چهارشنبه ۲۸ آذر ۱۴۰۳
۰۷:۵۶ - ۲۸ آذر ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۰۹۱۶۸۹
سیاست خارجی

آمریکا: دیپلماسی بهترین راه برای دستیابی به راه حل موثر در قبال ایران است

آژانس: ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران ۳۲ برابر حد مجاز برجام است / آمریکا و ایران همچنان از تعهدات برجامی فاصله دارند

سازمان ملل متحد,قطعنامه ۲۲۳۱ پیرامون ایران
معاون آنتونیو گوترش هجدهمین گزارش دبیر کل سازمان ملل درباره قطعنامه ۲۲۳۱ پیرامون ایران را قرائت کرد.

به گزارش مهر به نقل از رویترز، رزماری دی کارلو، معاون دبیر کل سازمان ملل در امور سیاسی در نشست عادی شورای امنیت سازمان ملل درباره اجرایی شدن قطعنامه ۲۲۳۱ این شورا و توافق برجام، هجدهمین گزارش آنتونیو گوترش در این باره را قرائت کرد.

در این گزارش ۲ صفحه‌ای آمده است: از زمان آخرین گزارش من، تحولات منطقه‌ای پیرامون برجام بدتر شده است که بر نیاز حیاتی به راه حل صلح آمیز برای موضوع هسته‌ای ایران تاکید می‌کند. آمریکا نه به این طرح بازگشته است، نه تحریم‌های یک جانبه اعمال شده پس از خروج از برجام در ۸ مه ۲۰۱۸ را لغو یا تعلیق کرده است.

آمریکا همچنین معافیت‌ها را در رابطه با تجارت نفت جمهوری اسلامی ایران تمدید نکرده است. ایران از ماه مه ۲۰۱۹ پس از خروج آمریکا از برجام، هیچیک از گام‌هایی را که بر خلاف تعهدات مرتبط هسته‌ای خود برداشته است، معکوس نکرده (بازنگردانده) است. در حالی که وارد آخرین سال اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ (۲۰۱۵) می‌شویم، از اعضای (شرکت کنندگان) برجام و آمریکا می‌خواهم که به راه حل دیپلماتیک برای احیای اهداف برنامه متعهد باقی بمانند و از آنها می‌خواهم که چندجانبه گرایی و دیپلماسی را در اولویت قرار دهند، همان اصولی که به آنها اجازه داد تا این توافق را در سال ۲۰۱۵ ایجاد کنند و مسیرهایی برای صلح و امنیت پایدار بدست آورند.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در تازه‌ترین گزارش خود تاکید کرد که فعالیت‌های راستی‌آزمایی و نظارتی مربوط به برجام «به‌طور جدی تحت تأثیر توقف اجرای تعهدات هسته‌ای ایران» قرار گرفته است. آژانس تداوم آگاهی و اطلاعات در بسیاری از جنبه‌های برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران را از دست داده است.

علاوه بر این، آژانس خاطرنشان کرد که از فوریه ۲۰۲۱ تاکنون قادر به راستی آزمایی کل ذخایر اورانیوم غنی شده در جمهوری اسلامی ایران نیست، اما تخمین زده است که تا ۲۶ اکتبر ۲۰۲۴، کل ذخایر اورانیوم غنی شده ۶۶۰۴.۴ کیلوگرم (بیشتر از حد ۲۰۲.۸ کیلوگرم تعیین شده در برجام)، شامل ۸۶۶.۴ کیلوگرم اورانیوم غنی شده ۲۰ درصد از نوع U-۲۳۵ و ۱۸۴.۳ کیلوگرم اورانیوم غنی شده ۶۰ درصد از نوع U-۲۳۵ می‌باشد.

آژانس علاوه بر این، در مورد نشست‌های سطح بالای خود با جمهوری اسلامی ایران در ۱۴ نوامبر ۲۰۲۴ گزارش داد، که طی آن احتمال عدم گسترش بیشتر ذخایر اورانیوم غنی‌شده U-۲۳۵ با خلوص ۶۰ درصد توسط جمهوری اسلامی ایران مطرح شد.

۱۰ ماه تا پایان قطعنامه ۲۲۳۱؛ هشدار سازمان ملل درباره آینده برجام/ دیپلماسی، راه‌حل تنش‌ها

در ابتدای نشست دوریه‌ای شورای امنیت سازمان ملل درباره قطعنامه ۲۲۳۱ این شورا درباره ایران و بررسی هجدهمین گزارش «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد، «رزماری دی کارلو» معاون دبیرکل سازمان ملل در امور سیاسی، گزارش گوترش درباره اجرای این قطعنامه و توافق هسته‌ای ایران (برجام) را قرائت کرد.

دی کارلو اظهار داشت: «۱۰ ماه تا پایان یافتن قطعنامه ۲۲۳۱ باقی مانده و همچنان برجام در بن‌بست قرار دارد. همانطور که پیشتر اعلام کردم، شرایط منطقه‌ای بسیار شکننده‌تر شده است. همین مسئله باعث شده تا به‌دنبال راهکار درازمدت باشیم. آمریکا به برجام بازنگشته و تحریم‌های یکجانبه خود علیه ایران را برنداشته است. ایران نیز هیچ کدام از اقدامات خود در واکنش به خروج آمریکا از برجام را برنگردانده است.»

او در ادامه با اشاره به گزارش اخیر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مدعی نگرانی آژانس درباره پایبندی ایران به تعهدات برجامی خود و ماهیت برنامه هسته‌ای ایران شد.

این ادعا درحالی است که به اذعان «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، سلاح هسته‌ای در سیاست کلان ایران جایگاهی ندارد و برنامه هسته‌ای ایران صلح‌آمیز است.

با این وجود، دی کارلو با اشاره به ذخایر اورانیوم غنی شده با خلوص ۶۰ درصد ایران مدعی نگران کننده بودن این ذخایر شد.

او افزود: «طبق گزارش آژانس، ایران تصمیم دارد تا غنی سازی اورانیوم ۶۰ درصدی را افزایش دهد. تاکنون دبیرکل سازمان ملل نامه‌های مختلفی از سوی اعضای برجام دریافت کرده است. نمایندگان فرانسه، آلمان، انگلیس توضیحات مختلفی نسبت به نمایندگان ایران و فدراسیون روسیه درباره علت شکل‌گیری شرایط کنونی ابراز کرده‌اند.»

دی کارلو اظهار داشت: «دبیرکل سازمان درباره اختلاف نظرات کشورهای عضو نگران است. با وجود این اختلافات، همه کشورهای عضو روی تعهد و اراده خود برای حل این مشکلات تأکید کرده‌اند.»

او افزود: «تنها محدودیت باقی‌مانده علیه ایران، پارگراف دوم ضمیمه ب قطعنامه ۲۲۳۱ درباره انتقال تسلیحات هسته‌ای است. هیچ اطلاعاتی درباره نقض این محدودیت منتشر نشده و ایران این محدودیت را نقض نکرده است.»

دی کارلو اظهار داشت: «از همه طرفین، به‌خصوص آمریکا می‌خواهم تا سیاست چندجانبه و دیپلماسی را اولویت خود قرار دهند. طرفین باید اراده سیاسی خود را نشان دهند و مجددا مذاکرات خود را آغاز کنند. موفقیت و شکست برجام روی همه ما اثر خواهد گذاشت. باید همه طرفین با اراده‌ای مصمم با یکدیگر مذاکره کنند.»

آمریکا: دیپلماسی بهترین راه برای دستیابی به راه حل موثر در قبال ایران است

رابرت وود سفیر و معاون نمایندگی ایالات متحده آمریکا در سازمان ملل روز سه شنبه به وقت محلی در نشست شورای امنیت درباره قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام با تکرار ادعاهای کشورش درباره فعالیت های منطقه ای جمهوری اسلامی ایران افزود:«ایران همچنان به درگیری و بی‌ثباتی در خاورمیانه و سایر بخش‌های جهان دامن می‌زند و فعالیت‌های هسته‌ای آن همچنان نگران‌کننده است.»

این دیپلمات دولت بایدن با شاره به گزارش دبیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی مدعی شد: ما دلایل خوبی برای نگرانی در مورد نیات تهران داریم. اقدامات ایران نشان می دهد که علاقه ای به اثبات قابل راستی آزمایی بودن برنامه هسته ای خود ندارد.ما باید در محکومیت این رفتار خطرناک و شکست ایران در همکاری و رسیدگی به سوالات حل نشده آژانس بین المللی انرژی اتمی صریح باشیم.

او خطاب به اعضای شورای امنیت سازمان ملل و در حالیکه امیر سعید ایروانی سفیر و نماینده جمهوری اسلامی ایران نیز در این نشست حضور داشت، بدون اشاره به بدعهدی آمریکا و خروج از برجام مدعی شد: ایران، فرصت تغییر مسیر و ورود به دیپلماسی را دارد. ایران به جای گسترش برنامه خود و دامن زدن به گمانه زنی در مورد نیات خود، باید اقداماتی را انجام دهد که اعتماد بین المللی ایجاد کرده و تنش ها را کاهش دهد.

رابرت وود اضافه کرد: ایالات متحده آمریکا مدتهاست که چنین دیپلماسی را بهترین راه برای دستیابی به یک راه حل موثر و پایدار برای نگرانی های جامعه بین المللی در مورد برنامه هسته ای ایران می داند.

این دیپلمات آمریکایی در عین حال افزود: اگرچه دیپلماسی بهترین گزینه است، اما ایالات متحده نیز به صراحت گفته است که ایران هسته ای هرگز نمی تواند یک گزینه باشد. ما آماده هستیم تا از تمام عناصر قدرت ملی برای اطمینان از این نتیجه استفاده کنیم.

او در ادامه نگرانی های ادعایی واشنگتن مدعی شد: «ما همچنین نگران تحولات برنامه موشک‌های بالستیک و پهپادهای ایران هستیم، سلاح‌هایی که در سال گذشته شاهد استفاده مکرر ایران علیه همسایگان خود بوده‌ایم .در واقع، تهران به صدور هرج و مرج و خشونت به کشورهای دیگر، به ویژه در خاورمیانه ادامه می دهد.»

معاون سفیر آمریکا در ادامه ادعاهایش گفت: «ایران به طور کامل در تامین تسلیحات به حزب الله دست داشت .ایران همچنین فناوری هواپیماهای بدون سرنشین و موشک‌های بالستیک کوتاه‌برد را به روسیه منتقل کرده است» و روسیه را قادر می‌سازد تا جنگ تجاوزکارانه غیرقانونی خود علیه اوکراین را ادامه دهد.

او مدعی شد: «بدون شک می دانیم که روسیه صدها پهپاد از ایران برای استفاده علیه اوکراین قبل از اکتبر ۲۰۲۳ با نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت خریداری کرده است. بنابراین جای تعجب نیست که روسیه در هر فرصتی از ایران دفاع کند.»

معاون سفیر آمریکا در سازمان ملل افزود: اما ما نمی‌توانیم اجازه دهیم که وابستگی روسیه به ایران این شورا را از درخواست از تهران برای پایبندی به تعهداتش طبق قطعنامه‌های مختلف شورای امنیت سازمان ملل از جمله قطعنامه ۲۲۳۱ باز دارد.همه ما باید در محکومیت رفتار بی پروا و بی ثبات کننده ایران نقش داشته باشیم.

انگلیس: برنامه هسته‌ای ایران هیچ وقت به این اندازه پیشرفته نبوده است 

«جیمز کاریوکی» سفیر و معاون نمایندگی انگلس در سازمان ملل روز سه شنبه به وقت محلی در نشست شورای امنیت درباره قطعنامه ۲۲۳۱ و اجری برجام بدون اشاره به بدعهدی آمریکا و اروپا در اجرای توافق هسته ای ایران گفت: «ایران به توسعه برنامه هسته ای خود در سطوحی ادامه می دهد که فاقد هرگونه توجیه غیرنظامی معتبر است و ذخایر اورانیوم غنی شده ایران در حال حاضر بیش از ۳۲ برابر محدودیت های برجام است.»

این دیپلمات انگلیسی ادامه داد: در ۶ دسامبر آژانس بین المللی انرژی اتمی گزارش داد که ایران میزان تولید اورانیوم با غنای ۶۰ درصدی خود را به میزان قابل توجهی افزایش داده که اکنون تقریباً پنج برابر بیشتر از یک ماه پیش است.

او مدعی شد: هیچ توجیهی برای انباشت اورانیوم با غنای بالا توسط ایران وجود ندارد که به ایران توانایی تولید سریع مواد شکافت پذیر کافی برای چندین سلاح هسته ای را می دهد. ایران تنها کشوری است که اورانیوم را در این سطح غنی‌سازی می‌کند که سلاح هسته‌ای ندارد.

معاون نمایندگی انگلیس در سازمان ملل گفت: ما نباید در مورد توانایی های رو به رشد ایران دچار توهم باشیم. برنامه هسته ای ایران هرگز به این اندازه پیشرفت نکرده است و آژانس دیگر نمی تواند به ما اطمینان دهد که اهدافش منحصراً صلح آمیز است.

این دیپلمات انگلیسی ادامه داد: «ایران می تواند در ماه های آینده به تشدید ادامه دهد یا دیپلماسی را انتخاب کند. بریتانیا و شرکای ما در E۳ مصمم به دستیابی به یک راه حل دیپلماتیک هستند. ما به تعامل با ایران برای یافتن راهی سازنده ادامه خواهیم داد.»

او در پایان گفت: «اما بگذارید روشن بگویم؛ با نزدیک شدن به موعد انقضای قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت در اکتبر آینده (سال ۲۰۲۵)، در مقطع حساسی قرار داریم. ما هر گام دیپلماتیک لازم را برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای از جمله فعال‌سازی مکانیزم ماشه را در صورت لزوم برخواهیم داشت.»

روسیه: فعال‌سازی مکانیسم ماشه محکوم به شکست است

واسیلی نبنزیا سفیر و نماینده دائم روسیه در سازمان ملل روز سه شنبه به وقت محلی در نشست شورای امنیت درباره قطعنامه ۲۲۳۱ و اجرای برجام گفت: نمی‌توان اظهارات نماینده اتحادیه اروپا درباره توافق هسته‌ای ایران را منطقی و واقع گرایانه دانست. آن‌ها با مقصر جلوه دادن ایران و اظهاراتی ضدایرانی خواستار نادیده گرفتن نقض تعهدات خود نسبت به قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت هستند.

او تصریح کرد: اقدامات گذشته علیه ایران نتیجه عکس داشته و تلاش برای اعمال اسنپ بک (مکانیسم ماشه) نیز بی‌نتیجه خواهد ماند و محکوم به شکست است.

سفیر روسیه ادامه داد: ۹ سال پیش، طرفین برجام نشان دادند که در صورت کنار گذاشتن دیدگاه‌های سیاسی و اتخاذ رویکردی واقع‌گرایانه می‌توان اختلافات را حل کرد.

او گفت: توافق برجام باعث شد تا همه طرف ها به خواسته‌های خود برسند و به جامعه بین‌المللی نشان دهند که برنامه هسته‌ای ایران کاملا صلح‌آمیز است و با گذشت زمان، مشخص شد که کدام کشورها به دنبال اهداف سیاسی خود هستند.

سفیر روسیه، شکل گیری شرایط کنونی را در پی تصمیم غیرمنطقی و سیاست اشتباه ایالات متحده آمریکا و اعضای اروپایی عضو برجام دانست و گفت: دبیرکل سازمان ملل آشکارا اعلام کرد که ایالات متحده آمریکا هیچ تلاشی برای جبران اشتباهات خود نکرده است.

نبنزیا با بیان اینکه دولت بایدن با ادعای تلاش برای رسیدن به توافق با ایران روی کار آمد اما تلاش معناداری برای بازگشت به برجام انجام نداد، گفت: طرف های اروپایی با وجود ادعای خود مبنی بر پایبندی به دیپلماسی، از هر بهانه‌ای برای اتخاذ رویکردهای ضدایرانی استفاده می‌کنند و نیز نتوانستند از آمریکا فاصله بگیرند.

سفیر روسیه در سازمان ملل افزود: طرف های اروپایی درحال فرافکنی درباره برنامه هسته‌ای ایران هستند و از اطلاعات نادرست برای اعمال سیاست فشار حداکثری علیه تهران بهره می برند.

وی با انتقاد از عملکرد هیات های اروپایی و آمریکا به بهانه تصمیم تهران برای توسعه برنامه غنی سازی اورانیوم ۶۰ درصدی خود، به آنان گفت که دلیل تصمیم جمهوری اسلامی ایران را برای این اقدام نادیده گرفته اند.

سفیر روسیه در سازمان ملل تاکید کرد که تصمیم ایران، واکنشی به اقدام غیرسازنده آمریکا، فرانسه، انگلیس و آلمان بوده و این کشورها بودند که برجام را زیر پا گذاشتند اما در اقدامی ریاکارانه به‌دنبال مقصر نشان دادن ایران هستند.

او به نظارت های شدید آژانس بین المللی انرژی اتمی بر برنامه هسته ای ایران اشاره کرد و گفت: بگذارید روشن اعلام کنم که غرب عامل شرایط کنونی است و در هر نشست‌ شورای امنیت در پی حمله به کشورهای دیگر از جمله روسیه هستند.

نماینده اروپا در سازمان ملل خواستار مذاکره آمریکا و همه طرفها درباره برجام شد

«استاوروس لامبرینیدیس» نماینده اتحادیه اروپا در سازمان ملل روز سه شنبه به وقت محلی در نشست دوره‌ای شورای امنیت درباره قطعنامه ۲۲۳۱ و اجری برجام مدعی شد: اطمینان یافتن درباره ماهیت هسته‌ای ایران و جلوگیری از هسته‌ای شدن تهران، اولویت برای اتحادیه اروپا است.

نماینده اتحادیه اروپا در سازمان ملل اضافه کرد: دیپلماسی همچنان بهترین راه برای اطمینان از ماهیت برنامه هسته‌ای ایران است و برجام به ثبات سراسر منطقه کمک خواهد کرد.

او بدون اشاره به اقدامات مخرب تروئیکای اروپا با بیان اینکه قطعنامه ۲۲۳۱ همچنان چارچوب گزارش ها آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره برنامه هسته‌ای ایران است، با مقصر وانمود کردن تهران، مدعی شد: گزارش های اخیر آژانس حاکی از توسعه برنامه هسته‌ای خطرناک ایران است و عدم همکاری ایران با آژانس موجب اخلال در روند نظارت آژانس شده است.

این مقام اروپایی همچنین ادعا کرد: اظهارات مقامات ایران درباره احتمال تغییر دکترین هسته‌ای خود نیز نگران کننده است.

او ادامه داد: ایران تحت فشار اقتصادی گسترده‌ای است. آمریکا علاوه بر تحریم‌های یکجانبه، پس از خروج خود از برجام تحریم‌های تازه‌ای علیه ایران اعمال کرده، با این وجود، برنامه هسته‌ای ایران از همیشه توسعه یافته‌تر است.

نماینده اتحادیه اروپا در سازمان ملل با بیان اینکه این اتحادیه به راهکار دیپلماتیک در قبال برنامه هسته‌ای ایران پایبند است، گفت: "کانال ارتباطی برای دریافت پیشنهادهای مختلف باز است".

این مقام اروپایی به جنگ اوکراین و ادعاها درباره نقش تهران در این جنگ در کمک به روسیه گفت: اتحادیه اروپا نگران مشارکت ایران در جنگ روسیه علیه اوکراین است.

او با اشاره به تحریم های اتحادیه اروپا در واکنش به ادعای ارسال موشک بالستیک به روسیه از سوی ایران، گفت: از ایران می‌خواهیم به حمایت نظامی خود از روسیه پایان دهد.

این مقام اروپایی ماههای پیش رو را حیاتی دانست و با هشدار مبنی بر اینکه «تشدید تنش می‌تواند شرایط را از کنترل خارج کند»، گفت از همه طرفها از جمله آمریکا می‌خواهیم درباره برنامه هسته‌ای ایران و برجام مذاکره کنند.

او بدون اشاره به بدعهدی آمریکا و اروپا ادامه داد: همچنین از ایران می‌خواهیم برای نشان دادن حسن نیت خود، به تعهداتش طبق برجام بازگردد چرا که این اقدام منجر به بازسازی فضایی مناسب برای مذاکرات خواهد شد.

چین خواستار ادامه گفتگو‌های هسته‌ای با ایران شد

سفیر و نماینده دائم چین در سازمان ملل روز سه شنبه به وقت محی در نشست شورای امنیت درباره قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام افزود: اتحادیه اروپا، آلمان، فرانسه و انگلیس از اقدامات سازنده ایران استقبال و مذاکرات جدید با ایران برگزار کردند.

سفیر چین در سازمان ملل، سفر رافائل گروسی دبیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ایران را موفقیت آمیز دانست و گفت که همکاری ایران و آژانس همچنان ادامه دارد و این تحولات دلگرم کننده و دشوار به دست آمده است و همه باید از این فرصت استفاده کنند.

سفیر چین تصریح کرد: ایران مدتهاست رویکرد سازنده اتخاذ و آمادگی خود برای از سر گرفتن مذاکرات را اعلام کرده است.

او با باد آوری اینکه برجام پس از بیش از ۱۰ سال مذاکره دشوار شکل گرفت، تاکید کرد: این توافق بهترین راهکار برای حل مساله برنامه هسته‌ای ایران از طریق دیپلماسی است.

این دیپلمات ارشد چین در سازمان ملل با بیان اینکه مذاکرات در سال ۲۰۲۱ در مرحله‌ای به توافق نزدیک شد، گفت: همه طرفین باید از آن گفتگو‌ها برای رسیدگی به نگرانی همه طرفین و ایجاد فضای مناسب برای مذاکره استفاده کنند.

او تاکید کرد: طرفین نباید با استفاده از تحریم، فشار یا تهدید تقابل دیگری را تحت فشار قرار دهند. عدم اعتماد ایران و آمریکا به همدیگر یکی از عوامل اصلی عدم از سر گرفته شدن مذاکرات است.

سفیر چین در سازمان ملل ادامه داد که واشنگتن به عنوان مقصر اصلی بحران هسته‌ای ایران باید از اقدامات فشار حداکثری دوری و حسن نیت خود را نشان دهد.

این دیپلمات کشور چین تاکید کرد: ایالات متحده آمریکا نباید دوباره به سیاست فشار حداکثری روی آورد. مکانیزم ماشه شورای امنیت نباید توسط چندین کشور محدود به‌عنوان تهدید یا باج گیری استفاده شود. چنین تهدیدی سازنده نیست.

سفیر چین گفت: نباید تحولات منطقه را به برنامه هسته‌ای ایران ربط داد و طرفین باید در چارچوب برنامه هسته‌ای ایران رفتار کنند. طرفین باید به‌دنبال کاهش تنش در خاورمیانه باشند.

این دیپلمات ارشد چین در سازمان ملل ادامه داد: از همه طرفین می‌خواهیم تا هرچه سریعتر مذاکرات را از سر بگیرند. چین به روابط نزدیک خود با طرفین برجام ادامه خواهد داد.

تسهیلگر برجام: گفتگوها ادامه یابد؛ همه از اجرای برجام حمایت کنند  

 سفیر و نماینده دائم مالت در سازمان ملل که کشورش تسهیلگر توافق هسته ای ایران موسوم به برجام است، گفت: من از همه کشورهای عضو می‌خواهم که به گفت‌وگو ادامه دهند و اهمیت برجام را به عنوان یک توافق چندجانبه در عدم اشاعه هسته‌ای تصدیق کنند.

خانم «ونسا فریزر» سفیر و نماینده دائم مالت در سازمان ملل که کشورش تسهیلگر توافق هسته ای ایران موسوم به برجام است، روز سه شنبه به وقت محلی در سخنانی به اعضای شورای امنیت گفت: به عنوان تسهیل کننده شورای امنیت، من به طور فزاینده ای از محیط چالش برانگیزی که «قطعنامه ۲۲۳۱» با آن مواجه است، آگاهم. با این حال، من عمیقاً به برنامه برجام که توسط شورا در قطعنامه ۲۲۳۱ (۲۰۱۵) تأیید شده است، متعهد هستم.

تسهیلگر برجام در هجدهمین گزارش خود به شورای امنیت سازمان ملل افزود: به عنوان تسهیل کننده، من همچنان بر تسهیل، تقویت و ترویج اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ (۲۰۱۵)، از جمله حمایت از استفاده کامل از کانال تامین متمرکز هستم. من از همه کشورهای عضو می‌خواهم که به گفت‌وگو ادامه دهند و اهمیت برجام را به عنوان یک توافق چندجانبه در عدم اشاعه هسته‌ای تصدیق کنند.

سفیر کشور مالت در سازمن ملل ادامه داد: فعالیت های اطلاع رسانی توسط دبیرخانه، همانطور که در یادداشت ذکر شده در بند ۱ گزارش حاضر (S/۲۰۱۶/۴۴) الزامی شده است، همچنان به افزایش آگاهی از قطعنامه ۲۲۳۱ (۲۰۱۵) ادامه می دهد. وب سایت مربوط به قطعنامه که توسط دبیرخانه از طریق بخش اداره امور سیاسی و صلح شورای امنیت به طور منظم مدیریت و به روز می شود، به ارائه اطلاعات مرتبط و به روز ادامه می دهد.

او ادامه داد: در تهیه پیش نویس گزارش حاضر، رایزنی های دوجانبه متعددی با کشورهای عضو و نمایندگان آنها از جمله جمهوری اسلامی ایران برای بحث در مورد مسائل مربوط به اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ (۲۰۱۵) انجام شد. در نقش خود به عنوان تسهیل کننده، من همچنان از پاسخ های جمعی شورای امنیت به مسائل صلح و امنیت بین المللی دفاع می کنم.

تسهیلگر برجام تصریح کرد: همچنین می‌خواهم جامعه بین‌المللی را تشویق کنم که مطابق بند ۲ قطعنامه ۲۲۳۱ (۲۰۱۵) عمل کنند. این بند از همه کشورهای عضو، سازمان‌های منطقه‌ای و سازمان‌های بین‌المللی می‌خواهد اقدامات مناسب را برای حمایت از اجرای برجام انجام دهند.

ایروانی: سوء استفاده از مکانیسم ماشه با پاسخ قاطع ایران مواجه خواهد شد

امیر سعید ایروانی سفیر و نماینده جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل روز سه شنبه به وقت محلی در نشست شورای امنیت درباره قطعنامه ۲۲۳۱ و اجرای برجام گفت: ایران هرگونه تهدید مربوط به استفاده از سازوکار موسوم به «اسنپ‌بک» توسط تروئیکای اروپایی را قویاً رد می‌کند.

سازمان ملل متحد,قطعنامه ۲۲۳۱ پیرامون ایران

ایروانی تصریح کرد: بگذارید یک‌ بار برای همیشه روشن کنیم: سازوکار موسوم به «اسنپ‌بک» (مکانیسم ماشه) ابزاری در دستان شما نیست که بتوانید از آن برای تهدید ایران سوءاستفاده کنید. ایران به‌صراحت اعلام کرده است که چنین اقدام تحریک‌آمیزی با پاسخی قاطع و متناسب مواجه خواهد شد. این موضع به‌طور مشخص در نامه رئیس‌جمهور وقت ایران به سران تروئیکای اروپایی در تاریخ ۸ می ۲۰۱۹ اعلام شده بود. فعال‌سازی سازوکار موسوم به اسنپ‌بک برای «بازاعمال مفاد قطعنامه‌های لغوشده» بحرانی بزرگ ایجاد خواهد کرد که به نفع هیچ طرفی نخواهد بود.

دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل تاکید کرد: علی‌رغم اتهامات بی‌اساس و پیگیری قطعنامه‌ای با انگیزه‌های سیاسی از سوی تروئیکای اروپایی و ایالات متحده، ایران متعهد به ادامه همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مطابق با تعهدات خود است. صدور قطعنامه توبیخی علیه ایران در نشست اخیر شورای حکام آژانس، علیرغم سفر سازنده و موفق مدیرکل آژانس به تهران در ماه نوامبر، نشان می‌دهد که تروئیکای اروپایی و ایالات متحده با هدف تضعیف دیپلماسی، اعتماد و اصول ضروری برای تعامل سازنده، به دنبال پیشبرد یک دستور کار سیاسی هستند.

متن کامل سخنان امیر سعید ایروانی سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل متحد در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره «اجرای قطعنامه ۲۲۳۱» در نیویورک در ۱۷ دسامبر ۲۰۲۴ برابر با ۲۷ آذر ماه ۱۴۰۳ به شرح زیر است:

بسم الله الرحمن الرحیم

از معاون دبیرکل، خانم دی‌کارلو، برای ارائه گزارششان تشکر می‌کنم. از آنجا که این آخرین گزارش مالت به‌عنوان تسهیلگر قطعنامه ۲۲۳۱ است، مایلم از تلاش‌های صادقانه سفیر فریزر و تیم ایشان طی دو سال گذشته قدردانی نمایم.

جمهوری اسلامی ایران گزارش دبیرکل (S/۲۰۲۴/۸۹۶) را مورد توجه قرار می‌دهد. در این گزارش، دبیرکل از تمامی طرف‌های برجام، از جمله ایالات متحده، خواسته است که به تعهدات خود در قبال راه‌حل دیپلماتیکی که با هدف احیای اهداف اصلی این توافق تدوین شده است، پایبند بمانند. وی همچنین بر لزوم اولویت‌بخشی به چندجانبه‌گرایی و دیپلماسی، اصولی که زمینه‌ساز پذیرش این توافق در سال ۲۰۱۵ شد، تأکید کرده است. جمهوری اسلامی ایران بر تعهد راسخ خود به این درخواست و پیگیری این اصول مشترک تأکید می‌ورزد.

سخنان نماینده اتحادیه اروپا را به‌دقت شنیدیم. متأسفانه، با وجود نقش اتحادیه اروپا به‌عنوان هماهنگ‌کننده برجام که باید بی‌طرف باشد، این اظهارات همچنان سیاسی، جانبدارانه و یک‌سویه بود.

اتهامات بی‌اساس مطرح‌شده علیه ایران توسط ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه و آلمان نمی‌تواند واقعیت‌های موجود را تحریف کند یا قصور آن‌ها در اجرای تعهداتشان ذیل برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ را توجیه نماید.

علت اصلی وضعیت کنونی انکارناپذیر است: خروج یک‌جانبه ایالات متحده از توافق، ترک تعهدات خود و بازگرداندن تمامی تحریم‌های لغوشده، در حالی که سه کشور اروپایی (تروئیکای اروپایی) نیز در عمل به تعهدات خود کوتاهی کردند.

ایران بارها تأکید کرده است که اقدامات جبرانی آن کاملاً مطابق با حقوق مصرح در بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام بوده و در واکنش به خروج یک‌جانبه ایالات متحده و نقض تعهدات توسط تروئیکای اروپایی انجام شده تا تعادل تعهدات را بازگرداند.

بنابراین، ادعاهای مربوط به عدم پایبندی ایران نه‌تنها نادرست است، بلکه بر تفسیرهای خودسرانه و گمراه‌کننده از برجام استوار است. این ادعاها با هدف انحراف توجه از تخلفات مداوم تروئیکای اروپایی، از جمله خودداری آن‌ها از اجرای تعهدات خود در روز انتقال، بازاعمال تحریم‌های لغوشده و اتخاذ تدابیر محدودکننده جدید در نقض آشکار برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ مطرح می‌شوند.

همکاران ارجمند،

برنامه هسته‌ای ایران همواره کاملاً صلح‌آمیز بوده و تحت دقیق‌ترین نظام نظارتی تاریخ آژانس بین‌المللی انرژی اتمی فعالیت کرده است. ادعاهای مربوط به تلاش ایران برای دستیابی به سلاح هسته‌ای بی‌اساس و تحریک‌آمیز هستند. ایران همچنان متعهد به معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای و حق مسلم خود برای استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای است و هرگز از حقوق مشروع خود تحت این معاهده چشم‌پوشی نخواهد کرد.

علی‌رغم اتهامات بی‌اساس و پیگیری قطعنامه‌ای با انگیزه‌های سیاسی از سوی تروئیکای اروپایی و ایالات متحده، ایران متعهد به ادامه همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مطابق با تعهدات خود است. صدور قطعنامه توبیخی علیه ایران در نشست اخیر شورای حکام آژانس، علیرغم سفر سازنده و موفق مدیرکل آژانس به تهران در ماه نوامبر، نشان می‌دهد که تروئیکای اروپایی و ایالات متحده با هدف تضعیف دیپلماسی، اعتماد و اصول ضروری برای تعامل سازنده، به دنبال پیشبرد یک دستور کار سیاسی هستند.

ایران هرگونه تهدید مربوط به استفاده از سازوکار موسوم به «اسنپ‌بک» توسط تروئیکای اروپایی را قویاً رد می‌کند.

بگذارید یک‌ بار برای همیشه روشن کنیم: سازوکار موسوم به «اسنپ‌بک» ابزاری در دستان شما نیست که بتوانید از آن برای تهدید ایران سوءاستفاده کنید. ایران به‌صراحت اعلام کرده است که چنین اقدام تحریک‌آمیزی با پاسخی قاطع و متناسب مواجه خواهد شد. این موضع به‌طور مشخص در نامه رئیس‌جمهور وقت ایران به سران تروئیکای اروپایی در تاریخ ۸ می ۲۰۱۹ اعلام شده بود. فعال‌سازی سازوکار موسوم به اسنپ‌بک برای «بازاعمال مفاد قطعنامه‌های لغوشده» بحرانی بزرگ ایجاد خواهد کرد که به نفع هیچ طرفی نخواهد بود.

ایران همواره با حسن نیت برای حفظ فضای احیای برجام عمل کرده است، حتی پس از خروج ایالات متحده و اصرار تروئیکای اروپایی بر نقض تعهدات خود.

ایران در مذاکرات وین با حسن نیت و انعطاف حداکثری مشارکت کرد تا به توافقی متوازن و متقابلاً سودمند دست یابد. متأسفانه، خواسته‌های غیرواقع‌بینانه تروئیکای اروپایی و ایالات متحده، فقدان اراده سیاسی، ملاحظات داخلی آن‌ها و تلاش برای پیوند دادن مذاکرات به موضوعات غیرمرتبط، در نهایت تلاش‌ها برای احیای توافق را ناکام گذاشت. مقصر دانستن ایران در شکست این مذاکرات، هم ناعادلانه و هم از نظر واقعیت‌های موجود نادرست است.

ایران همچنین تلاش‌ها برای مرتبط ساختن تعهدات ایران در برجام با موضوعات منطقه‌ای یا ژئوپلیتیکی غیرمرتبط را رد می‌کند. ادعاهای مربوط به انتقال ادعایی تسلیحات ایران به روسیه برای استفاده در درگیری اوکراین کاملاً بی‌اساس و دارای انگیزه‌های سیاسی است. به همین ترتیب، اتهامات مطرح‌شده علیه برنامه موشکی ایران، که خارج از حیطه قطعنامه ۲۲۳۱ قرار دارد، بی‌ربط و فاقد هرگونه مبنای واقعی است.

به‌جای منحرف کردن توجهات به تهدیدات ساختگی، ایالات متحده، فرانسه و بریتانیا، به‌عنوان اعضای دائم شورای امنیت، باید به این شورا اجازه دهند تا به مسئولیت خود عمل کرده و به ریشه‌های واقعی ناامنی و بی‌ثباتی در منطقه ما بپردازد و با آن‌ها مقابله کند: زرادخانه غیرقانونی سلاح‌های هسته‌ای رژیم اسرائیل، دهه‌ها تجاوزگری و اشغالگری آن و کمپین مداوم ارتکاب جنایات جنگی نظام‌مند، جنایات علیه بشریت و اقدامات نسل‌کشی علیه مردم فلسطین در غزه. علاوه بر این، تجاوزگری بی‌وقفه و جنایات هولناک اسرائیل علیه سوریه و لبنان بار دیگر نقش این رژیم را به‌عنوان عامل اصلی خشونت و بی‌ثباتی در منطقه برجسته می‌کند.

همدستی ایالات متحده به همین اندازه مخرب است که حمایت‌های نظامی، مالی و سیاسی بی‌دریغ آن‌ زمینه‌ساز ارتکاب جنایات رژیم اسرائیل در منطقه شده است. این دورویی آشکار نه‌تنها رژیم اسرائیل را در ارتکاب جنایات خود وقیح‌تر می‌کند، بلکه صلح منطقه‌ای، حقوق بین‌الملل و اصولی را که این شورا موظف به پاسداری از آن‌هاست به‌شدت تضعیف می‌کند.

همکاران گرامی،

ایران بر تعهد پایدار خود به دیپلماسی و گفت‌وگو به‌عنوان تنها مسیر ممکن برای پیشبرد این موضوع تأکید دارد. در فضایی مبتنی بر تعامل سازنده، هیئت ایرانی دورهای مفصلی از گفت‌وگوها را با تروئیکای اروپایی و اتحادیه اروپا در حاشیه هفتاد و نهمین مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک و سپس در تاریخ ۲۸ و ۲۹ نوامبر در ژنو برگزار کرد. هدف این مذاکرات تبادل دیدگاه‌ها در خصوص وضعیت کنونی و بررسی چشم‌انداز ازسرگیری مذاکرات هسته‌ای بود. ایران در این گفت‌وگوها جدیت و صداقت خود را نشان داده و انتظار دارد طرف‌های مقابل نیز همین رویکرد را اتخاذ کنند. در ژنو توافق شد که تعاملات در هفته‌های آتی ادامه یابد تا شرایط مساعد برای مذاکرات معنادار فراهم گردد.

اعضای ارجمند شورا،

دیپلماسی معنادار مستلزم احترام متقابل، اصل عمل متقابل و تعهدی پایدار به حقوق بین‌الملل است.

تروئیکای اروپایی و ایالات متحده باید رویکردهای تقابلی را کنار گذاشته و تعهد واقعی خود را به دیپلماسی نشان دهند.

مسیر پیشِ رو در تعامل مسئولانه و سازنده نهفته است، نه در تهدید، اجبار و فشار. تجربه گذشته نشان داده است که تهدید و فشار علیه ایران بی‌اثر بوده و تنها اعتماد را تضعیف کرده و تلاش‌های آتی را پیچیده‌تر می‌سازد.

ما قویاً معتقدیم که برجام همچنان چارچوبی مستحکم و کارآمد برای حل بحران‌های غیرضروری و ساختگی پیرامون برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران است. ایران آماده مشارکت معنادار است، مشروط بر آنکه دیگر طرف‌ها اراده سیاسی واقعی نشان داده و به حقوق بین‌الملل پایبند باشند.

سپاسگزارم.

  • 9
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش