
نوذر شفیعی در گفتوگو با ایسنا، درباره خرید نفتی هند از ایران علیرغم تحریمها و فشارهای آمریکا گفت: هند دارای یک موقعیت خاص در عرصه روابط بینالملل است و در واقع کشوری است که خود را به عنوان قدرت نوظهور مطرح میکند و در سیاست خارجی اش نیز دیپلماسی همسویی را انتخاب کرده است، بنابراین با اغلب کشورها وارد تعامل میشود.
وی تصریح کرد: سیاست خارجی هند دو پایه دارد که نیازهای داخلی و محیط بین المللی پایههای آن هستند، بنابراین نیازهای داخلیاش اقتضا میکند تا با کشورهای مختلف در ارتباط باشد به ویژه کشورهایی که دارای منابع انرژی، موقعیت استراتژیک و بازار مصرف خوبی هستند.
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نهم همچنین بیان کرد: با توجه به اینکه هند در محیط بینالمللی به قدرتهای بزرگ و کشورهایی که تامین کننده تکنولوژیهای برتر هستند، نیاز دارد با آنها تعامل سازندهای برقرار کرده است، درعین حال ارتباط خاصی با آمریکا دارد.
این کارشناس مسائل شبه قاره در ادامه افزود: از آن جایی که آمریکا و هند با یکدیگر برای مهار چین همکاری میکنند، هند یک سیاست همراهی با آمریکا را در پیش گرفته است و با توجه به اینکه چین هم یکسری فعل و انفعالات منطقهای را برای ارتقاء قدرت خودش انجام میدهد، آمریکاییها به هندیها این اجازه را دادهاند تا برای ایجاد توازن در مقابل چین، آنها نیز یکسری فعل و انفعالات منطقهای را انجام دهند.
شفیعی تصریح کرد: رفتار آمریکا و هند در چارچوب مفهومی به نام هندوپاسیفیک معنا میشود و رفتار چین در چارچوب مفهومی به نام آسیا پاسیفیک معنا پیدا میکند، براساس این مفهوم و چارچوب همانطور که چین به سمت بندر گوادر در پاکستان در حرکت است، هندیها نیز تمایل زیادی به سمت بندر چابهار در ایران دارند، لذا مجموعه این سیاستها باعث شده تا آمریکاییها به هند اجازه دهند با آزادی عمل بیشتری وارد عرصه شوند. از این جهت هند را از تحریمهای نفتی علیه ایران معاف کردهاند.
این استاد دانشگاه همچنین اظهار کرد: بنابراین هند برای نیازهای داخلی خود به انرژی ایران نیاز دارد و از دید آمریکایی ها تقویت هند، تضعیف چین خواهد بود به همین دلیل به هند اجازه میدهد برای تقویت خودش ابتکار عملهایی را داشته باشد.
وی با بیان اینکه هر گونه خلاء در روابط ما با هند از طریق چین پر میشود، گفت: هندیها خیلی در مقابل ما قدرت مانور ندارند بنابراین ما به راحتی میتوانیم با هندیها بر خلاف بعضی از کشورهای دیگر مانند اروپاییها که ممکن است محدودیتهایی در روابط شان با ما داشته باشند، کار کنیم زیرا هند به ما نیاز دارد و به دلیل رقابت با چین و پاکستان مجبور است که با ما کار کند.
این کارشناس مسائل شبه قاره همچنین در رابطه با اهمیت بندر چابهار برای هندیها ابراز کرد: بندر چابهار برای هندیها از اهمیت فوقالعاده استراتژیک برخوردار است زیرا پای هند را به خلیج فارس، دریای عمان، افغانستان، اروپا، آسیای مرکزی و خاورمیانه باز میکند و در خلیج فارس نیز به دلیل اهمیت تنگه هرمز پای هند به این منطقه باز میشود و از این نظر برای آنها اهمیت فوقالعادهای دارد.
شفیعی در پایان گفت: طبیعتا بندر چابهار برای ما نیز اهمیت زیادی دارد و طبیعتا هر کشوری که ظرفیتهایی دارد باید از آن استفاده کند، ما هم از طریق سرمایه گذاری دیگران میخواهیم این منطقه را آباد کنیم که این ارتباط ساختاری به تحکیم مناسبات ما با هند کمک میکند و در نتیجه باعث ثبات در سیاست خارجی ما و هند میشود.
- 16
- 3