دوشنبه ۰۳ دی ۱۴۰۳
۱۹:۱۱ - ۱۹ آذر ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۹۱۸۳۳
سیاست خارجی

تفاهم پکن و ریاض، خنجر به‌ پهلوی‌ ایران یا بهره‌برداری عادی اقتصادی؟/ شکست عاطفی اصول‌گرایان از چین!

چین و عربستان علیه ایران,رئیس جمهور چین در عربستان
روز جمعه، ۱۸ آذر ماه در پایان نشست سران عربستان و چین، بیانیه مشترکی صادر شد که به بیانیه‌ای علیه ایران تعبیر شد. موضوعی که بسیاری آن را پشت کردن چین به ایران دانستند اما رییس اتاق بازرگانی ایران و چین معتقد است که این بیانیه تاثیری در روند همکاری‌های دوجانبه ایران و چین، نخواهد داشت اما عضو دیگر اتاق بازرگانی می‌گوید: «در حالی که کشورهای منطقه هر روز قرارداد جدیدی با چین امضا می کنند، هنوز متن سند همکاری ۲۵ ساله ایران و چین بیرون نیامده است.

به گزارش فراز، روز جمعه در پایان نشست سران عربستان و چین که با حضور «شی جین پینگ» رئیس جمهور چین و «سلمان بن عبدالعزیز» در ریاض برگزار شد، بیانیه مشترکی صادر شد که در آن علاوه بر اشاره به روابط دوجانبه و امضای یادداشت تفاهم‌ها و توافقنامه‌ها بین طرفین، به مسائل منطقه‌ای و جهانی از جمله برنامه هسته‌ای ایران نیز پرداخته شد.این دو کشور در بیانیه‌ای مشترک از ایران خواستند، با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همکاری کرده و "رژیم عدم اشاعه" سلاح‌های هسته‌ای را محترم بدارد.

این بیانیه در حالی منتشر شد که هفته گذشته بزرگترین قرارداد صادرات ال‌ان‌جی توسط چین و قطر به امضا رسید و طی سال‌های اخیر چین به عنوان یکی از مهمترین شرکای اقتصادی و تجاری ایران مطرح بود و سند همکاری ۲۵ ساله را نیز با ایران تدوین کرده بود. حالا اما طبق آنچه در این بیانیه آمده، گویا چینی‌ها به ایران پشت کرده و در جایگاه دیگری ایستاده‌اند. این تلقی، چندین پرسش را به ذهن متبادر می‌کند.

نخست اینکه آیا چنین بیانیه‌ای به معنای پایان رابطه اقتصادی ایران و چین است؟

مجیدرضا حریری، رییس اتاق مشترک ایران و چین در پاسخ به این پرسش فراز می‌گوید: «به قاعده و تجربه به نظر نمی‌رسد که این بیانیه یا همکاری چین و عربستان به معنای پایان همکاری ایران و چین باشد. اصلی در سیاست خارجی چینی‌ها وجود دارد که مدام هم آن را اعلام می‌کنند. چینی‌ها معتقدند ارتباط چین با هر کشوری، علیه کشور دیگری نیست.»

او می‌افزاید: «این یکی از اصول سیاست خارجی چین است. مثلا اینکه چینی‌ها با ایران ارتباط دارند به معنای علیه امریکا بودن نیست که قبلا هم بارها درباره ارتباطشان با ایران، این موضوع را متذکر شده‌اند.»

حریری با بیان اینکه این بیانیه نکاتی دارد که نیازمند مطالعه و بررسی بیشتر است، درباره سند همکاری ۲۵ ساله ایران و چین تصریح می‌کند: «برای اجرایی شدن این سند همکاری ابزار و لوازمی نیاز است که هر دو طرف باید برای اجرایی شدنش تلاش کنند.»

درست است که چین در همه سال‌های تحریم ایران همچنان ارتباطات اقتصادی خود با ایران را حفظ کرده اما موضوع اصلی اینجاست که با وجود گذشت دو سال از امضای سند همکاری دوجانبه ایران و چین نه تنها هنوز متن این سند بیرون نیامده بلکه خروجی ویژه حاصل از این سند نیز دیده نشده است.

در حالی که کشورهای منطقه هر روز قرارداد جدیدی با چین امضا می کنند، هنوز متن سند همکاری ۲۵ ساله ایران و چین بیرون نیامده است.

علی شریعتی عضو اتاق بازرگانی ایران در گفت و گو با فراز با بیان اینکه ایران در حال از دست دادن فرصت‌هاست، می گوید: «در بیانیه مشترک عربستان و چین بسیاری از موارد از جمله موضوع جزایر سه گانه ایران مطرح شده اما به نظر می رسد مهمترین مساله، مساله عراق است که به موضوع امنیت آن اشاره شده که به نظر می رسد آدرسی است برای برخوردهای بیشتر و سخت گیرانه‌تر با ایران.»

او می‌افزاید: «عربستان به دنبال پیوند عمیق‌تری با چین است و چین هم عربستان را به عنوان لیدر کشورهای عرب می بیند و به نظر می رسد که با عمیق تر کردن این همکاری ها به دنبال این است که در بازار کشورهای عرب که پر از فرصت و انرژی ست نفوذ بیشتری بیابد.»

شریعتی با اشاره به همکاری چین با قطر و عربستان، می‌گوید: «ما تفاهم نامه همکاری ۲۵ ساله با چین داریم اما شفاف نیست و تقریبا خروجی ای هم نداشته در حالی که کشورهای منطقه به طور شفاف با چین قرارداد می بندد و میزان سرمایه گذاری را اعلام می کنند.»

این عضو اتاق بازرگانی با اشاره به سند ۲۵ ساله همکاری ایران و چین، بیان می کند: «موافقین سند همکاری ۲۵ ساله ایران و چین یک برگ رفرنس برای نتیجه این سند ندارند و صرفا براساس بازگویی‌ها صحبت می کنند. بسیاری دیگر از تفاهم‌نامه‌هایی که ما داریم به دلایلی مانند زیر ساخت، تصویب نشدن اف ای تی اف و وجود ایران در لیست سیاه، مانند باغی هستند که ما فقط می‌توانیم منظره اش را ببینیم و امکان بهره برداری از آن ها را نداریم.»

او می افزاید: «در ایران به دلیل مشکلات حل نشده ای که از گذشته با امریکا داشتیم، معادلات ناتمام برجام و ارتباطات با اروپا بسیاری از فرصت ها را از دست دادیم و متاسفانه دستگاه دیپلماسی ما علیرغم هزینه و زمان بسیار، نتوانست حق ایران را بگیرد و مذاکرات را به نتیجه برساند.»

در پنجاهمین گزارش از سلسه گزارش‌های اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران با عنوان «پایش تحولات تجارت جهانی» که هفته گذشته منتشر شد به قرارداد اخیر قطر و چین برای صادرات ال‌ان‌جی اشاره شده و آمده است: علیرغم سر و صداهای بسیار در مورد همکاری راهبردی ۲۵ سـاله ایران و چین، پکن توجهی به سرمایه‌گذاری در صنعـت انرژی ایران نشان نداده است و در کشورهای رقیب ایران به دنبال فرصت است. روشن است که تحریم‌های شدید و نااطمینانی فزاینده در اقتصاد سیاسی ایران مهمترین عامل بی‌تمایلی چین بــه سـرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های انرژی ایران است.

***

شکست عاطفی اصول‌گرایان از چین!

سفر رئیس جمهوری چین به عربستان سعودی و امضای بیش از ۴۰ قرارداد همکاری میان دو کشور واکنش های زیادی در ایران به دنبال داشت. شدت این واکنش ها البته بعد از انتشار بیانیه مشترک دو کشور مضاعف هم شد. در این بیانیه از ایران خواسته شده بود که از دخالت در امور داخلی کشورهای منطقه پرهیز کند. همچنین دو کشور بر لزوم بازگشت ایران به برجام نیز تاکید کرده بودند.

از جمله واکنش های رسمی به این بیانیه و مواضع اخیر چین در جریان سفر شی جین پینگ به عربستان، اظهرات معاون سیاسی دفتر رئیس جمهوری ایران بود. محمد جمشیدی نوشت که «همکاران چینی به یاد داشته باشند که وقتی سعودی و آمریکا از گروه‌های تروریستی داعش و القاعده در سوریه حمایت کردند و با تجاوز نظامی وحشیانه یمن را ویران کردند، این ایران بود که با تروریست ها جنگید تا ثبات و امنیت در منطقه مستقر شود و تروریسم به شرق و غرب تسری نیابد.»

همچنین حسن هانی‌زاده، کارشناس امور بین الملل هم در گفت و گویی با ایسنا تاکید کرد که «گرایش ناگهانی چین به سمت کشورهای عربی قابل توجه است و جفا و بی‌وفایی چین به ایران تلقی می‌شود.»

این دیدگاه یعنی نگاه به موضع همکاری های جدید چین و عربستان از منظر اخلاقی و عاطفی، دیدگاهی است که در میان حامیان دولت فعلی طرفداران زیادی دارد. کما اینکه در دیگر عرصه های مناسبات دو یا چند جانبه نیز چنین است. اتفاقا یکی از انتقادات اساسی که به نوع نگاه این جریان به مقولات اقتصادی و دیپلماتیک مطرح می شود همین است که آیا توصیه ها و راهکارهای اخلاقی می توانند جای عنصر «منافع» را بگیرند؟

این اتفاق یعنی ارجاع دادن عاملیت تغییر مناسبات به امور اخلاقی و عاطفی و توقع از بازیگران مختلف عرصه بین‌المللی برای رفتار در این چارچوب و نادیده گرفتن مساله مهمی به نام عنصر «منافع»، یک رویکرد در حال تشدید در سیاست خارجی ایران است. رویکردی که به گواه رویدادها و تجارب عینی مختلف، نتوانسته منافع ایران را در عرصه بین الملل پاسداری کند.

یک نمونه عینی و اخیر این موضوع مقایسه وضعیت کنونی ایران و ترکیه در کشور سوریه است. ترکیه به عنوان همسایه شمالی سوریه نه تنها به این کشور حمله کرد و سال ها علیه حکومت مرکزی آن فعالیت آشکار نظامی داشت بلکه همین الان بخشی از خاک سوریه به طور غیرقانونی در تصرف نیروهای ترک است.

در مقابل ایران با صرف هزینه های گزاف و مهمتر از آن همکاری نظامی میدانی در سوریه و دادن تلفات جانی و مالی قابل توجه، تا آخرین لحظه برای دفاع از حکومت مرکزی سوریه کوشید.

۴سال بعد از پایان جنگ سوریه اما سهم ترکیه در بازار این کشور ۹ برابر ایران است. یعنی واقعیتی که نشان می دهد معادلات سیاسی-اقتصادی در عرصه بین الملل تابع عواملی متفاوت از چیزی هستند که بخش مهمی از حاکمیت و نظریه پردازان ایرانی بهآن دل بسته اند.

کما اینکه دقیقا مشابه همین اتفاق در روابط ایران و عراق نیز رخ داد؛ حکومت بغداد علی رغم هزینه بسیار زیادی که تهران برای احیاء و تثبیت امنیت در این کشور به لحاظ مادی و جانی پرداخت کرد، کوچکترین امتیاز اقتصادی متفاوت از یدگران برای ایران قایل نشد. حتی فراتر از این هم اکنون عراق رقیب سرسخت ما در میادین نفتی مشترک هم هست و در شرایط تحریم به شکل جدی به دنبال پر کردن جای خالی ایران در بازارهای انرژی جهان می باشد.

چینی ها نیز در سیاست خارجی و مبادلات اقتصادی بین المللی خود از همین قاعده منافع پیروی می کنند. به یاد بیاوریم در دوران ترامپ که اوج فشار واشنگتن به پکن و تزاید اختلافات دو طرف بود، چینی ها تا جای ممکن تلاش کردند این اختلافات کمترین خلل را در روابط اقتصادی میان دو کشور به جای بگذارد. به طور مثال حتی بازداشت مدیرعامل هوآوی هم نتوانست چینی ها را در روابط اقتصادی خود با آمریکا از ریل «منافع» به ریل «عواطف» منحرف کند.  

هم اکنون هم چین و عربستان طبیعی ترین اقدام ممکن را بر اساس منافع خود انجام داده اند. بخش غیرطبیعی ماجرا اتفاقا به برخی مواضع در تهران بر می گردد که زمین دیپلماسی و مراودات اقتصادی را با زمین عیاری و یا جهان عشاق اشتباه گرفته اند.

در دنیای واقعی چیزی جز منافع ملی تعیین کننده نوع، سطح و جهت روابط بازیگران نیست و مواعظ اخلاقی و توصیه های عاطفی راهی در این دنیا ندارند. قطب نمای حرکت کشورها در این مسیر اول از همه چیز منافع ملت هایشان است و این است که میزان دوستی و دشمنی، همکاری و تقابل و اخم و لبخند بازیگران مختلف در قبال هم را تعیین می‌کند.

  • 12
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۱۱
غیر قابل انتشار: ۱۳
جدیدترین
قدیمی ترین
ایران کاروانسرای افغانی:چه سودی برای ایران دارد!بجزبالارفتن هزینه زندگی مردم بیکاری مردم اشاعه مواد مخدر: رابطه باطالبان نوعی درماندگیست
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش