با تصویب شورای حقوق بشر سازمان ملل، رئیس این شورا ماموریت پیدا کرد که گروهی ویژه را برای «حقیقتیابی» درباره آنچه «کشتار و سرکوب معترضان در ایران» خوانده شد؛ تشکیل دهد تا همه جزییات آنچه از روز کشتهشدن مهسا امینی گذشته است، به شکل مستند جمعآوری شوند.
سازمانهای مدافع حقوق بشر مدعی هستند در ۱۰ هفتهای که اعتراضها در ایران آغاز شده، بیش از ۴۰۰ نفر «از جمله بیش از ۵۰ کودک » کشته شدهاند. تعداد دقیق دستگیرشدگان نیز روشن نیست و برخی تخمینها حاکی است بیش از ۱۸ هزار نفر در این مدت بازداشت شدهاند. ضمن اینکه برخی معترضان دستگیر شده با خطر اعدام نیز روبهرو هستند.
هدف اصلی تشکیل یک گروه «حقیقتیاب» این است که گروهی، مصون از فشارهای سیاسی یا اولویتهای سیاست خارجی کشورهای مختلف درباره پرسشهایی مناقشهبرانگیز، پاسخی به دست بیاورند که برای همگان در سطح جامعه بینالمللی قابل پذیرش باشد. بر این اساس، گروهی از کارشناسان سازمان ملل با بودجه و امکاناتی که مشخصا برای اعتراضات ایران در اختیارشان گذاشته شده، بر وقایع کشورمان متمرکز خواهند بود. این گروه باید به شکل فعالانه در تماس با جامعه مدنی و سازمانهای مدافع حقوق بشر، به جمعآوری مستندات مربوط به اعتراضات اخیر میپردازد.
در مصوبه اخیر از ایران خواسته شده که به شورای حقوق بشر اجازه دهد تا ناظرانش وارد کشور شوند.
کمیته حقیقتیاب داخلی تشکیل دهید
یک کارشناس ارشد روابط بینالملل پیشنهاد کرد در پاسخ به اقدام اخیر شورای حقوق بشرسازمان ملل یک هیات معتبر داخلی با همان کارکرد، منهای مخاطرات متعاقب تشکیل شود.
رضا نصری در توییتی نوشت: پاسخ به اقدام اخیر شورای حقوق بشر این نیست که بگوییم «شما خودتان بدتر هستید»! جریان ایرانستیز تشکیل هیات حقیقتیاب را راه جدیدی به سوی شورای امنیت میداند و راه خنثیسازی آن - چه از نظر حقوقی، سیاسی و چه مردمی - تشکیل یک هیات معتبر داخلی است با همان کارکرد، منهای مخاطرات متعاقب.
- 10
- 4