دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۱:۴۲ - ۰۱ اسفند ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۲۰۰۳۷
سیاست خارجی

علی اف مرز‌های ضدیت با ایران را در نوردید!

الهام علی اف,رئیس جمهور آذربایجان
گستره و چگونگی اظهارات علی اف علیه ایران، این فرضیه را تداعی می‌کند که او الفبای دیپلماسی را به سخره گرفته است. باکو با سرعتی بی‌سابقه در حال در نوردیدن تمامی مرز‌های دیپلماسی عمومی در مواجهه با ایران است. رویکرد اتخاذ شده از سوی دولت جمهوری آذربایجان نه تنها حداقل‌های دیپلماسی عمومی را حفظ نمی‌کند، بلکه به صورت تدریجی، به سوی از میان رفتن هر گونه احتمال تنش‌زدایی در مناسبات میان دو کشور قرار دارد.

 هنوز جنجال‌سازی‌های او با فرستادن یک قاری به کنار «رود ارس» و خواندن «سوره فتح» به پایان نرسیده که این بار در قلب اروپا، او بر طبل ضدیت و بدنام کردن ایران می‌کوبد. کنفرانس امنیتی مونیخ (Munich Security Conferenc) که در روز‌های ۱۷ تا ۱۹ فوریه (۲۸ تا ۳۰ بهمن) در هتل «بایریشر هوف» شهر مونیخ آلمان برگزار شد، کانون جدیدی بود که در آن رئیس‌جمهوری آذربایجان، ساز‌های خود را برای ضدیت هر چه بیشتر با تهران کوک کرد.

به‌گزارش فرارو، در ادامه فرافکنی‌های دومینوار و سریالی دولت جمهوری آذربایجان علیه ایران، الهام علی اف، در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ در جمع خبرنگاران گفت که تشکیلات ایران پشت این ماجرا قرار داشته است. وی مدعی شد که عدم دخالت سریع پلیس در ماجرا و این حقیقت که تلویزیون ایران به سرعت پس از بازداشت فرد ضارب با او مصاحبه کرده است، نشان می‌دهد که او از سوی تهران فرستاده شده بود! علی‌اف در ادامه ادعا‌های عجیب خود خواستار محاکمه کسانی شد که به گفته او ضارب را برای انجام این حمله تروریستی به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران فرستاده بودند!

این اظهارات علی اف در شرایطی مطرح می‌شود که بعد از حمله یک شخص مسلح به سفارت باکو در تهران (۷ بهمن) که منجر به کشته شدن «اورخان عسگروف»، افسر امنیتی سفارت شد، دولت آذربایجان رویکرد تنش‌افروزانه را در قبال تهران در دستور کار قرار داده است. قبل‌تر نیز مخالفت صریح ایران با تصرف احتمالی استان سیونیک ارمنستان، برگزاری رزمایش مشترک آذربایجان و ترکیه تحت عنوان «مشت برادری» و اظهارات علی اف در ارتباط با آذری‌های داخل ایران، زمینه‌ساز تنش در مناسبات دو کشور شده بود.

با وجود این تنش‌ها، اظهارات جدید علی‌اف که همراه با وارد کردن انگ تروریسم دولتی بر تهران در یک کنفرانس امنیتی جهانی بوده را می‌توان سطحی جدیدتر و گسترده‌تر از تنش‌افروزی جمهوری آذربایجان علیه ایران مورد بازخوانی قرار داد. در ارزیابی اظهارات جدید علی‌اف توجه به پنج نکته حائز اهمیت است:

در سطح ابتدایی به نظر می‌رسد هدف علی‌اف از طرح اظهارات ضدایرانی جدیداش در کنفرانس امنیتی مونیخ، تلاش برای ایجاد اجماع جهانی علیه ایران است. رئیس‌جمهوری باکو، چنین می‌پندارد که با وارد کردن انگ تروریستی به تهران، جامعه جهانی از او و اقدامات‌اش در جریان تنش با ارمنستان حمایت خواهد کرد. احتمالا مشاوران سیاست خارجی و استراتژیست‌های باکو، قصد دارند بر موج جدید ایران‌هراسی به راه افتاده در جوامع غربی، همراه شوند. همزمان با موج بزرگ تبلیغات رسانه‌ای و سیاسی کشور‌های غربی (آمریکا و اروپا) برای معرفی جمهوری اسلامی ایران به عنوان تهدید جهانی، جمهوری آذربایجان نیز قصد دارد بر این آتش بدمد. البته بر کسی پوشیده نیست که آبشخور چنین سیاستی در اسرائیل و دولت جدید بنیامین نتانیاهو قابل پی‌گیری است.

در سطح دوم به نظر می‌رسد هدف‌گذاری علی اف این است که تهران را به عنوان بزرگ‌ترین مانع در برابر اجرایی کردن طرح دالان «زنگزور- لاچین» از پیش‌رو بر دارد. او به خوبی نسبت به این امر آگاه است که تصرف استان «سیونیک» در جنوب ارمنستان، مورد مخالفت حداکثری تهران قرار دارد؛ لذا تلاش می‌کند با افزایش فشار‌های سیاسی و تبلیغاتی، ایران را به عقب‌نشینی از موضع اخیر خود وادار نماید. هدف‌گذاری باکو این است که ایران چنان در منگنه، انزوا و فشار‌های افسارگسیخته جهانی قرار بگیرد که عملا امکان هرگونه مداخله‌اش در موضوع تنش میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان سلب شود.

در سطح سوم، رویکرد جدید علی‌اف به وضوح نشان‌گر آن است که دولت باکو، هیچ مرزی از دوستی و همجواری را به رسمیت نمی‌شناسد. عرف معمول مناسبات میان دو کشور همجوار یا حتی دو کشور حاضر در یک منطقه ژئوپلیتیکی مشترک، این است که حداقل‌هایی از مسامحه میان طرفین حفظ شود. برای نمونه، با وجود به اوج رسیدن تنش‌های ایران و عربستان در سال‌های گذشته -به ویژه بعد از ماجرای حملات پهپادی انصارلله یمن به تاسیسات آرامکو در سال ۲۰۱۹- هیچ‌گاه دولت ریاض و تهران، مسیر تنش را به سطح حداکثری و بدون بازگشت بسط ندادند. در تمامی اظهارات رسمی، همواره سطحی از مساحمه در کابرد واژگان و تحلیل تنش‌ها مشاهده می‌شد.

بر خلاف این رویه، در چند ماه گذشته آن‌چه که در کنش‌ها و اظهارات اخیر دولت تحت رهبری علی‌اف قابل مشاهده بوده، پشت پا زدن به تمامی مرز‌های حسن همجواری است. باکو با نادیده انگاشتن پیشینه تاریخی مشترک جمهوری تازه تاسیس خود با ایران، هیچ حد و مرزی را در کوبیدن بر طبل ضدیت و تنش با تهران به رسمیت نمی‌شناسد. علی‌اف و دیگر مقام‌های سیاسی دولت او، بدون هیچ ابایی اظهاراتی ضد تمامیت ارضی ایران بر زبان می‌رانند. آن‌ها به طور صریح از انگیزه‌های توسعه‌طلبانه خود نسبت به ایران سخن می‌گویند. حالا نیز کار به جایی رسیده که انگ تروریسم دولتی را بر دولت ایران وارد می‌کنند؛ آن‌هم بدون هیچ‌گونه ارائه سند متقن و قابل استنادی.

در سطح چهارم، اظهارات اخیر علی اف علیه ایران در کنفرانس امنیتی مونیخ، به وضوح نشان‌گر شکست خورده بودن سیاست مداری ایران در برابر باکو در چند وقت اخیر است. در جریانات بعد از حمله به سفارت باکو در تهران در اوایل بهمن ماه، مواضع دولت و افکار عمومی ایرانی، بر مبنای مدارای حداکثری و عدم تبدیل شدن موضوع به ابزاری برای تنش‌افروزی در مناسبات دو کشور بوده است. علاوه بر اطلاع‌رسانی‌های شفاف، دولت ایران با حفظ کانال‌های دیپلماتیک، این پیام را به دولت جمهوری آذرباجان انتقال داد که رخداد حمله به سفارت، نباید به عاملی برای خدشه وارد کردن در مناسبات دیپلماتیک دو کشور تبدیل شود.

با وجود طرح ادعا‌های ضدایرانی مقام‌های باکو از همان ابتدای حادثه تا کنون، جمهوری اسلامی ایران رویکرد مدارا و تسامح در برابر دولت باکو را حفظ کرده است، اما به نظر می‌رسد این رویه، نه تنها به عاملی برای حل تنش نبوده، بلکه جسورتر شدن هر چه بیشتر علی‌اف را به همراه داشته است. گویی دولت باکو، مواضع دوستانه تهران را به عنوان ضعف تحلیل می‌کند. آن‌ها هر روز گام‌هایی جدیدتر را در مسیر ضدیت با ایران برداشته و ساز‌های خود را بیشتر در راستای دشمنی با ایران کوک می‌کنند. به نظر می‌رسد، بعد از اظهارات جدید علی اف، زمان بازبینی در رویکرد تعاملی جمهوری اسلامی ایران در قبال جمهوری باکو فرا رسیده است.

در سطح پایانی، مجموعه کنش‌ها و اظهارات مقام‌های سیاسی دولت جمهوری آذربایجان چنین تداعی می‌کند که آن‌ها سیاست بی‌توجهی به اصول دیپلماسی را در تعامل با ایران در پیش گرفته‌اند. گستره و چگونگی اظهارات علی اف علیه ایران، این فرضیه را تداعی می‌کند که او الفبای دیپلماسی را به سخره گرفته است. باکو با سرعتی بی‌سابقه در حال در نوردیدن تمامی مرز‌های دیپلماسی عمومی در مواجهه با ایران است. رویکرد اتخاذ شده از سوی دولت جمهوری آذربایجان نه تنها حداقل‌های دیپلماسی عمومی را حفظ نمی‌کند، بلکه به صورت تدریجی، به سوی از میان رفتن هر گونه احتمال تنش‌زدایی در مناسبات میان دو کشور قرار دارد.

  • 15
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش