به گزارش رویداد۲۴، عراق همچنان در تکاپوی پسا انتخابات به سر می برد، پس از نزدیک به دوماه رایزنی، ائتلاف «السائرون» به رهبری «مقتدی صدر» روحانی شیعه ملی گرا دست در دست ائتلاف «النصر» به رهبری «حیدرالعبادی» نخست وزیر کنونی شیعه عراق داد تا ائتلاف بزرگ را تشکیل و به استقبال شکل گیری دولت جدید این کشور بروند، دولتی که قرار است به گفته عبادی و صدر «فرانژادی و فراطائفه ای» باشد.
انتخابات پارلمانی عراق در ۱۲ می و برای نخستین بار بر اساس سیستم الکترونیک برگزار شد؛ در این انتخابات ائتلاف سائرون به رهبری مقتدی صدر توانست در میان ناباوری ها بیشترین کرسی ها را در اختیار بگیرد تا آینده تصمیمات سیاسی در این کشور در هاله ای از ابهام قرار بگیرد.
اکنون نام پنج نفر برای تصدی سمت نخست وزیری عراق مطرح شده است، که هرچند مطرح شدن نام برخی از آنها در حد شایعات و گمانه زنی های رسانه ای است اما حضور نام هایی در این لیست که از سوی «هشام هاشمی» کارشناس امنیتی عراق مطرح شده است، بیانگر آن است که حداقل روی کاغذ شانس حضور مجدد نخست وزیر کنونی عراق در منطقه الخضرای بغداد یا همان منطقه سبز پایتخت بیشتر است.
حیدر العبادی در قدرت ابقا می شود؟
نام چهار نفر برای تصدی نخست وزیری عراق مطرح است و در این بین حیدر العبادی، نخست وزیر کنونی بیشترین شانس را در بین آنها دارد. حیدری العبادی توانست طی چهار سال گذشته پیروزی بر داعش در عراق را در کارنامه نخست وزیری خود ثبت کند و در این بین ائتلاف خود در انتخابات را النصر خواند. ائتلافی که نتوانست در مقابل ائتلاف صدر با شعار تغییر رای کافی را به دست آورد.
تحلیلگران غربی عبادی را سیاستمداری ایرانی-آمریکایی می خوانند، کسی که از یک سو رابطه خوب و نزدیکی با تهران داشت و توانست با نیروها و مشاوران نظامی ایران در عراق هماهنگی های لازم را ایجاد کند و از این رو مشروعیت خود را نزد شیعیان عراق حفظ کند.
از سوی دیگر حیدرالعبادی با آمریکایی ها نیز در عراق سرسازگاری داشت و حمایت واشنگتن از بغداد را طی چهار سال گذشته در بالاترین سطح و اندازه و کیفیت خود حفظ کرد، سیاستی که برای عراقی ها مطلوب به نظر می رسید.
اسامی دیگر افرادی که برای تصدی این پست از سوی کارشناس امنیت ملی عراق آمده است فالح فیاض، مشاور امنیت ملی و خلف عبد صمد، از رهبران ائتلاف ملی (شیعه) هستند. نامزد چهارم علی عبدالامیر علاوی، وزیر بازرگانی و دفاع در دولت موقت عراق و وزیر دارایی در اولین دولت موقت عراق در سال ۲۰۰۵ بعد از سرنگونی رژیم صدام است. نام نامزد دیگر محمد شیاع سودانی، وزیر کار و رفاه اجتماعی است که اخبار نامزد شدنش در حد اطلاعات رسانهای است و ارزشی ندارد.
آینده حضور ایران در عراق در دولت آتی
تهران همواره اعلام کرده است که به خواست و تایید دولت مشروع و قانونی عراق در این کشور به ارائه خدمات مستشاری مشغول است. مشاوران و فرماندهان نظامی سپاه قدس ایران، یکی از مهمترین و کلیدی ترین ارکان دفاع در برابر گروه تروریستی داعش در سال های گذشته به شمار می رود که در نهایت به شکست این گروه تروریستی انجامید، حضوری که بارها مورد انتقاد آمریکا، عربستان و برخی از دیگر کشورهای غربی و منطقه ای قرار گرفت اما بدون نتیجه باقی ماند.
با پیروزی صدر در انتخابات عراق اما، اما و اگرهای بسیاری پیرامون سیاست ها و تصمیم گیریهای دولت آینده این کشور حول حضور نظامی ایران در عراق مطرح شد، شایعات و گمانه زنی های مبنی بر چرخش صدر به سمت ریاض و بستن درهای بغداد به روی تهران ،همواره پای نخست تحلیلهای رسانه های و سیاسی را تشکیل می داد، اما آنچه که روشن است این است که صدر را می توان فردی ملی گرا دانست، روحانی بارز شیعه ای که اگرچه روابط تیره و تاری با تهران دارد و مواضعی نه چندان شفاف و آشکار در قبال حضور نظامیان آمریکایی در عراق اما ائتلاف صدر با عبادی را می توان یک نشانه خوب و مثبت دانست.
تلفیق تفکر صدر و عبادی بر اساس حمایت از تمامیت ارضی عراق و حفظ حاکمیت این کشور و همزمان تامین منافع بغداد را می توان در راستای سیاست های تهران برای محافظات از مرزهای غربی خود تعریف کرد، سیاستی که همانند سال های گذشته میتواند با هماهنگی حیدرالعبادی همراه شود و زمین عراق را به سمت ایران بچرخاند.
- 20
- 7