به گزارش ایران آنلاین، این در حالی است که صحت این خبر از سوی مسئولان سفارت ایران هنوز تایید نشده است.
برپایه این گزارش در دو سال اخیر کمیته امداد امام خمینی رایزنی فرهنگی ایران، بیمارستان مشترک سازمانهای هلال احمر ایران و تاجیکستان در شهر دوشنبه بسته شدند. به ادعای منابع مذکور تعطیلی این سازمانها نشانه ای از سرد شدن روابط دو کشور است.
روابط تهران و دوشنبه به دنبال دعوت ایران از محیالدین کبیری، رهبر حزب ممنوع شده نهضت اسلامی تاجیکستان به عنوان "مهمان ویژه" به همایش "وحدت اسلامی" در تهران در اوایل دیماه ۱۳۹۴ (دسامبر ۲۰۱۵) با اختلاف همراه شد.
از آن زمان تا کنون، روابط سیاسی، فرهنگی و اقتصادی تاجیکستان با ایران تا حدی کاهش یافته، از جمله فعالیت برخی از شرکتها و تاجران ایرانی هم در تاجیکستان محدود شده است.
منابع آگاه میگویند اخیرا رفت و آمدهایی میان مقامات دو کشور فارسی زبان برای رفع اختلافات صورت گرفته، ولی نتیجه آن روشن نیست. "تروریستی" خواندن حزب نهضت اسلامی از جمله تقاضاهای مقامات تاجیک بوده است.
گذشته از این، به نوشته رسانههای روسیه، تاجیکستان یکی از مخالفان پیوستن ایران به سازمان همکاریهای شانگهای است. ایران عضو ناظر و تاجیکستان از اعضای مؤسس سازمان همکاریهای شانگهای است و در این سازمان حق وتو دارد.
اوایل اردیبهشت روزنامه ایزوستیا چاپ مسکو به نقل از یک عضو هیئت روسیه در نشست وزیران خارجه سازمان همکاری شانگهای در آستانه، پایتخت قزاقستان، نوشت که دلیل مخالفت دوشنبه با عضویت ایران، دیدار مقامهای بلندپایه جمهوری اسلامی با رهبر مخالفان تاجیکستان بوده است.
فعالیت حزب نهضت اسلامی که از اواخر دهه ۱۹۹۰ تا شهریورماه ۱۳۹۴ عمدهترین حزب رسمی مخالف در تاجیکستان بود و دو کرسی در پارلمان داشت، به دنبال ناآرامیهای اواسط شهریورماه آن سال ممنوع و دهها تن از فعالان آن به اتهام همدستی در آنچه مقامات تاجیک "تلاش برای یک کودتا" میخوانند، ممنوع شد.
محیالدین کبیری، رهبر این حزب، بعد از انتخابات پارلمانی در اسفندماه ۱۳۹۳، پس از آن که حزبش دو کرسی خود را در پارلمان از دست داد، تاجیکستان را ترک کرد و تا کنون در تبعید به سر میبرد.
در همین حال، به گفته منابع آگاه، اختلاف نظر میان دو کشور خیلی پیشتر از این، در ارتباط با دارایی های بابک زنجانی، سرمایه دار ایرانی زندانی و محکوم به اعدام، در قلمرو تاجیکستان بروز کرده بود.
- 19
- 1