به گزارش ایسنا، رویترز در گزارش خود نوشت: آمریکا نزدیک به دو سال برای حصول توافق بر سر احیای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) تلاش کرد و شکست خورد، با این حال واشنگتن و متحدان اروپاییاش از بستن پنجره دیپلماسی سر باز میزنند.
این خبرگزاری ادامه داد: دلایل آنها نشان دهنده خطرناک بودن رویکردهای جایگزین آن همچون پیامدهای غیر قابل پیشبینی گزینه نظامی علیه ایران است و بهعلاوه آنها کماکان بر این باورند که هنوز فرصت برای کنترل برنامه هستهای ایران وجود دارد، حتی اگر ظرفیت غنیسازی خود را وسعت داده باشد.
جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هفته گذشته پس از دیدار با مقامات اتحادیه اروپا در بروکسل با تکیه بر ادعاها درباره فعالیتهای هستهای ایران گفت: از نظر من هیچ گزینه بهتری از برجام برای اطمینان از عدم دستیابی ایران به سلاح هستهای وجود ندارد.
رویترز در ادامه تاکید کرد که اما موانع برای احیای توافق هستهای ۲۰۱۵ در سال جاری حتی بیشتر شده است.
این خبرگزاری با تکرار ادعاها مبنی بر ارسال پهپادهای ساخت ایران برای استفاده روسیه در حملات علیه اوکراین و سرکوب ناآرامیها در ایران نوشت: این موارد علاوه بر تسریع برنامه هستهای تهران، دلایلی هستند که هزینه سیاسی کاهش تحریمهای ایران را افزایش میدهند.
رابرت آینهورن کارشناس عدم اشاعه هستهای و عضو اندیشکده بروکینگز در اظهاراتی ضد ایرانی به رویترز گفت: هر روز شما کارشناسان بیشتری را میبینید که میگویند اکنون بدترین زمان برای احیای توافق هستهای است و باید فشارها علیه جمهوری اسلامی را افزایش داد.
وی ادامه داد: حتی طرفداران سرسخت برجام نیز که قلبشان میگوید باید هزینه سیاسی احیای این توافق را پرداخت، عقلشان میگوید که چنین کاری بسیار دشوار خواهد بود.
خبرگزاری رویترز تصریح کرد: یک دیپلمات غربی نیز گفت که تا زمانی که ایران از خط قرمز، یعنی غنیسازی اورانیوم در سطح ۹۰ درصد عبور نکند مسیر دیپلماسی همچنان باز خواهد ماند اما اگر چنین اتفاقی رخ دهد، مساله در اروپا و ایالات متحده کاملا تغییر خواهد کرد.
رویترز با اشاره به افزایش تحریمهای آمریکا و اروپا علیه ایران در طول ماههای گذشته به بهانه آنچه سرکوب اعتراضات در کشور عنوان شده است به نقل از یک مقام ارشد دولت آمریکا که خواست نامش فاش نشود، نوشت: اگرچه مذاکرات متوقف شده است، انریکه مورا هماهنگ کننده مذاکرات هستهای هنوز با تمامی طرفها در تماس است.
این خبرگزاری افزود: حتی اگر برجام بر هم بخورد به نظر میآید که دیپلماسی با ایران همچنان زنده بماند چراکه به عقیده چندین دیپلمات غربی هیچگونه احتمال بررسی گزینه نظامی علیه ایران در آینده نزدیک وجود ندارد. آنها همچنین بر این باورند که هر گونه اقدام نظامی علیه ایران به سادگی میتواند انگیزه ایران برای دستیابی به سلاح هستهای را ایجاد کند و ریسک تلافی از سوی ایران را به وجود بیاورد.
یک دیپلمات غربی در این باره گفت: من فکر نمیکنم که کسی گزینه نظامی را در آینده نزدیک در نظر داشته باشد.
یک دیپلمات غربی دیگر نیز تاکید کرد که حتی برای اسرائیل هم عملا غیر ممکن است بدون حمایت غرب به ایران حمله کند.
رویترز در بخش پایانی گزارش خود نوشت: حتی اگر توافق هسته ای ۲۰۱۵ نتواند احیا شود، به گفته یک مقام ارشد دولت بایدن راهحلهای دیپلماتیک دیگری ممکن است امکانپذیر باشد.
وی همچنین گفت: اینکه، چه زمانی و چگونه میتوان برجام را احیا کرد، یک سوال دشوار است. اما حتی اگر در مقطعی، برجام از بین برود، این بدان معنا نیست که دیپلماسی در همان زمان دفن خواهد شد.
- 9
- 4