
به گزارش ایسنا، پاناما روز چهارشنبه اعلام کرد که ایالات متحده حاکمیت این کشور بر کانال پاناما را به رسمیت شناخته است. در همین حال دو کشور توافقهایی برای گسترش آموزش نظامی آمریکا در این کشور آمریکای مرکزی اعلام کردند.
پیت هگست، وزیر دفاع آمریکا همچنین در پایان اولین سفر یک مقام ارشد پنتاگون به پاناما در چند دهه گذشته، به طور علنی به حاکمیت پاناما اشاره کرد.
هگست گفت که این کانال را منطقهای استراتژیک میداند که پاناما با همکاری آمریکا از آن حفاظت خواهد کرد، نه با چین. رئیس پنتاگون در یک نشست خبری در پاناما سیتی با طرح اتهاماتی گفت: «ما در حال کمک به بازپسگیری کانال پاناما از نفوذ کمونیستی چین هستیم.»
دولت پاناما به شدت ادعاهای دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا مبنی بر اینکه این مسیر آبی مهم تحت کنترل چین است، رد کرده است.
در جریان سفر هگزث، آمریکا و پاناما بیانیههای مشترکی درباره گسترش همکاریهای امنیتی صادر کردند. اما نسخه انگلیسی بیانیه پنتاگون، جملهای را که در نسخه اسپانیایی منتشرشده توسط پاناما درباره حاکمیت این کشور بر کانال آمده بود، شامل نمیشد.
در آن جمله آمده بود: «علاوه بر این، وزیر هگست رهبری و حاکمیت غیرقابل واگذاری پاناما بر کانال پاناما و مناطق اطراف آن را به رسمیت شناخت.»
وزیر دفاع آمریکا کمی پیش از سوار شدن به پرواز بازگشت به واشنگتن، به خبرنگاران گفت: «ما بدون شک به حاکمیت پاناماییها و کانال پاناما احترام میگذاریم.»
او از اینکه پاناما حضور نیروهای آمریکایی را با دعوت رسمی و برای تمرینهای چرخشی و مشترک پذیرفته، ابراز قدردانی کرد.
با این حال، فرانک آبرگو، وزیر امنیت عمومی پاناما، اعلام کرد که این کشور اجازه تأسیس پایگاههای دائمی نظامی را نخواهد داد. او هم به خبرنگاران گفت: «وزیر هگست در دیداری خصوصی که داشتیم، حاکمیت پاناما بر کانال پاناما را به رسمیت شناخت.»
بیش از ۴۰ درصد از ترافیک کانتینری آمریکا که ارزش سالانهای نزدیک به ۲۷۰ میلیارد دلار دارد، از طریق کانال پاناما عبور میکند و این مسیر بیش از دوسوم کشتیهایی را که هر روز از دومین گذرگاه بیناقیانوسی پرتردد جهان میگذرند، به خود اختصاص داده است.
سفر پیت هگست پس از گزارشهایی انجام شد مبنی بر اینکه دولت ترامپ از ارتش آمریکا خواسته گزینههایی برای تضمین دسترسی به این کانال بررسی کند؛ کانالی که بیش از یک قرن پیش توسط ایالات متحده ساخته شد و در سال ۱۹۹۹ به پاناما واگذار گردید. ترامپ مدعی است که واگذاری کانال به پاناما معاملهای بد برای ایالات متحده بوده است.
در حالی که هگست درباره همکاری با پاناما برای حذف نفوذ «بدخواهانه» چین سخن گفته، ترامپ بهطور کلیتری صحبت کرده و استفاده از نیروی نظامی را رد نکرده است.
یک مقام دفاعی آمریکا که به شرط ناشناس ماندن با خبرنگاران صحبت میکرد، گفت ایالات متحده حساسیتهای پاناما درباره حاکمیتش را درک کرده و به آن احترام میگذارد. این مقام اذعان کرد: «هرگونه احساس یا شائبهای درباره نقض حاکمیت آنها، یا حتی ظن به "تصرف" از سوی هر کشوری – چه آمریکا و چه چین – بسیار مشکلساز است.»
مقامهای کنونی و سابق آمریکا و کارشناسان بر این باورند که ایالات متحده در رئیسجمهور پاناما، خوزه رائول مولینو، که هگست روز سهشنبه با او دیدار کرد، «شریک متمایزی برای مقابله با نفوذ چین» یافته است.
در ماه فوریه، مولینو اعلام کرد که پاناما بهطور رسمی از طرح کمربند و جاده چین خارج میشود و او در سرکوب مهاجران هم با ترامپ همکاری کرده است.
هگست بارها از مولینو تمجید کرد و گفت که دولت او «تهدید چین» را بهخوبی درک کرده است. وزیر دفاع آمریکا گفت: «ما از دوستی همتایان پاناماییمان، از همکاری و رهبری شما در این کشور و سراسر منطقه، عمیقاً سپاسگزاریم.»
- 11
- 2