قرن نو نوشت: حشمتالله فلاحتپیشه، تحلیلگر حوزه دیپلماسی و روابط بینالملل و نماینده ادوار مجلس گفت: در دنیای امروز اکثر کشورها در زمینه ارتباط با سایر دولتها از ابتدا به دنبال سود و منافع خود میروند و روسیه نیز برهمیناساس در کنار ایران قرار گرفته است.
او تأکید کرده که حتی روسیه در موضوع ساخت نیروگاه اتمی برای ایران بیش از یک دهه با معطل کردن ایرانیها از کشورمان سود دریافت کرده و حتی موجب طولانیتر شدن اختلاف ایران با جهان نیز شده است.
نباید چین و روسیه را دوست قطعی خود بدانیم
حشمتالله فلاحتپیشه، رئیس اسبق کمیسیون ملی مجلس شورای اسلامی در بخشی از این گفتگو که به موضوع روابط ایران و روسیه اختصاص داشت با اشاره به علل نگرانی برخی از سیاستمداران داخلی در خصوص دل بستن بیش از حد دولت سیزدهم به روسها در برجام و سایر امور دیپلماتیک، اظهار داشت: براساس یک تحلیل اشتباه مسئولان ایرانی فکر میکنند که چین و روسیه دوست راهبردی ایران هستند؛ درحالیکه امروز دیگر راهبرد معنا ندارد و تمام سیاستمداران در دنیای امروز تاجر شدند و راهبردسازی توافقات آنها را متوقف میکند.
روسیه در برجام کارشکنی میکند اما...
وی تأکید کرد: برای مثال من معتقد هستم کارشکنیهای روسیه در بحث برجام عمده و برجسته شده؛ ولی کارشکنیهای فرانسه و انگلیس و سایر کشورها را هم میتوان مدّنظر داشت؛ برای مثال، انگلیسیها خودشان را حافظ منافع حقوق بشری در مذاکرات برجام معرفی میکنند، آلمان خودش را حافظ منافع دفاعی نظامی یا مقابله با تهدیدهای نظامی معرفی کرده است، فرانسه هم خودش را حافظ منافع کشورهای عربی و منافع حقوق استراتژیک یا دفاع منطقهای و چالشهایی از این نوع معرفی میکند.
این کارشناس مسائل بینالملل با تشریح نگاه سودجویانه روسها در موضوع برجام یادآور شد: در آخرین مذاکره تلفنی پوتین و بایدن، موضوع اصلی مذاکره مسئله اوکراین بود؛ ولی ما میبینیم روسها با اولیانوف و دیگران بحث برجام را مطرح کردند؛ چون آنها برجام را به اوکراین میفروشند.
این نماینده سابق پارلمان بیان داشت: نگاه همه کشورهای حاضر در بحث برجام به ایران، یک نگاه فرصت و خاکریز است و باید پذیریم روسیه ایران را خاکریز میبیند و این واقعیتی است که وجود دارد. قبل از انقلاب، آمریکا ایران را به عنوان یک خاکریز در مقابل روسیه میدید و بعد از انقلاب روسیه ایران را یک خاکریز در مقابل آمریکا میبیند.
روسیه چه کمکی در دوران تحریم به ایران کرد؟
فلاحتپیشه عنوان داشت: من دستاوردهایی که توان چانه زنی ایران در مذاکرات را افزایش داده را اگر مرور کنیم، در هیچکدام روسیه موثر نبوده است. برای مثال؛ در بحث مقاومت در مقابل تحریمها بنده شاهد بودم ایرن بارها مذاکره کرد که روسیه روزانه صد هزار بشکه نفت با قیمتی که خودش میدهد از ایران بخرد و در مقابل آن کالا دهد، اما روسها زیر بار نرفتند.
وی ادامه داد: در تمامی دستاوردهای هستهای ما در حوزههای مختلف از فناوری آب تا سانتیفیوژ، از کل چرخه تا استخراج در یزد و .. روسیه هیچ نقشی نداشته است. روسها فقط در نیروگاه هستهای بوشهر نقش داشتند که آن هم غیر قابل دفاعترین توافق نامه خارجی ایران بود که حتی اعتقاد دارم آثار منفی که بوشهر برای اقتصاد ایران داشت کمتر از آثار منفی قرارداد گازی کرسنت نبود.
روسها بیش از یک دهه ایران را معطل ساخت نیروگاه کردند
رئیس اسبق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی پارلمان گفت: روسها نیروگاه بوشهر را یازده سال دیر تحویل دادند و دو هزار و پانصد تکنسین روسی در ایران سالها حقوق گرفتند؛ درحالیکه روسیه در کمتر از یکیازدهم آن زمان برای کشورهای دیگر نیروگاه احداث کرده است.
جزئیات قرارداد راهبردی ایران و روسیه در زمان تحریم منعقد نشود
این کارشناس برجسته مسائل بینالملل تأکید کرد: روسها اختلافات ایران را با دنیا طولانی میکنند. شما این خرده را به روسها میگیرید که چرا این رفتار را در قبال ایران انجام میدهند؛ ولی من معتقد هستم در دنیا همه منافع خودشان را در اولویت قرار میدهند.
فلاحتپیشه در بخش دیگری از این گفتگو درباره سؤالی با موضوع احتمال عقد یک قرارداد بلندمدت بین ایران و روسیه در سفر آتی رئیسی به مسکو، گفت: دو توافق بلندمدت یا راهبردی با چین و روسیه شکل گرفته است؛ هرچند باید توجه داشت که موافقتنامههای خارجی طبق قانون اساسی باید به تصویب مجلس برسند که ضمانت اجرایی پیدا کنند؛ اما شخصاً معتقد هستم اصل اینکه روحانی با چین و رئیسی با روسیه قرارداد راهبردی ۲۵ یا بیستساله امضا کنند از لحاظ سیاسی قابلدفاع است؛ ولی انتظار من از مسئولان کشور این است همانطور که به ظریف پیشنهاد کردم و اکنون هم به امیرعبداللهیان پیشنهاد میکنم، بر سر کلیات توافق راهبردی نوعی امضا صورت گیرد، ولی جزئیات آن در زمان تحریم منعقد نشود.
امضای توافق در زمان تحریم اشتباه است
وی گفت: اگر ایران بر سر جزئیات حوزههای اجرایی توافقنامههای راهبردی توافق کند حتماً یک توافق در شرایط تحریم است، یعنی در شرایطی است که گزینههای همکاری اقتصادی ایران محدود است. به نظر من، حتماً باید بعد از برجام بر سر این جزئیات توافق شود و من خوشحال هستم که توافق راهبردی با چین هنوز به مجلس نیامده است، اکنون نیز باید از توافق راهبردی با روسیه استقبال کرد؛ ولی امیدوارم قبل از اینکه جزئیات آن در قانون تصویب شود برجام احیا شود و فرصتهای تازه اقتصادی ایران شکل گیرد و بعد از آن به مجلس بیاید و امکان اینکه ایران در شرایط اضطرار زیر بار این توافق راهبردی نرود فراهم شود.
شرایط احتمالی توافق برجام
علی قنبری اقتصاددان در آرمان ملی نوشت: علائمی که از روند مذاکرات وین ساطع میشود و به ما میرسد و برداشتی که از شرایط و اوضاع و احوال جهانی و کشور خودمان داریم، بوی حل مشکلات برجام است که به مشام میرسد. اتفاق خوبی که در پی آن بار فشار بر مردم کم میشود، وضع دولت بهتر میشود و شرایط اقتصادی رو به بهبود میرود. در اینصورت مشکلات کسری بودجه و فشارهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی به کشور به حداقل خودش میرسد. از اینرو امیدواریم اخبار، اطلاعات و نشانههایی که شاهدیم به حقیقت بپیوندد و موجب آسایش و آرامش بیشتر مردم ایران و رفاه مردم و شکوفایی اقتصادی کشور شود. احیای برجام هم آثار کوتاهمدت و هم بلندمدت دارد.
اگر پذیرش قطعنامه توسط ایران و آمریکا به تحقق پیوندد و بحث «افایتیاف» هم حل و نهایی شود و پولهای فروش نفت ایران به کشور برگردد و سهم نفتی ایران و فروش آن باعث درآمدهای بیشتر شود، تحول خوبی در اقتصاد کشور ایجاد میشود. به نظر میرسد مردم از وضعیت اقتصادی نامطلوبی که دارند و فشارهای اقتصادی که بر دوش میکشند، فشارتورم و خصوصا بیکاری و نزول درآمد سرانه و کاهش رشد اقتصادی کشور به انتها برسد و در بلندمدت هم این روال ادامه پیدا کند، وضعیت بهتر میشود و شاهد امکان سرمایهگذاری خارجی و داخلی بیشتری در کشور خواهیم بود که به تولید بیشتر و رشد اقتصادی میانجامد.
اکنون خطفقر نزدیک به یازده میلیون تومان است و تعیین عددی کمتر از این میزان نشان از آن دارد که نه میدانند فقر چیست و نه خطفقر چیست امری که نشان از عدم انسجام و هماهنگی تیم اقتصادی دولت، وزرا و مسئولان دارد.
تورم بالای ۴۰درصد است و افزایش ۱۰درصدی حقوق کارمندان باعث مشکلات بیشتر برای کارکنان دولت خواهد شد درصورتی که ۴۰درصد از قدرت خرید و ارزش پولمان کم شود، با ۱۰درصد افزایش حقوق نمیتوان امید به بهبود وضعیت کارکنان داشت. درحقیقت ۳۰درصد کاهش پیدا خواهد کرد که به مشکلات، گرفتاریها، محدودیت و کاهش درآمد و کوچکتر شدن سفره مردم در سال آینده در صورتی که وضع به همین منوال باشد، منجر خواهد شد.
از طرفی برخی افراد که اگر نخواهیم به آنها مغرض و وابسته بگوییم باید بگوییم که ناآگاه هستند، مردم را به دو سال صبوری به منظور حل مشکلات اقتصادی فرا میخوانند. درحالی که هیچ منطقی حکم نمیکند اجازه دهیم مردم دو سال فشار و فقر بیشتر را تحمل کنند که ممکن است وضع بهتر شود. باید هر تصمیمی که گرفته میشود به نفع مردم باشد و دولت مجاز نیست که مصالح و منافع مردم را قربانی یکسری ایدههای غیرمنطقی و غیرمعقول خود کند.
- 13
- 5