چهارشنبه ۲۳ آبان ۱۴۰۳
۱۶:۰۹ - ۰۷ اسفند ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۲۰۱۹۳۷
سیاست خارجی

المانیتور: ظریف از سیاست‌های منطقه‌ای ایران ناراضی است/ ظریف از اینکه وزارت امور خارجه از ملاقات اسد مطلع نشده عصبانی است

محمدجواد ظریف,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,سیاست خارجی
زمان‌بندی استعفای ظریف، که تا به اکنون از جانب رئیس‌جمهور حسن روحانی مورد پذیرش قرار نگرفته است، همزمان با ملاقات رئیس‌جمهور سوریه بشار اسد است که در این ملاقات وزیر امور خارجه به طرز محسوسی غایب بود. این رخداد گمانه‌زنی‌ها در این زمینه که ظریف پس از از دست دادن نفوذ خود از سمتش کناره‌گیری کرده است را قوت می‌بخشد.

المانیتور رسانه‌ امریکایی که به جمع‌آوری گزارش و تجزیه و تحلیل در مورد خاورمیانه از جمله خلیج فارس، مصر، ایران، اسرائیل، فلسطین و دیگر کشورها می‌پردازد در تحلیلی به بررسی مساله استعفای محمد‌‍جواد ظریف پرداخته است.

 

به گزارش اعتمادآنلاین، در این تحلیل چنین آمده است:

وزیر امور خارجه ایران محمدجواد ظریف امروز به صورت ناگهانی طی پستی اینستاگرامی استعفای خود از سمتش را به اطلاع رساند. او در این پست سپاس خود را از «مردم عزیز و دلاور ایران در ۶۷ ماه گذشته» بیان کرد و همچنین برای «تمامی کاستی‌ها و کوتاهی‌ها در دوران خدمت» صمیمانه پوزش خواست. ظریف چهره دیپلماسی ایران در طول مذاکرات هسته‌ای و دوران پس از آن بود و به خاطر تماس با غرب با انتقادهای بسیار شدیدی از جانب تندروها در ایران مواجه شد.

 

چرا استعفای ظریف مهم است: زمان‌بندی استعفای ظریف، که تا به اکنون از جانب رئیس‌جمهور حسن روحانی مورد پذیرش قرار نگرفته است، همزمان با ملاقات رئیس‌جمهور سوریه بشار اسد است که در این ملاقات وزیر امور خارجه به طرز محسوسی غایب بود. این رخداد گمانه‌زنی‌ها در این زمینه را که ظریف پس از اینکه نفوذش را از دست داده از سمتش کناره‌گیری کرده، قوت می‌بخشد.

 

یک منبع آگاه به المانیتور خبر داد که ظریف از اینکه وزارت امور خارجه از ملاقات اسد مطلع نشده و از ملاقات روحانی با رهبر سوریه کنار گذاشته شده است ابراز عصبانیت کرده است. به نظر می‌رسد که گسل اصلی از مخالفت با رئیس‌جمهور نشأت می‌گیرد. انتخاب‌نیوز به نقل از محمدجواد ظریف آورده است که پس از کنار گذاشته شدن از دیدار با اسد که بعد رسانه‌ای بسیار یافت و در عکس‌های رسمی نیز حضور نداشت «او دیگر هیچ اعتباری در جهان ندارد.»

 

یک منبع آگاه از این مسئله به شرط پنهان ماندن هویتش به المانیتور خبر داد که «دلیل اصلی پشت استعفای ظریف روشن است: او از این موضوع ناراحت بوده است که در ملاقات با اسد در کنار روحانی نبوده است.» اسد همچنین با رهبری ایران  وفرمانده سپاه قدس قاسم سلیمانی ملاقات کرد.

 

معنای وسیع‌تر استعفای ظریف می‌تواند به چند سناریوی بالقوه اشاره داشته باشد که این سناریو‌ها شامل نارضایتی ظریف از سیاست‌های منطقه‌ای ایران نیز هست. بعضی منابع حتی این احتمال را مطرح می‌کنند که چنین عملی از سوی ظریف می‌تواند اعتراضی به تصمیم ایران مبنی بر خروج قریب‌الوقوع از پیمان هسته‌ای باشد.

 

قرارداد هسته‌ای: ظریف مذاکرات هسته‌ای با شش قدرت جهانی را برای بیش از دو سال رهبری کرد که در نهایت به قرارداد هسته‌ای در جولای سال ۲۰۱۵ منجر شد. به دنبال خروج آمریکا از این قرارداد به فرمان دونالد ترامپ، ظریف و امضاکنند‌گان اروپایی این قرارداد- یعنی اتحادیه‌ اروپا و همچنین بریتانیا، فرانسه و آلمان- تلاش کردند تا این قرارداد را به واسطه‌ برقراری مکانیسم‌هایی برای تامین منافع اقتصادی وعده داده شده به ایران حفظ کنند.

 

در این مسیر، اروپایی‌ها به تازگی پس از ماه‌ها تعلل راهکار خود موسوم به SPV را راه‌اندازی کردند. اما تکامل این مکانیسم نیازمند این است که همکاری نزدیک میان ایران و اروپا عملیاتی شود. ظریف مردی بود که به واسطه حفظ قرارداد هسته‌ای از جانب آیت‌الله علی خامنه‌ای و روحانی مورد اعتماد قرار گرفته بود، و جدایی او در این موقعیت زمانی ضربه‌ ویرانگری به همکاری میان ایران و اروپا وارد می‌کند، همه اینها در حالی است که سیاست «مشارکت سازنده» روحانی نیز می‌تواند از جانب تندروها تحت فشار بیشتری قرار بگیرد.

 

اتفاق بعدی چیست: هنوز مشخص نیست که آیا روحانی استعفای ظریف را خواهد پذیرفت یا نه. شایعات تایید نشده که کمی بعد از پست اینستاگرامی محمدجواد ظریف در رسانه‌های اجتماعی مطرح شد عنوان می‌کنند که ظریف در موارد متعددی سعی کرده است از سمت خود استعفا دهد- و اینکه روحانی در نهایت این بار با این استعفا موافقت کرده است.

 

با این حال، رئیس دفتر رئیس‌جمهور، محمود واعظی، در توییتی هر شایعه‌ای مبنی بر پذیرش استعفای ظریف از جانب روحانی را «به قدرت رد کرد.» با وجود این، روشن نیست که آیا ظریف حاضر است که این سمت را حفظ کند یا نه. همچنین این دورنما وجود دارد که وضعیت فعلی ایران مقامات سطح بالا را به این سو سوق دهد که از ظریف درخواست کنند نامه‌ استعفایش را پس بگیرد.

 

در نهایت، واعظی که در دولت یازدهم مسئولیت وزارت ارتباطات و فناوری را به عهده داشته، در میان نامزدهای احتمالی جایگزینی ظریف است و گفته شده که در گذشته نیز برای تصدی‌گری این پست اشتیاق فراوانی داشته است.

 

 

  • 19
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش