموران مستقر در مرز را آتش می‌زنند و قصد ورود به پاسگاه را داشتند که به دلیل هجوم به سمت پاسگاه، تیراندازی صورت می‌گیرد و تعدادی از افراد مجروح شده و درنهایت جمعیت متفرق می‌شود.

تیراندازی به کولبران سوخت,درگیری های سراوان

آمار‌ها درباره تعداد جان‌باختگان این حادثه نیز ضد و نقیض است. رسانه‌های غیررسمی تعداد کشته‌های این حادثه تا زمان نگارش این گزارش را ۸ نفر اعلام کرده‌اند، اما معاون امنیتی انتظامی استاندار سیستان و بلوچستان تعداد کشته‌های این حادثه را ۲ نفر و مجروحان را ۶ نفر اعلام کرده است.

انتشار پی‌درپی اخبار این حادثه در شبکه‌های اجتماعی موجب شد تا مسوولان محلی و کشوری نیز یکی پس از دیگری به وقایع سراوان ورود کنند. شیخ‌الاسلام مولانا عبدالحمید، از بزرگان سیستان و بلوچستان با صدور بیانیه‌ای، حادثه تیراندازی به سوخت‌بران را که منجر به شهادت و زخمی شدن جمعی از آنان شد، شدیدا محکوم کرد و این اقدام را برخلاف قانون و شرع دانست.

بنابر آنچه در متن بیانیه مولوی عبدالحمید روی خروجی پایگاه خبری دیده‌بان ایران رفت، این روحانی اهل سنت با اشاره به اینکه «متاسفانه اکثر مردم استان با مشکلات عدیده معیشتی دست‌وپنجه نرم می‌کنند و در بدترین وضعیت اقتصادی به‌سر می‌برند. با توجه به نبود شغل کافی و منبع درآمد، بسیاری از مردم استان ناچار به خرید و فروش سوخت می‌شوند»، تاکید کرده که «سوخت‌بری جرم و قاچاق نیست؛ سوخت‌بران نان‌آوران خانواده‌های خودشان هستند و زندگی هزاران خانواده از همین طریق می‌چرخد. البته مسوولان نظامی و انتظامی با قاچاق اسلحه و مواد مخدر مبارزه کنند.»

مولوی عبدالحمید در ادامه این بیانیه آورده است: «مقام رهبری نیز تصریح کرده‌اند: «بنده مرادم از مبارزه با قاچاق، برخورد با فلان کوله‌بر ضعیف بلوچستانی نیست؛ این‌ها اهمیتی ندارد و اگر با این موارد مبارزه هم نشود، اشکالی ندارد.»

امام‌جمعه اهل سنت زاهدان همچنین تاکید کرده که «دولت‌ها وظیفه دارند برای معاش مردم برنامه‌ریزی کنند تا کسی ناچار به اختیار نمودن شغل‌های پرخطر نشود. بدون شک این مرز مشترک متعلق به همین مردم است و نفعش باید به همین مردم محروم برسد، نه کسانی که با تجارت کلان سوخت، سود میلیاردی به دست می‌آوردند.»

او در پایان با بیان اینکه «بنده این جنایت را که خلاف شرع و قانون است، به‌شدت محکوم می‌کنم»، از مسوولان خواست تا در سریع‌ترین زمان ممکن عاملان این حادثه دردناک را محاکمه و مجازات کنند.

  • 20
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی: ۷
غیر قابل انتشار: ۱۱
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش