به گزارش ایسنا، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان ظهر روز دوشنبه بعد از انجام دور اول گفتوگوهایش با چاووش اغلو وزیر خارجه ترکیه در یک نشست مطبوعاتی ضمن تشریح نتایج این گفتوگوها گفت: در جریان رایزنی های امروز توافق کردیم که گفت وگوهای دیپلماتیک بین دو کشور را در مورد نقشه راه همکاری های بلند مدت بین تهران و آنکارا شروع کنیم و امیدواریم در جریان سفر آقای اردوغان رئیس جمهور ترکیه به تهران این سند و نقشه راه به امضاء مقامات دو کشور برسد و این نقشه راه را نهایی کنیم.
این دیپلمات عالی رتبه کشورمان با بیان اینکه در جریان رایزنی های امروز در مورد مسائل متنوع منطقه ای و بین المللی گفت وگوهای مفید و خوبی با هم داشتیم، گفت: در جریان این رایزنی ها در مورد مسائل افغانستان صحبت کردیم. بر ضرورت توسعه ثبات، امنیت و آرامش در غرب آسیا تاکید کردیم و اینکه دولت های مستقر در دو کشور دولت های عمل گرایی هستند و بر این موضوع توافق دارند که باید توافقات صورت گرفته بین دو کشور را اجرایی و عملیاتی کنند. در همین چارچوب به مکانیزم های مشترکی برای سرعت بخشیدن به همکاری های دو جانبه رسیدیم. در مورد سرمایه گذاری متقابل و فعالیت های بخش خصوصی دو کشور ظرفیت های فراوانی وجود دارد. در این جلسه موانع محدودی که بر سر فعالیت تجار دو کشور وجود دارد شناسایی شد و توافق کردیم که اقدامات لازم را برای رفع این محدودیت ها انجام دهیم.
امیر عبداللهیان با تاکید بر اینکه روابط دو کشور ایران و ترکیه روابطی تاریخی و دیرینه است، گفت: ما در مسیر توسعه همکاری ها به این روابط تاریخی و عمیق دو کشور توجهی ویژه داریم.
امیر عبداللهیان با تاکید بر افزایش همکاری های دو کشور در حوزه هایی همچون انرژی، ترانزیت و حمل و نقل گفت: در این دیدار علاوه بر این مسائل موضوعات کنسولی را نیز مورد توجه قرار دادیم.
وزیر خارجه کشورمان در ادامه نشست مطبوعاتی مشترک خود با وزیر خارجه ترکیه در پاسخ به سوالی با تاکید بر اینکه در نقشه راه همکاری های بلندمدت دو کشور موضوعات همکاری های سه جانبه و چند جانبه را نیز با توجه به ظرفیتهای موجود در منطقه مورد توجه قرار میدهیم، گفت: در مورد مسائل منطقه نیز اتفاق نظر فراوانی بین ایران و ترکیه وجود دارد و در جریان گفتوگوهای امروز در مورد این مسائل اتفاق نظر فراوانی با هم داشتیم.
وی با اشاره به بحران یمن گفت: امیدواریم جنگ خانمان سوز یمن هر چه زودتر خاتمه پیدا کند و محاصره انسانی که علیه این کشور مسلمان اعمال شده خاتمه پیدا کند.
وزیر خارجه در مورد نگاه ایران به تحولات در لبنان نیز گفت: ما تحولات در لبنان را با جدیت و نگرانی دنبال می کنیم. اتفاقی که در عرصه دیپلماتیک و تعطیلی برخی از سفارتخانه های عربی در این کشور و برخی دیگر از مسائل به وجود آمده بخاطر حمایت یک مقام رسمی لبنان از پایان جنگ در یمن ابراز نگرانی میکنیم. ما به سیاستهای خود به حمایت از لبنان ادامه می دهیم.
این دیپلمات عالی رتبه کشورمان تصریح کرد: در گفتوگوهایی که امروز با آقای چاووش اغلو داشتیم به صورت مشترک اقدام تروریستی صورت گرفته علیه نخست وزیر عراق را محکوم کردیم و امیدواریم در سایه انتخابات برگزار شده در عراق هر چه زودتر دولت و پارلمان جدید در این کشور همسایه شکل بگیرد و ثبات در عراق ایجاد شود و در مورد افغانستان نیز ما با جدیت موضع تشکیل دولت فراگیر در این کشور را دنبال می کنیم.
وی یادآور شد: نماینده ویژه ایران در امور افغانستان سفری به کابل کردهاند و اهداف این سفر تشویق همه طرف ها در افغانستان به تشکیل دولت فراگیر است.
چاووش اوغلو: موفقیت مذاکرات هستهای ایران برای ثبات منطقه مهم است
وزیر خارجه ترکیه بر اهمیت و ضرورت رفع تحریمهای ظالمانه علیه ایران تاکید کرد.
به گزارش ایسنا، مولود چاووش اوغلو وزیر خارجه ترکیه ظهر روز دوشنبه بعد از گفتوگو با همتای ایرانی خود، در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک با حسین امیرعبدالهیان در تشریح نتایج دور اول مذاکرات بین هیات های ایرانی و ترکیه در تهران گفت: در این دیدار در مورد مسائل دو جانبه و منطقه ای رایزنی و گفت وگو کردیم. در مورد آماده سازی زمینه برای برگزاری شورای عالی همکاری های دو کشور گفت وگوهای خوبی انجام دادیم و بر اساس پیشنهاد طرف ایرانی قرار شد که نقشه راه همکاری های بلندمدت بین دو کشور را آماده سازی کنیم که در حاشیه نشست برگزاری شورای عالی همکاری های دو کشور امضا شود. تعدادی اسناد دیگر نیز وجود دارد که در صورت آماده سازی در حاشیه دیدار سران دو کشور آنها را امضا و نهایی می کنیم از جمله اسنادی در زمینه مبارزه با قاچاق و موضوع مهاجرت های غیر قانونی.
چاووش اوغلو ادامه داد: بخاطر موضوع کرونا همکاری های اقتصادی دو کشور تا حدودی کاهش پیدا کرد. گرچه در سال جاری افزایش هایی در این زمینه داشتیم ولی از اهداف خود در این زمینه دور هستیم و باید برای رسیدن به اهداف تجاری مورد توافق دو کشور تلاش بیشتری کنیم. در این دیدار در مورد انجام تجارت ترجیحی و مذاکراتی که چندین سال است در این زمینه صورت گرفته گفت وگو کردیم و امیدواریم هرچه زودتر به نتیجه برسیم.
وزیر خارجه ترکیه همچنین با تاکید بر اینکه ما معتقدیم تحریم های اعمال شده علیه ایران ظالمانه است، گفت: کسانی که از برجام خارج شده اند باید به این چهارچوب برگردند و تحریم هایی که علیه ایران اعمال کرده اند را بردارند. ما از اینکه مذاکرات مجددا آغاز میشود خوشحال هستیم و امیدواریم که این مذاکرات به نتیجه برسد. به نتیجه رسیدن این مذاکرات نه تنها از نظر اقتصادی بلکه از نظر ایجاد هرچه بیشتر ثبات در منطقه مهم است.
این دیپلمات عالی رتبه ترکیه ای همچنین با بیان اینکه در دیدار امروز با امیر عبدالهیان در خصوص تحولات عراق، افغانستان، تحولات قفقاز جنوبی، یمن و ... رایزنی کرده گفت: درمورد موضوع عراق ما طرفدار ثبات در عراق هستیم و حملهای که نسبت به نخست وزیر این کشور شده است را محکوم می کنیم. در مورد موضوع سوریه و همکاری های دو کشور امیدواریم که بتوانیم در سطوح عالی نشست هایی را برگزار کنیم و گفت وگوها در این زمینه را به پیش ببریم. هر دو کشور ایران و ترکیه در مورد افغانستان و لزوم ایجاد ثبات در آن دیدگاه های نزدیکی دارند. در مورد بسیاری از مسائل منطقه دیدگاه های دو کشور همپوشانی زیادی دارد. ما در مورد افغانستان تاکید بر تشکیل دولت فراگیر در آن داریم و این را راهحل مسائل می دانیم.
وی با بیان اینکه انشالله دیدار امروز و رایزنی های صورت گرفته در آن باعث شود که شتاب بیشتری در روابط دو کشور و تحقق توافق های صورت گرفته ایجاد کند، گفت: من در اینجا می خواهم به شعری از شاعر ایرانی سهراب سپهری اشاره کرنم، شعر «خانه دوست کجاست»، ما همواره خانه دوست را ایران می دانیم و امروز به خانه دوست خود سفر کرده ایم و از بابت این سفر خوشحال هستیم.
وی همچنین در پاسخ به سوالی در مورد سفرش طی روزهای آینده به لبنان و اینکه آیا این سفر ربطی به سفر امروزش به تهران دارد یا نه؟ گفت: همانطور که می دانید دولت جدیدی در لبنان شکل گرفته است. ما با مقامات لبنان گفت وگوی تلفنی داشته ایم و از چندی قبل انجام سفر به لبنان برنامه ریزی و پیش بینی شده بود. این همزمانی سفرها اتفاق خوبی است، در جریان سفر به لبنان روابط دو کشور و موضوعات منطقه را بررسی می کنیم. در جریان سفر امروز به تهران نیز در مورد مسائل لبنان گفت وگو کردیم و امکان ندارد که در نشستی بخواهیم موضوعات منطقه را بررسی کنیم و به مسائل لبنان اشاره ای نشود و اینکه این گفت وگوها در تهران و بیروت پشت سر هم قرار گرفته اتفاق مثبتی است.
چاووش اوغلو همچنین در پاسخ به سوالی در مورد برگزاری شورای عالی همکاری های دو کشور گفت: تلاش داریم که این نشست هرچه زودتر برگزار شود. اسناد زیادی باید در آن امضا شود و نقشه راه همکاری های دو کشور که متوجه آینده است را در آن قطعی کنیم. مقامات دو کشور در تماس و رایزنی با یکدیگر هستند و انشالله با رایزنی ها و توافقاتی که صورت می گیرد زمان نهایی برگزاری این نشست مشخص خواهد شد.
به گزارش ایسنا، بعد از برگزاری این نشست مطبوعاتی وزیران امور خارجه ایران و ترکیه در ضیافت نهار که از سوی امیر عبدالهیان برای همتای ترک خود برگزار شده بود گفت وگوهای خود را ادامه دادند.
- 10
- 3