کمکم برنامه ايالات متحده درباره برجام روشنتر ميشود. اين را ميتوان از صحبتهاي مقامهای مسئول اين کشور فهمید. رکس تيلرسون، وزير امور خارجه آمريکا، گفته خواهان حفظ برجام از طريق توافقي ثانويه هستيم. وزير امور خارجه آمريکا در اولين گفتوگوي رسانهاي خود بعد از سخنراني ترامپ، گفته: ما خواهان حفظ توافق هستهاي به شکل کنوني و درعينحال رفع نواقص و نقاط ضعف آن هستيم. او چنين اظهارنظري را در حالي مطرح کرده است که مقامات مسئول ايران، بارها تأکيد کردهاند بار ديگر بر سر برنامه هستهاي کشور مذاکره نخواهند کرد و بازنگري يا مذاکره مجدد بر سر برجام، شدني نيست.
ظريف و موگريني بارها تأکيد کردهاند اين توافق بين چند کشور است و قطعنامههاي سازمان ملل نيز درباره آن صادر شده و يک کشور نميتواند روند آن را تغيير دهد. اين در حالي است که ژنرال مکمستر، مشاور امنيت ملي آمريکا، گفته ايران مجبور به بازبيني در برجام است. از تيلرسون و مکمستر به عنوان کساني ياد ميشود که لغو و پارهکردن برجام از سوي ترامپ را در کاخ سفيد منتفي کردهاند.
رسيدگي به ايرادات توافق
به گزارش ايسنا، رکس تيلرسون در گفتوگو با شبکه سيانان، در پاسخ به سؤالي درباره سخنراني اخير دونالد ترامپ، رئيسجمهور آمريکا که در آن گفته بود توافق هستهاي با ايران را تأييد نخواهد کرد، گفت: آنچه رئيسجمهور ميخواهد، رسيدگي جامع به تمام تهديدات ايران است؛ اما دولت قبلي در اين توافق فقط روي مسئله هستهاي متمرکز بود.
توافق هستهاي ايرادات و نقاط ضعف زيادي دارد. اکنون ما ميخواهيم هم به اين ايرادات بپردازيم و هم يک استراتژي گستردهتر براي مواجهه با تهديدات ايران عليه منطقه داشته باشيم. او همچنين گفت: مردم بايد بدانند رئيسجمهور ميخواهد با همکاري با متحدانمان، اين نقاط ضعف را برطرف کند که ممکن است در توافقي ثانويه گنجانده شود و به علاوه، به طيف گستردهاي از تهديدات ايران ازجمله موشکهاي بالستيک، حمايت از تروريسم و گروههايي مانند حزبالله و حماس و حمايت از شورشيان در يمن و سوريه رسيدگي کند. هرجا در منطقه نگاه بيندازيد، ميبينيد ايران در حال بيثباتکردن آن است.
وزير امور خارجه آمريکا در بخش ديگري از اين گفتوگو، اظهار کرد: با نظر وزير دفاع که ماندن در توافق هستهاي، به نفع امنيت ملي ماست، موافقم. فکر ميکنم نظر رئيسجمهور هم همين باشد. از اين رو، رئيسجمهور تصميم گرفت با ماندن در توافق هستهاي، با ديگر طرفها، امضاکنندگان و متحدان اروپاييمان در توافق همکاري و به نقاط ضعف توافق رسيدگي کند. اين کار ممکن است از طريق يک توافق ثانويه انجام شود. ما ميخواهيم اين توافق را همانگونه که هست، حفظ و بهطور کامل اجرا کنيم و از پايبندي ايران به اين توافق اطمينان يابيم و سپس روند رسيدگي به ايرادات توافق را آغاز کنيم.
ايران مجبور به بازبيني در برجام است
ژنرال مکمستر، مشاور امنيت ملي آمريکا، نيز به شبکه فاکسنيوز گفت: اکنون زمان اجراي سختتر توافق هستهاي از طريق يک توافق موازي است. رئيسجمهور ترامپ به ايرانيها اعتماد ندارد که به متن توافق هستهاي پايبند باشد و اکنون زمان اجراي سختتر آن از طريق يک توافق موازي است.
اين نشان ميدهد ما بايد به ايرادات اساسي اين توافق رسيدگي و آن را اصلاح کنيم. مشاور امنيت ملي آمريکا گفت: موضع سخت ترامپ در قبال توافق هستهاي، تاکنون روي چگونگي رفتار ديگر کشورها با اين توافق تأثير گذاشته است. آنها اکنون در حال بازبيني متن توافق و اجراي آن هستند.
متحدان اروپايي ما يعني فرانسه، آلمان و انگليس از اجرا و نظارت دقيقتر توافق حمايت ميکنند. مشاور امنيت ملي آمريکا در پاسخ به اين سؤال که چرا ايران بايد تنها به درخواست ترامپ، بازبيني توافق را بپذيرد، گفت: آنها مجبور به بازبيني هستند. آنها بايد بازبيني را بپذيرند؛ چراکه در غير اين صورت، آنچه شما فراهم ميکنيد، اين است که ايرانيها فرصت دستيابي به ظرفيت هستهاي را بيابند. برنامه آنها ميتواند توسعه يابد و آنها سپس قادر خواهند بود به غنيسازي اورانيوم در سطح صنعتي در مدت زماني کوتاه بپردازند و به سلاح دست يابند که خطري غيرقابلقبول براي جهان است.
تماس سلمان و ترامپ
برجام در حالي موضوع روز ديپلماتيک شده که علاوه بر مصاحبهها، در تماس تلفني بين پادشاه عربستان سعودي و ترامپ هم درباره آن بحث شده است. يک رسانه عربي از تماس تلفني ملک سلمان، پادشاه عربستان سعودي، با دونالد ترامپ خبر داده است. خبر متتشرشده از اين تماس، حاکي از اين است که ملک سلمان ضمن استقبال از استراتژي جديد او براي مقابله با ايران، از واشنگتن براي همکاري با همپيمانان خود برای تحقق صلح و ثبات جهاني و مقابله با تروريسم قدرداني کرد.
ترامپ روز جمعه سخنراني تندي عليه ايران و سياستهاي منطقهاي جمهوري اسلامي انجام داد که با استقبال بیشتر کشورهاي عربي همراه شد. عربستان سعودي يکي از اولين استقبالکنندگان از اين سخنراني تند بود. ترامپ مدعي شده ايران در انفجارهاي متعددي دست داشته و همچنين خليجفارس را با عنواني جعلي خواند. درحاليکه اولين سفر خارجي ترامپ در دوران رياستجمهورياش به عربستان انجام و قرارداد چندميلياردي تسليحاتي بين عربستان و ايالات متحده امضا شد که رابطه تنگاتنگ دو کشور را بيش از هميشه استحکام بخشيد.
به نوشته وبگاه شبکه «العربيه»، ملک سلمان در تماس تلفني با ترامپ، ضمن استقبال از استراتژي او عليه ايران، خواستار همکاري برای مقابله با نفوذ منطقهاي تهران شد. ترامپ نيز در اين گفتوگوي تلفني درباره تمايل واشنگتن براي همکاري با متحدانش در راستای حصول امنيت و ثبات بينالمللي، به ملک سلمان اطمينان داد.
کشورهاي عرب و همسايه ايران در منطقه از روز جمعه پيامهاي مسرت و شادي خود از سخنان ترامپ را به اشکال مختلف بروز دادهاند. مصر، عربستان سعودي، بحرين، امارات و دولت مستعفي يمن در اولين ساعات شنبه از سخنان ترامپ عليه ايران استقبال کردند و در سياستهاي منطقهاي با او همنوا شدند.
اين رفتار آنها موجب واکنش وزير خارجه ايران نيز شد. اين در حالي است که تنها کشور عربي که در مورد اين اظهارات موضعگيري منفي نداشته، کويت بوده است. خبرگزاري رسمي کويت (کونا) به نقل از يک منبع مسئول در وزارت خارجه کويت گفته «کويت از توافق هستهاي ايران با کشورهاي عضو گروه ١+٥ با توجه به اهتمامي که به برقراري امنيت و ثبات در منطقه داشته و پايبندي ايران به آن را براي برقراري منطقهاي عاري از سلاح کشتار جمعي در خاورميانه ضروري دانسته، استقبال کرده است».
رايزني مي و مركل
درحاليکه همسايگان ناهمراه منطقهاي با ترامپ همنوا شدهاند، شرکاي ايران در برجام، همچنان از نتايج سخنان ترامپ نگران هستند. روز گذشته نخستوزير بريتانيا در تماس تلفني با صدراعظم آلمان در گفتوگويي تلفني درباره تصميم اخير رئيسجمهور آمريکا در ارتباط با برجام و تأييدنکردن پايبندي ايران به اين توافق صحبت کردند. به گفته دفتر نخستوزير بريتانيا، اين دو رهبر روز يکشنبه بر «تعهد جدي» دو کشور بريتانيا و آلمان بر توافق جامع هستهاي ايران تأکيد کردند.
البته آنها مدعي شدهاند که جامعه جهاني بايد اقدامات خود را براي مقابله با «فعاليتهاي بيثباتکننده ايران در منطقه» ادامه دهد و راههايي را براي برطرفکردن نگراني از برنامه موشکي بالستيک ايران در نظر بگيرد. رهبران بريتانيا و آلمان در حالي اين تماس تلفني را برقرار کردهاند که وزراي خارجه آنها نيز در روزهاي گذشته در تلاشهاي ديپلماتيکي، سعي کردند ترامپ را از نقض برجام بازدارند. اروپاييها در حالي نگران عملکرد آمريکا در مورد برجام هستند که يکي از اصليترين ذينفعان اين توافق هستند.
تماس تلفنی وزیران خارجه ایران و انگلیس
در همین راستا روز گذشته وزرای خارجه ایران و انگلیس دومین تماس تلفنی در روزهای اخیر را با هم برقرار کردند. بوریس جانسون در این تماس حمایت بریتانیا از برجام را مورد تأکید قرار داد و خواستار پایبندی همه طرفها به این توافق شد.
وزارت خزانهداری آمریکا اعلام کرد
سپاه پاسداران ایران به عنوان سازمان تروریستی خارجی معرفی نشده است
خبرگزاری صداوسیما: وزارت خزانهداری آمریکا در وبگاه خود، در توضیح اقدامات تازهای که علیه سپاه پاسداران صورت گرفته است، به سؤالات رایج در این خصوص، پاسخ داد. این سؤال و جواب به این شرح است:
با توجه به اینکه سپاه پاسداران از قبل نیز تحریم بوده است، با موضعگیری تازه علیه آن، چه چیزی تغییر میکند؟
بله، سپاه بر اساس فرمان اجرائی ١٣٣٨٢ (مربوط به تولید و تکثیر تسلیحات کشتارجمعی)، فرمان اجرائی ١٣٥٥٣ (مربوط به تخلفات حقوقبشری)، و ١٣٦٠٦ (مربوط به تخلفات حقوقبشری در ایران و سوریه با استفاده از فناوری اطلاعات) نیز تحت تحریم قرار دارد و افرادی که در برخی فعالیتهای خاص با مشارکت سپاه حضور دارند هم ممکن است با تحریمهای ثانویه مواجه شوند.
اقدام اخیر در معرفی سپاه تحت فرمان اجرائی ١٣٢٢٤ و بر اساس اختیارات ما در حوزه مقابله با تروریسم، پیامدهای بیشتری را متوجه سپاه و دامنه برخی فعالیتهای آن را محدود میکند. افرادی که بر اساس فرمان اجرائی ١٣٢٢٤ که اکنون شامل سپاه پاسداران است، معرفی شدهاند، ممکن نیست بر اساس «قانون اختیارات اقتصادی اضطراری»، بتوانند از معافیتهای موسوم به «معافیتهای بِرمَن» استفاده کنند.
با توجه به انتشار برخی گزارشها، سپاه به عنوان سازمانی تروریستی معرفی شده است؟
خیر. وزارت خارجه (آمریکا)، سپاه پاسداران را به عنوان افتیاو (سازمان تروریستی خارجی) معرفی نکرده است.
- 15
- 6