جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۰۹:۳۸ - ۰۷ تير ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۴۰۱۳۴۳
سیاست خارجی

بحران تهران- رياض برنده ندارد

اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,سیاست خارجی,ایران و عربستان

نزديک شدن به آزادي موصل و رقه از دست داعش، تعيين تاريخ همه‌پرسي کرد‌ها توسط اربيل، عمليات تروريستي در تهران، بحران در روابط عربستان و قطر، تغيير چيدمان قدرت در رياض، شليک موشک به مقر داعش از سوي ايران، حکايت از تحولات پرشتاب خاورميانه‌اي دارد که بيش از اميد در اين جغرافياي پر از بيم و ابهام، سياهي را ترسيم مي‌نمايد.

 

تحولات در خاورميانه اگر حلقه‌هاي به‌هم‌پيوسته يک زنجير باشند، بايد درک کرد که حلقه‌گردان نهايي اين بازي‌هاي پيچيده نه پايتخت‌هاي خاورميانه، بلکه واشنگتن بوده و هست. بايد تدبير کرد. در اين آشفته بازار سياست در خاورميانه، بيش از لايه‌هاي ظاهري تحولات، بايد به لايه‌هاي زيرين تحولات توجه کرد.

 

به هوش باشيم اقدام‌ها و تحولات تاکتيکي، ما را از درک راهبردي تحولات دور و عمل ما را بسترساز بحران‌هايي ننمايد که نام ما، در صف بازندگان تحولات قرار بگيرد. چيزي مهم‌تر از جنگ وجود دارد، صلح. در فضاي جنگ از صلح گفتن، سخت و از منظري جسارت مي‌خواهد. جنگ‌ها به‌يکباره آغاز نمي‌شوند. بايد کينه‌ها را کاشت، آبياري کرد و پس از آن، با بهانه‌اي آتش جنگ را شعله‌ور کرد. آناني که جنگ را درک کرده و بر تلخی‌هاي آن واقفند، هيچ‌گاه به‌دنبال جنگ نخواهند بود، مگر آنکه جنگي به آنان تحميل شود.

 

در خاورميانه اين ناامن‌ترين کانون بحراني جهان، بايد هوشيار بود. همراهي با توطئه‌هاي پيچيده که جنگ‌ها را اجتناب‌ناپذير نشان مي‌دهند، خود مي‌تواند بخشي از تاکتيک‌هاي فريب باشد. در خاورميانه دست‌هاي بسياري در کار است که جنگ ديگري را سامان دهد. رسانه‌ها در واشنگتن، آنکارا، بيروت، بغداد و... از امکان وقوع جنگ ميان ايران و عربستان سخن مي‌گويند. دقت نمايیم آناني که مديريت جنگ را بر عهده دارند، با محاسبات دقيق، چيدماني را پي‌ريزي کرده‌اند که رياض و تهران گام‌به‌گام به جنگ نزديک مي‌شوند.

 

آگاهي از توطئه جنگ و گريز از آن، تبلور عقلانيت برخاسته از دورانديشي است که مي‌داند پايان هر جنگي، صلح است. در خاورميانه بايد گام‌هاي صلح را، جايگزين گام‌هاي جنگ کرد. کيست که نداند هويت‌هاي متفاوت، بيش از هر چيزي، تحت‌تأثير جغرافياي زيستي است که از آن گريزي نيست. انتخاب اينکه عرب يا ايراني، شيعي يا سني باشي، بيش از هر چيزي، تحت‌تأثير جغرافياست. پس بايد با پذيرش هويت‌هاي متفاوت به تعاملي رسيد که متضمن همزيستي مسالمت‌آميز براي همه هويت‌ها و انديشه‌ها باشد. رهايي از حصر جغرافيا، مهم‌ترين عنصر تغيير ذهن‌ها براي نزديکي قلب‌هاست. 

 

نه هنر نزد ايرانيان است و بس و نه عرب سوسمارخور است. انديشه خودبرتربيني بسترساز تبعيض و جنگ است. هر انديشه و اعتقاد، نژاد و قومي که خويش را در کفه برابر با ديگران نبيند، نماينده تفکري مطرود و دور از شأن انساني بوده و خواهد بود. 

 

ما نمي‌توانيم دنيا را با عينک خود يا منطبق با آرزوهاي خويش تحليل و قضاوت نماييم. نگاهي به همسايگان و مناطق پيراموني نشان مي‌دهد علي‌رغم انقلاب اسلامي و هزينه پرداختي آن براي وحدت جهان اسلام، شيعه کماکان از يک تنهايي و غربت تاريخي رنج برده و مي‌برد. انديشه وهابي اگرچه انديشه غالب جهان اهل تسنن نيست اما هنگامي که در تقابل با ايران شيعي مي‌ايستد، حتي ترکيه به‌نسبت سکولار نيز در کنار آن قرار مي‌گيرد. 

 

ايران و عربستان دو واقعيت تاريخي و ژئوپلیتيکي هستند که هيچ‌يک قابل نفي نبوده و نيستند. تهران و رياض نبايد دلخوش به عدم استحکام نظام‌هاي حاکم بر دو کشور باشند. نه ايران و نه عربستان نمي‌توانند جغرافيا و ماهيت غالب شيعي و وهابي خود را تغيير دهند و اصلاً نبايد براي تغيير و نفي هويت‌هاي دو کشور تلاشي صورت بگيرد. بايد در ايران و عربستان، همه نگران جنگ بوده و براي ترميم روابط تهران و رياض، تلاش کنند.

 

جنگ‌طلبان بي‌شک خائن به منطقه و مردم خود بوده و در فرداي تاريخ بخشوده نخواهند شد. جنگ‌سالاراني که بر طبل جنگ مي‌نوازند، فريادهاي صلح را به سايه برده‌اند. روابط ميان تهران و رياض به اندازه‌اي بحراني است که سخن‌گفتن از ضرورت کاهش بحران، بسيار دشوار شده است. بسياري از جنگ‌ها، حاصل روايت‌هاي متضاد برخاسته‌از روياهاست. روياهاي تهران و رياض را بايد با ساختن پل اعتماد و يافتن روايت‌هاي مشترک، روياي صلح کرد.

 

بحران‌ها فرصتي است که هنر سياست و سياستمداران به هنگام آن، بايد تبلور يابد. از منظر تهران، نظام سعودي، نماينده نظامي ارتجاعي و از نگاه رياض، ايران، نماينده نظامي است که تلاش دارد با نفوذ سياسي عرصه را بر اسلام تسنن تنگ نمايد. تصويرهاي ذهني منفي تهران و رياض نسبت به هم، حاصل سياست‌ها و برداشت‌هاي بلندمدت تاريخي است، که با اراده متقابل قابليت تغيير دارند. نسل امروز و فرداي خاورميانه و در اين ميان ايران و عربستان، بايد از به دوش کشيدن تاريخ ديروز رهايي يابند. بايد از جايي شروع کرد و اگر زمينه‌اي نيست، بستري براي تغيير ذهنيت‌ها فراهم ساخت. 

 

با مدنظر قراردادن منافع و الزامات فراوان ناشي از همسايگي، پرهيز از جنگ و تلاش براي صلح، بايد دغدغه اصلي رهبران و مقامات ايران و عربستان باشد. ترميم روابط تهران و رياض يک اصل و ضرورت دوطرفه است. اگر کفه اين اهميت در دو طرف حتي به يک ميزان نيز نباشد، باز در عرصه سياست و کشورداري، بايد نقطه آغازي ساخت. توجه داشته باشيم ضرورت‌هاي مترتب بر منافع ملي با وجود آنکه امام(ره) گفته بود اگر از صدام بگذرم، از آل سعود نخواهم گذشت، با اعمال مديريت مبتني‌بر حل بحران، توانست روابط ايران و عربستان را نه‌تنها ترميم کرده بلکه آن را نماد دو بال اسلام نمايد. دو بال شدن ايران و عربستان هدفي دور است اما مي‌شود مانع دو خصم درون اسلامي شدن دو کشور شد.

 

توجه داشته باشيم که ايران و عربستان دو واقعيت ژئوپليتيک و تأثيرگذار منطقه و به تعبير کلان، جهان اسلام بوده و خواهند بود. تغيير ساختاري اين معادله در دست هيچ‌يک از اين دو نيست اما مي‌توان از نيروي هر يک براي تضعيف ديگري و در نگاه وسيع‌تر جهان اسلام سود جست.

 

اگر اين درک را بتوان درد مشترک کرد و به اين نتيجه رسيد که با گفت‌وگو مي‌توان به راه‌حل‌هاي بهتر رسيد، آن‌گاه مي‌توان به استقرار آرامش در منطقه کمک کرده و صلح را جايگزين جنگ ويرانگر در منطقه کرد. نبايد براي ادبيات سلحشورانه در صحنه سياست فرصت ظهور داد. در عرصه سياست، دولتمردان بايد تمام تلاش و مساعي خويش را براي تبديل دشمن به رقيب و تغيير رقيب به همکار، نمايند. تخريب، کاري ساده و کم‌هزينه است. سازندگي و به‌کارگيري سياست ايجابي، صبر و تدبير مي‌خواهد. 

 

دولت روحاني همان‌گونه که در حوزه سياست داخلي بر تعامل، آشتي و اعتدال تاکيد داشته و کارنامه موفقش سبب رأي دوباره به او بوده است، بايد در ساير عرصه‌هاي سياست خارجي به‌ويژه در روابط با رياض چون موضوع هسته‌اي، براي ايجاد فضاي گفت‌وگو و صلح تلاش کند. ايران درحال‌حاضر در ارتباط با همسايگان، جدي‌ترين مشکل را با عربستان دارد. اين مشکلي است که قابليت گسترش درون و برون‌مرزي دارد.

 

اگر توانستيم با آمريکا مذاکره کنيم، پس مي‌توان با عربستان نيز در گفت‌وگو را گشود. ايران و عربستان نبايد اجازه دهند در سرزمين مسلمانان، بيگانگان مديريت جنگ کنند. هدف درگيري‌هاي عراق، سوريه و يمن مقدمه‌سازي براي درگيري‌هاي بزرگ و تغييرات وسيع است. جنگ امروز در خاورميانه يک جنگ داخلي است و متأسفانه هرکس، جنگ را با روايت خاص خود تفسير کرده و مي‌خواند. خوانش دوباره علل جنگ‌ها و درگيري‌ها و رسيدن به نقاط مشترک راه عبور از جنگ و نزديک‌شدن به صلح است. کيست که نداند جنگ‌ها، مخصوصا جنگ‌هاي داخلي پيروز ندارد. شايد درک عميق همين يک نکته، براي جايگزيني فريادهاي صلح به جاي جنگ کافي باشد. 

 

تهران و رياض براي دورشدن از بحران و رسيدن به صلح، بايد روايت‌هاي خود از حوادث و رويداد‌ها را به هم نزديک نموده و در نگاهي ايجابي به منافع متقابل و منطه بينديشند. احترام به حقوق متقابل و حوزه‌هاي نفوذ، هموارکننده دورشدن از سياست تقابلي و نزديک‌شدن به نگاه تعاملي است. با نگاه‌هاي متخاصمي که يکي ظهور داعش را حاصل وهابيت و ديگري حاصل بي‌توجهي به سني‌ها مي‌داند، نمي‌توان پلي براي صلح ساخت.

 

درحال‌حاضر که رويه و صف‌بندي فعلي در روابط ايران و عربستان، چشم‌انداز تيره و تاري را نشان مي‌دهد، بايد با دورانديشي راهي يافت و اگر راهي نيست، راهي ساخت. نبايد به گزينه جنگ فرصت ظهور داده و به نقطه بدون بازگشت رسيد. جنگ و صلح مسير دوطرفه است. همان‌گونه که هيچ جنگي به يکباره آغاز نمي‌شود، صلح نيز به يکباره آغاز نمي‌شود. بايد با به‌کارگيري عقلانيت استراتژيک، از سايه شوم جنگ دور شده و براي صلح تلاش کرد.

 

محمدبن‌سلمان دشمن سرسخت ايران هم باشد، واقعيت حاکم بر عربستان است. بسياري اعتقاد دارند که ساختارشکني ناشي از انتخاب سلمان به جانشيني شاه سعودي، نه مقدمه سقوط، بلکه بسترساز ظهور عربستاني قدرتمند‌تر و مدرن‌تر در آينده خواهد بود. نکته آنکه قطر در آستانه جنگ با سعودي، براي محمدبن‌سلمان پيام تبريک ارسال کرد و ما جانشيني سلمان را کودتاي نرم ارزيابي مي‌کنيم. نگاهي که تغييرات در ساختار و چيدمان قدرت در رياض را، کودتاي نرم و عربستان را رژيمي پوشالي تلقي نمايد، بيش از صلح، مي‌تواند بسترساز جنگ باشد. 

 

سخن آخر آنکه، آناني که در بحران ميان تهران و رياض، نگران عزت کشورند، بدانند، اگر مصلحت صلح و حکمت بردباري دولتمداري ايراني، پاسخ لازم را از رياض دريافت نکرد، آنگاه ايرانيان با آگاهي ملي ناظر بر تلاش‌هاي صلح، در انسجامي همگاني با حماسه‌اي عاشورايي پاسخ خطرات مترتب بر ايران را مي‌دهند.

صادق ملکي

کارشناس و تحليلگر ارشد سياسي

 

vaghayedaily.ir
  • 10
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش