پنجشنبه ۰۴ مرداد ۱۴۰۳
۰۸:۵۶ - ۱۱ مرداد ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۵۰۳۰۹۵
سیاست خارجی

پیشنهاد رفراندوم برای مذاکره با آمریکا

دونالد ترامپ,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,سیاست خارجی

با پیشنهاد دونالد ترامپ برای مذاکره بدون پیش شرط با ایران بار دیگر برگزاری رفراندوم به موضوع پررنگی در محافل مختلف اعم از سیاسی و غیر سیاسی تبدیل شد. اصل ۵۹ قانون اساسی تصریح می‌کند «در مسائل بسیار مهم اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ممکن است اعمال قوه مقننه از راه همه‌پرسی و مراجعه مستقیم به آراء مردم صورت گیرد و درخواست مراجعه به آراء عمومی باید به تصویب دو سوم مجموع نمایندگان مجلس برسد» بی‌تردید مردم کشورمان در تمام روزهای سخت همراهی خود را با مسئولان برای پیشرفت و موفقیت کشور نشان دادند بنابراین پر بیراه نیست اگر مذاکره با کشوری که طی ۴۰ سال اخیر جز کینه‌توزی و دشمنی رفتار دیگری نداشته، در صورت صلاحدید مقامات به انتخاب مردم موکول و تکلیف پیشنهاد اخیر مشخص شود.

 

مذاکره با آمریکا موضوع ساده‌ای نیست به‌ویژه آنکه این کشور با خروج از برجام بر بی‌‌تعهدی و نقض قوانین بین‌المللی صحه گذاشت، اما اگر به تاریخ رجوع شود ایران چنین مذاکراتی را پیش از این هم داشته است، مانند مذاکره با صدام برای قطعنامه وآتش بس! علاوه بر آن در این مدت حداقل دو مورد آشکار از مذاکره بین دو کشور وجود داشته. ابتدا مذاکراتی که تحت عنوان «عراق» و در چند دور در زمان محمود احمدی‌نژاد و ظاهرا به درخواست عبدالعزیز حکیم برگزار شد و دومی مذاکراتی بود که به اسم «برجام» بر سر رفع تحریم‌های بین‌المللی هسته‌ای کشورمان انجام پذیرفت. از ویژگی‌های مشترک این دو مذاکره و مذاکراتی که اخبار آنها به صورت رسمی منتشر نشد محدود بودن دستورکار مذاکرات است. » بنابراین تابوی مذاکره با آمریکا شکسته است و به نظر نمی‌رسد برگزاری رفراندوم با مشکلات جدی مواجه باشد.

 

راهکاری به نام رفراندوم

شاید اکنون به جای شکستن تابوی مذاکره با آمریکا باید تابوی رفراندوم برای مذاکره با آمریکا را شکست که دو نماینده مجلس در این امر پیشقدم شدند. میرزایی‌نیکو و پارسایی، دو نماینده تهران در مجلس در واکنش به پیشنهاد ترامپ گفته‎اند که «رئیس‌جمهور باید با استفاده از اختیارات خود رفراندوم برگزار کند» بهرام پارسایی در حساب توئیتری خود با اشاره به اصل ۵۹ قانون اساسی نوشت: برخی بر این باورند که «مردم» راه‌حل مشکلات را مذاکره و توافق با آمریکا می‌دانند و برخی معتقدند که «مردم» اجازه چنین مذاکره‌ای به مسئولان نمی‌دهند.

 

آنچه مسلم است هر ایرانى عزت و آبادى ایران را می‌خواهد. پس بهتر نیست طبق اصل۵۹ قانون اساسی، نظر مردم را از خود آنها، پای صندوق رأی بشنویم؟ البته برگزاری رفراندوم برای مذاکره با آمریکا به پیشنهاد اخیر ترامپ محدود نمی‌شود و پیش از آن هم برای همین موضوع بحث برگزاری رفراندوم مطرح بود مانند سال ۹۲ که برخی سیاسیون از رئیس‌جمهور خواستند رابطه یا تداوم ‌رابطه نداشتن با آمریکا را به همه‌پرسی بگذارد.

 

نکته قابل تامل آنکه به نظر می‌رسد دلواپسان هم مخالفتی با رفراندوم ندارند چنانکه حمید رسایی در سال ۹۵ در پاسخ به این سوال «تماشاگران امروز» مبنی بر اینکه «الان شما موافق رفراندوم برای رابطه با آمریکا هستید؟» گفته بود:« بله. به شرطی که اول بعضی چیزها را به مردم بگویند. مثلا مسئولانی که بچه‌هایشان در خارج از کشور درس می‌خوانند و زندگی می‌کنند چه کسانی هستند و نظرشان درباره رابطه با آمریکا چیست».

 

دیدگاه رئیس‌جمهور

از سویی باید در نظر داشت رئیس‌جمهور با موضوع رفراندوم غریب نیست چنانکه در سخنرانی مراسم ۲۲ بهمن ۹۶ گفت: «قانون اساسی بن بست‌ها را برداشته؛ اگر جایی بحثی دارد به اصل ۵۹ قانون اساسی مراجعه کنیم. اصل ۵۹ قانونی درباره رفراندوم است؛ یعنی صندوق بیاوریم و هر چه مردم گفتند عمل کنیم». روحانی در سال ۹۳ هم در یک سخنرانی گفته بود: «برای یک‌بار هم که شده، درباره مساله بسیار مهم که ممکن است اختلافی هم باشد(مساله‌ای که) برای همه اهمیت دارد و در زندگی همه تاثیرگذار است، نظر مستقیم مردم پرسیده شود». البته باید در نظر داشت تاکید روحانی برای رجوع به رفراندوم معطوف به مذاکره با آمریکا نبوده است، اما مشخص است که با برگزاری همه‌پرسی در موضوعات مهم مشکلی ندارد.

 

رفراندوم و نگاه حقوقدانان

بهمن کشاورز، رئیس پیشین اتحادیه سراسری کانون‎های وکلای دادگستری ایران در سال ۹۶ به رویداد۲۴ گفت: رفراندوم در یک کشور دموکراتیک باید انجام شود، اما اکنون شرایط آن در جامعه ما فراهم نیست و نمی‌توان این‌همه‌پرسی را برگزار کرد. محمدحسین ساکت، قاضی بازنشسته دیوان عالی کشور نیز گفت: طبق قانون، همه‌پرسی در دو مورد خاص در نظر گرفته می‌شود. یکی درباره قانون اساسی است و یکی درباره مشکلی است که آنقدر پیچیده شده که دیگر هیچ راه‌حلی غیر از رفراندوم برای آن دیده نمی‌شود.

 

یعنی وقتی همه راه‌ها به بن‌بست رسیده باشد و تنها گره مشکل با همه‌پرسی حل می‌شود باید از این گزینه استفاده کرد. این حقوقدان تاکید کرد: همه‌پرسی یکی از نشانه‌های دموکراسی و مردمسالاری است، اما باید در نظر گرفت وقتی در جناح‌های سیاسی اختلاف باشد، نمی‌توان همه‌پرسی را اجرا کرد. چون افرادی هستند که نمی‌خواهند مسائل حل شود و احساس می‌کنند همه‌پرسی می‌تواند به زیان آنها تمام شود.

 

برای همین هیچ‌گاه تن به رفراندوم نخواهند داد. کامبیز نوروزی هم با تاکید بر قانونی بودن همه‌پرسی گفت: اصل ۵۹ قانون صراحتا مشخص کرده است در صورتی که با تصویب دو سوم نمایندگان مجلس درباره هر موضوعی اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و... که مجلس تشخیص بدهد می‌توان رفراندوم برگزار کرد. یعنی در واقع مردم به صورت مستقیم در‌باره آن موضوع تصمیم بگیرند. او گفت: در صورت نیاز با مراجعه به قانون اساسی می‌توان متوجه شد که این یک حق ملی است که هیچ کسی هم براساس قانون با یک موضوع قانونی مخالفتی ندارد.

 

مطهره شفیعی

 

armandaily.ir
  • 84
  • 14
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱۲
در انتظار بررسی: ۲۵
غیر قابل انتشار: ۲۴
جدیدترین
قدیمی ترین
همه پرسی یعنی احترام به شعور مردم. فقط کسانی با این کار مخالفند که معتقد به نظام دیکتاتوری هستند. چرا بعد از این همه سال هنوز اندر خم یک کوچه ایم و نه تنها حرکت روبه جلو نداریم بلگه عقب گرد هم کرده ایم. با این اوضاع اسفبار اقتصادی باید از از مذاکره بهترین سود را ببریم. وقتی از مذاکره فرار می کنیم به این معنی است که دستمان خالی ست و چیزی برای گفتن نداریم. اوضاع امروز ایران قطعا پاسدار منافع عده ای رانت خوار و خاین است که جاضرند برای حفظ خود مردم و نظرشان را زیر پا له کنند. رفراندم یا همان همه پرسی یعنی نظام دموکراسی کاری که در همه کشورهای متمدن و پیشرفته انجام می شود. چطور می توانید شاهد فقر و درماندگی مردی باشید که همیشه در کنار شما مسیولان بودند و اکنون ذره ای برای نظرشان ارزش قایل نباشید. مسولان ما را دریابید.
سلام شما خودتان واقعا باید چگونه زندگی کرد شما بیا باماهی یک ملیون تومان واجاره خانه زندگی راه ببر وجایزه دارد اخر چرا حرف بیخود نزنید شما بگویید چکار کنیم راه حل منطقی چیست
گوش به فرمان رهبری باشیم
امریکا الاقابل اعتمادنیست واین ئچیزی است که حتی طرفداران رابطه هم به آن رسیدهاند ودوئرازعقل ومنطق است که بادشمنی رابطه برقرارکنیم که سالهدارد مارا آزارمیدهد وقصد خدمت به مارانداردبلکه قصدنفوذ واستعمارمارادارد ودور ازعقل ومنطق است رابطه باگرگ ستم پیشه
مرگ بر آمریکا
بهترین پاسخ به فشار وتهدید دشمن وحدت ملت واطاعت از رهبرلست ومطالبه جدی مبارزه بافساد
ملت نتیجه فشارها دشمن رابا اطاعت از رهبر بی همتای خود خواعد داد وبا وحدت ومطالبه مبارزه واقعی با مفسدان اقتصادی ونفوذی ها اینبار هم پیروز میدان خواهد بود
هر گونه مذاکره با امریکا یعنی خیانت به انقلاب و شهداء،این وسط تعدادی مرفه بی درد دنبال ارتباط با امریکا هستند اونم ب بهانه مشکلات اقتصادی
حالا که آقازاده ها میلیاردها میلیارد ثروث مردم مظلوم و بدبخت را تبدیل به دلار و یورو کرده و به غارت برده اند ، چرا پیشنهاد رفراندم می دهید ؟ ( حالا چرا فارسی را پاس نمی دارید !؟ )
ما تا آخرین قطره خون پای انقلاب می مانیم عمرا بگذاریم
ما تا آخرین قطره خون...
شما خودتون یا خانواده تان در ایران هستید یا کانادا
شما یک مشت خائن هستید همان برجام براتون کافی نبود
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش