به گزارش ایرنا، نماینده اتحادیه اروپا در سازمان ملل متحد، برجام را همچنان بهترین گزینه برای نظارت بر فعالیتهای هستهای و بهرهمندی ایران از مزایای اقتصادی وعده داده شده در این توافق دانست و خواستار سرعت بخشیدن به تلاشهای دیپلماتیک برای از سرگیری توافقات سال ۹۴ شد.
"اولوف اسکوگ "این مطلب را روز پنجشنبه در نشست دوره ای شورای امنیت سازمان ملل درباره قطعنامه ۲۲۳۱ مطرح کرد و افزود: احیای برجام بهترین راه برای ایران است تا از مزایای کامل اقتصادی این توافق بهره مند شود. وی افزود که در نتیجه از سرگیری اجرای برجام، تحریمها را به طور جامع رفع خواهد شد و جامعه جهانی را به همکاری با ایران تشویق میکند.
نماینده اتحادیه اروپا به تبعات ناشی از خروج آمریکا از برجام و اعمال تحریمهای یکجانبه علی ایران اشاره کرد و یادآور شد که ایالات متحده همچنین تحریمهای جدیدی را در ارتباط با برنامه هسته ای ایران وضع کرده است.
این درحالیست که وی مدعی شد اتحادیه اروپا تمام تحریمهای اقتصادی و مالی مرتبط با برنامه هستهای ایران را از زمان اجرای برجام رفع کرده است. اسکوک بر همین اساس تصریح کرد: اتحادیه اروپا تعهد خود را به اجرای کامل و موثر برجام مورد تاکید قرار داده و از تمام کشورها میخواهد که از اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ حمایت کنند.
دیپلمات اروپایی سپس بدون اشاره به تعلل در تصمیمگیری و زیادهخواهیهای ایالات متحده آمریکا در مذاکرات وین گفت: «حدود یک سال پیش مذاکرات احیای برجام نزدیک پایان بود اما متاسفانه امکان رسیدن به توافق فراهم نشد. از آن زمان هم فضا برای احیای برجام مساعد نبوده است.» وی با این حال عنوان کرد که پیشنویس توافق برای ازسرگیری اجرای برجام هنوز روی میز است.
اسکوگ همچنین با اشاره به تدابیر جبرانی ایران در برجام و تکرار ادعاها علیه برنامه صلحآمیز هستهای کشورمان گفت که ایران از تعهدات هستهای خود فاصله زیادی گرفته است. وی این مساله را در کنار مسائل سیاسی پادمانی میان آژانس بینالمللی انرژی اتمی و ایران قرار داد و مدعی شد که همکاریهای میان دو طرف برای حلوفصل موضوع به کندی پیش میرود.
نماینده اتحادیه اروپا با این حال از پیشرفتهای حاصل شده در پی توافق اسفند ماه گذشته میان آژانس اتمی و ایران استقبال کرد و گفت: از ایران می خواهیم که بدون فوت وقت در همین مسیر حرکت کند و دستگاههای نظارتی آژانس را دوباره فعال کند.
وی در بخش دیگری از اظهاراتش به ابراز نگرانی درباره ادعای مشارکت نظامی ایران و روسیه در جنگ اوکراین پرداخت و مدعی شد که ارسال پهپادهای ایرانی به روسیه «نه تنها متوقف نشده که گسترش یافته است»
اسکوگ با بیان اینکه «اتحادیه اروپا از ایران میخواهد که به این همکاری نظامی با کشوری که منشور ملل متحد را نقض میکند پایان دهد» به ارائه تفسیری غلط از قطعنامه ۲۲۳۱ پرداخت و مدعی شد که این همکاری، برخلاف قطعنامه یادشده است.
وی در آخرین بخش از سخنانش، از اعضای باقیمانده در برجام و ایالات متحده خواست که به مسیر گفتوگو پایبند باشند و افزود که جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا «با اعضای برجام و ایالات متحده در تماس است تا راه حل دیپلماتیک درباره برنامه هستهای ایران پیدا کند و از تمام طرفهای میخواهد که تلاشهای دیپلماتیک خود را در این زمینه طی هفتهها و ماههای آینده سرعت بخشد.»
***
معاون دبیرکل سازمان ملل: برجام عملا متوقف شده، تنها گزینه قابل اجرا «دیپلماسی» است
معاون دبیرکل سازمان ملل روز پنجشنبه در جلسه استماع گزارش ششماهه دبیرکل، درباره قطعنامه ٢٢٣١ ضمن ابراز تاسف از توقف مذاکرات، «دیپلماسی» را «تنها راه موثر» برای رسیدگی به موضوع هستهای جمهوری اسلامی خواند و گفت: «بازگشت به اجرای کامل و موثر برجام تنها گزینه قابل اجرا است.»
رزماری دی کارلو، معاون دبیرکل در امور سیاسی و ایجاد صلح گفت که برنامه جامع اقدام مشترک یا برجام، با بیش از ۲۰ برابر بیشتر شدن ذخایر اورانیوم غنیشده جمهوری اسلامی از حد مجاز عملا متوقف شده است.
معاون دبیرکل سازمان ملل از آمریکا خواست تحریمها را لغو کند و معافیتها برای تجارت نفت با ایران را تمدید کند و همچنین از ایران خواست تا متقابلا گامهای مغایر با تعهدات هستهای خود را به شرایط پیشین توافق شده در برجام بازگرداند.
رزماری دی کارلو ضمن حمایت از توافق ماه مارس جمهوری اسلامی و آژانس برای تسریع حل و فصل مسائل پادمانی عمده، از آمادگی تهران برای فعالیتهای نظارتی و راستیآزمایی بیشتر آژانس استقبال کرد.
او همچنین افزود: «در حالی که وجود اورانیوم بسیار غنی شده دیگر موضوع بحث نیست، سازمان ملل همچنان نگران است که آژانس نمیتواند ذخایر اورانیوم غنی شده ایران را ـ که اکنون از مقدار مجاز طبق برجام فراتر رفته است ـ راستیآزمایی کند.»
خانم دی کارلو، با اشاره به اینکه کشورهای عضو، دیدگاههای متفاوتی در مورد اینکه آیا این گونه اقدامات قطعنامه ۲۲۳۱ را نقض میکند به انتقال پهپاد از ایران به روسیه و استفاده از آنها در جنگ روسیه علیه اوکراین و موضوع «نقض قطعنامه» ۲۲۳۱ و همچنین دعوت یمن برای بررسی بقایای یک حمله موشکی کروز پرداخت.
***
انگلیس: شواهد زیادی مبنی بر حمایت ایران از جنگ روسیه علیه اوکراین وجود دارد
باربارا وود وارد سفیر و نماینده انگلیس در سازمان ملل متحد مدعی شد: شواهد زیادی وجود دارد مبنی بر اینکه ایران همچنان به حمایت مادی از جنگ تجاوزکارانه روسیه در اوکراین ادامه می دهد و پهپادهایی با برد بیش از ۳۰۰ کیلومتر را در اختیار مسکو قرار داده است.
باربارا وود وارد سفیر و نماینده دائم انگلیس در سازمان ملل روز پنجشنبه به وقت محلی در نشست دوره ای شورای امنیت برای بررسی پانزدهمین گزارش آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل درباره روند اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ این شورا در خصوص ایران مدعی شد: : ادامه تشدید تنش های هسته ای ایران صلح و امنیت بین المللی را تهدید می کند.
نماینده انگلیس در سازمان ملل در جلسه شورای امنیت درباره روند قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام ادعا کرد: پس از ماهها مذاکره، سال گذشته متون قابل قبولی ارائه شد که به ایران فرصت بازگشت همه طرفها به برجام را از دست داد. ایران این فرصت را رد کرد و در عوض به تشدید تنش هستهای خود ادامه داد و صلح و امنیت بینالمللی را تهدید کرد و به قطعنامه ۲۲۳۱ بیاعتنایی کرد. ذخایر اورانیوم غنی شده ایران در حال حاضر بیش از ۲۱ برابر بیشتر از محدودیت های برجام است.
وودوارد در ادامه ادعاهایش اضافه کرد: قابلیت های غنی سازی ایران به بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ سانتریفیوژ پیشرفته می رسد که برای اهداف تسلیحات هسته ای مناسب است. ایجاد این ظرفیت به ایران دستاوردهای غیرقابل برگشتی در دانش فنی داده است که برجام به دنبال محدود کردن آن بود.
سفیر انگلیس که ریاست دوره ای شورای امنیت را برعهده دارد، ادامه داد: ایران موشک هایی را آزمایش کرده است که میتوانند سلاحهای هستهای را حمل کنند و فناوریهایی را آزمایش میکند که مستقیماً برای موشکهای بالستیک میانبرد و بینقارهای قابل استفاده هستند.
این دپیلمات ارشد انگلیس مدعی شد: شواهد زیادی وجود دارد مبنی بر اینکه ایران همچنان به حمایت مادی از جنگ تجاوزکارانه روسیه در اوکراین ادامه می دهد و پهپادهایی با برد بیش از ۳۰۰ کیلومتر را در اختیار مسکو قرار داده است. ایران همچنین با نقض ۲۲۳۱ به ارائه سیستمهای تسلیحاتی پیچیدهتر به حوثیهای یمن ادامه داده است. این امر امنیت منطقه را به خطر می اندازد و ثبات و رفاه منطقه را تضعیف می کند.
سفیر انگلیس در سازمان ملل ادامه داد: محدودیت های درنظرگرفته شده در قطعنامه ۲۲۳۱ برای ایجاد اعتماد به ایران به عنوان یک بازیگر مسئول بین المللی بود.
وود وارد گفت: این محدودیت ها در ماه اکتبر منقضی می شوند و واضح است که مسیر پیش بینی شده در سال ۲۰۱۵ محقق نشده است. اگر ایران بخواهد این اعتماد را بازسازی کند، باید گامهای اساسی برای معکوس کردن رویکرد تنش زای خود بردارد.
- 9
- 4