یکشنبه ۰۲ دی ۱۴۰۳
۰۹:۱۵ - ۱۶ اسفند ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۱۲۰۱۰۶۶
سیاست داخلی

بررسی حکم دادگاه درباره انحلال جمعیت امام علی(ع)

انحلال موسسات خیریه یکی پس از دیگری | «جلوگیری» از فعالیت موسسه معلولین باور سبز به بهانه «سیاه‌نمایی»!

به گزارش همدلی، دادگاه بدوی رأی به‌انحلال جمعیت امام علی(ع) داد. خبری که اواخر هفته گذشته توسط این سازمان منتشر شد و کمی بعد از آن وکیل پرونده در حساب توئیتری خود آن را تایید کرد. مسئله‌ای که بلافاصله مورد توجه مردم به‌ویژه کنشگران اجتماعی قرار گرفت و نگرانی‌هایی درخصوص سرنوشت حداقل ۶هزار کودک و نوجوان که تحت حمایت این موسسه هستند، مطرح شد.

تیرماه سال جاری بود که شارمین میمندی‌نژاد، موسس جمعیت امام علی(ع) به‌همراه مرتضی کی‌منش و کتایون افرازه دو عضو هیأت مدیره این مجموعه بازداشت شدند. دراین‌باره زهرا عابدینی معاون مشارکت‌های اجتماعی سازمان امور اجتماعی کشور در واکنشی عضویت افراد در سازمان‌های مردم‌نهاد را مانع رسیدگی به‌تخلفات آن‌ها ندانست. با این وجود دو تن از اعضای بازداشت شده اواخر تیرماه آزاد شدند و آبان‌ماه سال جاری میمندی‌نژاد درحالی مانند دو عضو دیگر با قرار وثیقه آزاد شد که از طرف نهادهای رسمی توضیحی درباره اتهامات آن‌ها داده نشد. اما برخی رسانه‌ها اتهام آن‌ها را همراهی با مراکز ضد ایرانی عنوان کردند، مسئله‌ای که بلافاصله توسط جمعیت امام علی(ع) رد شد.

درپی این اتفاقات، مدتی قبل وزارت کشور خواستار انحلال این انجمن شد. صفحه اینستاگرام این مجموعه دراین‌باره نوشت: «براساس ابلاغیه واصله، وزارت کشور دادخواست انحلال جمعیت امام علی را در مراجع قضایی مطرح کرده که موعد رسیدگی آن ۱۲اسفند سال جاری تعیین شده است.» با رسانه‌ای شدن این درخواست پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت کشور بیانیه‌ای صادر کرد و در آن توضیح داد این موسسه از اساسنامه خودش خارج شده است. با این وجود یک روز بعد از برگزاری این دادگاه، روابط عمومی موسسه خیریه جمعیت امام علی(ع) خبر داد «دادگاه بدوی رای بر انحلال جمعیت امام علی صادر کرد.» همچنین سعید دهقان از وکلای این موسسه با انتشار توئیتی مدعی شد باتوجه به طول کشیدن جلسه دادگاه این‌که بلافاصله حکمی ۸صفحه‌ای صادر می‌شود نشان می‌دهد که «حکم از قبل انشاء شده بود.»

با این وجود بسیاری به حکم انحلال جمعیت امام علی(ع) واکنش نشان دادند. دراین‌باره نعمت احمدی، وکیل پایه یک دادگستری به روزنامه همدلی گفت: «جای بسی تعجب دارد که ضریب تقابل حاکمیت با سازمان‌های مردم‌نهاد و نهادهای مدنی آن‌قدر شکننده شده است که یک مجموعه بعد از حدود ۲۰سال کار و البته با  یک کارنامه قابل قبول و مشخص در یک حوزه منحل می‌شود. برای من این سوال پیش می‌آید درشرایطی‌که از کارتن‌خوابی به گورخوابی و از گورخوابی به کانال‌خوابی رسیده‌ایم، و تصاویری که هر روز  از زنان و مردان وپسران و دختران جوان میان زباله‌ها منتشر می‌شود که دارند از آن‌جا تغذیه خودشان را پیدا می‌کنند، چرا یک نهاد مدنی که در این خصوص و درباره مقابله با آسیب‌های اجتماعی فعالیت می‌کند نه‌تنها تحمل نمی‌شود، بلکه منحل می‌شود، حال این‌که توصیه ائمه دین هم همیشه این بوده کمک به فقرا باید وجه همت آدم‌ها باشد، در این خصوص آیات و احادیث مختلف داریم.»

این حقوقدان ادامه داد: «ما یک شخصیت حقیقی و یک شخصیت حقوقی داریم، این نهاد برابر قانون مجوز گرفته است، وقتی یک نهادی مجوز گرفت دارای یک حقوقی است. اصلاً فرض را بر این بگذاریم که یکی از افراد این نهاد یا که حتی مسئول آن تخلفی کرده است این دلیل نمی‌شود که نهاد و مجموعه وابسته به آن تعطیل شود، شما تصور کنید منِ وکیل تخلف کنم، در جواب آن کانون وکلا را که منحل نمی‌کنند، بلکه من را مجازات می‌کنند. به‌نظرم این می‌تواند نشانه یک تقابل باشد که ما متاسفانه علت و دلیل آن را نمی‌دانیم.»

احمدی تصریح کرد: «ما نهادها و بنیادهای مختلفی داریم، بعضاً دیده‌ایم که ذیل نام یک نهادی به‌نام یک پیرزنی ده‌ها ماشین پورشه وارد کشور شد، آیا ما می‌رویم آن بنیاد را تعطیل می‌کنیم؟ می‌خواهم بگویم حتی اگر بر فرض تخلف موسس، مدیر، گرداننده آن مجموعه احراز و اثبات شد، آیا باید مجموعه را تعطیل کرد؟ که یکسری مردم و فقرایی که چشم انتظار کمک این نهاد هستند، امروز به‌نوعی بلاتکلیف شوند.»

این حقوقدان معتقد است: «این اتفاق از نظر اجتماعی بازخورد بدی دارد، چراکه گروهی می‌گویند فلان نهاد رسمی که تخلف آن اثبات شده هیچ برخوردی با آن نمی‌شود، اما در مقابل این مجموعه مردمی، که ما نمی‌دانیم چه اتهامی متوجه مدیر آن شده است، به‌جای محاکمه و مجازات مدیر، اصل مطلب یعنی خود مجموعه را مجازات می‌کنند. چرا باید یک نهاد منحل شود وقتی مجوز قانونی گرفته است و سابقه کار و فعالیت دارد، ما حکم را ندیده‌ایم و نمی‌دانیم درخواست انحلال خیریه مستند به‌کدام تخلف است، آیا تخلفی شده که آن تخلف به‌قدری بزرگ بوده که تصمیم گرفتند مجموعه را منحل کنند؟ 

درحالی‌که جمعیت امام علی یک بنگاه خیریه است، این مجموعه ۲۰سال قبل برابر مقررات مجوز فعالیت گرفته است، تعداد زیادی مددجو زیر پوشش دارد که باید پرسید امروز این افراد چه گناهی کردند که باید مجموعه حامی خود را از دست بدهند.»

در ادامه واکنش‌ها عباس آخوندی عضو سابق کابینه حسن روحانی درحالی‌که دلایل وزارت کشور مبنی بر اجرا نشدن اساسنامه را برای منحل کردن جمعیت امام علی کافی ندانست، در بخشی از نامه سرگشاده خود به رئیس جمهور نوشت: «تنها نکته من این است که تدبیر حکم می‌کند که هر تصمیمی که می‌خواهید اتخاذ کنید در صورتی که در چارچوب قانون است و با حقوق مردم و نهادهای مدنی مغایرت ندارد، از طریق گفت‌وگو اعمال نمایید. انحلال آخرین مرحله است. از این‌رو، پیشنهاد می‌کنم که دستور فرمایید، وزارت کشور شکایت را مسترد دارد، و سرکار خانم دکتر جنیدی ماموریت یابند که هیات امنای جمعیت را دعوت کنند و نگرانی‌های شما را با آنان در میان بگذارند و از آنان بخواهند که با هماهنگی، آنها را مرتفع نمایند.»

همچنین محمدرضا عارف نماینده سابق تهران در مجلس شورای اسلامی و معاون اول دولت اصلاحات در واکنشی به‌انحلال جمعیت امام علی در حساب توئیتری خود نوشت: «انحلال جمعیت امام علی(ع) تداعی‌گر برخوردها با نهادهای مدنی بعد از دولت اصلاحات است، لازم است آقای رئیس‌جمهور در خصوص اقدام وزارت کشور توضیح دهند. قرار بود در دولت تدبیر و امید، سازمان‌های مردم‌نهاد تقویت شوند و نه با نگاه‌های امنیتی، محدود!»

دراین‌خصوص بسیاری از کارشناسان معتقدند انحلال جمعیت امام علی(ع) می‌تواند سبب دلسرد شدن سازمان‌های مردم‌نهاد در ایفای نقش اجتماعی خودشان شود. سعید معدنی، جامعه‌شناس با اشاره به‌اهمیت روابط دولت و ملت به روزنامه همدلی گفت: «در دنیای امروز که به اصلاح جهان دولت-ملت است، دولت و ملت در مقابل یکدیگر پاسخگو هستند. به‌همین خاطر بخشی از وظایف مدیریت جامعه را ملت به‌عهده می‌گیرد آن بخشی که داوطلبانه است یا به‌اصطلاح مردم‌نهاد است در حقیقت بار بزرگی از دوش دولت‌ها برمی‌دارد.»

 وی ادامه داد: «در جهان امروز یا جامعه مدرن شهری که مسائل و مشکلات زیاد است سازمان‌های مردم‌نهاد خیلی فعال هستند و گاهی بدون آن‌ها چرخ جامعه نمی‌چرخد، به‌همین دلیل منحل شدن یک مجموعه مردم‌نهاد در شرایط امروز اتفاق خوبی نیست، به‌ویژه برای دولت آقای روحانی که خودشان منشور شهروندی را مطرح کردند. جالب این‌جا است که وزارت کشور دولت درخواست کرده این نهاد منحل شود.»

این استاد دانشگاه تصریح کرد: «جامعه مدرن، جامعه طبقه متوسط است، در همه جای دنیا جنبش‌هایی مانند حفاظت از محیط زیست، یا مخالفت با آلودگی هوا مربوط به این طبقه است، یعنی اقشاری تحصیل کرده و دارای برخی شاخص‌های فرهنگی که نگران آینده جامعه هستند. حال امروز در ایران هم به‌مدد گسترش شهرنشینی و آموزش عالی طبقه متوسط رشد کرده است، بنابراین سازمان‌های مردم‌نهاد را این طبقه باید تشکیل دهد و قشر دیگری نمی‌تواند چنین کاری کند. از این روی چنین اتفاقی(انحلال جمعیت امام علی(ع)) اصلاً برای جامعه ما خوب نیست، این تصمیم برای جامعه در راستای کمک به هم‌نوع خودشان یک زنگ خطر محسوب می‌شود و جوانان را مایوس می‌کند.»

معدنی در پایان یادآور شد: «در کشورهایی که دموکراسی هنوز خوب شکل نگرفته است، گاهی این مسئله پیش می‌آید که گردانندگان جامعه احساس می‌کنند این سازمان‌های مردم‌نهاد روی تصمیمات مردم تاثیر می‌گذارند، حتی این اتفاق درباره شخصیت‌های مهم مردمی هم صورت می‌گیرد، شما فرض کنید ما در عرصه ورزش شخصیت‌هایی مانند علی دایی یا عادل فردوسی‌پور داریم و در سیاست شخصیت‌هایی مانند آقای خاتمی هستند که گاهی در روند تصمیم‌گیری مردم تاثیر دارند، بنابراین سعی می‌شود این اشخاص کمتر دیده یا شنیده شوند یاکه درمورد سازمان‌ها، هم منحل شوند.» حالا باید دید سرنوشت این مجموعه و افراد تحت حمایت آن به‌کجا ختم می‌شود، آیا امکان دارد حکم دادگاه بدوی در دادگاه تجدیدنظر رد شود، یاکه این‌جا پایانی است برای ۲۰سال تلاش در زمینه کاهش آسیب‌های اجتماعی این موسسه مردم‌نهاد.

*مظاهر گودرزی

«جلوگیری» از فعالیت موسسه معلولین باور سبز به بهانه «سیاه‌نمایی»

همچنین وزارت کشور از فعالیت‌ «موسسه خیریه‌ معلولین باور سبز» به بهانه «سیاه‌نمایی خودداری کرد».

مرتضی عبدی، مدیر این موسسه، روز جمعه، ۱۵ اسفند، در ویدئویی در توئیتر از توقف فعالیت این موسسه خبر داد.

در توئیتی که در صفحه «کمپین معلولان» منتشر شده آمده است که وزارت کشور از فعالیت‌ این خیریه‌ به بهانه «سیاه‌نمایی» از طریق «رسانه‌ای نمودن فعالیت‌هایش» و «بدون اخطار قبلی» جلوگیری کرده است.

در این توییت همچنین آمده است که «پس از این اتفاق مدیران موسسه حاضر به دادن تعهدی مبنی بر رسانه‌ای نکردن فعالیت‌هایشان شدند.»

در روزهای گذشته موسسه خیریه «جمعیت امام علی» در تهران هم با شکایت وزارت کشور در دادگاه بدوی حکم به انحلال گرفت.

  • 13
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش