به گزارش ایسنا به نقل از دیلی میل، گای ورهوفستاد، نخست وزیر اسبق بلژیک در مطلبی نوشت: خروج ترامپ از برجام نه تنها منافع شرکتهای اروپایی را تهدید میکند بلکه موجودیت اروپا را به عنوان یک قدرت متوازن کننده و با نفوذ سیاسی در یک چشم انداز وسیعتر سیاسی تحت سلطه واشنگتن قرار می دهد.
ترامپ پس از آن تصمیم یکجانبه خود برای خروج از توافق هسته ای ایران را عملی کرد که آنگلا مرکل، امانوئل مکرون و ترزا می در روزهای منتهی به ضرب الاجل برای اعلام تصمیم ترامپ همه تلاش خود را به کار بستند تا وی را از این اقدام منصرف کنند. در مقابل اما ترامپ پس از اعلام خروج واشنگتن از برجام تاکید کرد که وزارت خزانه داری آمریکا اقدامات تنبیهی را علیه شرکتهایی که به قوانین تحریمی این کشور پایبند نباشند و به تجارت با ایران ادامه دهند عملی خواهد کرد.
اقدامات ترامپ از زمان تکیه بر کرسی ریاست جمهوری آمریکا نشان دهنده بی احترامی او نسبت به اتحادیه اروپا است. او به طور یکجانبه از معاهده آب و هوایی پاریس خارج شد و کانادا را تهدید کرد که از توافق تجارت آزاد با این کشور نیز خارج می شود.
رهبران اروپایی به دلیل رها کردن میراث اروپایی خود که در طول تاریخ همواره شالوده چندجانبهگرایی آنها بوده است و نیز دنباله روی کورکورانه از سیاستها و مدلهای آمریکا مقصر هستند.
خروج ترامپ از برجام باعث افزایش احساسات ضد آمریکایی در اروپا شده که طی سالهای گذشته در حال شکل گرفتن است. از سوی دیگر درخواستها برای ایجاد مدل اروپایی در سیاستهای جهانی در مقابل آمریکا قرار گرفته است که این مسائل می تواند بر روابط فرا آتلانتیکی تاثیر منفی بگذارد.
اظهارات اخیر وزیر اقتصاد فرانسه مبنی بر اینکه اروپا باید در برابر موضع آمریکا که خود را پلیس اقتصاد جهانی میداند، مقاومت کند نشانی از شکل گیری لحن ضد آمریکایی در سرتاسر اروپا است.
اظهارات اخیر آنگلا مرکل اما به طور شفافتر نشان دهنده اختلافات ایجاد شده میان دو سوی آتلانتیک است. او اعلام کرد که اروپا دیگر نباید به دفاع آمریکا متکی باشد و خود سرنوشتش را در دست بگیرد.
به نظر میرسد اکنون توهم اروپا مبنی بر دارا بودن روابط برابر با آمریکا به پایان رسیده است و زمان آن رسیده تا اروپا با خروج از زیر چتر هژمونیک آمریکا تصمیمی تاریخی را اتخاذ کند و به سمت همکاریهای بیشتر با شرکای دیگر همچون چین پیش برود.
تمایل محدود ایران به ادامه همکاری با اروپا و دریافت تضامین اجرایی نشان دهنده ی اشتیاق تهران برای حفظ توافق هسته ای بدون حضور آمریکا است که این موضوع می تواند یک فرصت استثنایی برای اتحادیه اروپا در راستای برداشتن گام نخست در مسیر پیشنهاد یک طرح جایگزین چند جانبه باشد که بر اساس قوانین بین الملل استوار باشد و منافع طرف ها به طور مساوی در آن حفظ شود.
ترامپ حتی پس از خروج از برجام نیز راهکار جایگزینی را برای برنامه هسته ای ایران ارائه نداده است. اکنون زمان آن فرا رسیده است تا اروپا وارد میدان شود. رهبران اتحادیه اروپا باید پس از اطمینان از متعهد ماندن ایران به برجام «قانون مسدود کننده» را وارد فاز اجرایی کنند.قطعا بازگرداندن این قانون پس از دو دهه برای محافظت از منافع شرکت های تجاری که مایل به ادامه همکار ی با ایران هستند برای اتحادیه اروپا هزینه بر خواهد بود اما نباید اجازه داد تا یک رقابت تسلیحاتی در خاورمیانه آغاز شود.
در نهایت تصمیم ترامپ برای خروج از برجام نشان داد که اروپا تاکنون بیش از حد لازم در امنیت و رفاه خود به آمریکا وابسته بوده است. حتی استانداردهای ترامپ نیز نمی تواند این موضوع را رد کند که برجام ثمره یک تلاش دیپلماتیک برای بیش از یک دهه بود. این اقدام ترامپ در واقع یادآوری می کند که او در مرحله نخست جامه عمل پوشاندن به شعار «نخست آمریکا» است. اکنون زمان آن فرا رسیده است تا سرنوشت خود را از طریق تحکیم رهبری در جهان به دست بگیرند.
- 11
- 6