سه شنبه ۱۶ بهمن ۱۴۰۳
۱۸:۳۵ - ۱۶ بهمن ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۱۱۰۹۹۹
سیاست خارجی

رویترز: ترامپ فرمان اجرایی بازگرداندان «فشار حداکثری» علیه ایران را صادر می‌کند

دونالد ترامپ,رئیس جمهور آمریکا
یک منبع ارشد آمریکایی مدعی شد که رئیس‌جمهور آمریکا قصد دارد با صدور یک فرمان اجرایی، سیاست فشار حداکثری علیه ایران را دوباره از سر بگیرد، از جمله با وضع تحریم و تلاش برای از بین بردن درآمدهای نفتی ایران.

به گزارش ایسنا، یک مقام ارشد آمریکایی گفت «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا امروز (سه‌شنبه) یک فرمان اجرایی صادر خواهد کرد تا سازوکار «فشار حداکثری» علیه ایران را از سر بگیرد.

این منبع ارشد آمریکایی که نخواست نامش فاش شود، به خبرگزاری رویترز گفت که این فرمان احتمالی ترامپ درباره ایران با هدف «مسدودکردن تمامی مسیرهای دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای» و مقابله با «نفوذ مخرب» ایران در منطقه صادر خواهد شد.

به گزارش رویترز، ترامپ در این فرمان اجرایی وزارت خزانه‌داری آمریکا را موظف می‌کند که «حداکثر فشار اقتصادی» را علیه ایران اعمال کند، از جمله وضع تحریم‌ها و سازوکارهای اجرایی علیه کسانی که تحریم‌های موجود را نقض می‌کنند.

این منبع آگاه همچنین گفت وزیر امور خارجه آمریکا معافیت‌های تحریمی موجود را اصلاح یا لغو خواهد کرد و با وزارت خزانه‌داری همکاری می‌کند تا کارزاری را برای «کاهش صادرات نفت ایران» و به صفر رساندن آن اجرا کند.

وال استریت ژورنال: اطرافیان ترامپ گفته‌اند او قصد دارد به عربستان برود تا تضمین‌هایی را دریافت کند که اگر به ایران فشار بیاورد، عربستان نفت بیشتری تولید کند

انتخاب | وال استریت ژورنال نوشت: رئیس‌جمهور ترامپ خواهان افزایش حفاری‌های نفتی است، اما متحدان او در صنعت نفت شیل آمریکا و عربستان سعودی در برابر این درخواست مقاومت می‌کنند.

در ادامه این مطلب آمده است: ترامپ ماه‌هاست که صنعت نفت شیل آمریکا را به «حفاری، حفاری، حفاری» تشویق می‌کند، اما یک رونق جدید در نفت آمریکا به این زودی رخ نخواهد داد، مهم نیست که چقدر از مقررات کاهش یابد. به گفته مدیران صنعت نفت، بسیاری از تولیدکنندگان در دوران رونق نفت شیل بیش از حد حفاری کردند و به ورشکستگی کشیده شدند، بنابراین اکنون تمرکز صنعت بر کاهش هزینه‌ها و بازگرداندن سود به سرمایه‌گذاران است.

مشاوران رئیس‌جمهور اذعان دارند که تولیدکنندگان نفت شیل آمریکا به این زودی تولید خود را افزایش نخواهند داد. به گفته افرادی که با این موضوع آشنا هستند، مشاوران ترامپ معتقدند که بهترین راه او برای کاهش قیمت‌ها، متقاعد کردن سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و رهبر دوفاکتوی آن، عربستان سعودی، برای افزودن بشکه‌های بیشتر به بازار است.

اما عربستان سعودی به مقامات سابق آمریکایی اعلام کرده که مایل به افزایش عرضه جهانی نفت نیست. برخی از این مقامات سابق، این پیام را به تیم ترامپ منتقل کرده‌اند.

رئیس‌جمهور معتقد است که یک موج جدید از نفت می‌تواند بسیاری از مشکلات او را حل کند: این امر می‌تواند تورم را مهار کند و راه را برای کاهش نرخ بهره هموار سازد. همچنین می‌تواند موقعیت او را در رویارویی‌های آینده با کشورهای نفت‌خیز مانند روسیه و ایران تقویت کند.

در سخنرانی ماه ژانویه، ترامپ گفت که قصد دارد از عربستان سعودی و سایر اعضای اوپک بخواهد قیمت‌های نفت را کاهش دهند. او برنامه دارد که در یکی از نخستین سفرهای خارجی دوره دوم ریاست‌جمهوری خود به پادشاهی سعودی برود و انتظار می‌رود که در این سفر، برای افزایش تولید نفت عربستان فشار بیاورد.

تمرکز ترامپ بر قیمت نفت، برخی از افراد در صنعت را آشفته کرده است. قیمت نفت که در حال حاضر حدود ۷۳ دلار در هر بشکه است، نسبت به سال ۲۰۲۲ که به‌طور متوسط بیش از ۹۴ دلار در هر بشکه بود و قیمت بنزین در آمریکا به رکورد بیش از ۵ دلار در هر گالن رسید، نسبتاً پایین است. قیمت میانگین بنزین در حال حاضر ۳.۱۰ دلار است. ترامپ یک «وضعیت اضطراری انرژی» ملی اعلام کرده و قول داده که هزینه کلی انرژی برای آمریکایی‌ها را به نصف کاهش دهد.

کاهش قیمت نفت به ۴۵ دلار: فشار بر روسیه

کیت کلوگ، فرستاده ویژه ترامپ در امور اوکراین و روسیه، گفته است که تولیدکنندگان جهانی باید قیمت نفت را تا ۴۵ دلار در هر بشکه کاهش دهند تا روسیه را برای پایان دادن به جنگ اوکراین تحت فشار بگذارند.

چنین قیمتی می‌تواند برای تولیدکنندگان نفت شیل آمریکا و عربستان سعودی—دو متحد قدرتمند ترامپ در بازار جهانی نفت—فاجعه‌بار باشد. آخرین باری که قیمت‌ها به زیر ۴۵ دلار سقوط کرد، در زمان همه‌گیری کرونا در سال ۲۰۲۰ بود که باعث جنگ دردناکی بر سر سهم بازار میان عربستان سعودی و روسیه شد و ده‌ها شرکت حفاری شیل را به ورشکستگی کشاند.

در صورت کاهش قیمت نفت، عربستان سعودی برای تأمین هزینه‌های خدمات اجتماعی، پرداخت‌های ماهانه به شهروندان و پروژه‌های بزرگ زیرساختی با مشکل روبه‌رو خواهد شد. طبق گزارش صندوق بین‌المللی پول، عربستان امسال برای متعادل کردن بودجه خود به نفت ۹۰ دلاری نیاز دارد.

یکی از مقامات سابق آمریکا گفت که یک رویارویی میان ترامپ و عربستان سعودی بر سر قیمت نفت در راه است.

مشاوران ترامپ به برخی از اهداکنندگان بخش نفت و گاز گفته‌اند که می‌دانند رئیس‌جمهور نمی‌تواند در کوتاه‌مدت روی تولیدکنندگان شیل آمریکا برای افزایش تولید حساب کند.

صنعت نفت شیل دیگر به دنبال رشد بی‌حدوحصر نیست

کائِس وانت‌هوف، رئیس شرکت نفتی دایموندبک انرژی در تگزاس غربی، گفت: «شرکت‌ها دیگر به دنبال رشد به هر قیمتی نیستند. نفت شیل وارد مرحله‌ای متفاوت از چرخه عمر خود شده است.»

مشاوران ترامپ می‌گویند که حمایت او از صنعت نفت و گاز آمریکا—از جمله لغو مقررات زیست‌محیطی—این بخش را برای سرمایه‌گذاران جذاب‌تر خواهد کرد. این امر در نهایت باعث ورود سرمایه بیشتر به این صنعت و افزایش تولید خواهد شد. آسان‌تر کردن روند ساخت خطوط لوله و سایر زیرساخت‌ها نیز می‌تواند موجب افزایش تقاضای سوخت‌های فسیلی شود و حفاری را تشویق کند.

اد کروکس، معاون رئیس در شرکت مشاوره انرژی وود مکنزی، گفت که افزایش تدریجی تولید نفت آمریکا در طولانی‌مدت کاملاً غیرواقعی نیست، اما این مسئله به بهبود اقتصاد تولید بستگی دارد و ممکن است سال‌ها طول بکشد، در حالی که رشد آن در مقایسه با دوران رونق نفت شیل ناچیز خواهد بود.

وی افزود: «ما در میان تغییرات اولیه در مقررات ترامپ، چیزی نمی‌بینیم که تأثیر عظیمی بر اقتصاد تولید داشته باشد.»

مدیران نفتی انتظار دارند که تولید آمریکا که هم‌اکنون در سطوح رکوردی قرار دارد، امسال به‌طور جزئی افزایش یابد، مگر اینکه قیمت‌ها جهش یابد. وزارت انرژی پیش‌بینی می‌کند که تولید داخلی تا دسامبر حدود ۲٪ افزایش یابد و به ۱۳.۷ میلیون بشکه در روز برسد، سپس در سال ۲۰۲۶ تقریباً ثابت بماند.

دورنمای تحریم‌های نفتی علیه ایران

پیش از مراسم تحلیف، تیم انتقالی ترامپ به برخی افراد اطلاع داده بود که او قصد دارد به عربستان سعودی برود تا تضمین‌هایی دریافت کند که اگر فشار بر ایران را افزایش دهد، عربستان نفت بیشتری تولید خواهد کرد.

تیم ترامپ برآورد کرده است که تحریم‌های جدید علیه ایران می‌تواند صادرات این کشور را ۵۰۰ هزار تا ۷۵۰ هزار بشکه در روز کاهش دهد.

تحریم‌های مورد بحث در صورت عدم محدود شدن برنامه هسته‌ای ایران شامل هدف قرار دادن بنادر چینی که نفت ایران را وارد می‌کنند، معاملات نفتی عراق با ایران و سایر مسیرهای انتقال نفت ایران است.

دو مقام سابق آمریکایی گفته‌اند که عربستان سعودی تمایلی به افزایش سریع تولید ندارد، زیرا از تکرار مازاد عرضه در سال ۲۰۱۹ نگران است.

در آن سال، دولت ترامپ از عربستان خواست که با پیش‌بینی بازگشت تحریم‌های ایران، تولید خود را افزایش دهد، اما سپس عربستان را غافلگیر کرد و به برخی خریداران آسیایی نفت ایران معافیت داد—که منجر به عرضه بیش از حد نفت و کاهش قیمت‌ها شد.

یکی دیگر از عوامل تأثیرگذار این است که سعودی‌ها به‌صورت خصوصی اعلام کرده‌اند که به مشارکت روسیه در ائتلاف اوپک‌پلاس نیاز دارند تا قیمت‌ها را حفظ کنند.

دولت سعودی همچنین اکنون به بهبود روابط با ایران اولویت می‌دهد، برخلاف موضع خصمانه‌ای که در سال ۲۰۱۸ داشت. در آن زمان، عربستان مخالف توافق هسته‌ای بود و از تحریم‌ها حمایت می‌کرد. اکنون، ریاض می‌خواهد بخشی از مذاکرات هسته‌ای باشد، نه اینکه علیه آن لابی کند.

  • 18
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش